Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-05-29.

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Η προκλητική στάση της Τουρκίας και οι συνεχείς διεκδικήσεις που εγείρει σε βάρος της Ελλαδος, οδήγησαν την ελληνική κυβέρνηση, στην ακύρωση της προγραμματισμένης για τις τρείς Ιουνίου συνάντησης των υπουργών εξωτερικών των δυό χωρών, Πάγκαλου και Γκιονενσάϊ, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο. Η Ελλαδα, οπως αναφερεται σε σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου εξωτερικών, θεωρεί ως απαραίτητες προϋποθέσεις, για μια νέα επαφή μεταξύ των δύο χωρών σε επίπεδο υπουργων εξωτερικών, την δημιουργία καταλλήλου κλίματος, καθώς και την εφαρμογή της συμφωνίας Παπούλια- Γιλμάζ. Η Τουρκία, τονίζεται στην ανακοίνωση, αθετεί τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει για την τήρηση του καθεστώτος που υπήρχε προηγουμένως, στις περιοχές απο τις οποίες αποσυρθηκαν οι στρατιωτικές δυνάμεις μετα την κρίση στην Ιμια. Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ και ο υπουργος εξωτερικών, Εμρέ Γκιονενσαι δυναμιτίζουν το ήδη τεταμένο κλίμα, επαναφέροντας στο προσκήνιο πάγιες τουρκικές θέσεις και επιμένοντας σε διαλογο εφ 'όλων των θεμάτων.
Ο πρόεδρος της Τουρκικής βουλής, Μουσταφά Καλεμλί, συγκάλεσε εκτάκτως το σώμα τη Δευτέρα, για να εξετάσει την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Μεσούτ Γιλμάζ, που κατέθεσαν οι ισλαμιστές του κόμματος Ευημερίας. Εν τω μεταξύ, η πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ, κατέστησε σαφές ότι το κόμμα της θα ψηφίσει την πρόταση μομφής κατά του Μεσούτ Γιλμάζ και τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης μιάς νέας κυβερνητικής συμμαχίας δεξιάς - αριστεράς.
Ολοκληρώθηκε σήμερα με επιτυχία η άσκηση " Καταιγίς 96 " που διηύθυνε ο Αρχηγός του Στόλου αντιναύαρχος Μπεζεριάνος απο τη φρεγάτα ΕΛΛΗ. Η άσκηση διεξήχθη στις περιοχές Κεντρικού Αιγαίου και Δωδεκανήσου. Σ' αυτήν έλαβαν μέρος περίπου 60 πολεμικά πλοία διαφόρων τύπων, δυνάμεις πεζοναυτών και τμημάτων Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού Ξηράς, καθώς και μεγάλος αριθμός εξόδων μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας. Την τελευταία φάση της ασκήσεως παρακολούθησε η ηγεσία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο υποψήφιος των συγκυβερνώντων κομμάτων για την προεδρία της Βουλής θα πρέπει να τυγχάνει της έγκρισης και των δύο κομμάτων, δήλωσαν ύστερα από μακρά συνάντηση που είχαν οι πρόεδροι του Δημοκρατικού συναγερμού και του Δημοκρατικού Κόμματος, Γιαννάκης Μάτσης και Σπύρος Κυπριανού. Χωρίς να αποκλείουν οποιοδήποτε πρόσωπο, οι κύριοι Μάτσης και Κυπριανού περιορίστηκαν να δηλώσουν ότι θα μεταφέρουν τις θέσεις τους στα αρμόδια όργανα των κομμάτων τους για τη λήψη σχετικής απόφασης. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην οικία του κυρίου Κυπριανού και σε αυτή παρίστατο και ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η υποψηφιότητα του Αλέξη Γαλανού προκαλεί εσωκομματικές αντιδράσεις ενώ στον κατάλογο των υποψηφίων περιλαμβάνεται τώρα και το όνομα του Μάρκου Κυπριανού.
Τον δρόμο της διερεύνησης παίρνουν οι καταγγελίες του προέδρου του κομματος των Νεων Οριζόντων, Νίκου Κουτσού για ανάμειξη μελών της ΚΥΠ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στις παραμονές των εκλογών. Ο Υπηρεσιακός Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Γεώργιος Σταυρινάκης, ενημέρωσε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, αναφορικά με τις καταγγελίες του κυρίου Κουτσού. Οπως δήλωσε μετά την συνεδρία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, ανώτερος Αξιωματικός της Αστυνομίας θα ζητήσει απο τον κυριο Κουτσού, να δωσει κατάθεση. Αναλόγως του περιεχομενου της κατάθεσης, ανέφερε ο κύριος Κασουλίδης, θα αποφασισθεί απο την κυβέρνηση κατα πόσο θα διορίσει ανεξάρτητη διερευνητική επιτροπή, ή ποινικό ανακριτή.
Κατά την σημερινη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, ευχαρίστησε τον Υπηρεσιακό Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας τάξεως, Γεώργιο Σταυρινάκη για τον άψογο τρόπο με τον οποίο επέβλεψε τα του Υπουργείου κατά την διάρκεια των βουλευτικών εκλογών. Σε σχετική ανακοίνωση προέβη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης. Καθήκοντα υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας τάξεως αναλαμβάνει και πάλιν απο την πρώτη Ιουνίου ο κύριος Ευαγγέλου.
Καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή έχουν χαρακτηριστεί οι εκλογές που διεξάγονται σήμερα στο Ισραήλ, με κύριους αντιπάλους τον πρωθυπουργό Σιμόν Πέρες και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Μπέντζιαμιν Νετανιάχου. Ο 72 ετών Πέρες, υπόσχεται να τερματίσει την διάρκειας μισού αιώνα αραβο-ισραηλινή αντιπαράθεση. Για να το πετύχει δε, φαίνεται έτοιμος να παραδώσει τα περισσότερα εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ το 1967. Ωστόσο, ο κατά 25 χρόνια νεώτερος του Πέρες, Μπέντζιαμιν Νετανιάχου, θεωρεί το όραμα του Πέρες ως επικίνδυνο και υπόσχεται να τερματίσει το παλαιστινιακό όνειρο για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους στη Δυτική Οχθη και τη Γάζα. Η ψηφοφορία αρχισε στις 7 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 10 το βραδυ και σ' αυτήν έχουν δικαίωμα ψήφου γύρω στα τέσσερα εκατομμύρια άτομα.
Την πολύχρονη προσπάθεια της για περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών και την προβολή της Κύπρου ως κέντρου παροχής υπηρεσιών, εντατικοποιεί η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων. Σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Πρόεδρος της ΟΕΒ, Δόκτωρ Ανδρέας Πίττας εξήγγειλε τις σημαντικότερες δραστηριότητες που ανέλαβε η Ομοσπονδία για το 1996, προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης του τομέα των υπηρεσιών. 'Ενα από τα μέτρα που προτείνει η ΟΕΒ είναι η εκλογίκευση της φορολογικής μεταχείρισης του εισοδήματος που προέρχεται από τη παροχή υπηρεσιών σε ξένους, γεγονός που μεταφράζεται σε παροχή φοροαπαλλαγών προς επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών.
'Ολα είναι έτοιμα για την διεξαγωγή των τελικών εξετάσεων των αποφοίτων Λυκείων, καθώς και των εισαγωγικών εξετάσεων για τα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, δήλωσε η Υπουργός Παιδείας Κλαίρη Αγγελίδου. Η κυρία Αγγελίδου ανέφερε ότι τα θέματα των φετεινών εξετάσεων είναι στο πλαίσιο της διδακτέας ύλης, ώστε να μην επαναληφθεί το ψηλό ποσοστό αποτυχίας που παρουσιάστηκε πέρσι.
Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό. Απόψε θα εμφανίζονται παροδικές νεφώσεις, ενώ σε μερικές περιοχές θα σχηματισθεί και ομίχλη. Οι άνεμοι θα είναι ανατολικοί ασθενείς, 2 με 3 μποφόρ, και η θάλασσα θα είναι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 14 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 16 στα παράλια. Αύριο θα συνεχίσουν να εμφανίζονται νεφώσεις και στα ορεινά ενδέχεται να πέσουν μερικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί ασθενείς, έως μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα καταστεί ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 29 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 26 στα παράλια.
Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.02 run on Thursday, 30 May 1996 - 2:37:00