Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-05-05.

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Κυρίες και Κύριοι Χριστός Ανέστη.
Ο πρόεδρος τής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, υπογράμμισε ότι άν δέν επιλυθεί το θέμα τής ασφάλειας δέν υπάρχει δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας, ώστε να διασφαλίζεται το μέλλον τής Κύπρου. Μιλώντας πρίν την αναχώρησή του για την Αθήνα, ο πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ότι η ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση δέν διασφαλίζει πλήρως την ασφάλεια τής Κύπρου, αφού η Ενωση δέν εγγυάται ακόμη την ασφάλεια των συνόρων των κρατών μελών της. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας στο θέμα τής ασφάλειας, θα απαιτηθεί η σύγκλιση πενταμερούς διάσκεψης, στην οποία θα συμμετέχουν τα μέρη εκείνα που υπέγραψαν τις Συνθήκες Ζυρίχης, για αναθεώρηση τής Συνθήκης Εγγυήσεως. Σε δηλώσεις του στην Αθήνα, εξ' άλλου και απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο θα κληθούν να συμμετάσχουν σε μιά διεθνή διάσκεψη για αναθεώρηση τής Συνθήκης Εγγυήσεως και νέες δυνάμεις, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ενωση, ο πρόεδρος τής Δημοκρατίας ανέφερε ότι σε ορισμένα θέματα θα ακουστούν και οι απόψεις τής 'Ενωσης.
Τα εθνικά θεματα συζητούνται αύριο στη Βουλή των Ελλήνων σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Η συζήτηση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία ο διεθνής παράγοντας και ιδιαίτερα οι Αμερικανοί, παρουσιάζονται έτοιμοι να τροχιοδρομήσουν λύσεις για όλα τα θέματα. Η αυριανή συζήτηση είναι η πρώτη μετά την κρίση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων για την ονομασία των Σκοπίων, και τις επαφές τής Ελληνικής Κυβέρνησης στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, καθώς επίσης και για το Κυπριακό υπό το φως τής πρόσφατης περιοδείας στην περιοχή τού Αμερικανού υφυπουργού εξωτερικών, Τζον Κόρνμπλουμ. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα τονίσει και πάλι ότι οι προκλήσεις και οι επεκτατικές βλέψεις τής 'Αγκυρας δεν πρόκειται να περάσουν.
Αυστηρή προειδοποίηση πρός όλα τα μέλη της αστυνομίας ότι δέν θα ανεχθεί κομματική ανάμιξη τους προς όφελος οποιουδήποτε κόμματος, ή υποψηφίου, απηύθυνε σήμερα από την Πάφο, ο Υπηρεσιακός Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Γεώργιος Σταυρινάκης. Ο κύριος Σταυρινάκης ανέφερε ότι δέν θα διστάσει να διατάξει τη λήψη αυστηρών μέτρων, σε περίπτωση που παρατηρηθεί παρέκκλιση των οδηγιών του.
Ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας, Πανίκος Χατζηλοίζου, επανέλαβε σήμερα ότι απαγορεύεται η ανάμιξη αστυνομικών στην προεκλογική εκστρατεία. Η θέση της ηγεσίας της αστυνομίας είναι καθαρή, και η ανάμιξη αστυνομικών σε προεκλογικές εκστρατείες, απαγορεύεται, τόνισε ο κύριος Χατζηλοϊζου. Αντίθετα, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας, Στέλιος Ιωάννου, υποστήριξε ότι ο νόμος αυτός είναι αντισυνταγματικός και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των αστυνομικών, που είναι και αυτοί πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για το λόγο αυτό, είπε, θα γίνει προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο.
Ο Φιλοαστυνομικός Σύνδεσμος Κύπρου, τέλεσε σήμερα Θρησκευτικό μνημόσυνο για τους 40 πεσόντες αξιωματικούς και αστυνομικούς της Δύναμης και Δέηση για ανεύρεση των 8 Αγνοουμένων Αστυνομικών. Του μνημοσύνου, που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου στη Λευκωσία, προέστει ο Πανοσιολογιότατος Ηγούμενος Κύκκου Νικηφόρος. Στον χαιρετισμό του, ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας, Πανίκκος Χατζηλοίζου, τόνισε ότι τα παλιά μέλη της Δύναμης που έζησαν και μοιράστηκαν μαζί με τους πεσόντες και αγνοουμένους αστυνομικούς τις αγωνίες και τους αγώνες αυτού του τόπου, ξαναζωντάνευουν, σήμερα, τις αλησμόνητες μορφές τους. Η ηρωική προσφορά τους, συνέχισε ο κύριος Χατζηλοίζου, αποτελεί ιερή κληρονομιά και παράδοση για τους νεότερους αστυνομικούς, που θα τους εμπνέει στην εκτέλεση της αποστολής τους. Ακολούθησε Προσκλητήριο για τους 40 Πεσόντες και 8 Αγνοουμένους Αστυνομικούς.
Εκατόν εννέα μάνες που γέννησαν από οκτώ παιδιά και άλλες εβδομήντα μία που έδωσαν στον στρατό από πέντε γιούς, βραβεύτηκαν από την Πολιτεία και την Εκκλησία, ως ελάχιστη ανταπόδωση και ευχαριστία για την ποικιλόμορφη προσφορά τους στην κοινωνία. Στον χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, τον οποίο διάβασε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ανδρέας Μουσιούττας, διαβεβαιώνεται η αμέριστη συμπαράσταση της Πολιτείας προς τις πολύτεκνες οικογένειες, και η συνέχιση της ενίσχυσης και στήριξής τους στο πλαίσιο της κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής του κράτους. Την εκτίμηση της Εκκλησίας προς την πολύτεκνη μάνα, εξέφρασε ο Θεοφιλέστατος Χωρεπίσκοπος Τριμυθούντος Βασίλειος, ο οποίος μετέφερε χαιρετισμό του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.
Τελέστηκε σήμερα στον ιερό ναό Παναγίας Χρυσοπαντάνασσας στο Παλαιχώρι, το ετήσιο μνημόσυνο των ηρώων της ΕΟΚΑ Μιχαλάκη Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου, το οποίο οργάνωσε η ΣΕΚ και συνεργαζόμενα σωματεία. Οι δύο αγωνιστές της ΕΟΚΑ ανέβηκαν στο ικρίωμα της αγχόνης, στις 10 Μαίου του 56, σε ηλικία 22 ετών. Στον επιμνημόσυνο λόγο, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Αλέκος Μαρκίδης, τόνισε ότι έμπρακτα πρέπει να τιμώνται, αυτοί που έμπρακτα αναδείχθηκαν ήρωες. Πρόσθεσε ότι το μνημόσυνο που πρέπει στους πρώτους απαγχονισθέντες για την κυπριακή ελευθερία, δεν είναι οι λόγοι και οι επιτύμβιες στήλες, αλλά το χρέος που έχουμε για απαλλαγή της Κύπρου από την τουρκική κατοχή. Η κοινότητα Παλαιχωρίου τίμησε σήμερα και την μάνα με δοξολογία και πορεία προς το άγαλμα της μάνας, με τη συμμετοχή της φιλαρμονικής της ΣΕΚ.
Τερματίστηκε η επ'αόριστον απεργία των αχθοφόρων στο Λιμάνι Λεμεσού, ύστερα από πολύωρες διαπραγματεύσεις των εμπλεκομένων πλευρών. Παρασκηνιακές προσπάθειες για επίλυση της διαφοράς είχε καταβάλει ο Υπουργός Συγκοινωνιών και 'Εργων, Αδάμος Αδαμίδης, καθώς επίσης και το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Οι αχθοφόροι αποδέχθηκαν την καταβολή αύξησης 15% της ταρίφας των φορτοεκφορτώσεων.
Και μιά ματιά στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο. Στην Λευκωσια η πιο ψηλη θερμοκρασια ηταν 32 βαθμοι και η πιο χαμηλη 11, στην Αμμοχωστο και την Λαρνακα 25 με 14, στην Λεμεσο 26 βαθμοι με 15, στην Κερυνεια και την Παφο 21 με 10 και τελος στον Προδρομο 22 με 13. Αποψε ο καιρος θα ειναι κυριως αιθριος αλλα κατα τοπους θα σχηματισθει ομιχλη και χαμηλη νεφωση. Η θερμοκρασια θα πεσει γυρω στους 12 βαθμους στο εσωτερικο και δυτικα παραλια και γυρω στους 14 βαθμους στα νοτια παραλια. Αυριο ο καιρος θα ειναι κυριως αιθριος με λιγες αραιες νεφωσεις. Η θαλασσα θα ειναι λιγο ταραγμενη και η θερμοκρασια θα ανελθει γυρω στους 33 βαθμους στο εσωτερικο γυρω στους 26 βαθμους στα νοτια παραλια και γυρω στους 22 βαθμους στα δυτικα παραλια. Την Τριτη και την Τεταρτη ο καιρος θα συνεχισει να ειναι αιθριος με λιγες αραιες νεφωσεις.
Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.02 run on Thursday, 30 May 1996 - 2:36:44