Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-06-09.

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Γεράσιμος Αρσένης προειδοποίησε σήμερα οτι ο κίνδυνος μιας ελληνοτουρκικής σύγκρουσης με δεδομένη την κυβερνητική ασταθεια που επικρατεί στην Αγκυρα είναι πλέον ορατος, ενώ επεσήμανε παράλληλα οτι δεν υπάρχουν περιθώρια διαλόγου με την Τουρκία. Ο κύριος Αρσενης υπογραμμισε επίσης την αναγκη να υπάρξει μια συντονισμένη διπλωματική προσπαθεια αλλα και πληρης αμυντική ετοιμοτητα απο μερους της Ελλαδος, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η Τουρκική προκλητικότητα. Εν τω μεταξύ εικοσιένα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν με εγγραφη δηλωση τους αλλαγη της κυβερνητικής στασης στα εθνικα θέματα και προτείνουν την αντικατασταση του δόγματος "δεν διεκδικούμε τίποτα", με την αρχή "δεν διεκδικούμε τίποτα απο αυτούς που δεν διεκδικούν τίποτα απο εμας και διεκδικούμε τα πάντα απο αυτούς που διεκδικούν τα πάντα απο εμας".
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η στρατιωτική συμφωνία Τουρκίας-Ισραήλ. Ηδη, πιλότοι της Τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, αρχισαν τήν εκπαίδευση στο χειρισμό του Ισραηλινού μαχητικού αεροσκάφους τύπου "Λάβι". Παράλληλα, η Τουρκία και το Ισραήλ, έχουν ήδη αρχίσει να εξετάζουν το ενδεχόμενο υπογραφής συμβολαίου ύψους 600 εκατομυρίων δολλαρίων για τον εκσυγχρονισμό των Τουρκικών Φάντομ, που θα αναλάβει η Ισραηλινή Αεροναυπηγική Βιομηχανία. Για το σκοπό αυτό, ασκούνται τρομερές πιέσεις, σύμφωνα με πληροφορίες μας, σε τραπεζικούς οργανισμούς του Ισραήλ, προκειμένου να χορηγηθούν εγγυήσεις και πιστώσεις στην Αγκυρα για να συναφθεί το συμβόλαιο.
Τήν προστασία τών Ιερών καί τών Οσίων μας, αλλά καί τό δικαίωμα λατρείας καί προσευχής στήν Ιερά Μονή τού Αποστόλου Βαρνάβα, Ιδρυτή καί Προστάτη τής Εκκλησίας τής Κύπρου, αξίωσαν επτά κοινότητες τής κατεχόμενης περιοχής Αποστόλου Βαρνάβα-Σαλαμίνας μέ εκδήλωσή τους στήν Δερύνεια. Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της γιορτής του Αποστόλου Βαρνάβα, άρχισε με Θεια Λειτουργία και μνημόσυνο των πεσόντων κατά την Τουρκική εισβολή στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων στην Δερύνεια, προίσταμένου τού Χωρεπισκόπου Τρεμυθούντος Βασιλείου. Αναπέμφθηκε επίσης δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων και για επιστροφή των προσφύγων. Ακολούθησε ειρηνική πορεία προς το φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς στην Δερύνεια, οπου επιδόθηκε ψήφισμα διαμαρτυρίας για την Τουρκική κατοχή σε αξιωματικό της Ουνφικυπ. Στο ψήφισμα ζητείται η αποκατάσταση του σεβασμού της Ιεράς Μονής και του τάφου του Ιδρυτή και προστάτη της εκκλησίας της Κυπρου Αποστόλου Βαρνάβα και η επιστροφή τους στην Εκκλησία της Κύπρου και στο ποίμνιο της.
Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου για τα 1950 χρόνια από την ίδρυση της εκκλησίας της Κύπρου, τελέσθηκε σήμερα πανηγυρική αρχιερατική λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Θεοδώρου Πάφου. Της λειτουργίας προέστη ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος συμπαραστατουμενος απο τον Ιερό κλήρο της πόλης και της επαρχίας. Στην λειτουργία συμμετείχαν επίσης ολοι οι προσκεκλημενοι Αρχιερείς των Ορθοδόξων Πατριαρχείων και των Αυτοκέφαλων Ορθοδόξων Εκκλησίων ,οι οποιοι παρευρίσκονται στους εορτασμους. Αργότερα πραγματοποιηθηκε εκδήλωση στην Πάφο, στην οποία εγίνε παρουσίαση του πρώτου τόμου των συγγραμμάτων του Αγιου Νεοφυτου του Εγκλείστου. Στην εκδήλωση απήυθυνε χαιρετισμό η υπουργός Παιδείας και πολιτισμού Κλαίρη Αγγελίδου. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απήυθυνε επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, τον οποίο διάβασε ο διευθυντής του Γραφείου διαφώτισης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Νίκος Νικολαίδης.
Στην προσφυγιά τίμησαν και φέτος οι Κοντεμενιώτες τους οκτώ εθνομάρτυρες του χωριού τους, που σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους και τους Βρεττανούς το 1958 στο Τουρκοκυπριακό χωριό Κιόνελι. Τό πρωί, τελέστηκε μνημόσυνο στό Ιερό Ναό Αγίου Νεοφύτου στήν Ανθούπολη, ενώ στήν συνέχεια ο Μητροπολίτης Κυρεινίας Παύλος τέλεσε τά εγκαίνια τού Σωματείου τού κατεχομένου χωριού πού φέρει τήν ονομασία "Κοντεμένος-Επιστροφή".
Προφάσεις εν αμαρτίαις χαρακτηρίζουν πολιτικοί και στρατιωτικοί κύκλοι την προθέση της ειρηνευτικής δύναμης να κατεδαφίσει, παλαιά κτίρια στην γραμμή καταπαύσεως του πυρός στην Λευκωσία. Σύμφωνα μέ τίς ιδιες πηγές, η μεταβολή του στάτους κβο στην περιοχή, 22 χρόνια μετά δεν είναι και τόσο αθώα, αφού θα επηρεάσει τα στρατιωτικά δεδομένα και το ισοζύγιο στην νεκρή ζώνη. Τα ερειπωμένα σπίτια, αποτελούν φυσικό εμπόδιο μεταξύ των δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς και των κατοχικών δυνάμεων, και η κατεδάφιση τους θα φέρει σε οπτική επαφή τις αντίπαλες δυνάμεις.
Αναχώρησε το πρωί για την Κωνσταντινούλη,για να πάρει μέρος στην διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνων για τους ανθρώπινους οικισμούς,ο υπουργός εσωτερικων Ντίνος Μιχαηλίδης. Σε δηλώσεις κατά την αναχώρηση του, ο κυριος Μιχαηλίδης ανέφερε οτι στην διάσκεψη θα θέσει τα προβλήματα που προκάλεσε η προσφυγοποίηση διακοσίων χιλιάδων Κυπρίων λόγω της Τουρκικής εισβολής. Αναφορικά μέ τό περιεχόμενο τής διάσκεψης, ο υπουργός εσωτερικών ανέφερε οτι η Κύπρος, ως μέλος τού Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, θά υποβάλει συγκεκριμένες εισηγήσεις γιά τήν απάμβλυνση τών διαφόρων προβλημάτων. Ο κυριος Μιχαηλίδης θα συναντηθεί αύριο στην Κωνσταντινούπολη μέ τόν Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Ο ανώτατος σύμβουλος του Αμεριανού Προέδρου Μπίλ Κλίντον, Τζώρτζ Στεφανόπουλος υπογράμμισε την σημασία που αποδίδει ο ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών στην επικείμενη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη, στο πλαίσιο της προώθηση της Αμερικανικής πρωτοβουλίας για την επίλυση του Κυπριακού. Ο Τζωρτζ Στεφανόπουλος εκανε την αναφορά αυτη μιλώντας χθές στήν Αστόρια σε εκδήλωση πού οργάνωσε η ομογένεια υπέρ τής εκλογής τού βουλευτή Μπόμπ Τοριτσέλι στήν Γερουσία. Ο Τζώρτζ Στεφανόπουλος χαρακτήρισε τήν συνάντηση Κλίντον-Κληρίδη σημαντικότατη, ενώ αναφερόμενος στήν πρόσφατη συνάντηση τού Αμερικανού Προέδρου μέ ηγέτες τής ομογένειας, ειπε οτι ο Μπίλ Κλίντον ακουσε μέ μεγάλη προσοχή τίς θέσεις πού τού ανέπτυξαν καί εξέφρασε τήν ελπίδα οτι σύντομα θά υπάρξουν κάποια ευοίωνα αποτελέσματα.
Ο ανθρώπινος παράγοντας ηταν η κυριότερη αιτία των περισσοτέρων πυρκαγιών πού ξέσπασαν τίς τελευταίες ημέρες στήν Κύπρο. Μονο το Σαβατοκυρίακο αυτό, είχαμε πέραν των 40 πυρκαγιών μερικές απο τις οποίες ήταν αρκετά σοβαρές. Η μεγαλύτερη εξεράγη τό μεσημέρι στήν Ψημολόφου απειλώντας φάρμες καί άλλα υποστατικά. Σύμφωνα μέ τόν Βοηθό Διευθυντή τής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γεώργιο Καρύδη, η βασική αιτία πρόκλησης πυρκαγιών ειναι η απροσεξία και η ασυνηδεισία πολλών καπνιστών που πετούν το τσιγάρο τους στήν υπαιθρο, η σκόπιμη καύση χόρτων χωρίς να λαμβάνονται τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα, η απροσεξία των εκδρομέων και οι σκυβαλότοποι. Σε δηλώσεις του στό ΛΟΓΟ, ο κύριος Καρύδης απηύθηνε έκκληση προς το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό ιδίως αυτή την εποχή. Εν τω μεταξύ, απο πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα το πρωί σε σπίτι στην οδό Τροδιτίσσης στην Αγλαντζιά καταστράφηκε ολοσχερώς το σαλόνι του σπιτιού. Εξάλλου, απο άλλη πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί σε δωμάτιο στην αυλή της εκκλησίας του Αγίου Αντωνίου, προκλήθηκαν ζημιές στα έπιπλα. Στο δωμάτιο διαμένουν ο νεοκώρος της εκκλησίας και η σύζυγός του.
Οι ηγέτες των τριών ισχυροτέρων χωρών του Αραβικού κόσμου, της Αιγύπτου, της Συρίας και της Σαουδικης Αραβίας εξέφρασαν την ελπίδα οτι η διάσκεψη κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο στο τέλος Ιουνίου θα δημιουργήσει ενα ενοποιημένο Αραβικό μέτωπο. Κοινή ανακοίνωση των τριών ηγετων που εκδόθηκε στην Δαμασκό, προειδοποιεί ότι οποιεσδήποτε τροποποιήσεις στην Ισραηλινή πολιτική σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία θα βυθίσουν την Μέση Ανατολή στην βία. Στην Ιερουσαλήμ, ηγετικό στελεχος του κομματος Λικούντ, του οποιου ηγείται ο νεος πρωθυπουργός της χώρας Νετα-νιάχου δήλωσε οτι η διάσκεψη αποτελεί απόδειξη τηε νευρικότητας των Αράβων εξαιτίας της αλλάγής κυβέρνησης στο Ισραήλ.
Ολοκληρωνουμε το δελτιο μας με την προγνωση για το καιρο. Αποψε ο καιρος θα ειναι αιθριος. Οι ανεμοι θα ειναι βορειοανατολικοι ως βορειοδυτικοι ασθενεις 3 Μποφορ και η θαλασσα λιγο ταραγμενη. Η θερμοκρασια θα πεσει γυρω στους 21 βαθμους στο εσωτερικο και στα νοτια παραλια και στους 17 βαθμους στα δυτικα παραλια. Αυριο ο καιρος θα ειναι και παλι αιθριος. Οι ανεμοι το πρωι θα ειναι βορειοι ως βορειοανατολικοι ασθενεις 2 εως 3 Μποφορ και το απογευμα νοτιοανατολικοι ως νοτιοι μετριοι 4 Μποφορ. Η θαλασσα θα παραμεινει λιγο ταραγμενη.
Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.02 run on Sunday, 9 June 1996 - 12:18:07