Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-06-11.

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Η Χριστιανική Κύπρος απευθύνει έκκληση συμπαράστασης στον αγώνα της για ελευθερία και δικαιοσύνη και αναμένει την Χριστιανικήν Ευρώπη και Αμερική να παύσουν να ευλογούν τον άρπαγα Τούρκο. Αυτά ανέφερε η Αυτού Μακαριότης ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος στην ομιλία του κατά το Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον ιερό ναό Αποστόλων Βαρνάβα και Παύλου, με την ευκαιρία των εορτασμών των χιλίων εννιακοσίων πενήντα χρόνων από της ιδρύσεως της Εκκλησίας της Κύπρου. Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος αναφέρθηκε στην αγωνία των Χριστιανών της Κύπρου για τη συνεχιζόμενη κατοχή και στην ανησυχία τους για τον εφησυχασμό του υπολοίπου χριστιανικού κόσμου μπροστά στον κίνδυνο αφανισμού της δεύτερης αρχαιότερης Εκκλησίας του Χριστού. Ο Μακαριώτατος έψεξε τα όσα ανόσια, βέβηλα και βδελυρά διεπράχθησαν από τους αλλήθρησκους εισβολείς σε βάρος της θρησκευτικής μας κληρονομιάς και αναφέρθηκε στις βεβυλώσεις των ιερών ναών και των προσκυνημάτων του ιδρυτή και άλλων πανχριστιανών αγίων της Εκκλησίας της Κύπρου. Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος κάλεσε τους εκπροσώπους των Εκκλησιών να μεταφέρουν στους προκαθημένους των Εκκλησιών τους και στις Κυβερνήσεις των χωρών τους, έκκληση συμπαράστασης στον αγώνα που διεξάγει η Κύπρος για απελευθέρωση.
Αποκορύφωμα των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 1950 χρόνια από της ιδρύσεως της Εκκλησίας της Κύπρου ήταν σήμερα το Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον ιερό ναό Αποστόλων Βαρνάβα και Παύλου, προεξάρχοντος της Αυτού Μακαριότητος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου. Στη θεία λειτουργία μετείχαν ξένοι αρχιερείς - εκπρόσωποι των ορθοδόξων Εκκλησιών και παρέστησαν εκπρόσωποι άλλων δογμάτων, πολιτειακές και δημοτικές αρχές και πλήθος κόσμου. Μετά το πέρας της λειτουργίας, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, απένειμε στον Μακαριώτατο το χρυσό παράσημο των Αποστόλων Βαρνάβα και Παύλου. Ως ενθύμιον των λαμπρών εορτασμών στην Πάφο, η οργανωτική επιτροπή απεφάσισε επίσης την επίδοση του παρασήμου σε εκπροσώπους ορθοδόξων Εκκλησιών.
Απόψε στις επτά, εξ' άλλου, θα τελεσθεί πανηγυρικός εσπερινός στον χώρο της Αρχαίας Βασιλικής, πλησίον της στήλης του Αποστόλου Παύλου και περιφορά της εικόνας των Αγίων Αποστόλων Βαρνάβα και Παύλου. Η τελετή εντάσσεται στο πλαίσιο των πανηγυρικών εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου, για τα 1950 χρόνια από την κήρυξη του Χριστιανισμού στην Κύπρο και την ίδρυση της Εκκλησίας της νήσου μας. Η τελετή θα μεταδίδεται απ' ευθείας από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο του ΛΟΓΟΥ.
Χωρις την εξευρεση κοινού εδάφους δεν μπορούν να αρχίσουν συνομιλίες. Η διαπίστωση αυτή εξάγεται απο την συνάντηση που είχαν το μεσημέρι στην Γενέυη, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπούτρος Γκάλι. Ο κυριος Γκάλι χαρακτηρισε την συνάντηση χρήσιμη και εποικοδομητική και εξέφρασε αισιοδοξία ότι σύντομα θα εξευρεθεί κοινό έδαφος, επισημαίνοντας ταυτόχρονα, ότι, όσο πιο σύντομα εξευρεθεί τόσο το καλύτερο. Οι κύριοι Γκάλι και Κληρίδης συζητησαν επίσης το θεμα των αγνοουμένων, το θεμα της δολοφονίας του εθνοφρουρού Στέλιου Παναγή από Τούρκους στρατιώτες, καθώς και καποια μετρα αντιμετώπισης της καταστασης. Στην συνάντηση Γκάλι-Κληριδη παρέστη και ο νέος ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, Χανγκ Σουνγκ Τζου. Νωρίτερα ο κύριος Τζού είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Βρεττανό ειδικό αντιπρόσωπο, Ντέϊβιντ Χάνυ Ο πρόεδρος Κληρίδης αναχωρεί απόψε από τη Γενεύη για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου την ερχόμενη Τρίτη, θα συναντηθεί στο Λευκό Οίκο, με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον.
Θύμα καλοστημένης ενέδρας των κατοχικών στρατευμάτων έπεσε ο στρατιώτης Στελιος Παναγή. Στην έκθεση του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπούτρος Γκάλι, διαπιστώνει ότι ο Παναγή δολοφονήθηκε με δόλο σε ενέδρα, απο τον Τουρκοκύπριο με τον οποίο συνομιλούσε. Επιβεβαιώνει επίσης ότι ο Παναγή βρισκόταν εν ζωή όταν παραλήφθηκε απο τους ειρηνευτές και είχε βραδύ σφυγμό. Ο κύριος Γκάλι εφράζει έντονη ανησυχία για το γεγονός ότι οι στρατιώτες των κατοχικών δυνάμεων απείλησαν με βία τους άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης, προκειμένου να τους αποτρέψουν απο το να μεταφέρουν τον Παναγή στο νοσοκομείο. Ο Μπουτρος Γκάλι, αναφέρει ότι τα Ηνωμένα Εθνη βρίσκονται σε επαφή με το κατοχικό καθεστώς για το ενδεχόμενο άσκησης ποινικής δίωξης εναντίον των υπευθύνων της δολοφονίας. Εν τω μεταξυ, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, Τούρκοι διπλωμάτες στην Νεα Υόρκη ασκούν έντονες πιέσεις ώστε να απαληφθεί απο την έκθεση η ευθύνη του κατοχικού καθεστώτος για την δολοφονία του Εθνοφρουρού, αλλά και η απειλή βίας εναντίον των ανδρών των Ηνωμενων Εθνων, που επιχείρησαν να μεταφέρουν τον Παναγή, στο Νοσοκομείο.
Διάσταση απόψεων στα ελληνοτουρκικά θέματα και ειδικότερα στους τρόπους αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, διαπιστώθηκε κατά τις συνομιλίες που είχαν σήμερα ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος και ο Γερμανός ομόλογός του Κλάους Κίγκελ. Αντίθετα σύμπτωση απόψεων υπήρξε στα θέματα της Ευρωπαϊκής μεταρρύθμισης και διεύρυνσης. Συνομιλίες με τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών και τον Καγκελλάριο Χέλμουτ Κολ, είχε και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Γερμανία.
Νέα τουρκική πρόκληση σημειώθηκε το πρωί στην Ρόδο όταν τουρκική ακταιωρός παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα και παρακολούθησε ελληνικό υδροπτέρυγο νοτίως της νήσου Σύμης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ελλάδας Δημητρης Ρέππας, δήλωσε ότι η Ελλάδα θα προβεί σε διάβημα προς την Τουρκία για την παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων από τουρκικό πολεμικό πλοίο. Σύμφωνα πάντα με τον εκπρόσωπο, δεν υπήρξε παρενόχληση του ελληνικού σκάφους από το τουρκικό. Ο κύριος Ρέππας, τόνισε ότι το σημερινό επεισόδιο επιβεβαιώνει την εκτίμηση, ότι η τουρκική προκλητικότητα έχει πάρει μόνιμο χαρακτήρα και θα έχει διάρκεια.
Ως ύποπτος για την κλοπή ενός οπλοπολυβόλου απο άρμα μάχης και διακοσίων φυσιγγίων που κλάπηκαν απο στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς στην περιοχή Λευκωσία, οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Στρατοδικείου ο Εφεδρος ανθυπολοχαγός Βαρβαράκης Πιερής από το Μαραθόβουνο, κάτοικος Συνοικισμόυ Λατσιών. Σύμφωνα με τον εξεταστή της υπόθεσης υπαστυνόμο του ΤΑΕ Αθανάσιο Σωκράτους, μετά απο έρευνες που έγιναν, διαπιστώθηκε ότι ο δράστης απέκοψε συρματομπλέγματα του στρατοπέδου και κατευθύνθηκε πεζός σε απόσταση ενός χιλιομέτρου. Στη διαδρομή, βρέθηκε μία απόδειξη αγοράς ραδιοκασεττοφώνου η οποία ανήκει στον ύποπτο καθώς και άλλα στοιχεία που τον συνδέουν με την υπόθεση. Ο ύποπτος, δεν έδωσε γραπτή κατάθεση στην αστυνομια, αλλά προέβαλε κάποιους προφορικούς ισχυρισμούς οι οποίοι και θα διερευνηθούν. Το στρατοδικείο εξέδωσε εναντίον του εξέδωσε διάταγμα πενθήμερης κράτησης.
Μετά τις 35 μέρες που πέρασε στις φυλακές του αττίλα και τις 26 μέρες κλεισμένος στο πειθαρχίο της μονάδας του, ο 19χρονος εθνοφρουρός Γεώργιος Καροτσάκης καταδικάστηκε απο το στρατοδικείο σε τέσσερεις μήνες φυλάκιση. Ο Καροτσάκης βρέθηκε ένοχος στις κατηγορίες εγκατάλειψης φυλακίου και παράκουσης εντολών ανωτέρων. Στη θεληματική του κατάθεση, που διαβάστηκε στο δικαστήριο, ο Καροτσάκης αναφέρει ότι είχε μπεί στα κατεχόμενα για να δώσει σοκολάτα στον Τουρκοκύπριο φίλο του Καμίλ και να πάρει απο αυτόν τσιγάρα. Μετά τη συνάντηση, ο Καμίλ επέστρεψε στη σκοπιά, πήρε το όπλο του και το πρόταξε στον Καροτσάκη, ο οποίος λόγω του ότι ήταν άοπλος παραδόθηκε. Διαβάζοντας την απόφαση του ο Πρόεδρος του Στρατοδικείου Χριστόφορος Τσέλιγκας είπε ότι η Εθνική Φρουρά θέλει να ανακόψει την επικοινωνια των Εθνοφρουρών με τον εχθρό, ιδιαίτερα μετα την δολοφονία του εθνοφρουρού Στέλιου Παναγή απο τους Τούρκους.
Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Βουλή υπο την προεδρεια του προεδρου του σώματος, Σπύρου Κυπριανού, συσκεψη των αρχηγών, και κοινοβουλευτικών εκπροσωπων των κομματων με κύριο αντικειμενο, τον καταρτισμό της επιτροπής επιλογής, για την συσταση των κοινοβουλευτικών επιτροπών. Ο πρόεδρος του Σώματος Σπύρος Κυπριανού, ανέφερε ότι οι κοινοβουλευτικες επιτροπές αυξάνονται απο 15 σε 18. Η αύξηση θα γίνει με την αναβάθμιση τριών ειδικών επιτροπών σε μονιμες ή διαρκείς επιτροπές. Η διανομή των επιτροπων είναι εξι για τον ΔΗΣΥ, έξι για το ΑΚΕΛ, τέσσερεις για το ΔΗΚΟ και δύο για την ΕΔΕΚ. Η σύσκεψη των αρχηγών καθόρισε και την επιτροπή διαλογής, η οποία αποτελείται απο τους Σπύρο Κυπριανού πρόεδρο, Γιαννάκη Μάτση, Νίκο Αναστασιάδη, Παναγιώτη Δημητριου, Δημήτρη Χριστόφια, Ανδρέα Χρήστου, Νίκο Κατσουρίδη, Τάσο Παπαδόπουλο Μάρκο Κυπριανού και Βάσο Λυσσαρίδη.
Δύο μεγάλες πυρκαγιές ξέσπασαν σήμερα στην περιοχή Πρωταρά Παραλιμνίου. Η πρώτη ξέσπασε το μεσημέρι, στην περιοχή Κάβο Γκρέκο, κοντά στο ξενοδοχείο Ορέστης, στον Πρωταρά και επεκτάθηκε βόρεια, λόγω των σφοδρών ανέμων. Απο την πυρκαγιά κινδύνευσαν εξοχικές κατοικίες. Τέθηκε υπο έλεγχο χάρη στην επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Η δεύτερη πυρκαγιά ξέσπασε στις τρεις περίπου το απόγευμα, κατά μήκος του δρόμου Παραλιμνίου - Αγίας Νάπας. Από την πυρκαγιά κινδύνευσαν σπίτια και υποστατικά, ενώ καηκε έκταση με άγρια βλάστηση, τεσσάρων περίπου χιλιομέτρων.
Ολοκληρωνουμε το δελτιο μας με την προγνωση για το καιρο. Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα τραπούν σταδιακά σε Βορειοδυτικούς ως Βορειοανατολικούς 2 με 3 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ήρεμη, μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει τις αυγινές ώρες στους 18 βαθμούς στα Δυτικά και Βόρεια παράλια και στους 21 στις υπόλοιπες περιοχές. Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι το πρωϊ θα είναι μεταβλητοί, 2 με 3 μποφόρ και το απόγευμα Νοτιοδυτικοί ως Δυτικοί 3 με 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη αλλά, στα νότια παράλια το απόγευμα θα είναι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 36 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 32 στα ανατολικά και νότια παράλια καισ τους 30 στα βόρεια και δυτικά.
Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.02 run on Tuesday, 11 June 1996 - 12:28:04