Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-05-26.

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Ο Κυπριακός λαός προσέρχεται σήμερα στις κάλπες για να αναδείξει τα νέα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων. Μέχρι στιγμής η διεξαγωγή της ψηφοφορίας εξελίσσεται ομαλά, χωρίς προβλήματα. Σύμφωνα με τον Γενικό Εφορο Εκλογών, Γιώργο Χαραλαμπίδη, η προσέλευση των ψηφοφόρων είναι ικανοποιητική. Τις 56 έδρες της Βουλής διεκδικούν τετρακόσιοι-δεκατρείς υποψήφιοι. Συνολικά κατέρχονται στις εκλογές επτά κόμματα, ένας συνασπισμός κομμάτων και τέσσερεις αναξέρτητοι υποψήφιοι. Οκτακόσια-ογδόντα εκλογικά κέντρα λειτουργούν σ'ολόκληρη την Κύπρο. Οι κάλπες άνοιξαν στις έξι-και-τριάντα το πρωί και έκλεισαν στις δώδεκα το μεσημερι, για διάλειμμα μίας ώρας. Η ψηφοφορία επανήρχισε στη μία το μεσημέρι και θα συνεχίζεται μέχρι τις έξι το απόγευμα. Εάν παραστεί ανάγκη -σύμφωνα με το Εκλογικό Νόμο- ο προεδρεύων της εκλογής μπορεί να παρατείνει την ψηφοφορία μέχρι τα μεσάνυκτα. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να γνωσθούν γύρω στις οκτώ έως εννέα. Οι ψηφηφόροι ανέρχονται σε τετρακόσιες-δέκα χιλιάδες, εκ των οποίων οι εικοσι-οκτώ χιλιάδες ψηφίζουν για πρώτη φορά. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό ψηφοφόρων απο ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ για πρώτη φορά οι εκλογές διεξάγονται με το σύστημα της απλής αναλογικής. Τις Βουλευτικές Εκλογές καλύπτουν αρκετά ξένα τηλεοπτικά συνεργεία και δημοσιογράφοι, καθώς και δεκα-επτά Τουρκοκύπριοι και Τούρκοι δημοσιογράφοι.
Μετά τη λήξη της ψηφοφορίας, οι κάλπες κάθε εκλογικής περιφέρειας θα συγκεντρωθούν σε ενιαία κέντρα για τη διαλογή και τη καταμέτρηση των ψήφων. Ασφαλείς ενδείξεις για την κατανομή των εδρών, θα υπάρξουν στις 10 με 11 περίπου το βραδυ. Γύρω στις τρεις τα ξημερώματα της Δευτέρας, αναμένεται να ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των κομματικών υποψηφίων, ενώ η καταμέτρηση των σταυρών προτίμησης και η ανάδειξη των βουλευτών, αναμένεται να ολοκληρωθεί μεταξύ δέκα το πρωί και δώδεκα το μεσημέρι. Ειδικά εκλογικά κέντρα λειτουργούν εξάλλου σήμερα, για τους εγκλωβισμένους, οι οποίοι έφθασαν στις ελεύθερες περιοχές, για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Δύο εκλογικά κέντρα στο Ελένειο Δηημοτικό Σχολείο, στη Λευκωσία και από ένα εκλογικό κέντρο στα γραφεία των εκλογικών διοικήσεων, της Λεμεσού, της Λάρνακας και της Πάφου. Με έκδηλη τη συγκίνηση, ζωγραφισμένη στο πρόσωπό τους και μερικοί με δάκρυα στα μάτια, έφθασαν το πρωί, στις ελεύθερες περιοχές για να ψηφισουν οι εγκλωβισμένοι Ελληνοκύπριοι και Μαρωνίτες. Ταυτόχρονα με τις βουλευτικές εκλογές, διεξάγονται και εκλογές για την ανάδειξη των αντιπροσώπων, των θρησκευτικών ομάδων, των Μαρωνιτών και των Αρμενίων.
Ικανοποιημένος δήλωσε σημερα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλάυκος Κληρίδης, προσθέτοντας ότι πρέπει πάντοτε να ευχόμαστε και να αγωνιζόμαστε ώστε μία μερα, θα ψηφίσουμε σε εκλογικά κέντρα στην κατεχόμενη Κερύνεια, την Αμμόχωστο και τη Μόρφου. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλούσε μετά που άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, στο εκλογικό κέντρο στο Δημοτικό Σχολείο Λυκαβητού, όπου προσήλθε συνοδευόμενος απο τη σύζυγό του Ειρήνη και την κόρη του και βουλευτή Καίτη Κληρίδη, που ψήφισαν επίσης. Ο πρόεδρος Κληρίδης, εξέφρασε ιδιαίτερη χαρά για το ήπιο προεκλογικό κλίμα που επικράτησε και σημείωσε ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, έδωσαν την ευκαιρία σε όλους, να προβάλουν τις θέσεις, τις απόψεις, την προσωπικότητά τους, ώστε ο λαός να έχει την ευκαιρία να επιλέξει το κόμμα και εκείνους πυ νομίζει ότι είναι οι καλύτεροι για να τον εξυπηρετήσουν.
Σε δηλώσεις προέβησαν το πρωί, οι αρχηγοί όλων των πολιτικών κομμάτων, μετά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος. Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Γιαννάκης Ματσης τόνισε, ότι το κόμμα του, οδηγείται σήμερα, στο μεγαλύτερο εκλογικό θρίαμβο που είχε ποτέ Κυπριακό κόμμα. Ο κος Μάτσης, ο οποίος προσήλθε στο Εκλογικό Κέντρο Γυμνασίου Εγκωμης, για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα ανέφερε οτι ο ΔΗΣΥ, θα είναι ο πρώτος με μεγάη διαφορά απο το δεύτερο κόμμα. Πιστεύω, είπε, ότι ο λαός εκτιμά ήδη σωστά τις διαστάσεις και τους δρόμους που άνοιξε ο ΔΗΣΥ, για την ένταξη μας στην Ευρωπαική Ενωση, για την επανένωση της Κύπρου, για την απαλλαγή μας από την Τουρκική εισβολή.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, ψήφισε στο Δημοτικό Σχολείο Μακεδονίτισσας, στην Εγκωμη, εκφράζοντας την πεποίθηση, ότι το κόμμα του θα εξασφαλίσει ποσοστό πέραν του 31%. Ο κος Χριστόφιας, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, εξεφρασε επίσης την ελπίδα, η σημερινή μέρα με τη διεξαγωγή πολιτισμένης ψηφοφορίας, να καταστεί μέρα της Δημοκρατίας. Στις βουλευτικές εκλογές του 1991, το ΑΚΕΛ εξασφάλισε 30,63% των ψήφων και 18 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Το ΔΗΚΟ θα ξεπεράσει το 20%, δήλωσε σήμερα, ο πρόεδρος του κόμματος Σπύρος Κυπριανού, ο οποίος προσήλθε στο Γυμνάσιο Εγκωμης, για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Ο κος Κυπριανού, ανέφερε κατά την έξοδό του από το Εκλογικό Κέντρο, ότι πρέπει να είμαστε όλοι περήφανοι, για τη δημοκρατία που λειτουργεί στον τόπο μας και την οποία έχουμε όλοι χρέος να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Σε ερώτηση, εάν πιστεύει ακόμη πως τα ποσοστά του ΔΗΚΟ, θα ξεπεράσουν το 20%, αφού όλες οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι το ΔΗΚΟ, θα έχει μία σχετικη πτώση, ο κος Κυπριανού εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο κόμμα του θα ανέβει πολύ ψηλά.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ΕΔΕκ, θα βγει ενισχυμένο απο τις βουλευτικές εκλογές, τόνισε σήμερα το πρωί, ο πρόεδρος του κόμματος Βάσος Λυσσαρίδης, εκφράζοντας την πεποίθησή ότι θα ανατραπούν οι δημοσκοπήσεις. Ο κος Λυσσαρίδης, ο οποίος άσκησε το εκλογικό τους δικαίωμα στο Εκλογικό Κέντρο του Σχολείου Φανερωμένης, στις 11 και 30, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αντιπολίτευση θα έχει την πλειοψηφία στη νέα Βουλή. Εξερχόμενος από το Εκλογικό Κέντρο, ο κος Λυσσαρίδης, ανέφερε ότι οι δικαιωμένες θέσεις του κόμματός του, θα έχουν τον αντίκτυπο τους στις εκλογές. Απέφυγε ωστόσο, να προβεί σε προβλέψεις.
Στην Τεχνική Σχολή Μακάριος ο Τρίτος, στον Αρχάγγελο, ψήφισε ο Πρόεδρος του Κόμματος των Φιλελευθέρων Νίκος Ρολάνδης. Εξαίροντας τις δημοκρατικές διαδικασίες στη διεξαγωγή των εκλογών, ο κύριος Ρολάνδης, επαναβεβαίωσε παλαιότερη πρόβλεψή του αναφορικά με τα αποτελέσματα, αλλά και για την συνεργασία του κόμματός του με τον Δημοκρατικό Συναγερμό, σε συνάρτηση με την εκλογική έκβαση.
Ο πρόεδρος του ΑΔΗΣΟΚ, Μιχάλης Παπαέτρου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το κόμμα του, θα αντιπροσωπευθεί στη νέα Βουλή και στο Εθνικό Συμβούλιο. Ο κος Παπαπέτρου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο Γυμνάσιο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Τρίτου στο Πλατύ Αγλαντζιάς. Σε ερώτηση τι ποσοστό αναμένει να εξασφαλίσει το κόμμα του, ο κος Παπαπέτρου ανέφερε ότι το ΑΔΗΣΟΚ, θα ξεπεράσει και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες και προβλέψεις. Στις βουλευτικές εκλογές του 1991, το ΑΔΗΣΟΚ εξασφάλισε ποσοστό 2,40%.
Ο Γιώργος Βασιλείου, πρόεδρος του Κινήματος Ελευθέρων Δημοκρατών, εξέφρασε αισιοδοξία για δυναμική παρουσία του κόμματος του, στη νέα Βουλή. Ο κος Βασιλείου δήλωσε ότι οι εκλογές είναι αποκλειστικής σημασίας για τον τόπο. Ο πρόεδρος του ΚΕΔ, ανέφερε, ότι το κόμμα του, επιμένει στους στόχους του για δυναμική παρουσία στη Βουλή, γιατί τα προβλήματα στο εθνικό θέμα, στην οικονομία και στη λειτουργία του συστήματος είναι τέτοια που μόνο με ανανέωση του σώματος, μπορεί να υπάρξουν τα σωστά αποτελέσματα.
Ο πρόεδρος εξάλλου, του Κόμματος " Νέοι Ορίζοντες " Νίκος Κουτσού, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι πολίτες της κϋπρου θα δώσουν την εντολή τους, στο κόμμα του για να υποστηρίξει τις θέσεις του στη Βουλή, που θα οδηγήσει την Κύπρο στο 2,000. Σε δήλωση, μετά την άσκηση του εκλογικου του δικαιώματος, στο Δημοτικό Σχολείο Ελένειο, ο κος Κουτσού, χαρακτήρισε τη μέρα ιστορική όχι μόνο γιατί η καθε εκλογικη αναμέτηση είναι ιστορικό γεγονός στην πολιτική ιστορία του τόπου αλλά και γιατί οι ΝΕ.Ο. παρουσιάζονται για πρώτη φορά στις εκλογές. Παρα τη πόλωση που επιδιώχθηκε και την κινδυνολογία και τις πιέσεις που μέχρι χθες το βραδυ ασκήθηκαν, υποστήριξε ο κος Κουτσού, είμαι σίγουρος ότι οι πολίτες θα μας δώσουν την τιμητική εντολή να τους εκπροσωπήσουμε στη νέα Βουλή.
Η υποψήφια βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών, Δώρα Κωνσταντινίδου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Κίνημα, θα αποτελέσει την έκπληξη των εκλογών, όμως παράλληλα είπε, ότι σε περίπτωση που το Κίνημα δεν αντιπροσωπευθεί στη Βουλή, θα συνεχίσει την πορεία του. Σε δηλώσεις μετά που άσκησε τιο εκλογικό της δικαίωμα,στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Κασιανου, η κα Κωνσταντινίδου είπε, ότι το Κϊνημα, θα αποτελέσει την έκπληξη για όλους τους άλλους, που δεν αναμένουν τους Οικολόγους, να συγκεντρώσουν τα απαράιτητα ποσοστά για να μπουν στη Βουλή.
Ο επισκοπικός θρόνος της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Αρσινόης, πληρώθηκε σήμερα, με την χειροτονία και ενθρόνιση του εψηφισμένου Χωρεπισκόπου Αρσινόης, κυρίου Γεωργίου. Η χειροτονία τελέστηκε στον ιερό ναό Αγίων Αναργύρων στην Κάτω Πάφο, προεξάρχοντος της Αυτού Μακαριότητος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, συμπαραστατουμένου υπό των μελών της Ιεράς Συνόδου, του Μητροπολίτη Τιβεριάδος Γρηγορίου,οφικι-αλίων, και άλλων αξιωματούχων κληρικών. Ο χωρεπίσκοπος Αρσινόης δέχθηκε τον χαιρετισμό κλήρου και λαού στον νάρθηκα και ακολούθως στην Ιερά Μητρόπολη Πάφου.
Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.02 run on Thursday, 30 May 1996 - 2:36:58