Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-05-23.

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Παρανάλωμα του πυρός έγιναν διώροφη κατοικία στη Λακατάμια, δύο αυτοκίνητα, υποστατικά ζώων, μπάλες σανού, καθώς και γεωργική γή έκτασης διακόσιων περίπου στρεμμάτων. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η πυρκαγιά προεκλήθη από αναμμένο αποτσίγαρο, και ξέσπασε γύρω στις δύο το μεσημέρι πίσω από το Στρατόπεδο Αεροπορίας της Εθνικής Φρουράς, στη Λακατάμια. Στις προσπάθειες για κατάσβεσή της που απέδωσαν στις τέσσερις το απόγευμα, πήραν μέρος άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, και εθνοφρουροί. Σύμφωνα με πληροφορίες η οικία, στην οποία δεν βρισκόταν κανείς την ώρα της πυρκαγιάς, ανήκει στην Μαρία Δημητροπούλου, καθηγήτρια στην Αγγλική Σχολή. Η έγκαιρη ανταπόκριση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, είχε αποτέλεσμα η πυρκαγιά να τεθεί όσο ήταν δυνατό υπό έλεγχο, περιορίζοντας τον κίνδυνο να επεκταθεί και καταστρέψει το στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς.
"Η δέσμη ιδεών Γκάλι δεν είναι αυτή τη στιγμή στο τραπέζι των συνομιλιών, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης. Στο μέλλον, δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Μπορεί άλλοι να εγείρουν το θέμα, αλλά σίγουρα δεν είναι η βάση στην οποία αναζητούμε λύση του κυπριακού", συμπλήρωσε ο Πρόεδρος. Εξάλλου, ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης, κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα του Τουρκοκυπριακού Τύπου, ανέφερε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν έχει καμία πληροφόρηση για επικείμενη συνάντηση του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπούτρος Γκάλι στη Νέα Υόρκη. Επεσήμανε επίσης ότι δεν έχει καμία σχέση η συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπίλ Κλίντον, με την ενδεχόμενη συνάντηση Ντενκτάς - Γκάλι, όπως υποστηρίζει ο Τουρκοκυπριακός Τύπος. Εν τω μεταξύ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, ανέφερε ότι σύμφωνα με ενημέρωση που είχε από την Αμερικανική Πρεσβεία στην Κύπρο, ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τζιμ Ουίλλιαμς, δεν θυμάται να είπε στον βουλευτή Δώρο Χριστοδουλίδη ότι επήλθε συμφωνία για συνάντηση Κληρίδη- Ντενκτάς, η οποία θα τηρηθεί μυστική μέχρι τη συνάντηση Κλίντον - Κληρίδη.
"Μιά σύνοδος τύπου Κάμπ Ντέιβιτ, για επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών, θα είναι πρόωρη και ανεπιτυχής, εάν δεν προλειανθεί το έδαφος". Την εκτίμηση αυτή εξέφρασε ο Ελληνοαμερικανός ανώτατος σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου, Τζώρτζ Στεφανόπουλος, στο περιθώριο της εκδήλωσης της ΠΣΕΚΑ που έγινε προς τιμήν του. "Παρόμοια μέθοδος", πρόσθεσε, μπορεί να αποδώσει εάν Ελλάδα και Τουρκία το θέλουν και πιστεύουν ότι θα αποβεί εποικοδομητική και βοηθητική, αλλά επί του παρόντος, θεωρεί πρόωρη την εκδήλωση τέτοιας παρέμβασης. Κληθείς εξάλλου, να σχολιάσει την πρόταση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Εμρέ Γκιονενσάι για παραπομπή του θέματος σε διαιτησία, δήλωσε διπλωματικά ότι η Αμερικανική Κυβέρνηση υποστηρίζει οποιεσδήποτε προτάσεις που θα συμβάλουν στην οικοδόμηση ειρηνικών σχέσεων. Αναφερόμενος εξάλλου, στο Κυπριακό και στην αναμενόμενη εκδήλωση της αμερικανικής πρωτοβουλίας, ο κύριος Στεφανόπουλος εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει πρόοδος, ενόψει και των επαφών του Υφυπουργού Εξωτερικών Τζων Κόρνμπλουμ στην περιοχή, και δήλωσε ότι η Αμερικανική Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται για την επίλυση του προβλήματος.
Η Κυπριακή Κυβέρνηση χαιρετίζει την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας να άρει το εμπάρκο πώλησης πετρελαίου από το Ιράκ. Ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης, κάλεσε τον επιχειρηματικό κόσμο να κινηθεί προς το Ιράκ, με σκοπό την εξασφάλιση ποσοτήτων πετρελαίου σε αντάλλαγμα για την αποστολή φαρμάκων και τροφίμων στο Ιράκ. Η Κύπρος ευελπιστεί, επεσήμανε τέλος ο κύριος Μιχαηλίδης, ότι τώρα θα διευθετηθούν και τα χρέη του Ιράκ προς την Κύπρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το χρέος του Ιράκ προς την Κυπριακή Δημοκρατία ανέρχεται στα 24 εκατομμύρια λίρες.
Οι βουλευτικές εκλογές της Κυριακής προβλέπεται ότι θα παρουσιάσουν την μεγαλύτερη έως τώρα καθυστέρηση σ'ότι αφορά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων. Την εκτίμηση αυτή έκανε ο Γενικός Εφορος Εκλογών σε δημοσιογραφική διάσκεψη, κατά την οποία έδωσε τις τελικές οδηγίες για τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών. Μια πρωτη σαφής εικόνα για την κατανομή των κομματικών εδρών ανέφερε ο κύριος Χαραλαμπίδης θα υπάρξει γύρω στις δέκα με έντεκα το βράδυ. Η δε καταμέτρηση των κομματικών ψήφων υπολογίζεται να συμπληρωθεί γύρω στις τρεις μετά τα μεσάνυκτα. Η καταμέτρηση των σταυρών προτίμησης των υποψηφίων βουλευτών αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας. Συνολικά θα λειτουργήσουν 880 εκλογικά κέντρα και πέντε Κέντρα Διαλογής, ένα ανά εκλογική περιφέρεια.
Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου ανακοίνωσε σήμερα ότι η χειροτονία του εψηφισμένου Χωρεπισκόπου Αρσινόης κυρίου Γεωργίου θα γίνει την προσεχή Κυριακή, 26 Μαίου, στον ιερόν Ναό Αγίων Αναργύρων στην Κάτω Πάφο, αντί στον ιερό ναό Αποστόλων Παύλου και Βαρνάβα, όπως είχε ανακοινωθεί προηγουμένως.
Στην Ινδία, τουλάχιστον είκοσι-δύο άτομα σκοτώθηκαν και τριάντα τραυματίστηκαν από νέα έκρηξη βόμβας σε λεωφορείο στην επαρχία του Ρατζιαστάν. Οι Ινδικές Αρχές, κατηγόρησαν και πάλι το Πακιστάν ότι κρύβεται πίσω από την νέα δολοφονική επίθεση, η οποία φέρεται να είναι έργο των μουσουλμάνων αυτονομιστών του Κασμίρ. Οι αυτονομιστές διεξάγουν έναν αιματηρό αγώνα, με στόχο την απόσχιση του Κασμίρ από την Ινδία και την ενσωμάτωσή του στο Πακιστάν. Σε παρόμοια έκρηξη προχθές στο Νέο Δελχί, είχαν χάσει την ζωή τους δεκα-επτά άτομα.
Ο αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης της Ρωσίας Ανατόλι Στεπάνωφ, βρέθηκε σήμερα το πρωί δολοφονημένος στο διαμέρισμά του στην Μόσχα. Οπως μετέδωσε το Ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ιταρ-Τασς, επικαλούμενο πηγές των Υπηρεσιών Ασφαλείας της χώρας, ο Στεπάνωφ δέχθηκε κτύπημα στο κεφάλι με αμβλύ αντικείμενο. Σύμφωνα με το πρακτορείο, η δολοφονία οφείλεται σε ερωτικές διαφορές, αφού δράστης φέρεται να είναι η φίλη του θύματος. Ο Στεπάνωφ κατείχε το αξίωμα του αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης από το 1993.
Στο Ισραήλ, η εκστρατεία των κομμάτων κορυφώνεται, εν όψει των Βουλευτικών Εκλογών της ερχόμενης Τετάρτης. Ο Πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες, διατηρεί, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ένα μικρό -και ιδιαίτερα επισφαλές προβάδισμα- έναντι του ηγέτη της αντιπολίτευσης Μπέντζιαμιν Νετανιάχου. Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι για πρώτη φορά φέτος οι Ισραηλινοί εκλέγουν κατ'ευθείαν και τον Πρωθυπουργό της χώρας, με σύστημα ξεχωριστής εκλογής.
Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό. Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Τις αυγινές όμως ώρες θα σχηματιστεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς 2-3 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια, και στους 18 στα νότια παράλια. Αύριο, μετά τη διάλυση της ομίχλης, ο καιρός θα καταστεί κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα τραπούν σταδιακά σε νοτιοδυτικούς μέτριους 3-4 Μποφόρ και η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανεβεί στους 35 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 29 στα νότια παράλια, και στους 25 στα δυτικά παράλια.
Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.02 run on Thursday, 30 May 1996 - 2:36:56