Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-05-15.

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Κυρίες και Κύριοι Χριστός Ανέστη.
Νομικά μέτρα θα ληφθούν εναντίον του Βρεττανού συντηρητικού βουλευτή, Σερ Ντάλτι Σμιθ, ο οποίος κατέχει παράνομα ελληνοκυπριακές περιουσίες στα κατεχόμενα και ο οποίος πιθανό να είναι ο έμπορος ο οποίος διαπραγματεύεται την εκκλησία της Χρυσοτριμιθιώτισσας. Ο Ντάλτι είναι συγγενής του κτηματομεσίτη, Ιάν Σμιθ, ο οποίος καταχώρησε την αγγελία σε τουρκοκυπριακή εφημερίδα για πώληση της εκκλησίας. Πληροφορίες από το Λονδίνο, αναφέρουν ότι το κατοχικό καθεστώς απαγόρευσε της εμπορία της εκκλησίας. Στην προσπάθεια για τερματισμό της νέας ιεροσυλίας του κατοχικού καθεστώτος, συμβάλει και το ΛΟΓΟΔΙΚΤΥΟ, το οποίο ξεκίνησε παγκόσμια σταυροφορία διαμαρτυρίας.
Η Κύπρος έχει περάσει από ακόμα ένα σταθμό της πορείας του τρένου προς την Ευρωπαϊκή 'Ενωση, πορεία που δεν έχει επιστροφή, τόνισε ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του συμβουλίου σύνδεσης Κύπρου-Ευρωπαϊκής 'Ενωσης. Ο κύριος Κασουλίδης ανέφερε ότι ο κοινοτικός επίτροπος, Χάνς Βαν Ντε Μπρουκ, είχε τονίσει, κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, ότι υπάρχει ενδιαφέρον απο την Ευρωπαϊκή 'Ενωση, για ενεργό αναμιξη στις προσπαθειες λύσης του Κυπριακού. Εξακολουθούσε, ωστόσο, να βρίσκεται υπο συζήτηση ο ακριβής τρόπος εμπλοκής της, θεμα που αντιμετώπιζε πρόβληματα λόγω των δυσκολιών της Ενωσης να εξευρει τους μηχανισμούς άσκησης κοινής εξωτερικής πολιτικής. Ο κύριος Κασουλιδης σημειωσε ότι η κυβέρνηση ευνοεί την ενεργότερη εμπλοκή Βαν Ντε Μπρουκ σε αυτή την προσπάθεια και επεσήμαινε ότι θα ήταν πολύ θετική η ανάμιξη του ως υπεύθυνου για τις Εξωτερικές υποθέσεις της Ενωσης.
Η Κυβέρνηση ζήτησε απο τον πρέσβη της Γαλλίας στην Κύπρο, Ανρί Ζιακολέν, διευκρινίσεις, σχετικά με τις δηλώσεις του στην Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Μπιρλίκ. Ο Γάλλος Πρεσβης φέρεται να υπέδειξε στους Τουρκοκυπρίους να υποβάλουν, αν θέλουν, ξεχωριστή αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση, για να δημιουργηθεί μια νέα κατάσταση και ένα θέμα για συζήτηση. Οπως δήλωσε ο κυβερνητικος εκπρόσωπος, για τα περαιτέρω θα αποφασισει ο υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης, λαμβανομένων υπόψιν των διευκρινίσεων του Γάλλου πρέσβη, καθώς και του δεύτερου μέρους της συνέντευξης που δημοσιεύει σήμερα η Μπιρλίκ. Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης, ο κυριος Ζιακολέν καλεί τους Τουρκοκύπριους να προλάβουν το τρένο που οδηγεί στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση και υπόσχεται να προσφέρει κάθε βοήθεια στους Τουρκοκυπρίους, για να φθάσουν καλά στο τέρμα οπως είπε. Παράλληλα τόνισε, ότι η Γαλλία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το διαχωριστικό τείχος θα ταφεί στην ιστορία. Είπε, επίσης, ότι η χώρα του μελετά θεμα συνεργασίας με τα λεγόμενα πανεπιστήμια του Ψευδοκράτους.
Σε επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπούτρος Γκάλι, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Γκεργκένι Πριμακώφ, τονίζει την ανάγκη δραστηριοποίησης του Διεθνούς Οργανισμού για το Κυπριακό. Αυτό ανακοίνωσε ο ίδιος ο κύριος Πριμακώφ, ο οποίος είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Απόστολο Κακλαμάνη, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Μόσχα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε πάντως σήμερα, θετικό το ενδιαφέρον της Ρωσίας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.
Αναχώρησε τις πρώτες πρωινές ώρες για τη Ρουμανία, η Αυτού Μακαριότης ο Πατριάρχης Θεόκτιστος, έπειτα από την ολοκλήρωση της επταήμερης επίσημης επίσκεψης του στην Κύπρο. Τον Πατριάρχη και τη συνοδεία του, αποχαιρέτησαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και μέλη της Ιεράς Συνόδου. Αποχαιρετώντας τον Πατριάρχη Ρουμανίας Θεόκτιστο, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη του στην Κύπρο, κατά την διάρκεια της οποίας είχαν την ευκαιρία ν' ανταλλάξουν σκέψεις για διεκκλησιαστικά και άλλα πνευματικά ζητήματα. Στον αποχαιρετιστήριο του λόγο, ο Πατριάρχης Ρουμανίας αναφέρθηκε στις εμπειρίες που απεκόμισε από την επίσκεψή του σχετικά με τη στάση ζωής του Κυπριακού λαού έναντι της θρησκείας και της πατρίδας, και αισθάνθηκε ότι η αγάπη με την οποία περιεβλήθη προεκτείνεται και προς τον ρουμανικό λαό.
Στο Σικάγο, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στις Ηνωμένες Πολιτείες, βρίσκεται απο τις πρωτες πρωινές ώρες, ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος. Μιλώντας σε ομογενειακή συγκέντρωση ο κύριος Στεφανόπουλος υπογραμμισε ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπίλ Κλίντον, εγγυήθηκε ουσιαστικά στις συνομιλίες τους, την εδαφική ακεραιότητα, τη νομιμότητα και την τήρηση των διεθνών συνθηκών. Κάλεσε δε τους ομογενείς να είναι ενωμένοι και συντονισμένοι πέρα απο τις οποιεσδήποτε διαφορές τους κάτω απο την αιγίδα του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και να εξυπηρετουν τους εθνικούς στόχους επηρεαζοντας την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών υπέρ του δικαίου και της αλήθειας.
Βιβλικές καταστροφές προκάλεσε τυφώνας που έπληξε χθες την Μπάγκλαντές. Τουλάχιστον χίλια άτομα έχουν χάσει την ζωή τους, ενώ τριαντα-δύο χιλιάδες έχουν τραυματιστεί. Οι άστεγοι ανέρχονται σε αρκετές δεκάδες χιλιάδες, ενώ οι ζημιές -στην ιδιαίτερα φτωχή ας σημειωθεί χώρα- είναι ανυπολόγιστες. Οι αρχές της Μπάγκλαντές, εκφράζουν -παράλληλα- φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο.
Νέο σοβαρό πλήγμα δέχθηκε ο -υπο κατάρρευση- κυβερνητικός συνασπισμός στην Τουρκία. Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, κήρυξε άκυρη την ψηφοφορία, με την οποία ο συνασπισμός είχε εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης απο την Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Η απόφαση έχει προκαλέσει σύγχιση στο πολιτικό σκηνικό αφού κανείς δεν φαίνεται να γνωρίζει τί πρέπει να γίνει στην περίπτωση αυτή. Πάντως, πολιτικοί αναλυτές στην Αγκυρα, επεσήμαιναν σήμερα, ότι εάν χρειαστεί να διεξαχθεί νέα ψηφοφορία, η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές, αφού οι σχέσεις των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων δεν τους επιτρέπουν να συμμαχήσουν με οποιονδήποτε τρόπο.
Θέμα ποινικής δίωξης των Αντρέα Τρύφωνος και Γεωργίου Πέτρου Κουκουμά, για διάπραξη συνομωσίας με σκοπό να προξενήσουν βλάβη στην υπόληψη του Αρχιμανδρίτη Παγκράτιου Μερακλή, διαπίστωσε ο γενικός εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, μετά την μελέτη του φακέλου των ανακρίσεων. Η αστυνομία, σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα, θα ετοιμάσει το κατηγορητήριο, το οποίο θα καταχωρήσει στο Επαρχιακό Δικαστήριο. Βασικός μάρτυρας κατηγορίας είναι ο Αρχιμανδρίτης Παγκράτιος, ο οποιος θα κλητευθεί για να μαρτυρήσει ενώπιον του Δικαστηρίου. Οι ποινές που προβλέπει ο νόμος για τέτοιου είδους αδικήματα, ανέφερε ο κύριος Μαρκίδης, είναι μέχρι δύο χρόνια φυλακή, ή χίλιες λίρες πρόστιμο ή και τα δύο.
'Ενας ακόμη νέος, ο Φίλιπ Ντέϊβιντ Θεμιστοκλέους, τριανταέξη ετών, κάτοικος Αγγλίας έχασε τη ζωή του σήμερα τα ξημερώματα σε οδικό δυστύχημα στην Αγία Νάπα. Σοβαρά τραυματισμένος είναι ο Μιχαήλ Τέρνερ, 25 ετών και ελαφρά, οι Λίντα Πουρ, 49 ετών, Βάσω Βασίλη, 21 ετών, Μελανί Λυδ, 18 ετών και Μιχαήλ Μιχαήλ, 21 ετών. Το αυτοκίνητο, σύμφωνα με την αστυνομία, στο οποίο επέβαιναν οι Κύπριοι της Βρετανίας, ανατράπηκε επανειλλημμένα, κάτω από άγνωστες συνθήκες.
Αυστηρή προειδοποίηση για λήψη μέτρων προς τις τοπικές αρχές οι οποίες δεν έχουν ακόμη εφαρμόσει το νόμο περί προστασίας των παραλιών απευθύνει η Κεντρική Επιτροπή Παραλιών, ύστερα απο σημερινή της συνεδρία. Οπως ανέφερε, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Νίκος Βλίττης, στις περισσότερες παραλίες έχει ήδη μπει τάξη αφού εχει εφαρμοστεί ο νόμος, τον οποίο ψήφισε η βουλή και εφαρμόστηκε απο το 95. Σε αυτές όμως που παρανομούν απο πέρσι όπως είπε, θα σταλεί προειδοποίηση και η Κεντρική Επιτροπή θα αναγκαστεί να λάβει μέτρα αν δεν συμμορφωθούν. Στη συνεδρία συζητήθηκαν επίσης οι εισηγήσεις που θα προτείνει η επιτροπή στην νέα βουλή, για τροποποιήσεις του νόμου περι προστασίας της παραλίας. Οι εισηγήσεις θα περιλαμβάνουν πρόνοιες ουτως ώστε οι παραλίες να είναι ελεύθερες και να χρησιμοποιούνται απο το κοινό.
Και μιά ματιά στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο. Στην Λευκωσια η πιο ψηλη θερμοκρασια ηταν 26 βαθμοι και η πιο χαμηλη 17, στην Αμμοχωστο και την Λαρνακα 25 με 17, στην Λεμεσο 24 με 18, στην Κερυνεια και την Παφο 22 με 18 και τελος στον Προδρομο 16 με 7. Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με ασθενείς δυτικούς ανέμους 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 14 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 16 στα παράλια. Αύριο ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος, αλλά το απόγευμα θα σχηματίζονται τοπικές νεφώσεις, που δυνατόν να δώσουν λίγες βροχές, ιδιαίτερα στα ορεινά. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 26 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 24 στα νότια και ανατολικά παράλια και στους 22 στα δυτικά και βόρεια. Ο κίνδυνος εκρήξεως πυρκαγιών είναι μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.
Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.02 run on Thursday, 30 May 1996 - 2:36:51