Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-06-02.

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Δολοφονική απόπειρα εναντίον τής ζωής τού Γενικού Γραμματέα τών Ηνωμένων Εθνών Μπούτρος Γκάλι κατά τήν συνεχιζόμενη επίσκεψή του στήν Τουρκία απετράπη τήν τελευταία στιγμή. Σύμφωνα με την εφημερίδα Μιλλιέτ, τήν δολοφονία τού Μπούτρος Γκάλι θά διενεργούσε η ακρο-αριστερή οργάνωση Λαικό Επαναστατικό Μέτοπο, πρώην Ντεβ Σόλ, γιά "προπαγανδιστικούς" - οπως αναφέρεται- σκοπούς. Τό σχέδιο εξουδετερώθηκε ωστόσο όταν το απεκάλυψε στην αστυνομία πρώην μέλος της οργάνωσης. Η επίθεση κατά του Γκάλι,γράφει η εφημερίδα, θα γινόταν με την ευκαιρία της συμμετοχής του στην διάσκεψη για τόν οικισμό που αρχίζει αύριο στην Κωνσταντινούπολη. Μετά τήν αποκάλυψη αυτή, η αστυνομία εκλεισε τήν παράλληλη διάσκεψη πού ειχαν οργανώσει τριάντα-πέντε μή κυβερνητικές Τουρκικές οργανώσεις στό περιθώριο τής διάσκεψης τών Ηνωμένων Εθνών. Οι οργανώσεις αυτές, στίς οποίες περιλαμβάνονται καί πολλές φιλο-κουρδικές, εχουν αποφασίσει νά μποϋκοτάρουν τήν διάσκεψη τών Ηνωμένων Εθνών θεωρώντας οτι η Τουρκία δέν ειναι η πλέον κατάλληλη χώρα γιά νά τήν φιλοξενήσει. Μετά τήν επέμβαση αυτή τής Τουρκικής κυβέρνησης, πολλές αντιπροσωπείες ευρωπαϊκών χωρών εξέφρασαν τήν ανησυχία τους.
Εν τω μεταξύ, στην Τουρκία διεξάγονται σήμερα δημοτικές εκλογές σε σαράντα μία περιφέρειες. Είναι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση στην χώρα μετά τις γενικές εκλογές του περασμένου Δεκεβριου. Παρα το γεγονός οτι ψηφίζουν μόνο 648 χιλιάδες από τα 35 εκατομμύρια ψηφοφόρων, το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να επηρεάσει τον κυβερνητικό συνασπισμό. Πολιτικοί αναλυτες υποστηρίζουν ότι η εκλογική αναμέτρηση θα είναι ενδεικτική κατά πόσον οι κατηγορίες για διαφθορά εναντίον της Τανσού Τσιλέρ έχουν επηρεάσει την δημοτικότητα του κόμματος του Ορθού Δρόμου, του οποιου ηγείται.
Με αρκετά μειωμένο τον αριθμό των Ξένων Παρατηρητών διεξάγεται σήμερα στην Αλβανία, ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών σε εννέα εκλογικές περιφέρειες ενώ η προσέλευση των ψηφοφόρων είναι πολύ μικρή. Ωστόσο, στα Τίρανα συνεχίζεται για τρίτη ημέρα η απεργία πείνας των υποψηφίων βουλευτών των πέντε κομμάτων της αντιπολίτευσης που αποχώρησαν από τις εκλογές. Ο αριθμός των απεργών βουλευτών αυξήθηκε χθες σε 160 άτομα. Στο κόμμα των Βορειοηπειρωτών τώρα "Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων", ο υποψήφιος βουλευτής Βασίλης Τσιάκος παρουσίασε χθες αίτημα στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή για την επανάληψη των εκλογών στην περιφέρεια όπου αυτός εκλέγεται. Ο κύριος Τσιάκας με το αίτημα του αυτό, παρεβίασε την προχθεσινή απόφαση της Ομόνοιας η οποία δεν αναγνωρίζει τις εκλογές και δεν συμμετέχει στον δεύτερο γύρο. Η ελληνική μειονότητα η οποία απέχει από τις σημερινές εκλογές φιλοδοξούσε στην εκλογή δύο ακόμη βουλευτών ώστε μαζί με τους δύο που εξελέγησαν κατά τον πρώτο γύρο, να εξασφάλιζε 4 έδρες.
Σε εκκρεμότητα η συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή. Ο νεοεκλεγείς Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζιαμιν Νετανιάχου, αναμένεται να τηρήσει σκληρή γραμμή στο θέμα της σταθεροποίησης της ειρήνης, συνδυάζοντάς το με την ασφάλεια. Από την άλλη, οι Παλαιστίνιοι αναμένουν δείγματα της πολιτικής του και ταυτόχρονα προειδοποιούν ότι η μη εφαρμογή των συμφωνιών για αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από την Χεβρόνα, θα έχει αποτέλεσμα τη βία. Εν τω μεταξύ, με σημερινή ανακοίνωσή της η Κυβέρνηση Πέρες, αναθέτει εν λευκώ το χειρισμό του όλου θέματος στη νέα Κυβέρνηση. Η σχετική συμφωνία προβλέπει ότι η μερική αποχώρηση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί περί τα μέσα Ιουνίου. Εξάλλου, ο Παλαιστίνιος Ηγέτης Γιάσερ Αράφατ, στην πρώτη από τις ισραηλινές εκλογές επίσημη εμφάνισή του, απέφυγε να σχολιάσει τη νίκη του Κόμματος Λυκούντ, δηλώνοντας απλώς ότι σέβεται την δημοκρατική επιλογή των ισραηλινών πολιτών και ότι εύχεται η νέα Κυβέρνηση να συνεχίσει την ει ρηνευτική διαδικασία.
Οι προέδροι της Σερβίας, της Βοσνίας και της Κροατίας συναντώνται σήμερα στην Γενεύη με τους υπουργούς εξωτερικών της ομάδας επαφής για το Βοσνιακό, για να συζητήσουν τα προβλήματα εφαρμογής της ειρηνευτικης συμφωνίας του Ντειτον. Ενα απο τα θέματα που θα συζητηθουν στην συνάντηση είναι και το πολιτικό μέλλον του Σερβο-βόσνιου ηγέτη Ράντοβαν Κάρατζιτς. Σε δηλώσεις του ο διεθνής συντονιστής Κάρλ Μπιλτ, ανέφερε ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί βέβαιο πως ο πρόεδρος της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς είναι σε θέση να εγγυηθεί οτι ο Κάρατζιτς, θα παραιτηθεί από την ηγεσία των Σερβων της Βοσνίας.
Ερήμωσε σήμερα η Λευκωσία, αφού οι πρωτευουσιάνοι βρίσκοντας την ευκαιρία των γιορτών του κατακλυσμού κινήθηκαν, κατά κύριο λόγο, προς τις παραλιακές πόλεις. Η Λευκωσία σήμερα έμοιαζε, κυριολεκτικά, με πόλη φάντασμα. Ωστόσο, υπήρχαν και αυτοί που είχαν τους δικούς τους λόγους για να παραμείνουν στη πρωτεύουσα. Πάντως, η κινητοποίηση της αστυνομίας λόγω της αυξημένης κίνησης οχημάτων, αυτές τις μέρες παρουσιάζεται έντονη για την αποτροπή δυστυχημάτων.
Στα πλαίσια της προσπάθειάς της για μείωση των οδικών δυστυχημάτων, η Αστυνομία έδωσε την έγκρισή της για μείωση του ορίου ταχύτητας στη Λεωφόρο Γρίβα Διγενή. Το όριο ταχύτητας μειώνεται από εξηνταπέντε σε πενήντα χιλιόμετρα, μετά τα αλεπάλληλα θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα, ενώ παράλληλα συνεχίζονται σε έντονο ρυθμό οι εργασίες για τοποθέτηση φώτων τροχαίας στη Λεωφόρο Γρίβα Διγενή, στο ενδιάμεσο περίπου από το σημείο του Μετοχίου Κύκκου και του Ξενοδοχείου Λήδρα. Σύντομα αναμένεται να αναρτηθούν και τα κατάλληλα οδικά σήματα τροχαίας που θα πληροφορούν τους οδηγούς για το νέο όριο ταχύτητας στη Λεωφόρο Γρίβα Διγενή.
Κλείνει απόψε τις πύλες της η 21 Διεθνής Εκθεση Κύπρου. Η προσέλευση του κοινου στην φετεινή έκθεση, ήταν χαμηλότερη κατά 10 τοις εκατόν απο τις προηγουμενες χρονιές και αυτό πιστεύεται οτι είναι αποτελεσμα των Βουλευτικων εκλογών και του τελικου του κυπέλλου στο ποδοσφαιρο. Τήν Διεθνή Κρατική Εκθεση Κύπρου υπολογίζεται οτι επισκέφθηκαν φέτος εκατόν πενήντα χιλιάδες ατομα.
Φάρσα αποδείχτηκε τελικά τό τηλεφώνημα πού εγινε τίς πρώτες πρωϊνές ωρες στό αεροδρόμιο Λάρνακας καί προειδοποιούσε γιά τοποθέτηση βόμβας σέ αεροσκάφος τών Βαλκανικών αερογραμμών, τό οποίο αναμένονταν νά αναχωρήσει μέ προορισμό τήν Σόφια. Τό τηλεφώνημα εγινε στό αεροδρόμιο Λάρνακας από ατομο πού μιλούσε σπασμένα Αγγλικά. Υστερα από εκτεταμένες ερευνες της αστυνομίας αποδείχτηκε οτι επρόκειτο περί φάρσας. Τό αεροσκάφος, στό οποίο επέβαιναν 110 επιβάτες, ανεχώρησε γιά τήν Σόφια στίς πέντε καί τριάντα τήν αυγή μέ μικρή καθυστέρηση.
Η πρώτη στό ειδος της, γιά τά δεδομένα τής Κύπρου, εκθεση παλαιοντολογικού υλικού μέ απολιθώματα δεινοσαύρων παρουσιάζεται στήν Πάφο, στό εργοστάσιο ΣΟΔΑΠ, από τό Παλαιοντολογικό Ινστιτούτο Μόσχας καί τήν Κυπριακή Εταιρεία πολύτιμων λίθων Ντεμαντόϊτ. Στήν εκθεση παρουσιάζονται πραγματικά απολιθώματα δεινοσαύρων ηλικίας 240 εκατομμυρίων ετών. Προτού παρουσιαστεί στήν Πάφο, η εκθεση παρουσιάστηκε μέ μεγάλη επιτυχία στό Λός Αντζελες, τήν Ρώμη, τό Τόκιο καί τό Σίδνεϋ. Τά καθαρά εσοδα από τίς εισπράξεις θά διατεθούν γιά τούς πληγέντες τού Τσέρνομπιλ. Η εκθεση θά παραμείνει ανοιχτή μέχρι τό τέλος Ιουλίου.
Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό. Αποψε ο καιρος θα ειναι κυριως αιθριος. Οι ανεμοι θα ειναι βορειοδυτικοι ασθενεις 3 Μποφορ και η θαλασσα λιγο ταραγμενη. Η θερμοκρασια θα πεσει στους 15 βαθμους στο εσωτερικο και τα δυτικα παραλια και στους 17 στα νοτια παραλια. Αυριο ο καιρος θα ειναι στην αρχη κυριως αιθριος. Αργοτερα θα σχηματιστουν νεφωσεις και το απογευμα αναμενεται να πεσουν τοπικες βροχες. Οι ανεμοι το πρωι θα ειναι μεταβλητοι ασθενεις 3 Μποφορ και το απογευμα νοτιοδυτικοι μετριοι 4 εως 5 Μποφορ. Η θαλασσα θα ειναι λιγο ταραγμενη και το απογευμα στα νοτια παραλια εως ταραγμενη. Η θερμοκρασια θα ανεβει στους 29 βαθμους στο εσωτερικο, στους 27 στα νοτια παραλια και στους 25 στα δυτικα παραλια.
Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.02 run on Thursday, 6 June 1996 - 14:35:32