Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-06-05.

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Ο πρόεδρος Κληρίδης διόρισε σήμερα τον νέο αρχηγό και τον νεο υπαρχηγό της Αστυνομικής Δύναμης Κυπρου. Αρχηγός είναι ο Πανίκος Χατζηλοϊζου, που υπηρετούσε μέχρι σήμερα, στη θέση του αναπληρωτή αρχηγού της Δύναμης, και υπαρχηγός ο Στέφος Ζαβρός, που υπηρετούσε στην θεση του βοηθού αρχηγού. Ο πρόεδρος Κληριδης ζήτησε απο την νέα ηγεσία της Δύναμης, την απόλυτη εφαρμογη του νόμου και της τάξης και την εφαρμογη αξιοκρατικών κριτηρίων στους προβιβασμούς και στις προσλήψεις. Τόνισε επίσης ότι αναμένει να δει αποτελεσματική δράση ενατίον του οργανωμενου εγκληματος. Τόσο ο νέος αρχηγός της Αστυνομίας όσο και ο νέος υπαρχηγός, διαβεβαίωσαν τον πρόεδρο Κληρίδη, ότι θα τηρούν πιστά τους νόμους και τους κανονισμούς και θα φανούν αντάξιοι των προσδοκιών του. Εν τω μεταξυ, οπως δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Αλέκος Ευαγγέλου, σύντομα θα ανακοινωθουν και οι προαγωγές στο Αστυνομικό Σώμα. Ο κύριος Ευαγγέλου σημείωσε ότι εκτος απο τον διορισμό του Αρχηγού και του υπαρχηγού της Δύναμης, οι υπόλοιποι διορισμοί είναι θέμα που εμπίμπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του.
Το Υπουργικό Συμβούλιο δεν έλαβε τελικά σήμερα απόφαση, σχετικά με το αίτημα της αύξησης της τιμής των πετρελαιοειδών. Μετά τη συνεδρία του Υπουργικού, τόσο ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου όσο και ο Υπουργός Εμπορίου Κυριάκος Χριστοφή, ανέφεραν ότι το θέμα θα διερευνηθεί περαιτέρω. Ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, τάσσεται εναντίον της αύξησης των τιμών των πετρελαιοειδών, εκτός εάν, όπως δήλωσε, πεισθεί ότι τα στοιχεία που έχουν θέσει υπόψην του Υπουργού Εμπορίου, οι εταιρείες πετρελαιοειδών, ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα. Ο Υπουργός Εμπορίου Κυριάκος Χριστοφή, δήλωσε ότι η τιμή των καυσίμων είναι αισθητά πιο ακριβή. Πρόσθεσε ακόμη, ότι όταν οι τιμές μειώνονται, τα έσοδα που προκύπτουν κτανέμονται μεταξύ της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου και του Ταμείου Αμυντικής Θωράκισης.
Το πόρισμα των ανακρίσεων περιμένει το Υπουργειο 'Αμυνης για να προβεί στις δέουσες ενέργειες, σχετικά με την υπόθεση της άναδρης δολοφονίας του στρατιώτη Στέλιου Παναγή, απο τις κατοχικές δυνάμεις. Ο Υπουργός Αμύνης, Κώστας Ηλιάδης επανέλαβε σήμερα ότι οι Τούρκοι παρεμπόδισαν τη μεταφορά του Παναγή, από την νεκρή ζώνη, την ευθύνη της οποίας έχει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Ο κυριος Ηλιάδης, απέρριψε εξάλλου παρατηρήσεις δημοσιογράφων, ότι στην γραμμή αντιπαράταξης υπηρετούν εθνοφρουροί, που προέρχονται από φτωχές οικογένειες και οικογένειες κατωτέρων εισοδηματικών τάξεων. Ο κύριος Ηλιάδης, τόνισε ότι όλες οι επιλογές και τοποθετήσεις των εθνοφρουρών, γίνονται αξιοκρατικά από το 1993, αναλογα με τις αναγκες της Εθνικής Φρουράς.
Την επιμονή του αμερικανικού παράγοντα στις απ'ευθείας συνομιλίες, μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, επανέλαβε σήμερα ο Πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Λευκωσία, Ρίτσιαρτ Μπάουτσιερ. Πάντως, ο Αμερικανός διπλωμάτης, επεσήμανε ότι τέτοιου είδους συνομιλίες χρειάζονται στερεή βάση, η οποία δεν φαίνεται να υπάρχει στο παρόν στάδιο. Μετά την συνάντηση που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο Κληρίδη, μέ αφορμή τήν αναχώρησή του από τήν Κύπρο, ο Ρίτσιαρτ Μπάουτσιερ είπε ότι συνέχισε την συζήτηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενόψει και των επαφών του Γλαύκου Κληρίδη στον Λευκό Οίκο. Ο Αμερικανός Πρέσβυς απέδωσε την σημασία των απ'ευθείας συνομιλιών, στο γεγονός ότι η πραγματοποίηση τους θα είναι ένδειξη ότι οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να καταλήξουν σε συμφωνία.
Την ουσιαστικότερη εμπλοκή της Ευρωπαικής Ενωσης θα επιδιώξει ο Υπουργός των Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης κατά τη διάρκεια της αυριανής συνάντησής του, με τον Ιρλανδό ομόλογό του Ντιγκ Σπρίνγκ στην Βρετανική πρωτεύουσα. Εν οψει τής συνάντησης, ο κύριος Μιχαηλίδης είχε σήμερα συνομιλίες στην Αθήνα με τον Ελληνα ομόλογό του Θεόδωρο Πάγκαλο. Ενημερώνοντας τούς Ελλαδίτες δημοσιογράφους, ο κύριος Μιχαηλίδης δήλωσε οτι στόχος είναι οπως στο πρώτο Συμβούλιο της Ευρωπαικής Ενωσης, υπό Ιρλανδικής προεδρίας, να συμμετάσχει η Ενωμένη Ευρώπη, στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού. Αυτό δεν σημαίνει, διευκρίνησε ο κύριος Μιχαηλίδης, απόρριψη της προσπάθειας που καταβάλλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπούτρος Γκάλι, ανέβαλε την αναμενόμενη για σήμερα συνάντηση του, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντεντκάς, λόγω ασθένειας, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Οργανισμού. Η συνάντηση είχε σκοπό, την ανασκόπηση της πορείας των προσπαθειών προώθησης λύσης του Κυπριακού. Ο Τουρκικός τύπος γράφει σήμερα, ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και η σύζυγός του έπαθαν τροφική δηλητηρίαση. Νέα συνάντηση ορίστηκε για αύριο το πρωί.
Στο δίπτυχο Κύπρος- Θρακη παίζει η Τουρκικη εξωτερική πολιτική με απώτερο στόχο την Ιμβροποιηση της Κύπρου και τη Κυπροποιηση της Θρακης. Την επισήμανση αυτή εκανε ο αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελληνών Παναγιωτης Σγουριδης, σε δηλώσεις του μετα τη συναντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαυκο Κληρίδη. Ο Αντιπρόεδρος τής Βουλής τών Ελλήνων επεσήμανε, επίσης, ότι όσο διευρύνεται το πολιτικο κενό στην Τουρκία, τόσο πιο απροκάλυπτα θα εκδηλωνεται και η Τουρκική προκλητικότητα. Στήν συνέχεια, ο κύριος Σγουρίδης εγινε δεκτός από τόν Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο μέ τόν οποίο συζήτησε τό Εθνικό μας θέμα. Σε δηλώσεις του μετά τήν συνάντηση, ο κύριος Σγουρίδης χαρακτήρισε τόν Μακαριώτατο ως ποιμενα και πηγη εμνευσης για τον αγώνα που διεξάγει το Εθνος μας.
Ο μοναδικός τροπος να πάψει η Τουρκία να εγείρει διεκδικησεις έναντι της Ελλαδος είναι να πάρει ενα διαφορετικό μήνυμα εθνικής αποφασιστικότητας. Την πεποιθηση αυτή εξεφρασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στέλιος Παπαθεμελης, αμεσως μετά τη συνάντηση που ειχε με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Αναφερόμενος στη συναντηση που είχε με τον Μακαριώτατο ο κύριος Παπαθεμελής τόνισε ότι αισθάνεται για πολλοστή φορά ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσοστομος είναι η φωνη της συνειδησης του Εθνους. Απο την πλευρα του ο Μακαριώτατος, επεσήμανε ότι ο κύριος Παπαθεμελής είναι ένας ξεχωριστός φίλος της Κύπρου και εξεφρασε ιδιαιτερη ικανοποιηση που βρισκεται και παλι στην Κύπρο. Νωρίτερα το πρωί ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ εγινε δεχτός απο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαυκο Κληρίδη.
Σε νέες προκλητικές δηλώσεις αναφορικά μέ τήν νήσο Γαύδο προέβει στίς Βρυξέλλες ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσού Γιλμάζ. Σε δηλώσεις του ο Γιλμάζ αμφισβήτησε τό καθεστώς τής Νήσου τονίζοντας οτι αυτό ειναι ασαφές. Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Θεόδωρος Πάγκαλος, κάλεσε την Αγκυρα να αποκηρύξει επισήμως τις απόψεις του Τουρκου αξιωματικού, ο οποίος αμφισβήτησε την ελληνική κυριαρχία της νήσου Γαύδου. Ο κύριος Πάγκαλος χαρακτήρισε εξωφρενικό τον ισχυρισμό του Τούρκου αξιωματικού, δεδομένου ότι αφενός η Γαύδος δεν έχει καμιά σχεση με την Συνθήκη της Λωζάνης, αφετέρου είναι αδιανόητο να υπάρχει αμφισβήτηση κατοικοιμένων εδαφών. Ως εκ τούτου, είπε ο κύριος Πάγκαλος, η Αγκυρα οφείλει να επανορθώσει. Σκληρη δήλωση έκανε και ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Γερασιμος Αρσένης.
Η Κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποτροπή εισόδου στις ελεύθερες περιοχές μολυσμένων Αμνοεριφίων απο τα κατεχόμενα. Πληροφορίες φέρουν Τούρκους λαθρεμπόρους να επιχειρούν την διοχέτευση δύο χιλιάδων μολυσμένων ζώων τα οποία ειχαν σταλεί στην Σαουδική Αραβία, και επεστράφησαν ως ακατάλληλα. Ο υπουργός Γεωργίας, Κώστας Πετριδής δήλωσε ότι ότι τόσο η αστυνομία όσο και το κτηνιατρείο πήραν ήδη πρόσθετα μέτρα επαγρύπνησης.
Στην Αθήνα, τραγικό θάνατο βρήκαν τα ξημερώματα, μέσα στο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν, τρεις νεαροί δημοσιογράφοι της Αθηναικής Εφημερίδας " Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία". Πρόκειται για τους Δημήτρη Χαρισμάν 33 ετών, Σπύρο Νακόπουλο, 20 ετών και Ελένη Κούκη 19 ετών. Και οι τρεις δημοσιογράφοι, απανθρωκώθηκαν όταν το αυτοκίνητό τους ξέφυγε από την πορεία του, χτύπησε σε τσιμεντένιο διαχωριστικό του δρόμου και στη συνέχεια, σε ηλεκτρικό πάσσαλο. Από την πρόσκρουση, το αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες, ενώ οι τρεις νέοι δεν μπόρεσαν να βγουν από αυτό.
Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό. Απόψε, ο καιρός θά ειναι κυρίως αιθριος μέ βορειο-ανατολικούς ως βορειο-δυτικούς ασθενείς ως μέτριους ανέμους εντασης 3 μποφόρ. Η θάλασσα θά ειναι λίγο ταραγμένη καί στίς προσήνεμες περιοχές μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θά πέσει γύρω στούς 18 βαθμούς στό εσωτερικό καί νότια παράλια καί γύρω στούς 15 βαθμούς στά δυτικά παράλια. Αυριο, ο καιρός θά ειναι κυρίως αιθριος. Οι ανεμοι θά ειναι ασθενείς ως μέτριοι 3 ως 4 μποφόρ, βορειο-δυτικοί ψς βορειο-ανατολικοί τό πρωί καί νοτιο-ανατολικοί ως νοτιο-δυτικοί τό απόγευμα. Η θάλασσα θά ειναι λίγο ταραγμένη καί στίς προσηνεμες περιοχές ταραγμένη. Η θερμοκρασία θά ανέλθει γύρω στούς 33 βαθμούς στό εσωτερικό, γύρω στούς 31 βαθμούς στά νότια παράλια καί γύρω στούς 27 βαθμούς στά δυτικά παράλια. Ο κίνδυνος εκρήξεως πυρκαγιών ειναι μεγάλος σε ολες τίς δασικές περιοχές.
Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.02 run on Wednesday, 5 June 1996 - 17:18:34