Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-05-22.

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Από την πλευτρά της η Τουρκία θα καλωσορίσει πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών η οποία θα κινείται στο πλαίσιο της δέσμης των ιδεών Γκάλι. Την επισήμανση αυτή έκανε στον Αμερικανό ομόλογό του ο υπουργός εξωτερικων της Τουρκίας, Εμρέ Γκιονενσάι, κατα τη διαρκεια των επαφών τους, στην Ουάσιγκτων. Η Τουρκοκυπριακή πλευρά, υπογράμμισε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, επιθυμεί τη διαπραγμάτευση στο πλαισιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας βασισμένης σε ίσα πολιτικά δικαιώματα. Ο Εμρε Γκιονενσάι, δεν παράλειψε να επαναλάβει την πάγεια τουρκική θέση, ότι η Κύπρος δε θα γίνει μελος της Ευρωπαικής Ενωσης πρίν απο τη λύση του Κυπριακού, ενώ ισχυρίστηκε παραλληλα ότι τη θέση αυτή συμμεριζονται τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και οι άλλες χώρες της Ενωμένης Ευρώπης.
Την χαριστική βολή, στον υπο διάλυση κυβερνητικό συνασπισμό της Τουρκίας, έδωσε σήμερα η πρώην Πρωθυπουργός της χώρας και ηγέτης του Κόμματος του Ορθού Δρόμου Τανσού Τσιλέρ. Η Τσιλέρ, κάλεσε δημοσίως τον Πρωθυπουργό, Μεσούτ Γιλμάζ, σε παραίτηση, αποσύροντας έτσι την υποστήριξη του κόμματός της προς το πρόσωπο του. Μιλώντας στην Αγκυρα, κατά την συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής του Κόμματος του Ορθού Δρόμου, η Τσιλέρ ζήτησε τον σχηματισμό κυβέρνησης πλειοψηφείας, αφήνοντας -σαφώς να νοηθεί- ότι η εμπιστοσύνη του κόμματος της προς τον Πρωθυπουργό, έχει πάψει να υφίσταται. Την παραίτηση Γιλμάζ, είχε αξιώσει χθες και το Ισλαμικό Κόμμα Ευημερίας του Νετσμεττίν Ερμπακαν.
Η κρίση που ξέσπασε στους κόλπους της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης, με αφορμή την απόφαση για διατήρηση της απαγόρευσης των εξαγωγών Βρετανικού βοδινού, λαμβάνει τώρα ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις. Ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Τζων Μέητζορ, κατέστησε σαφές, ότι η χώρα του, θα μπλοκάρει -απο σήμερα- όλες τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μέχρι ότου οι εταίροι της Βρετανίας αναθεωρήσουν την στάση τους. Σε μία προσπάθεια αποφυγής της ρίξης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενέκρινε το μεσημέρι πρόταση για χαλαρώσεις στο εμπάργκο, όσον αφορά στις εξαγωγές συγκεκριμένων παραγώγων του Βρεττανικού βοδινού. Ωστόσο, η απόφαση δεν ικανοποίησε την Βρετανική Κυβέρνηση. Εκπρόσωπος του Πρωθυπουργικού Γραφείου στο Λονδίνο επανέλαβε ότι η ΒρεΤτανία απαιτεί την πλήρη και άνευ όρων άρση του εμπάργκο.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, απέρριψε σήμερα τις επικρίσεις του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, ότι παρατηρείται αυτή τη βδομάδα έξαρση "ρουσφετολογίας" απο πλευράς κυβέρνησης. Ο κυριος Κασουλίδης προέτρεψε τον κυριο Χριστοφια, όταν προβαίνει σε τέτοιες αναφορες να τηρεί την ηθική υποχρέωση της τεκμηρίωσης. Η κυβέρνηση εδώ και καιρό, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, έχει αναστείλει και σταματήσει διορισμούς ή προσλήψεις, ακριβώς για να μην κατηγορηθεί ότι προσλαμβάνει ή διορίζει προσωπικό για ψηφοθηρικούς λόγους.
Ο τέως Υπουργός Οικονομικών, Φαίδρος Οικονομίδης, ο οποίος επέστρεψε από το Λονδίνο, όπου είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδίας, έγινε σήμερα δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε ιδιαίτερη χαρά που είδε τον κύριο Οικονομίδη καλά στην υγεία και τον χαρακτήρισε ως ένα από τους πιό στενούς φίλους και συνεργάτες του. Ο κύριος Οικονομίδης ευχαρίστησε όσους του συμπαραστάθηκαν και προσευχήθηκαν για τη ζωή του και αναφέρθηκε συγκεκριμμένα στην εκδήλωση του ενδιαφέροντος του κυρίου Κληρίδη, κατά το διάστημα που βρισκόταν σε νοσοκομείο στην Βρεττανία. Η αγάπη του πρόσθεσε, μου έδωσε κουράγιο να πολεμήσω τις δυσκολίες εκείνες. Ο κύριος Οικονομίδης αποκάλυψε ότι ο δότης της καρδιάς ζεί με τεχνητή καρδιά.
Την κινητοποίηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας, προκάλεσε χθες βράδυ βραχυκύκλωμα που έγινε στην οδό Ιωάννη Κληρίδη, στη Λευκωσία, όπου βρίσκεται και η οικία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, γύρω στις δέκα το βράδυ, κάτοικοι της πολυκατοικίας, απέναντι από το σπίτι του κυρίου Κληρίδη, αντελήφθηκαν παράξενες οσμές από διαμέρισμα, το οποίο στεγάζει γραφεία ξένης εταιρίας. Ειδοποίησαν την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία σε χρόνο ρεκόρ κατέφθασε στην περιοχή με πέντε οχήματα. Αντρες της Δύναμης, κατάφεραν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να εντοπίσουν το πρόβλημα και να αποτρέψουν δυσάρεστες εξελίξεις.
Για μισή ώρα έκλεισαν το δρόμο Λεμεσού - Τραχωνίου οι μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Τραχωνίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του Υπουργείο Παιδείας να κλείσει το Λύκειο από την νέα σχολική χρονιά. Ο Σύνδεσμος Γονέων υποστηρίζει ότι το σχολείο είναι απαραίτητο στην περιοχή και επισημαίνει ότι άλλα σχολεία με λιγώτερους μαθητές εξακολουθούν να λειτουργούν. Οι γονείς ζητούν συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας για να της αναπτύξουν και πάλι τις θέσεις τους.
Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό. Αποψε ο καιρος θα ειναι κυριως αιθριος αλλα σε αρκετες περιοχες θα σχηματισθει ομιχλη και χαμηλη νεφωση. Οι ανεμοι θα ειναι βορειοδυτικοι ως βορειοι ασθενεις 2 εως 3 Μποφορ και η θαλασσα ηρεμη εως λιγο ταραγμενη. η θερμοκρασια θα πεσει στους 16 βαθμους στο εσωτερικο και τα δυτικα παραλια και στους 18 βαθμους στα νοτια παραλια. Αυριο μετα τη διαλυση της πρωινης ομιχλης ο καιρος θα καταστει κυριως αιθριος με λιγες παροδικες νεφωσεις. Οι ανεμοι θα ειναι θαλασσιοι ασθενεις εως μετριοι 3 εως 4 Μποφορ και η θαλασσα λιγο ταραγμενη. Η θερμοκρασια θα ανελθει στους 37 βαθμους στο εσωτερικο , στους 27 βαθμους στα νοτια παραλια και στους 25 βαθμους στα δυτικα παραλια.
Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.02 run on Thursday, 30 May 1996 - 2:36:56