Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-05-18.

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Κυρίες και Κύριοι Χριστός Ανέστη.
Τις ανησυχητικές διαστάσεις που πήρε η εξάπλωση των Ναρκωτικών στην Κύπρο, εξέτασαν σήμερα σε σύσκεψη, ο Υπηρεσιακός Υπουργός Δικαιοσύνης, Γεώργιος Σταυρινάκης και η ηγεσία της αστυνομίας. Μιλώντας μετά τη σύσκεψη, ο κύριος Σταυρινάκης, εξέφρασε ανησυχία για τις διαστάσεις που πήρε το θέμα, για αντιμετώπιση του οποίου αποφασίσθηκε η ενίσχυση της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών. Είπε επίσης ότι θα ληφθούν ολα τα αναγκαία μέτρα για να σταματήσει η διοχέτευση ναρκωτικών απο τα κατεχόμενα, που ειναι και η κυρια πηγη προέλευσης. Ο κυριος Σταυρινάκης επιβεβαίωσε την εξάπλωση των ναρκωτικών σε σχολεία και στρατόπεδα και τόνισε ότι για την αντιμετωπιση του προβλήματος, η αστυνομια χρειάζεται την στηριξη των σχολειων και των γονέων.
Η διακηρυγμένη για τον Ιούνιο εναρξη της Αμερικανικής πρωτοβουλίας για το Κυπριακό αναβάλλεται, λόγω των εμποδίων που εντέχνως προβάλλει η Τουρκική πλευρά στην εξεύρεση κοινού εδάφους, επικαλούμενη την κυβερνητική αστάθεια στην χωρα. Η Αγκυρα, τονίζει σε Αμερικανούς-Βρεττανούς και Ευρωπαϊκη Ενωση ότι δεν εχει περιθωρια υποχωρήσεων, τουλάχιστον αυτή την περίοδο, προβάλλοντας την κυβερνητική αστάθεια και τον κίνδυνο ανόδου στην εξουσία των Ισλαμιστών, Το Στεητ Ντηπάρτεμντ που δεν εχει καμια διαθεση να εμπλακει σε μια εκ των προτέρων καταδικασμένη πρωτοβουλία, αναβάλλει την εναρξη της, για το τελος του χρόνου. Την ίδια ωρα εντεινονται στους κόλπους της Ευρωπαϊκης Ενωσης οι διεργασιες για την διαμόρφωση του τρόπου ενεργότερης εμπλοκης της Ενωσης στις προσπάθειες για επίλυσης του Κυπριακού. Η τελικη μορφη της Ευρωπαϊκης εμπλοκης αναμενεται να ξεκαθαρίσει τον Ιούνιο.
Η κυβέρνηση αναμένει μέσω της διπλωματικής οδού, τις εξηγήσεις του Αμερικανού ειδικού συντονιστή για το Κυπριακό, Τζέημς Ουίλιαμς, σχετικά με τις θέσεις, που όπως υποστηρίζει ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Δώρος χριστοδουλίδης, εξεφρασε σε συνάντηση τους στο Στρασβούργο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιαννακης Κασουλίδης, χαρακτήρισε πολύ ικανοποιητική την εξήγηση που έδωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Γαλανός, αναφορικά με την έκθεση που ετοιμάσθηκε μετά την συνάντηση Χριστοδουλίδη στο Στρασβούργο. Ο κυριος Κασουλίδης ανέφερε ότι ο κυριος Γαλανός μετα την έκθεση που του υποβλήθηκε, συναντήθηκε στην Λευκωσία με τον Τζέημς Ουϊλιαμς και δεν διαπίστωσε ότι υπάρχει απο πλευράς Αμερικανών η εντύπωση ότι θα αρχίσουν απευθείας διαπραγματεύσεις Κληρίδη-Ντενκτάς μετα τον Ιούνιο.
Θετική εξέλιξη χαρακτηρισε η κυβερνηση την αναμιξη της Ρωσσίας, ως μονιμο μελος του Συμβουλίου Ασφαλείας, στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού. Η Κυβέρνηση, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το εντονο Ρωσσικό ενδιαφέρον στο Κυπριακό. Ο κυριος Κασουλίδης είπε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακομη καμιά ενημέρωση από Ρωσσικής πλευρας, για το περιεχόμενο της επιστολής του Ρωσσου Υπουργου Εξωτερικών, Γιεβκιένι Πριμακόφ, προς τον Μπούτρος Γκάλι.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις πρωτοβουλίες που πρεπει, ώστε να αξιοποιηθεί ο διεθνής παράγοντας, περιλαμβανομένης της Ρωσσίας, για το Κυπριακό. Μιλώντας στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από την Μόσχα, ο κύριος Χριστόφιας ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, έπρεπε από καιρό να είχε συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο για να συζητήσει τα τεκταινόμενα. Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ χαρακτήρισε ουσιαστική τη συνάντηση που είχε με τον Ρώσσο Υπουργό Εξωτερικών, Γεβγκένι Πριμακόφ, και ανέφερε ότι έγινε σε βάθος συζήτηση του Κυπριακού, της κατάστασης στην Ευρώπη, και θεμάτων ασφάλειας.
Στην ανάγκη μιας εναλλακτικής πρότασης εξουσίας την οποία καταθέτει το Σοσιαλιστικό Κόμμα, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, υποστηρίζοντας ότι η συγκυβέρνηση έχει ημερομηνία λήξεως και όπως χαρακτηριστικά είπε, χωρίς ανανέωση. Το πολιτικό σκηνικό θα αλλάξει μετά τις εκλογές, ανέφερε ο κύριος Λυσσαρίδης, προσθέτοντας ότι αυτό προκύπτει απο τα μηνύματα που παίρνει, και στον προβληματισμό που αναπτύσσει ο πολίτης. Ο κύριος Λυσσαρίδης ανέφερε επίσης ότι γίνεται προσπάθεια ποδοσφαιροποίησης, όπως είπε, του προεκλογικού αγώνα και τόνισε ότι οι πολίτες θα πρέπει να αφεθούν να μελετήσουν ελεύθερα τις προτάσεις των κομμάτων και να κάνουν απερίσπαστα τις επιλογές τους. Αναφορικά με τις πιθανές συνεργασίες για τις προεδρικές εκλογές, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι αν και η πρόταση διαλόγου απευθύνεται σε όλες τις πλευρές, το ενδεχόμενο συνεργασίας με τα κόμματα της συγκυβέρνησης είναι εκ των προτέρων καταδικασμένο. Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ επανέλαβε ότι θα είναι υποψήφιος για την προεδρία της βουλής ενώ άφησε ανοικτό και το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του στις προεδρικές εκλογές.
Καθρέφτη της κυπριακής οικονομίας, της ανάπτυξης και της προόδου, χαρακτήρισε την εικοστή πρώτη διεθνή έκθεση Κύπρου 1996, ο πρόεδρος της Τάκης Κυριακίδης. Η έκθεση θα λειτουργήσει για 11 μέρες, από τις 23 Μαϊου μέχρι τις 2 Ιουνίου, ενώ τις πρώτες δύο μέρες θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμπορευομένους και σε άτομα άνω των 18 ετών. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν προϊόντα από 40 ξένες χώρες, ενώ θα υπάρχουν 19 επίσημες κρατικές συμμετοχές. Οι κύπριοι εκθέτες θα ανέλθουν στους 257, ενώ για πρώτη φορά θα συμμετάσχει με δικό της περίπτερο και η Τροχαία της Αστυνομίας Κύπρου.
Ανακριβή και διαστρεβλωμένα χαρακτήρισε, η εκπροσωπος τυπου της Αμερικανικής πρεσβείας στην Λευκωσία, Τζούντιθ Μπαρούτι, τα δημοσιεύματα του Τουρκοκυπριακού τύπου, αναφορικά με την ομιλία Μπάουτσιερ στον λεγόμενο δικηγορικό σύλλογο των κατεχομένων. Η κυρία Μπαρούτι υποστηριξε ότι στην ομιλία του, ο Ριτσιαρτ Μπάουτσιερ είπε ότι η Ελλαδα και η Τουρκία είναι καλοί φίλοι της χωρας του και όχι μόνο η Τουρκία οπως δημοσιεύθηκε στον Τουρκοκυπριακό τύπο. Μιλώντας, εξ'άλλου, στον συνδεσμο Υπεράκτιων εταιριών, ο Αμερικανός πρέσβης τόνισε ότι οι οικονομικές δυνατότητες της Κύπρου θα είναι πολυ μεγαλύτερες μετα την επίτευξη της λύσης. Η επίτευξη μιας συμφωνίας, είπε ο κύριος Μπάουτσιερ, θα εξαλείψει τις αμφιβολίες πιθανών επενδυτών και θα ξεκινήσει μια διαδικασία ευημερίας για όλους, η οποία, θα μπορέσει να στηρίξει την ειρήνη.
Το τακτικό της παιχνίδι, με τα πολιτικά καμωμάτα και τεχνάσματα συνεχίζει να παίζει η 'Αγκυρα, δημιουργώντας ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αύτη τη φορα, το Τουρκικο υπουργείο εξωτερικών, διαμαρτύρεται έντονα για την προγραμματισμένη περιήγηση στην περιοχη της Βραχονησίδας Ιμια, είκοσι ξένων δημοσιογράφων προσκεκλημένων του ελληνικού υπουργείου τύπου. Προκειμένου δε να φορτίσει περισσοτερο το ήδη τεταμένο κλίμα, η Αγκυρα οργανώνει αντιστοιχη περιηγηση με ανταποκριτές ξένου τύπου. Θ Ελλάδα, απάντησε στις διαμαρτυρίες της Αγκυρας με αυστηρό διάβημα, και απέρριψε ως απαράδεκτες τις Τουρκικές αντιδράσεις, επισημαίνοντας ότι προκειται για μια συνηθη ενημερωτική επίσκεψη. Οι είκοσι ξένοι δημοσιογράφοι ενημερώθηκαν σήμερα απο τον υπουργο Εθνικής Αμύνης Γεράσιμο Αρσένη όσον αφορά τις ελληνικές θέσεις σε σχέση με τα ελληνοτουρκικα.
Και μιά ματιά στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο. Στην Λευκωσια η πιο ψηλη θερμοκρασια ηταν 27 βαθμοι και η πιο χαμηλη 14, στην Αμμοχωστο και την Λαρνακα 24 με 16, στην Λεμεσο 23 με 17, στην Κερυνεια και την Παφο 24 με 13 και τελος στον Προδρομο 15 με 11. Αποψε ο καιρος θα ειναι κυριως αιθριος. Η θερμοκρασια θα πεσει γυρω στους 14 βαθμους στο εσωτερικο και δυτικα παραλια και γυρω στους 17 βαθμους στα νοτια παραλια. Αυριο ο καιρος θα ειναι κατα το πλειστον αιθριος. Ωστοσο τοπικες νεφωσεις που θα σχηματισθουν γυρω στο μεσημερι πιθανον να δωσουν πολυ μεμονωμενες βροχες στα ορεινα. Η θερμοκρασια θα ανελθει γυρω στους 28 βαθμους στο εσωτερικο και γυρω στους 25 βαθμους στα παραλια. Την Κυριακη και τη Δευτερα ο καιρος θα ειναι κυριως αιθριος με λιγες τοπικες νεφωσεις τις απογευματινες ωρες.
Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.02 run on Thursday, 30 May 1996 - 2:36:53