Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-06-04.

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: lysi@MIT.EDU


Νέα συγκλονιστικά στοιχεία έρχονται στο φώς της δημοσιότητας, τα οποία αποκαλύπτουν το μέγεθος της θηριωδίας των κατοχικών δυνάμεων, αναφορικά με την άνανδρη δολοφονία του 19χρονου εθνοφρουρού Στέλιου Παναγή. Η εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη, Σιλβάνα Φόα, δήλωσε ότι κατοχικές δυναμεις παρεμπόδισαν για 25 λεπτά τους άνδρες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, να φθάσουν έγκαιρα στο σημείο όπου πυροβολήθηκε ο Στέλιος Παναγή, ρίχνοντας εναντίον τους και προειδοποιητικούς πυροβολισμούς. Ο Ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης που διενήργησε νεκροψία επι της σωρού του Εθνοφρουρού και δύο φορές αυτοψία στον χώρο του εγκλήματος, δήλωσε κατηγορηματικά, ότι ο άτυχος Στέλιος ξεψύχησε κατα την μεταφορά του στο Νοσοκομείο. Ο κύριος Ματσάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι εάν ο Στέλιος μεταφερόταν έγκαιρα στο Νοσοκομείο πιθανό να ζούσε, αφού το σημειο οπου πυροβολήθηκε απεχει μονο τρία λεπτά απο το Νοσοκομείο. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης σημειωσε ότι εγειρεται μέγα ανθρωπιστικό θέμα εαν ο Εθνοφρουρός ξεψυχησε κατα την μεταφορα του στο Νοσοσκομείο.
Την βαθύτατη λύπη του για την εν ψυχρώ δολοφονία του εθνοφρουρού, Στέλιου Παναή, εξέφρασε ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο, Γούσταβ Φεϊσσέλ. 'Οπως ανέφερε ο κύριος Φεϊσσέλ, πρίν από την αναχώρησή του για την Κωνσταντινούπολη, διεξάγονται έρευνες για το επεισόδιο. Αυτό που είναι γνωστό, είπε, είναι ότι μπήκαν στην νεκρή ζώνη ένας Ελληνοκύπριος και ένας Τουρκοκύπριος στρατιώτης, ακούστηκε ένας πυροβολισμός, με αποτέλεσμα να συμβεί το τραγικό περιστατικό. Εν τω μεταξύ, ο διοικητής της Ειρηνευτικής Δϋναμης, Ταξίαχος Αχτί Βαρτιένεν, συναντήθηκε με τον διοικητή του τουρκικού στρατού, στον οποίο έθιξε με έντονο τρόπο, το θέμα της δολοφονίας του εθνοφορουρού.
Εν τω μεταξύ, με στρατιωτικές τιμές έγινε στις τρείς το απόγευμα η κηδεία του άτυχου εθνοφρουρού, από τον ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου στα Λατσιά. Στην κηδεία παρέστησαν ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Ηλιάδης, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Νικόλαος Βορβολάκος, εκπρόσωποι των κομμάτων, και πλήθος κόσμου. Τον Στέλιο αποχαιρέτησαν οι αξιωματικοί και οπλίτες της μονάδας του, οι οποίοι τον συνόδευσαν ως την τελεταία του κατοικία, όπου απόσπασμα της Εθνικής Φρουράς έριψε τιμητικές βολές.
Η χθεσινή εν ψυχρώ δολοφονία του 19χρονου εθνοφρουρού, Στέλιου Παναγή, επανέφερε στην επιφάνεια το θέμα της απαγκίστρωσης, αφού, τόσο οι Αμερικανοί, όσο και τα Ηνωμένα Εθνη, υποστηρίζουν την ανάγκη επέκτασης της συμφωνίας απαγκίστρωσης του 1989. Ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Γκλιν Ντέιβις, δηλωσε ότι το επεισόδιο υπογραμμίζει την ανάγκη και τη σημασία της παράτασης της συμφωνίας για απαγκίστρωση, σ'όλες τις περιοχές που ελέγχονται από τα Ηνωμένα Εθνη, και στις οποίες οι δύο πλευρές βρίσκονται η μία πολύ κοντά στην άλλη. Υπερ της επέκτασης της συμφωνίας για απαγκίστρωση τάχθηκε και ο αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϋσσέλ. Σχολιάζοντας τις θέσεις αυτές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης δήλωσε ότι η κυβέρνηση, υποστηρίζει την ουσιαστικη και ριζική απαγκίστρωση της γραμμής αντιπαράταξης, που μπορεί να επεκτείνεται μεταξύ του Πενταδάκτυλου και του Τροόδους.
Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Βρεττανίας για το Κυπριακό, Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ, πιστεύει ότι θα πετύχει εκεί που απέτυχαν άλλοι, γιατί, όπως ανέφερε, διαθέτει πείσμα. Σε δηλώσεις του, ωστόσο, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Σέρ Ντέϊβιντ απέφυγε να δηλώσει αισιόδοξος, λέγοντας όμως ότι είναι αποφασισμένος. Ο Βρεττανός διπλωμάτης επεσήμανε την ανάγκη συντονισμού των προσπαθειών όλων των ενδιαφερομένων πλευρών, στο Κυπριακό. Ο Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ υποστήριξε, εξ'άλλου, ότι μία ενδεχόμενη συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, πρέπει να προετοιμαστεί καλά. Στη συνέχεια, ο Βρεττανός αξιωματούχος συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών, Αλέκο Μιχαηλίδη, ο οποίος καλωσόρισε την ενεργότερη ανάμιξη της Βρεττανίας στο Κυπριακό, λέγοντας ότι αυτή δεν συγκρούεται με την προσπάθεια εμπλοκής της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης.
Την ελπίδα ότι θα σημειωθεί πρόοδος στο Κυπριακό κατά τη διάρκεια των επαφών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπούτρος Γκάλι, κατά τις συναντήσεις του με τον πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς, εξέφρασε ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπός του στην Κύπρο, Γούσταβ Φεϊσσέλ. Η συνάντηση του Μπούτρος Γκάλι με τον κατοχικό ηγέτη, θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης Χαμπιτάτ 2 που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη, ενώ με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη στις 11 Ιουνίου. Ο κύριος Φεϊσσέλ ανέφερε ότι η συνάντηση Γκάλι - Ντενκτάς είναι η πρώτη σε ένα χρόνο, υπογραμμίζοντας ότι ο Γενικός Γραμματέας ανησυχεί από την έλλειψη προόδοου και έτσι του δίδεται η ευκαιρία να συζητήσει την κατάσταση με τον Ραούφ Ντενκτάς από πρώτο χέρι.
Νέα Τουρκική πρόκληση. Στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ η οποία πραγματοποιήθηκε χθες, Τούρκος αξιωματικός ζήτησε να εξαιρεθεί η Γαύδος, ένα κατοικημένο Ελληνικό νησί, λίγα μίλια νότια της Κρήτης, από τον σχεδιασμό Νατοϊκής άσκησης με το επιχείρημα ότι βρίσκεται σε αμφισβητούμενη περιοχή. Ο εν λόγω αξιωματικός κατέθεσε γραπτό κείμενο που αμφισβητεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Γαύδου και ζήτησε να μην συμπεριληφθεί στον σχεδιασμό της άσκησης Νταϊνάμικ Μίχτ. Αμέσως ο Ελληνας αξιωματικός αντεκρουσε με αντίστοιχο γραπτό κείμενο του Τουρκικούς ισχυρισμούς και ο Γερμανός αντιπρόσωπος απευθυνόμενος στον Τούρκο συνάδελφο του είπε: Φτάνει πια". Τις τουρκικές αιτιάσεις απέρριψαν και οι αλλοι αξιωματικοί του ΝΑΤΟ και η συνεδρία έληξε συμπεριλαμβάνοντας την Γαύδο στον σχεδιασμό της άσκησης.
Στο Ισραήλ εντείνονται οι φήμες ότι επίκειται σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας, μετά την συνάντηση που είχε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες με τον νέο πρωθυπουργό Μπένζιαμιν Νετανυάχου. Σε δηλώσεις του αμέσως μετα την συνάντηση και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ενα τέτοιο ενδεχόμενο, ο κύριος Νετανυάχου δεν το απέκλεισε. Υπογράμμισε ωστόσο οτι εχει ως προτεραιότητα τον σχηματισμό μιάς κυβέρνησης συνασπισμού με τους φυσικούς εταίρους του, τα εξι μικρά δεξιά και θρησκευτικά κόμματα.
Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό. Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς, 2 με 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό, τα νότια και τα ανατολικά παράλια καισ τους 16 στα δυτικά και τα βόρεια. Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλι κυρίως αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι το πρωϊ θα είναι μεταβλητοί ασθενείς, 2 με 3 μποφόρ και αργότερα νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί μέτριοι, 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και τοπικά ως ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 32 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 28 στα νότια και ανατολικά παράλια και στους 26 στα βόρεια και τα δυτικά.
Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.02 run on Tuesday, 4 June 1996 - 11:42:08