Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-05-07.

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: lysi@MIT.EDU


Κυρίες και Κύριοι Χριστός Ανέστη.
Φθάνει απόψε μετά τα μεσάνυκτα για επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, ο Πατριάρχης Ρουμανίας Θεόκτιστος. Τον Πατριάρχη Θεόκτιστο, συνοδεύουν ο Μητροπολίτης Ολτενίας Νέστορας, ο Επίσκοπος Μπουζάου Επιφάνιος, ο Επίσκοπος Σιναϊ'τουλ Θεοφάνης και υπηρεσιακοί παράγοντες. Τον Πατριάρχη θα υποδεχθούν στον αερολιμένα Λάρνακας ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, μέλη της Ιεράς Συνόδου, ο επιτετραμμένος της Ρουμανίας και κυβερνητικοί επίσημοι. Αύριο στις δέκα και τριάντα το πρωί, ο Πατριάρχης Ρουμανίας θα μεταβεί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, όπου θα τον υποδεχθεί ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο κλήρος της Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας και πλήθος κόσμου. Μετά την υποδοχή θα ψαλεί δοξολογία και θα αναπεμφθεί δέηση στον Καθεδρικό ναό Αγίου Ιωάννου. Την Κυριακή, εξ'άλλου, ο Πατριάρχης Ρουμανίας και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου θα προστούν αρχιερατικού συλλείτουργου που θα τελεσθεί στον ιερό ναό Παναγίας Ευαγγελιστρίας στην Παλουριώτισσα. Μετά τη Θεία Λειτουργία ο Μακαριώτατος θα απονείμει στον Πατριάρχη το χρυσό παράσημο του Αποστόλου Βαρνάβα. Κατά την παραμονή του στην Κύπρο, ο Πατριάρχης Ρουμανίας θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα επισκεφθεί τις Μητροπόλεις και Μονές της ελεύθερης Κύπρου.
Δύο ενστάσεις που υποβλήθησαν εναντίον δύο υποψηφίων βουλευτών απορρίφθηκαν και ήδη δόθηκαν οδηγίες για την έκδοση των ψηφοδελτίων με τις 413 υποψηφιότητες που υποβληθηκαν χθες. Οι ενστάσεις υποβλήθηκαν εναντίον του υποψηφίου του Ακελ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, στη Λάρνακα, Ξενοφώντα Κυριακίδη, και εναντίον του Χρήστου Πουργουρίδη, του συνδυασμού Δησύ-Φιλελευθέρων, στη Λεμεσό. Και οι δύο ενστάσεις απορρίφθηκαν από τους Επαρχιακούς Εφόρους Εκλογών. Για την ένσταση εναντίον του κυρίου Πουργουρίδη, ζητήθηκε η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος αποφάνθηκε ότι η ένσταση δεν εμπίπτει στις πρόνοιες του Συντάγματος.
'Οχι μόνο σημαντική, αλλά αποφαστική στην πορεία του Κυπριακού, είναι η στάση που θα τηρήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ύστερα απο συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον πρόεδρο Κληρίδη. Ο κύριος Μητσοτάκης δήλωσε ότι είχε χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων με τον πρόεδρο Κληρίδη και ότι συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις και τις προοπτικές του Κυπριακού. Ερωτηθείς εάν προβλέπει λύση σύντομα, ο κύριος Μητσοτάκης δήλωσε ότι κανένας δεν μπορεί να πει κάτι τέτοιο, αλλά και κανένας δεν μπορεί να το αποκλείσει. Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα αναγορευθεί σήμερα σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Νομικής της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η αναγόρευση θα γίνει σε επίσημη τελετή που θα αρχίσει στις επτά απόψε.
Την άποψη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε εκδήλωση της πρωτοβουλία τους τον Ιούνιο, αν δεν πειστούν ότι θα υπαρχουν λογοι να έχει η συνάντηση αυτή κάποιο περιεχόμενο. Την άποψη αυτή εξεφρασε σήμερα ο Προεδρος της ΕΔΕΚ Βασος Λυσσαριδης, ύστερα απο συναντηση με τον Αμερικανό Πρεσβη στην Λευκωσια Ριτσιαρτ Μπαουτσερ. Σε δηλώσεις του ο κύριος Μπάουτσιερ αναφερε ότι οι Ηνωμενες Πολιτείες επθυμούν να θεσουν γερα θεμελια για απευθειας συνομιλίες μεταξυ των ενδιαφερομενων πλευρων στο Κυπριακό.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος αναχώρησε σήμερα το πρωί για την Ουάσιγκτων, όπου θα πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη επίσκεψη αρχηγού του Ελληνικού κράτους στις Ηνωμένες Πολιτείες απο το 1954. Στην ημερησία διάταξη των συνομιλιών του 'Ελληνα Προέδρου με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μπίλ Κλίντον, δεσπόζουν οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και οι διμερείς σχέσεις Ελλαδος - Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Πρόεδρος Στεφανόπουλος θα επισκεφθεί διάφορες Αμερικανικές πόλεις, όπου ζουν ομογενείς.
Εαν η Τουρκία δεν μεταβάλει την στάση της, η Ελλάδα θα συνεχίσει να μπλοκάρει την χρηματοδότηση της απο την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Σημίτης. Ο Πρωθυπουργός της Ελλαδας, που μιλούσε χθες βράδυ στην Βουλή των Ελλήνων για τα Εθνικά θέματα, κάλεσε τήν Τουρκία νά τερματίσει τήν αντιφατική της πολιτική καί απέκλεισε κάθε επί τής ουσίας διαπραγμάτευση, όπως την αντιλαμβάνεται η Αγκυρα. Αναφερόμενος στις επαφές που είχε με τους ηγέτες τής Ευρωπαϊκής Ενωσης καί τών Ηνωμένων Πολιτειών, ο κύριος Σημίτης επεσήμανε τήν αναστροφή τού κλίματος, πού όπως είπε, είναι αποτέλεσμα των σταθερών και σοβαρών προσπαθειών τής Ελληνικής Κυβέρνησης. Απο την πλευρά τους, οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης επέκριναν έντονα τους χειρισμούς του Πρωθυπουργού, αλλά και της κυβέρνησης στο σύνολο της, κανοντας μάλιστα λόγο για διαμόρφωση δυσμενών συνθηκών για τις Ελληνικές θέσεις, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το δέμα, το οποίο έφθασε στο Αεροδρόμιο Λάρνακας και απευθυνόταν στον Ραούφ Ντενκτάς, ως "Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου", παραδόθηκε στον κατοχικό ηγέτη μέσω των Ηνωμένων Εθνών. Το δέμα, το οποίο είχε κατασχεθεί χθες απο τις Τελωνειακές Αρχες της Δημοκρατίας, περιήχε ευαίσθητο εξάρτημα καρδιογράφου και παρέδωσε στον Ντενκτάς ο αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος του γενικού Γραμματέα στην Κύπρο, Γούσταβ Φαϋσσέλ, ύστερα από διευθετήσεις με τον γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέκο Σιάμπο. Το εξάρτημα είχε φθάσει στην Κύπρο απο την Αθήνα, με πτήση των Κυπριακών Αερογραμμών, προερχόμενο απο την Φινλανδία, με ιδιωτικό ταχυδρομείο. Στο δέμα αναγράφεται στα Αγγλικά η διεύθυνση του Ντενκτάς στην κατεχόμενη Λευκωσία, μέσω του Τουρκικού ταχυδρομικού τομέα Μερσίνα 10. Η απόφαση για παράδοση του μηχανήματος ελήφθη απο τον Επίτροπο για Ανθρωπιστικά Θέματα Λέναδρο Ζαχαριάδη, ο οποίος και δήλωσε ότι το θέμα είναι καθαρά ανθρωπιστικό, και όχι πολιτικό.
Δύο νέες πετρελαιοκηλίδες εντοπίστηκαν στην Λάρνακα, η πρώτη στην Δεκέλεια και η δεύτερη στο Μαρώνι. Συνεργεία του Τμήματος Αλιείας άρχισαν τον καθαρισμό της περιοχής με ψεκασμό και συλλογή του πετρελαίου με ειδικούς απορροφητήρες. Οι αρμόδιες αρχές διαβεβαιώνουν, ωστόσο, ότι δεν συντρέχει οποιοσδήποτε λόγος ανησυχίας. Το πλοίο, το οποίο όπως πιστεύουν οι αρχές έρριψε το πετρέλαιο μολύνοντας τις Κυπριακές ακτές δεν έγινε δυνατό να εντοπιστεί. Εξ'άλλου, η κηλίδα που είχε εμφανιστεί προχθες στην παραλία "Χρυσό Ψάρι" στην Λάρνακα, έχει καθαριστεί.
Και μιά ματιά στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο. Στην Λευκωσια η πιο ψηλη θερμοκρασια ηταν 36 βαθμοι και η πιο χαμηλη 19, στην Αμμοχωστο και την Λαρνακα 34 με 21, στην Λεμεσο 34 με 19, στην Κερυνεια και την Παφο 25 με 17 και τελος στον Προδρομο 25 με 15. Αποψε ο καιρος θα ειναι κυριως αιθριος με βορειοδυτικους ως βορειοανατολικους ασθενεις ανεμους 2 εως 3 Μποφορ. Η θερμοκρασια θα πεσει γυρω στους 15 βαθμους στα δυτικα παραλια και γυρω στους 18 βαθμους στις υπολοιπες περιοχες. Αυριο θα εμφανιζονται παροδικες νεφωσεις κυριως στη ανωτερη ατμοσφαιρα. Η θερμοκρασια θα ανελθει γυρω στους 34 βαθμους στο εσωτερικο, γυρω στους 31 βαθμους στα νοτια παραλια και γυρω στους 26 βαθμους στα δυτικα παραλια. Την Πεμπτη και την Παρασκευη αναμενονται τοπικες νεφωσεις τις απογευματινες ωρες που πιθανον να δωσουν πολυ μεμονωμενες βροχες στα ορεινα. Η θερμοκρασια θα σημειωσει σταδιακα πτωση.
Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.02 run on Thursday, 30 May 1996 - 2:36:45