Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-05-03.

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Κυρίες και Κύριοι Χριστός Ανέστη.
Το Κυπριακό και η ενταξιακή πορεία προς την Ευρώπη, ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στις συναντήσεις του υπουργού εξωτερικών της Ελλάδος Θεόδωρου Πάγκαλου με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Ο κύριος Πάγκαλος απέφυγε να προβεί σε δηλώσεις, παραπέμποντας τους δημοσιογράφους στη δημοσιογραφική διάσκεψη που θα δώσει με τον Υπουργό Εξωτερικών, Αλέκο Μιχαηλίδη. Σε δηλώσεις του, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, επεσήμανε ότι η συνέχιση της τουρκικής κατοχής αποτελεί απειλή για κατάληψη ολόκληρης της Κύπρου. Εκθέσαμε τις απόψεις μας για τη λύση που πρέπει να δοθεί, η οποία δεν μπορεί να είναι άλλη από την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους κατοίκους της νήσου, δήλωσε ο Μακαριώτατος, τονίζοντας ότι πρέπει να επιστρέψουν οι πρόσφυγες στις περιουσίες τους και να αισθάνονται ασφαλείς. Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την επικείμενη αμερικανική πρωτοβουλία, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ανέφερε ότι τον ανησυχεί η δική μας στάση, προσθέτοντας ότι οι Αμερικανοί ζητούν λύση ανεξάρτητα απο το ποια θα είναι αυτη. Από εμάς εξαρτάται τόνισε, αν θα σταθούμε ορθοί και να απαιτήσουμε αυτό που πρέπει, την αποκατάσταση δηλαδή, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας.
Συνάντηση με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο και τον πρωθυπουργό της Ελλάδος,Κώστα Σημίτη, προγραμματίζεται να έχει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλάυκος Κληρίδης κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα. 'Οπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, ο πρόεδρος Κληρίδης θα συναντηθεί με τον κυριο Στεφανόπουλο τη Δευτερα το μεσημέρι ενω με τον κυριο Σημίτη την ερχόμενη Πέμπτη το πρωι. Ο πρόεδρος Κληρίδης θα τιμηθεί την Τρίτη με τον τίτλο του Επιτιμου Διδάκτορα του Τμήματος νομικής της Σχολής Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο τέως Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Αλέκος Ευαγγέλου, δεν έχει καμμία δέσμευση και ως πολίτης της Δημοκρατίας δικαιούται να αναμιχθεί στην προεκλογική εκστρατεία όπως επιθυμεί, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης. Ο κύριος Κασουλίδης ανέφερε ότι η ακριβοδίκαιη μεταχείρηση των πολιτών από την Αστυνομία και η χρησιμοποίηση των υπηρεσιών του αρμοδίου Υπουργείου, διασφαλίζεται από τον διορισμό Υπηρεσιακού Υπουργού.
Επτά Μαρωνίτες, δύο Αρμένιοι και ένας Λατίνος υπέβαλαν σήμερα υποψηφιότητα για τη θέση του αντιπροσώπου της θρησκευτικής ομάδας τους στη νέα Βουλή. Την θέση του αντιπροσώπου των Λατίνων καταλαμβάνει χωρίς ανθυποψήφιο, ο εκπρόσωπος και στην προηγούμενη Βουλή, Μπενίτο Μαντοβάνη, η ανακήρυξη του οποίου θα γίνει αύριο στις δώδεκα και τριάντα το μεσημέρι στο Υπουργείο Εσωτερικών, σε περίπτωση που δεν θα υποβληθεί μέχρι τότε ένσταση για την εκλογή του. Ο πρώην εκπρόσωπος των Αρμενίων Πετρός Καλαϊτζιάν και η 'Αννα Αστζιάν, είναι οι δύο υποψήφιοι για την έδρα του αντιπροσώπου της Αρμενικής Θρησκευτικής Ομάδας στη Βουλή. Τη θέση του αντιπροσώπου των Μαρωνιτών, διεκδικούν επτά υποψήφιοι: ο πρώην εκπρόσωπος, Ιωάννης Πογιατζής και οι κύριοι Αντώνης Χ"Ρούσος, Αντώνης Χριστοφή, Εδουάρδος Χ"Χάννας, Πεππής Χριστοφή (Σκέντερ), Σαβέριος Βραχίμης και Νίνος Γιαμάκης.
Τραγωδία στη Λάρνακα. Σε θανατηφόρο δυστύχημα που σημειώθηκε το πρωί στο δρόμο Τρούλλων Κελιών, έχασε τη ζωή της η Ανδρούλα Θεοδούλου 45 ετών από τους Τρούλλους και τραυματίστηκε σοβαρά ο δεκαπεντάχρονος γιός της Θέκλιος. Το δυστύχημα έγινε λίγο πρίν τις επτά το πρωϊ όταν κάτω από άγνωστες συνθήκες έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου, το οποίο ανετράπη επανειλημμένα στους αγρούς. Η Θεοδούλου δέν φορούσε ζώνη ασφαλείας και εκτινάχθηκε από το αυτοκίνητο βρίσκοντας τραγικό θάνατο. Πρίν από μερικούς μήνες είχε πεθάνει και ο σύζυγός της από καρδιακή ανεπάρκεια. Εκτός από τον Θέκλιο, η Θεοδούλου έχει άλλα πέντε παιδιά.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστει σήμερα σε ειδική εκδήλωση του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού και κήρυξε την έναρξη του Εράνου απο Πόρτα σε Πόρτα. Ο έρανος που διοργανώνει ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός αρχίζει αύριο και θα διαρκέσει μέχρι και τις 14 Μαίου, για να τιμηθεί η ογδόη Μαϊου, Παγκόσμια Μέρα Ερυθρού Σταυρού. Τον έρανο εγκαινίασε ο ίδιος ο πρόεδρος ο οποίος πρόσφερε το ποσό των πεντακοσίων λιρών. Δίνοντας το καλό παράδειγμα, στην συνέχεια ο πρόεδρος Κληρίδης και ο Υπουργός Υγείας έδωσαν πρώτοι αίμα στην αιμοδοσία, που διοργανώθηκε με την συμμετοχή μαθητών Λυκείων.
Η Κυβέρνηση απεφάσισε την αξιοποίηση και μετεξέλιξη του λιμανιού Λάρνακας, για επωφελέστερη χρήση της υποδομής του και αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας των υπηρεσιών του. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, δήλωσε ότι στο πλαίσιο του σχεδίου ανάπτυξης του λιμανιού, περιλαμβάνεται περαιτέρω επέκταση και αναβάθμιση του λιμενικού χώρου, ώστε αυτό να χρησιμοποιείται από επιβατικά και εμπορικά πλοία καθώς και σκάφη αναψυχής.
Σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν οι μεσολαβητικές προσπάθειες του ΚΕΒΕ για επίλυση των διαφορών του Συνδέσμου Αδειούχων Λιμενικών Αχθοφόρων και της Αρχής Λιμένων, και ως εκτούτου οι αχθοφόροι κατήλθαν από σήμερα σε σαρανταοκτάωρη απεργία. Οι Αχθοφόροι επρόκειτο να πραγματοποιήσουν απεργία την περασμένη εβδομάδα, αλλά την ανέστειλαν έπειτα από έκκληση του ΚΕΒΕ προς την Αρχή Λιμένων να υποβάλει προτάσεις προς επίλυση των διαφορών.
Με τη συμμετοχή 102 αξιωματούχων από 22 χώρες αρχίζουν στις οκτώ Μαϊου στην Κύπρο, οι εργασίες της πέμπτης διάσκεψης στρογγύλης Τραπέζης των Οργάνων του Συμβουλίου της Ευρώπης με τους Ευρωπαίους Επιτρόπους Διοικήσεως. Η διάσκεψη αποτελεί μια απο τις σημαντικότερες εκδηλώσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης. Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο Επίτροπος Διοικήσεως Νίκος Χαραλάμπους, ανέφερε ότι βασικός σκοπός της διάσκεψης είναι η εξέταση και η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών για την προστασία των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφορικά με τις πράξεις διοικητικών αρχών. Ανάμεσα στα θέματα που θα απασχολήσουν την διάσκεψη είναι η αρμοδιότητα των Επιτρόπων Διοικήσεως και πως αυτή αντιμετωπίζεται απο τα Οργανα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, καθώς και η δράση άλλων οργάνων για την προστασία και προαγωγή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Νέα ταπεινωτική ήττα υπέστη το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα της Βρετανίας, κατά την διάρκεια των χθεσινών τοπικών εκλογών. Οι συντηρητικοί έχασαν 560 απο τις 1063 έδρες που κατείχαν στα συμβούλια, δηλαδή περισσότερες απο τις μισές και απο πρώτο κόμμα έπεσαν στην τρίτη θέση. Αντίθετα οι Εργατικοί αύξησαν κατά 454 έδρες την δύναμη τους, ενώ σημαντική άνοδο παρουσιάζουν και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, οι οποίοι αύξησαν την δύναμη τους κατά 145 έδρες. Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε παράλληλα με τις Τοπικές Εκλογές, κατέδειξε ότι εάν οι Βουλευτικές Εκλογές του ερχομένου χρόνου διεξάγοντο σήμερα, οι Εργατικοί θα συγκέντρωναν το 43 τοις εκατόν και μαζί την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.
Και μιά ματιά στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο. Στη Λευκωσία, η πιό ψηλή θερμοκρασία ήταν 27 βαθμοί και η πιό χαμηλή 11, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα, 24 με 13, στη Λεμεσό 23 με 14 στην Πάφο και την Κερύνεια 22 με 9 και στον Πρόδρομο 22 με 13. Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, αλλά σε μερικές περιοχές θα σχηματιστεί ομίχλη τις αυγινές ώρες. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς, 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 10 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια καισ τους 12 στα νότια παράλια. Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι το πρωϊ θα είναι μεταβλητοί ασθενείς, 2 με 3 μποφόρ και το απόγευμα δυτικοί ως νοτιοδυτικοί μέτριοι, 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ενεβεί στους 28 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 25 στα νότια παράλια και στους 23 στα δυτικά. Ο κίνδυνος εκρήξεως δασικών πυρκαγιών είναι μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.
Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.02 run on Thursday, 30 May 1996 - 2:36:42