Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-05-14.

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: lysi@MIT.EDU


Κυρίες και Κύριοι Χριστός Ανέστη.
Πραγματοποιήθηκε, σήμερα, όπως είχε προγραμματιστεί, το Συμβούλιο Σύνδεσης Κύπρου - Ευρωπαϊκής Ενωσης, μετά την έγκριση -απο το εξ'υπουργών Συμβούλιο- κοινής θέσης που ικανοποιεί τις Ελληνικές απόψεις. Οι δεκαπέντε αποδέχθηκαν τροποποίηση της κοινής θέσης, ώστε στην επίμαχη παράγραφο δύο, να αναφέρεται ότι οι αποφάσεις της έκτης Μαρτίου λήφθηκαν στο πλαισιο μιας συνολικής συζητησης και όχι στο πλαίσιο ενος συνολικού συμβιβασμού, όπως προέβλεπε το κείμενο που είχε ετοιμάσει την περασμένη εβδομάδα η Ιταλική Προεδρία. Το Συμβούλιο Σύνδεσης, απασχόλησε επισης η πορεία του Δομημένου Προενταξιακού Διαλόγου και η εναρμόνηση της Κύπρου με την Ευρωπαϊκη Ενωση. Νωρίτερα, ο υπουργός εξωτερικών, Αλέκος Μιχαηλίδης, ειχε συνάντηση μέ τόν Επίτροπο γιά Εξωτερικές Υποθέσεις Χάνς Βάν Ντεν Μπρούκ, μέ τόν οποίο συζήτησε τήν ενταξιακή πορεία τής Κύπρου καί τό Κυπριακό. Ο κύριος Μιχαηλίδης αναμένετο νά συναντηθεί επίσης μέ τόν Βέλγο ομόλογό του Ερικ Ντερίκε καί τόν Γενικό Γραμματέα τού Συμβουλίου τής Ευρωπαϊκής Ενωσης, Γιούργκεν Τράμφ.
Τήν κατ'αρχήν ικανοποίησή του γιά τήν κοινή θέση τών Ευρωπαίων οσον αφορά στόν προενταξιακό διάλογο τής Κύπρου μέ τήν Ευρωπαϊκή Ενωση, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος Κληρίδης. Σε πρωϊνές δηλώσεις, ο Πρόεδρος Κληρίδης διευκρίνησε οτι εχει ενημερωθεί μόνο προκαταρτικά από τόν υπουργό εξωτερικών καί αναμένει τό πλήρες κείμενο τών "δεκαπέντε" γιά νά διατυπώσει άποψη. Από τήν πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης εξέφρασε επίσης τήν ικανοποίησή του γιά τήν σημερινή πραγματοποίηση τού Συμβουλίου Σύνδεσης Κύπρου Ευρωπαϊκής Ενωσης καί τήν απεξάρτιση του θέματος από τήν Τελωνιακή Ενωση τής Τουρκίας. Τό γεγονός, πρόσθεσε ο κύριος Κασουλίδης, διαψεύδει τούς φόβους ολων εκείνων οι οποίοι θεώρησαν οτι η ευρωπαϊκή προοπτική τίθεται εν αμφιβόλω λόγω διαφόρων δυσκολιών.
Την ανώτατη διάκριση της εκκλησίας της Ρουμανίας, το Χρυσό Σταυρό, απένειμε ο πατριάρχης Θεόκτιστος στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη. Ο Πατριάρχης Θεόκτιστος χαρακτήρισε την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Κληρίδη ιστορική και ιδιαιτέρως θερμή. Δώρησε επίσης στον πρόεδρο της Δημοκρατίας μία εικόνα του Αγίου Κωνσταντίνου, βασιλιά της Ρουμανίας, ο οποίος μαρτύρησε τον δέκατο έκτο αιώνα μαζί με τα πέντε παιδιά του στην Κωνσταντινούπολη από τους Τούρκους. Κατά τη συνάντηση, στην οποία παρίστατο και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Πατριάρχη Ρουμανίας για τις τελευταίες εξελίξεις του κυπριακού. Ακολούθως ο πατριάρχης Ρουμανίας μετέβη στην προσωρινή έδρα της Ιεράς Μητρόπολης Μόρφου, όπου είχε συνάντηση με τον Μητροπολίτη Παύλο. Ο πανιερώτατος ενημέρωσε τον προκαθήμενο της ρουμανικής εκκλησίας για τις ιεροσυλίες των ιερών και των οσίων μας στις κατεχόμενες εκκλησιές μας.
Ο θρόνος της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Αρσινόης, πληρώθηκε σήμερα έπειτα από την ψήφιση -επί της Αγίας Τράπεζας- του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτη Γεώργιου Παπαχρυσοστόμου. Το τυπικό της τελετής του Μηνύματος διαλαμβάνει την υπογραφή από τους Συνοδικούς της Κανονικής Πράξεως επί της Αγίας Τραπέζης μετά της επικλήσεως και φωτίσεως του Αγίου Πνεύματος, διά τροπαρίων, γεγονός το οποίο συνιστά τη ψήφιση του προτεινομένου για τον θρόνο της Επισκοπής Αρσινόης. Θ νενομισμένη τελετή του Μηνύματος έγινε στον καθεδρικό ναό Αγίου Ιωάννου, η δε χειροτονία θα γίνει την μεθεπόμενη Κυριακή στον Ιερό Ναό Αποστόλων Παύλου και Βαρνάβα στην Πάφο και θα μεταδίδεται απ' ευθείας από την τηλεόραση του ΛΟΓΟΥ.
Την συμπαράσταση των ισχυρών της γης, ζητά η εκκλησία της Κύπρου, για να τερματιστεί η νέα ανίερη προσπάθεια του κατοχικού καθεστώτος, να πωλήσει την εκκλησία της Παναγίας της Τρυμιθιώτισσας στο κατεχόμενο χωριό Τρυμίθι. Ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος απέστειλε τηλεγραφήματα στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπίλ Κλίντον, στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, το παγκόσμιο συμβούλιο εκκλησίων, στον πάπα της Ρώμης, σε άλλες ορθόδοξες και εταιρόδοξες εκκλησίες και σε άλλα διεθνή βήματα.
Η κυβέρνηση θα μελετήσει το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του γάλλου πρέσβη και εφόσον χρειαστεί θα ζητηθούν διευκρινίσεις, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης κληθείς να σχολιάσει συνέντευξη που παραχώρησε ο πρέσβης της Γαλλίας στη Λευκωσία, Ενρί Ζακολίν στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Μπιρλίκ". Στη συνέντευξη, ο κύριος Ζακολίν φέρεται να υπέδειξε στους Τουρκοκυπρίους να υποβάλουν, αν θέλουν, ξεχωριστή αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση για να δημιουργηθεί μια νέα κατάσταση και ένα θέμα για συζήτηση. Εξάλλου ο Εκπρόσωπος Τύπου της Γαλλικής πρεσβείας Ξαβιέρ Λαπέρ ντε Καμπάν, εξέφρασε την πεποίηθηση ότι οι δηλώσεις του κυρίου Ζακολίν δεν αποδόθηκαν ορθά.
Σεμινάριο για ενημέρωση του νέου πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο, Κέννεθ Μπρίλ, και όχι μυστική σύσκεψη, πραγματοποιήθηκε χθες στην Ουάσιγκτον. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, διέψευσε ότι η σύσκεψη ήταν μυστική και δήλωσε ότι επρόκειτο για ακαδημαϊκό σεμινάριο για ενημέρωση του νέου Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Λευκωσία, Κένεθ Μπρίλ. Παρόμοιο σεμινάριο, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος πραγματοποιήθηκε και πριν την κάθοδο στην Κύπρο του αποχωρούντος Πρέσβη Ρίτσιαρντ Μπάουτσερ. Στη σύσκεψη μελετήθηκαν όλες οι πτυχές του Κυπριακού καθώς και η πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στο σεμινάριο, συμμετείχαν μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, μέλη του Διπλωματικού Ινστιτούτου του Στέητ Ντηπάρτμεντ, της Διεθνούς Τράπεζας, του Υπουργείων Οικονομικών και των Υπηρεσιών Πληροφοριιών των Ηνωμένων Πολιτειών.
'Εκκληση προς την Διεθνή Κοινότητα και κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες, να θέσουν τέλος στην στάση ανοχής έναντι της πολιτικής της Αγκυρας, απηύθυνε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, τονίζοντας ότι η ανοχή ενθαρρύνει την τουρκική προκλητικότητα η οποία δεν απειλεί απλώς την Ελλάδα αλλά την ασφάλεια και την σταθερότητα στην Ευρώπη. Σε ομιλία του στο Συμβούλιο Διεθνών Υποθέσεων του Λος Αντζελες, ο κύριος Στεφανόπουλος τόνισε ότι δεν είναι η Ελλάδα που εμποδίζει την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση, αλλά οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που χρησιμοποιούν ως προσχήματα τις ελληνικές αντιρρήσεις. Ο κύριος Στεφανόπουλος δήλωσε ότι κατανοεί τους δισταγμούς των Ηνωμένων Πολιτειών να λάβουν θέσεις υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς, αφού είναι σύμμαχοι τους και οι δύο, και πρότεινε στον κύριο Κλίντον το ασφαλές κριτήριο της νομιμότητας ως μέτρο για τις αμερικανικές ενέργειες.
Τελέστηκε σήμερα στις δύο το απόγευμα, δημοσία δαπάνη, η κηδεία του εθνοφρουρού, Ανδρέα Κυριάκου, από τον Ιερό Ναό της κοινότητας Κωνιών. Της κηδείας προέστη ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου, Χρυσόστομος. Στην κηδεία παρέστη η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της Πάφου και πλήθος κόσμου. Η κηδεία του δεύτερου θύματος του χθεσινού δυστυχήματος, Αχιλλέα Μιχαήλ, θα τελεσθεί αύριο στις τρείς το απόγευμα, από τον Ιερό Ναό της Μεσόγης. η κατάσταση της υγείας των άλλων εθνοφρουρών που τραυματίστηκαν παραμένει εκτός κινδύνου, εκτός του Χαράλαμπου Κούππα, που νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, η κατάσταση της υγείας του οποίου εξακολουθεί να παραμένει κρίσιμη. Εν τω μεταξύ, παρουσιάστηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου, ο Δημήτρης Σιαπαλής, οδηγός του φορτηγού αυτοκινήτου το οποίο ενεπλάκη στο χθεσινό δυστύχημα. Εναντίον του Σιαπαλή εξεδόθη διάταγμα τριήμερης προσωποκράτησης.
Υπο οκταήμερη κράτηση τέθηκαν σήμερα, ο πατέρας του δολοφονηθέντος Σάββα Σαββίδη, Χριστάκης και η μητέρα του Ελένη, εναντίον των οποίων εξετάζεται υπόθεση συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, φόνου εκ προμελέτης και συνεργείας μετά το έγκλημα. Η σύζυγος του δολοφονηθέντος, δεν προσήχθει ενώπιον του δικαστηρίου, αλλά παρέμεινε υπο κράτηση στον Αστυνομικό Σταθμό Λεμεσού. Το έγκλημα διαπράχθηκε την περασμένη Τρίτη, ωστόσο, η υπόθεση αποκαλύφθηκε μόλις χθές μετά απο καταγγελία της συζύγου του θύματος Μαρίας, στην Αστυνομία. Το θύμα, πυροβολήθηκε απο τον πατέρα του με κυνηγετικό όπλο παρουσία των δυο γυναικών και τάφηκε από τους γονείς του σε περιβόλι κοντά στο απομονωμένο σπίτι της οικογένειας. Ο πατέρας, παραδέχθηκε την διάπραξη του εγκλήματος και υπέδειξε στην αστυνομία τον χώρο της ταφής, όπου και ανευρέθη το πτώμα.
Και μιά αμτιά στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο. Στην Λευκωσια η πιο ψηλη θερμοκρασια ηταν 28 βαθμοι και η πιο χαμηλη 14, στην Αμμόχωστο την Λαρνακα και τη Λεμεσό 24 με 17 στην Κερυνεια και την Παφο 25 με 11 και τελος στον Προδρομο 24 με 14. Απόψε θα εμφανίζονται παροδικές νεφώσεις, κυρίως στην ανώτερη ατμόσφαιρα, ενώ σε μερικές περιοχές αναμένεται να σχηματισθεί αραιή ομίχλη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 12 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 15 στα παράλια. Αύριο σταδιακά οι νεφώσεις θα αυξηθούν και το απόγευμα αναμένεται να πέσουν τοπικές βροχές. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 26 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 23 στα παράλια. Ο κίνδυνος εκρήξεως πυρκαγιών είναι μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.
Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.02 run on Thursday, 30 May 1996 - 2:36:50