Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-05-16.

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Συνεχίζοντας την πολιτική των προκλήσεων στο Αιγαίο, η Τουρκία δημιούργησε σήμερα νέο επεισόδιο στην περιοχή της βραχονησίδας Ιμια. Στις εννιάμιση το πρωί τουρκική ακταιωρός έγινε αντιληπτή από περιπολικό του Λιμενικού Σώματος να διεισδύει στα Ελληνικά χωρικά ύδατα. Το Ελληνικό σκάφος προέβη σε χειρισμούς απομάκρυνσης του τουρκικού, στη διάρκεια των οποίων, όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην Αθήνα Δημήτρης Ρέππας, υπήρξε μικρή σύγκρουση των δύο σκαφών, χωρίς ωστόσο, να υπάρξουν σοβαρές ζημιές. Το τουρκικό σκάφος, όπως δήλωσε ο Εκπρόσωπος, αμέσως μετά τη σύγκρουση, αποσύρθηκε στις τουρκικές ακτές, ενώ το Ελληνικό περιπολικό συνέχισε την περιπολία του. Ο κύριος Ρέππας δήλωσε ότι το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών θα προβεί στα ανάλογα διαβήματα, καθώς όπως σημείωσε, υπήρξε παραβίαση του εθνικού χώρου.
Δεν τίθεται θέμα συνάντησης Κληρίδη Ντενκτάς, πριν την ύπαρξη κοινού εδάφους, τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος διαψεύδοντας πληροφορίες του βουλευτή Δώρου Χριστοδουλίδη, ότι υπήρξε συμφωνία για μιά τέτοια συνάντηση. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, εκπρόσωπος της Βουλής στο Συμβούλιο της Ευρώπης, υποστήριξε ότι ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο Αμερικανικό Υπουργείο των Εξωτερικών Τζέιμς Ουίλιαμς, του αποκάλυψε στο Στρασβούργο ότι υπήρξε συμφωνία της Κυπριακής Κυβέρνησης για συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς, συνάντηση η οποία συμφωνήθηκε να μείνει μυστική μέχρι τις εκλογές. Εν τω μεταξύ ο Αμερικανός πρέσβης Ρίτσαρτ Μπάουτσερ μιλώντας χθες βράδυ σε δείπνο του λεγόμενου δικηγορικού συλλόγου Κερύνειας, ανέφερε ότι, "βλέποντας τις συνομιλίες για την Κύπρο, διαπιστώνεται ότι έφθασαν σε κάποιο σημείο, ότι υπάρχει συγκεκριμένη βάση συμφωνίας και παρά το γεγονός ότι έχουν συμφωνηθεί τα περισσότερα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της διζωνικής ομοσπονδίας, δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει συμφωνία στις λεπτομέρειες". Εξάλλου ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας Ντέιβιτ Μάτεν, παρουσίασε το πρωί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Αναπληρωτή Υπατο Αρμοστή Τζων Μπάκ, και επεσήμανε τον ρόλο της Βρετανίας στο Κυπριακό, ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και σαν εγγυήτριας δύναμης.
Ικανοποιητικές θεωρεί η Κυβέρνηση τις εξηγήσεις που έδωσε ο Γάλλος πρέσβης, Ανρί Ζακολέν, αναφορικά με τις δηλώσεις του σε Τουρκοκυπριακή εφημερίδα, με τις οποίες καλούσε τους Τουρκοκυπρίους να υποβάλουν χωριστή αίτηση ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο κύριος Κασουλίδης ανέφερε ότι δεν απεδόθησαν σωστά οι θέσεις του Γάλλου πρέσβη, δεδομένου ότι μεσολάβησαν τρεις έως τέσσερις μεταφράσεις. Ο κύριος Κασουλίδης, τόνισε ότι το θέμα θεωρείται λήξαν, και επεσήμανε τα θετικά στοιχεία της συνέτευξης, όπως η έκκληση προς τους Τουρκοκυπρίους να ανέβουν στο τραίνο προς την Ευρώπη, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει.
Νέες ιεροσυλίες των κατεχομένων εκκλησιών μας αποκαλύπτει σήμερα ο Τουρκοκυπριακός Τύπος. Η εκκλησία της Παναγίας του Τράχωνα έχει μετατραπεί σε κέντρο νεότητας και η εκκλησία του Αγίου Λουκά έχει παραχωρηθεί σε χορευτικό συγκρότημα. Ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής Ντέιβιτ Μάτεν, δήλωσε ότι η Κυβέρνησή του δεν πρόκειται να αναμιχθεί στην υπόθεση, αναφορικά με την εκκλησία της Χρυσοτριμιθιώτισσας. Αρνούμενος να καταδικάσει το γεγονός, ο Ντέιβιτ Μάτεν αμφισβήτησε ακόμη και την εγκυρότητα των πληροφοριών. Την καταλεηλάτηση του πολιτιστικού μας πλούτου, έθεσε στα όργανα της Ενωμένης Ευρώπης ο Ευρωβουλευτής Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος ζητά την άμεση παρέμβαση της Ενωσης ώστε ο τουρκικός στρατός και οι παράνομες τουρκοκυπριακές αρχές να σταματήσουν τις προκλήσεις τους.
'Υστερα από διάρρηξη που έγινε χθές νύχτα στο λατομείο Λεονίτ, στην περιοχή Μιτσερού, κλάπηκαν από παραβιασθέν χρηματοκιβώτιο, τρία κιβώτια με εκατόν δεκαπέντε τεμάχια δυναμίτιδας και τέσσερα ρολά ακαριαίου σχοινιού, βάρους εβδομηντα-πέντε περίπου κιλών. Ο Υπεύθυνος του ΤΑΕ Λευκωσίας, Ανώτερος Υπαστυνόμος Θεοφάνης Αναστασίου πήγε στην περιοχή και μαζί με την Αστυνομία Κλήρου, επελήφθησαν ερευνών. Σε μικρή απόσταση από τη σκηνή της διάρρηξης βρέθηκαν τα δύο από τα τέσσερα ρολά του ακαριαίου σχοινιού.
Δύο Αγγλοι τουρίστες έχασαν τη ζωή τους από πνιγμό μέσα σε εικοσιτέσσερις ώρες, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χλώρακας και Κισσόνεργας, στην Πάφο. Χθες το απόγευμα πνίγηκε ο Τζων Ράιτ, εξηνταπέντε ετών, και σήμερα το μεσημέρι ο Φρέντερικ Αρθουρ Μπάντ, πενηνταπέντε ετών. Η περιοχή όπου έχουν πνιγεί οι δύο Αγγλοι τουρίστες, θεωρείται επικίνδυνη για κολυμβητές, επειδή, συνήθως εκεί, υπάρχουν θαλάσσια ρεύματα.
Η Αστυνομία καταζητεί την Τζίλιαν Στάφορτ, από τη Μεγάλη Βρετανία, εναντίον της οποίας εκκρεμεί δικαστικό ένταλμα σύλληψης, σχετικά με διερευνώμενες υποθέσεις κυκλοφορίας πλαστών βρετανικών διαβατηρίων, πλαστών πιστωτικών καρτών, και υπόθεση απόσπασης με ψευδείς παραστάσεις διαφόρων χρηματικών ποσών. Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφαλίστηκαν από την Αστυνομία, η καταζητούμενη, έχει στην κατοχή της και δεύτερο πλαστό διαβατήριο στο όνομα 'Εμιλυ Φρέηζερ, όπως επίσης και αριθμό πλαστών πιστωτικών καρτών που εξακολουθεί να χρησιμοποιεί. Η Στάφορτ, είναι ύψους ένα και εξήντα με ένα και εξηνταπέντε περίπου, κανονικής σωματικής διάπλασης, με ξανθά μαλιά. Οποιοσδήποτε γνωρίζει ο,τιδήποτε που μπορεί να βοηθήσει την Αστυνομία στον εντοπισμό της, μπορεί να επικοινωνήσει με το ΤΑΕ Λεμεσού ή με τον πλησιέστερο αστυνομικό σταθμό.
Καθοριστικές αλλαγές τροχιοδρομούνται στον Δημόσιο Τομέα, προκειμένου να καταστεί αποδοτικότερος και να ανταποκρίνεται στις συνεχώς διαφοροποιούμενες ανάγκες της Κυπριακής Οικονομίας. Τα πορίσματα της μελέτης που προέκυψαν από το Ετος παραγωγικότητας, επιδόθηκαν σήμερα στον Υπουργό Οικονομικών. Οπως επεσήμανε ο κύριος Χριστοδούλου, υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια βελτίωσης στον ζωτικό αυτό τομέα για την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας. Οι βελτιώσεις αυτές, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών, συναρτώνται με ορισμένες αλλαγές που αφορούν στις συνθήκες εργασίας, στον τεχνολογικό εξοπλισμό καθώς και στις μεθόδους και τρόπους εργασίας στη δημόσια Υπηρεσία.
Η ΠΟΕΔ είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει με κάθε δύνατο τρόπο την υλοποίηση των στόχων της: Αυτό είναι το μήνυμα της Τακτικής Παγκύπριας Συνδιάσκεψης των Γενικών Αντιπροσώπων της οργάνωσης των δασκάλων, κατά τις εργασίες της οποίας κατετέθησαν η λογοδοσία του Διοικητικού Συμβουλίου για την τελευταία τριετία και η οικονομική έκθεση. Διεξήχθη επίσης συζήτηση για λήψη αποφάσεων πάνω σε διάφορα θέματα. Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Νίκος Παπαγρηγορίου, ανέλυσε τα προβλήματα που απρόβλεπτα ανεφύησαν κατά την υπό επισκόπηση τριετία, και παρέθεσε τους τομείς δραστηριότητας της οργάνωσης και τις εξελίξεις των συνδικαλιστικών της διεκδικήσεων. Η επίτευξη της ίσης μεταχείρησης των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα στις διεκδικήσεις της ΠΟΕΔ, τόνισε ο κύριος Παπαγρηγορίου, παρά τις όποιες αντιδράσεις από άλλες εκπαιδευτικές οργανώσεις.
Εντός ολίγων μηνών, προς ανακούφιση του φοιτητόκοσμου της Κύπρου, υπολογίζεται να κατατεθεί ο θεμέλιος λίθος της Πανεπιστημιούπολης. Κυβέρνηση και αρχές του Πανεπιστημίου κατέληξαν ομόφωνα σε συμφωνία, αναφορικά με το γενικό χωροταξικό σχέδιο. Η υλοποίηση του σχεδίου, όπως ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, θα περιλαμβάνει όλες τις ανάγκες σε έργα υποδομής του Πανεπιστημίου, και θα διαρκέσει περίπου 7 εως 10 χρόνια, ενώ θα στοιχίσει στο κράτος γύρω στα 70 εκατομμύρια λίρες, σύμφωνα με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα.
Ανησυχία, έχει προκαλέσει στην διεθνή κοινότητα, η παύση του Ράϊτκο Κάζατζιτς, Πρωθυπουργού της -ούτω καλούμενης- Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, από τον Σερβοβόσνιο ηγέτη Ράντοβαν Κάρατζιτς. Ο Ράϊτκο Κάζατζιτς, θεωρείται ως ο πλέον μετριοπαθής πολιτικός ανάμεσα στην Σερβο-βοσνιακή ηγεσία και συγκαταλέγεται ανάμεσα στους υποστηρικτές της ειρηνευτικής διαδικασίας. Στο Σεράγεβο, ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Επίβλεψης της εφαρμογής της ειρηνευτικής συμφωνίας για το Βοσνιακό, Κάρλ Μπίλντ, αντέδρασε έντονα στην εξαγγελία της παύσης Ράιτκο Κάζατζιτς. Ο Κάρλ Μπίλντ, κάλεσε ανοιχτά τον Πρόεδρο της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, να ενεργήσει, ώστε να απομακρυνθεί από την εξουσία αμέσως ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου.
Με την προσέλευση στις κάλπες τεσσάρων -περίπου- χιλιάδων Ισραηλινών διπλωματών ανά το παγκόσμιο, άρχισε σήμερα, η διαδικασία της εκλογής των νέων μελών του Ισραηλινού Κοινοβουλίου. Οι κάλπες των -ανά το παγκόσμιο- Ισραηλινών πρεσβειών, θα μεταφερθούν στο Ισραήλ και οι ψήφοι θα καταμετρηθούν την εικοστή-ενάτη Μαϊου, ημέρα των Βουλευτικών Εκλογών. Στο ίδιο το Ισραήλ, η κυβέρνηση, αύξησε, σήμερα, τα μέτρα ασφαλείας σ'ολόκληρη την χώρα εν όψει των εκλογών, φοβούμενη νέες τρομοκρατικές επιθέσεις από Παλαιστινιακές οργανώσεις. Τα νέα μέτρα, προνοούν την επαναφορά του μέτρου της πλήρους απογόρευσης της εισόδου των Παλαιστινίων της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας, στο Ισραήλ, καθώς και της εισόδου Ισραηλινών στις περιοχές αυτές.
Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό. Ο καιρός απόψε θα είναι κυρίως αίθριος με ασθενείς κυρίως βόρειους μέχρι βορειοδυτικούς ανέμους 2 με 3 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 14 βαθμούς περίπου. Αύριο θα αναπτύσσονται νεφώσεις οι οποίες το απόγευμα ενδέχεται να δώσουν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί μέχρι νοτιοδυτικοί μέτριοι 3 με 4 Μποφόρ και η θάλασσα θα είναι μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 27 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 25 στα νότια παράλια και στους 23 στα δυτικά παράλια.
Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.02 run on Thursday, 30 May 1996 - 2:36:52