Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-06-06.

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: lysi@MIT.EDU


Νέος Πρόεδρος τής Βουλής τών Αντιπροσώπων εξελέγη πρίν από λίγο ο Πρόεδρος τού Δημοκρατικού Κόμματος καί πρώην Πρόεδρος τής Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού. Ο κύριος Κυπριανού συγκέντρωσε 30 ψήφους εναντι 26 τού ανθυποψηφίου του, προέδρου τής ΕΔΕΚ, Βάσου Λυσσαρίδη. Τόν κύριο Κυπριανού υποστήριξαν τά κόμματα ΔΗΣΥ καί ΔΗΚΟ, ενώ τήν υποψηφιότητα Λυσσαρίδη υποστήριξαν τό ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ καί τό ΚΕΔ. Σέ ομιλία του αμέσως μετά τήν εκλογή του, ο κύριος Κυπριανού διαβεβαίωσε τόσο τό Σώμα, οσο καί τόν Κυπριακό λαό οτι θά ασκήσει τά καθήκοντά του μέ αντικειμενικότητα, υπευθυνότητα καί συνέπεια ωστε νά ανταποκριθεί πλήρως στίς ευθύνες τού αξιώματος αυτού. Νωρίτερα, τά μέλη τής νέας Βουλής εδωσαν τήν νενομισμένη διαβεβαίωση πίστης στό Σύνταγμα καί τούς νόμους τής Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στο Εθνικό Συμβούλιο συζητούνται αύριο οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και οι επαφές που θα έχει ο πρόεδρος Κληρίδης στο επικείμενο ταξίδι του σε Γενευη, Νεα Υόρκη και Λονδίνο οπου θά συναντηθεί διαδοχικά μέ τόν Γενικό Γραμματέα τού ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι, τόν Αμερικανό Πρόεδρο Μπίλ Κλίντον καί τόν Βρετανό Πρωθυπουργό Τζών Μέητζορ. Οπως δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, στην αυριανή συνεδρία τού Εθνικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος Κληρίδης κάλεσε και τον πρόεδρο του Κινήματος Ελευθέρων Δημοκρατών, Γιώργο Βασιλείου. Εν τω μεταξύ, ανακοίνωση του Λευκού Οικου αναφερει ότι στην συνάντηση Κλίντον-Κληρίδη, οι δύο ηγέτες θα ανασκοπήσουν την παρούσα φαση του Κυπριακού, και θα συζητήσουν με ποιό τρόπο μπορούν οι Ηνωμενες Πολιτειες, να προωθήσουν μόνιμη και διαρκή ειρήνη στην Κύπρο.
Οι Τούρκοι παραδέχονται ότι ο δολοφονηθής εθνοφρουρός Στέλιος Παναγή, ήταν ζωντανός κατά το διάστημα των 30 λεπτών που οι στρατιώτες τού Αττίλα, εμπόδιζαν τους άνδρες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, να τον παραλάβουν. Η παραδοχή των Τούρκων, περιέχεται σε ανακοίνωση του λεγόμενου Υπουργείου 'Αμυνας του Ψευδοκράτους, η οποία δημοσιεύεται στον σημερινό Τουρκοκυπριακό Τύπο. Στήν ανακοίνωση τό κατοχικό καθεστώς υποστηρίζει, ότι ο στρατιωτής πυροβολήθηκε διότι υπήρχε η υποψία ότι μετέφερε εκρηκτικά, τα οποία θα έθεταν σε κίνδυνο τους Τούρκους στρατιώτες. Φυλλάδιο με τους ισχυρισμούς αυτούς κυκλοφόρησε το καθεστώς του Ντενκτάς και στα Ηνωμένα Εθνη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε γελοίους τούς Τουρκικούς ισχυρισμούς καί εξέφρασε τήν πεποίθηση οτι η έκθεση των Ηνωμένων Εθνων γιά τό θέμα, θα είναι καταπέλτης για τους Τουρκους.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ζητά και πάλιν την επέκταση της συμφωνίας απαγκίστρωσης του 1989, σε όλη τη νεκρή ζώνη. Αφορμή για το αίτημα αυτό έδωσε η δολοφονία του εθνοφρουρού Στέλιου Παναγή από τα κατοχικά στρατεύματα, επεισόδιο για το οποίο το Συμβούλιο Ασφαλείας,εκφράζει βαθιά λύπη. Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Αιγύπτου, Ναμπίλ Αλ Αράπι, δήλωσε ότι το περιστατικό του φόνου υπενθυμίζει την ανάγκη να υπάρξει πρόοδος προς την κατεύθυνση λύσης του Κυπριακού. Από τήν πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης επανέλαβε σήμερα οτι η επέκταση της απαγκίστρωσης θα πρέπει να είναι ουσιαστική.
Νεό επεισόδιο σημειώθηκε χθες στον Εθνικό Εναεριο χώρο της Λήμνου, όταν αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας παρενοχλήθηκε απο δύο Τουρκικα μαχητικά κατα τη διάρκεια της προσγείωσης του στο αεροδρόμιο του νησιού. Τα δύο Τουρκικα μαχητικά τύπου Φάντομ, γύρω στις δέκα και μιση χθες το βράδυ, αφού παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο, συνεχισαν να πετούν δεξια και αριστερα του αεροπλάνου της Ολυμπιακής, παρενοχλώντας τήν προσγείωσή του. Την ίδια ώρα, δύο μαχητικά αεροσκάφη της ελληνικής αεροπορίας απογειώθηκαν και αναχαίτησαν με επιτυχία τα Τουρκικά Φάντομ, αναγκάζοντάς τα να εγκαταλείψουν τον ελληνικό εναέριο χώρο. Μέχρι στιγής πάντως το Γενικό Επιτελειο Αεροπορίας δεν έχει επιβεβαιώσει το περιστατικό.
Θ τρίμηνη Κυβέρνηση συνασπισμού στην Τουρκία εξέπνευσε σήμερα, έπειτα από την παραίτηση του Πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ. Η παραίτηση Γιλμάζ ήταν αναμενόμενη ενόψει της ψήφισης της πρότασης μομφής εναντίον της Κυβέρνησής του το προσεχές Σάββατο, με τη συναίνεση της εταίρου του Τανσού Τσιλέρ. Ο Μεσούτ Γιλμάζ ανακοίνωσε την απόφασή του σε έκτακτη συνεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας και αμέσως μετά στον Πρόεδρο της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ο οποίος ωστόσο του ανέθεσε νέα εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης. Σε περίπτωση αποτυχίας σχηματισμού νέας Κυβέρνησης, ο Γιλμάζ κατέστησε σαφές ότι θα ζητήσει την προσφυγή σε νέες εκλογές.
"Θάρρος και δύναμη στον αγώνα που διεξάγει ο Κυπριακός Ελληνισμός μας δίνουν οι Κρητικοί αδελφοί μας, κάθε φορά που επισκέπτονται την Κύπρο". Αυτά δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνης, Ειρηναίο. Από τήν πλευρά του ο Πανιερώτατος Μιτροπολίτης Ειρηναίος, εξέφρασε τήν ευχή οπως ο Θεός δώσει ελευθερία και δικαιοσύνη στον Ελληνικό λαό της Κύπρου και να φωτίσει τους αρμοδίους να σκεφτούν καλύτερα τό πρόβλημά του. Εξάλλου, νωρίτερα ο Μακαριώτατος υποδέχθηκε τον Επίσκοπο της Εκκλησίας των Λουθηρανών της Γερμανίας, Φράνζ Πέσκε. Ο Μακαριώτατος, ζήτησε από τους Λουθηρανούς όπως συμβάλουν στον αγώνα που διεξάγεται για αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο.
Την επίσκεψη του Πρώτου Υπαρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ελλάδας, Αντιστράτηγου Αθανάσιου Καρατζίκου, δέκτηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης. Ο Αντιστράτηγος Καρατζίκος βρίσκεται στην Κύπρο, στα πλαίσια του συντονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών. Ολιγόλογος, όπως αρμόζει σε στρατιωτικό, ο κύριος Καρατζίκος περιορίστηκε να εκφράσει την πλήρη υποστήριξη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Ελλάδας, στον αγώνα που διεξάγει ο Κυπριακός Ελληνισμός.
Εθιμοτυπική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, είχε σήμερα ο Αλέξης Γαλανός. Ο κ.Γαλανός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Κληρίδη, με την ευκαιρία της λήξης της θητείας του, ως Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ο κ.Γαλανός ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την στενή-όπως την χαρακτήρισε-συνεργασία που είχαν, όχι μόνο ως επικεφαλής της Νομοθετικής και Εκτελεστικής εξουσίας αντιστοίχως, αλλά και για την ανθρώπινη σχέση που διαμορφώθηκε κατά την διάρκεια της συνεργασίας. Ο Αλέξης Γαλανός είπε επίσης ότι ενδιαφέρεται για την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, εφόσον -οπως ειπε- διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία, αφού χρημάτισε για δεκαέξι χρόνια μέλος της Επιτροπής και γιατί ο ίδιος είναι Οικονομολόγος.
Το αρχηγειο Αστυνομιας ανακοινωσε το μεσημερι προαγωγες στον βαθμο του Αστυνόμου Α. Εχουν προαχθει οι Κώστας Μαρκουλλής, και Αρεστης Χαραλάμπους Διευθυντης και Υποδιευθυντης της λιμενικής και ναυτικής αστυνομιας. Προηχθησαν επίσης, οι Μιλτιαδης Νεοκλεόυς βοηθος αστυνομικος Διευθυντης Λεμεσού, Πετρος Πετρου υπευθυνος γραφειου τύπου, Σωτηρης Παφιτης βοηθος αστυνομικος διευθυντης Λευκωσιας, Αντρεας Τοφαρής Αστυνομικος Διευθυντης Μορφου, Σταυρος Θεοδωρου υποδιευθυντης του τμηματος ελεγχου και επιθεωρησεων, Γιωργος Βουτουνος Υποδιευθυντης του τμηματος τροχαιας του αρχηγείου αστυνομιας, και Γιωργος Παναγιωτου υποδιευθυντης Διοίκησης και Προσωπικού.
Ετεθη τελικα γυρω στη μια το μεσημερι υπο ελεγχο η μεγαλη πυρκαγια που ξεσπασε τα ξημερωματα στην περιοχή μεταξυ των χωριων Καντού και Σωτηρα στην επαρχια Λεμεσού. Η Φωτια κατευκασε εκτάσεις αγριας βλαστησης και δασικής γής, ενω απειλησε φαρμες με ζωα. Η Πυρκαγια προκλήθηκε χθες βραδυ μετα απο εκρηξη μικρού γκαζιου, στην διαρκεια ασκησης των Βρεττανων στην περιοχή. Την φωτια κατεσβεσαν χθες βραδυ οι Βρεττανοι, και αναζωπυρωθηκε σήμερα το πρωί.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης απένειμε σήμερα χάρη στον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο Ακη Φάντη που εξέτειε ποινή φυλάκισης 18 μηνων, σχετικά με το θέμα της διαφώτισης. Ο πρόεδρος Κληρίδης απένειμε χάρη ύστερα από εισήγηση του Γενικού εισαγγελεα της Δημοκρατιας, Αλέκου Μαρκίδη. Ο κύριος Φάντης, σε δηλώσεις του, εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς τον προεδρο της Δημοκρατιας, και τον Γενικο Εισαγγελεα.
Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό. Απόψε ο καιρός θά ειναι αίθριος μέ λίγες αραιές νεφώσεις. Οι ανεμοι θά ειναι βόρειοι ασθενείς 3 μποφόρ, αλλά μέ ριπές μέχρι 5 μποφόρ στίς προσήνεμες περιοχές. Η θάλασσα θά ειναι κυματώδης, στίς προσήνεμες περιοχές καί η θερμοκρασία θά πέσει στούς 17 περίπου βαθμούς. Αυριο, ο καιρός θά ειναι αιθριος μέ τοπικές νεφώσεις τίς απογευματινές ωρες. Οι ανεμοι θά συνεχίσουν νά ειναι βόρειοι 3 μποφόρ μέ ριπές 5 μποφόρ στίς προσήνεμες περιοχές. Η θάλασσα επίσης θά ειναι κυματώδης στίς προσήνεμες περιοχές. Η θερμοκρασία θά ανέλθει στούς 31 βαθμούς στό εσωτερικό, στούς 29 στά νότια παράλια καί στόυς 27 βαθμούς στά δυτικά παράλια.
Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.02 run on Thursday, 6 June 1996 - 14:29:47