Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-05-08.

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Κυρίες και Κύριοι Χριστός Ανέστη.
Οι καλές σχέσεις των Ορθοδόξων Εκκλησιών Κύπρου Ρουμανίας, επισφραγίζονται με την επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο που πραγματοποιεί από σήμερα ο Πατριάρχης Ρουμανίας Θεόκτιστος, στον οποίο επεφυλάχθη λαμπρή υποδοχή. Ο Πατριάρχης Ρουμανίας Θεόκτιστος αφίχθη τις πρώτες πρωινές ώρες στον αερολιμένα Λάρνακας, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Ολτενίας Νέστορα, τον Επίσκοπο Μπουζάου Επιφάνιο, τον Επίσκοπο Θεοφάνη Σιναϊτουλ και άλλους παράγοντες της Ρουμανικής Εκκλησίας. Στο αεροδρόμιο ανέμεναν και υποδέχθηκαν τον Πατριάρχη και τη συνοδεία του, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, μέλη της Ιεράς Συνόδου, ο Επιτετραμμένος της Ρουμανίας στην Κύπρο και άλλοι επίσημοι. Η επίσημη επίσκεψη του Πατριάρχη Ρουμανίας στην Ιερά Αρχιεπισκοπή πραγματοποιήθηκε το πρωί. Μαθητές του Παγκυπρίου Γυμνασίου, ο κλήρος της αρχιεπισκοπικής περιφέρειας και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, επεφύλαξαν θερμότατη υποδοχή στον προκαθήμενο της αδελφής ορθοδόξου Εκκλησίας. Ακολούθως οι επικεφαλής των δύο ορθοδόξων Εκκλησιών προέστησαν της δοξολογίας στον καθεδρικό ναό Αγίου Ιωάννου. Ο Πατριάρχης Ρουμανίας Θεόκτιστος, επισκέπτεται για πρώτη φορά την Κύπρο, έπειτα από πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, και εις ανταπόδωσιν της επίσκεψης του Μακαριωτάτου στη Ρουμανία τον περασμένο Οκτώβριο. Στην προσφώνησή του ο Μακαριώτατος εξήρε την προσφορά του Πατριάρχη και του Πατριαρχείου Ρουμανίας στο έργο της Ορθοδοξίας και ευχήθηκε στο φιλοξενούμενο ιερατείο ευχάριστη παραμονή. Στην αντιφώνησή του ο Πατριάρχης Ρουμανίας Θεόκτιστος, εξέφρασε τη συγκίνησή του από τον λόγο του Μακαριωτάτου, γιατί έφερε στη μνήμη του τη μαρτυρία που κατέθεσε η Ρουμανική Εκκλησία στην Ορθοδοξία κάτω από το κομμουνιστικό καθεστώς. Πλήθος χριστιανών, μοναχών και κλήρου, πρόσθεσε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης, υπέστησαν τα πάνδεινα, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν και γνώρισαν φρικτό θάνατο, κατά τους σαρανταπεντάχρονους διωγμούς από την κομμουνιστική φαυλότητα της τότε εξουσίας. Το μαρτύριο των Ρουμάνων χριστιανών κορυφώθηκε επί Τσαουσέσκου, πρόσθεσε ο Πατριάρχης Θεόκτιστος, οι δε τάφοι αρκετών σύγχρονων μαρτύρων του Χριστιανισμού, δεν έχουν έως σήμερα εντοπισθεί. Μετά το περας της δοξολογίας ο Πατριάρχης Θεόκτιστος και η συνοδεία του μετέβησαν στο Μέγα Συνοδικό, όπου εδέχθησαν το καλωσόρισμα και τις ευχές κλήρου και λαού. Οι επικεφαλής των Ορθοδόξων Εκκλησιών Κύπρου και Ρουμανίας θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν σκέψεις και να συζητήσουν για τις διορθόδοξες και διεκκλησιαστικές σχέσεις καθώς και για άλλα ευρύτερα θέματα που αφορούν την ανθρωπότητα.
Η πορεία υλοποίησης της δεύτερης φάσης του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, ηταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν το πρωϊ στην ΑΘήνα, ο πρόεδρος Κληρίδης και ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης, Γεράσιμος Αρσένης. "Προχωράμε με γρήγορους ρυθμούς, για υλοποίηση των στόχων που έχουμε θέσει, ιδιαίτερα όσον αφορά στην αεροπορική και τη ναυτική βάση στην Κύπρο", δήλωσε μετά τη συνάντση ο κύριος Αρσένης. Εξάλλου, ο κύριος Αρσένης χαρακτήρισε σημαντική την στρατωτική συμφωνία Ισραήλ- Ελλάδας, η οποία πρόσθεσε, βρίσκεται στο στάδιο υλοποίησής της. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος Κληρίδης είχε επίσης συναντήσεις με τους πρέσβεις τεσσάρων χωρών μελών της Ευρωπαικής Ενωσης, της Ιρλανδίας, του Λουξεμβούργου, της Αυστρίας και της Ιταλίας.
Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον, πραγματοποιεί απο σήμερα, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος. Προκειται για την πρώτη, επίσημη επίσκεψη, αρχηγού του Ελληνικού κράτους στις Ηνωμένες Πολιτείες, απο το 1953. Κατά την αφιξη του στην Ουάσισγκτον ο κυριος Στεφανόπουλος δηλωσε, ότι με τον Αμερικανό πρόεδρο θα έχει συνομιλίες για τις σχέσεις Ελλάδας- Ηνωμένων Πολιτειών και θα ανταλλάξει σκέψεις για την κατάσταση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τον κόσμο. Πρόσθεσε δε, ότι με την επίσκεψη του αναβαθμίζεται η Ελληνική παρουσία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο πρόγραμμα των συνομιλιών του κυρίου Στεφανόπουλου, με τον Αμερικανό ομόλογό του, περιλαμβάνονται επίσης οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό. Η συνάντηση Στεφανόπουλου- Κλίντον θα γίνει αύριο.
Με στόχο την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε σχέση με τις πράξεις των διοικητικών αρχών, άρχισε σήμερα τις εργασίες της η πέμπτη Διάσκεψη Στρογγύλης Τραπέζης Ευρωπαίων Επιτρόπων Διοικήσεως. Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης, ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Αλέξης Γαλανός, είπε ότι ο θεσμός του Επιτρόπου Διοικήσεως λειτουργεί καλά και αποδοτικά στην Κύπρο και έχει φανεί ότι είναι ικανός να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών ανεξάρτητα από φυλή, θρησκεία, γλώσσα ή φύλο. Στη διάσκεψη Στρογγύλης Τραπέζης συμμετέχουν εικοσιδύο Επίτροποι Διοικήσεως, δικαστές του Ευρωπαικού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μέλη της καθοδηγητικής επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλοι. Σκοπός της Διάσκεψης, είναι η εξέταση και ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε σχέση με τις πράξεις των διοικητικών αρχών.
Αγνωστοι νυχτοβάτες διετάραξαν το ήρεμο μέχρι στιγμής κλίμα της προεκλογικής εκστρατείας, καταστρέφοντας χθες γιγαντοαφίσσα του Δημοκρατικού Συναγερμού, στην Λευκωσία. Η ζημιά ξεπερνά τις χίλιες λίρες. Τα στελεχη του κόμματος, πεπεισμένα ότι πρόκειται για κακόβουλη πράξη, κατήγγειλαν το γεγονός στην Αστυνομία, η οποία και εξετάζει το θέμα. Καταδικάζοντας ωστόσο, το επεισόδιο ο Γενικος Γραμματεας του ΔΗΣΥ Δημήτρης Συλλούρης, κάλεσε τους οπαδούς του κόμματος, να θεωρήσουν κομματικό τους καθήκον, τη διατηρηση του ήρεμου κλιματος της προεκλογικής εκστρατείας και να μην προβούν σε αντίποινα.
Μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε μεταξύ των κατεχομένων χωριών Ζώδιας και Κατωκοπιάς κατασβέστηκε το απόγευμα έπειτα από πολύωρες προσπάθειες. Οι κατοχικές δυνάμεις ζήτησαν βοήθεια απο την πυροσβεστική υπηρεσία Περιστερώνας. Για την κατάσβεσή της χρησιμοποιήθηκαν δύο πυροσβεστικά οχήματα της Δημοκρατίας και ένα από τα κατεχόμενα. Απο την πυρκαγιά κάηκαν δυο τετραγωνικά χιλιόμετρα άγριας βλάστησης.
Η Κύπρος, πιθανόν να επιλεγεί ως έδρα της πενταεθνούς επιτροπής, η οποία θα επιτηρεί την εκεχειρία στον νότιο Λίβανο. Αυτό αναφέρει σε τηλεγράφημα του απο την Βηρυτό το Πρακτορείο Ειδήσεων Ασσόσιετεντ Πρές, επικαλούμενο πηγές της Λιβανικής Κυβέρνησης. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η γεωγραφική θέση της Κύπρου, αλλά και οι φιλικοί δεσμοί που διατηρεί τόσο με τον Ισραήλ όσο και με τον Λίβανο και την Συρία, την καθιστούν ιδανικό μέρος ως έδρα της πενταεθνούς επιτροπής. Η δημιουργία της επιτροπής, η οποία απαρτίζεται απο εκπροσώπους του Λιβάνου, του Ισραήλ, της Συρίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας, αποτελεί μέρος της πρόσφατης συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός, μεταξύ Ισραήλ- Χιζμπολλάχ.
Οργίλη, υπήρξε η αντίδραση του Ισραήλ στην έκθεση εμπειρογνώμονα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η οποία αφήνει σαφείς υπαινιγμούς κατά του Ισραηλινού Στρατού για τον θάνατο 102 αμάχων στην Κανά του Λιβάνου. Η Ιερουσαλήμ, διετύπωσε -σήμερα- σοβαρότατες κατηγορίες κατά του Διεθνούς Οργανισμού, ότι συμπεριφέρεται μεροληπτικά προσπαθώντας να απεκδυθεί των δικών του ευθυνών. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος του Ισραήλ Ουρί Ντρόμι, χαρακτήρισε "τουλάχιστον παράλογη" την έκθεση, δηλώνοντας παράλληλα, ότι δεν υπάρχει οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος, που θα μπορούσε να υποστηρίξει, ότι το Ισραήλ θα βομβάρδιζε σκόπιμα μία βάση του ΟΗΕ γεμάτη με αμάχους. Ο Ισραηλινός Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, απέδωσε το περιεχόμενο της έκθεσης του ΟΗΕ στην αδυναμία του οργανισμού να εξηγήσει, πως οι εξτρεμιστές της Χιζμπολλάχ είχαν μετατρέψει το προαύλιο της βάσης της Κανά σε χώρο εκτόξευσης ρουκετών Κατιούσια.
Το Κοινοβούλιο της Νοτίου Αφρικής, επισημοποίησε σήμερα την μετάβαση της χώρας στην δημοκρατία, υιοθετώντας, με συντριπτική πλειοψηφία το Νέο Νοτιοαφρικανικό Σύνταγμα. Το σύνταγμα, το οποίο υιοθετήθηκε με τετρακόσιες-είκοσι-μία ψήφους υπέρ, μόνο δύο εναντίον και δέκα αποχές, απαγορεύει ρητά οποιασδήποτε μορφής διάκριση στην βάση της φυλής, του φύλου, της ηλικίας, ή οποιουδήποτε άλλου ρατσιστικού κριτηρίου. Η απόφαση του Νοτιο-αφρικανικού Κοινοβουλίου, ανοίγει μια νέα σελίδα στην ιστορία της χώρας, κλείοντας παράλληλα -και επίσημα- το θλιβερό κεφάλαιο των φυλετικών διακρίσεων.
Πολύνεκρες θα ήσαν οι χθεσινοβραδυνές εκρήξεις σε τετραόροφο κτίριο, στο κέντρο του Λονδίνου, εάν συνέβαιναν κατά την διάρκεια της ημέρας. Σ'αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι Βρετανικές αρχές, οι οποίες διερευνούν -ακόμη- τα αίτια των εκρήξεων. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, οι εκρήξεις προκλήθηκαν απο πυρκαγιά, η οποία κατέστρεψε τον αγωγό φωταερίου του κτιρίου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενέκρινε σήμερα πρόταση για την άρση του εμπάργκο που επεβλήθηκε σε συγκεκριμένα υπο-προϊόντα του Βρετανικού βοδινού. Οι χαλαρώσεις αφορούν την ζελατίνη, τα λίπη και το σπέρμα, υπο-προϊόντα του βοδινού, απο τα οποία δεν μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο το σύνδρομο Κρόϊτζ-φελντ Γιάκομπς, γνωστό και ως ασθένεια των τρελλών αγελάδων.
Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό. Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς 2-3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια και στους 17 βαθμούς στα νότια παράλια. Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με παροδικές νεφώσεις που τις απογευματινές ώρες θα είναι πιο πυκνές. Οι άνεμοι το πρωί θα είναι μεταβλητοί ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και το απόγευμα θαλάσσιοι μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση αλλά θα παραμείνει ψηλότερη της κανονικής και η μέγιστη θα φτάσει στους 34 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 31 στα νότια παράλια και στους 26 βαθμούς στα δυτικά παράλια.
Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.02 run on Thursday, 30 May 1996 - 2:36:46