Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-06-16.

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Την υποσχεση που έδωσε ο Αρχιεπισκοπος Μακάριος "Ου μη δωσω ύπνον τοις οφθμαλμοίς μου και τοις βλεφάροις μου νυσταγμόν και ανάπαυσιν τοις κροτάφοις μου, μέχρις ότου εις τον εθνικό ορίζοντα ροδίση η χρυσόπτερος ίρις, αγγελλουσα το φέγγος της ημέρας της εθνικής απολυτρωσεως" θύμισε σήμερα ο Αρχιεπισκοπος Χρυσόστομος, μιλώντας κατα τη διαρκεια των αποκαλυπτηρίων του μνημείου προς τιμή του Εθνάρχη Μακαρίου και των εκ Πάφου Αγωνιστών που ανεγέρθη στην Πάφο. Το συνολικό κόστος του μνημείου ανήλθε στις 220 χιλιάδες λίρες και για την αποπεράτωσή του, συνέβαλαν, η Πολιτεία, η Εκκλησία, διάφοροι φορείς και ιδιώτες. Ο Αρχιεπισκοπος Χρυσόστομος θύμισε τα λόγια του Μακαρίου ότι συμβιβασμός δεν σημαίνει την εκ μέρους μας αποδοχή των τετελεσμένων γεγονότων. Σε εθνικά προβλήματα όπως το Κυπριακό, ο πολύς ρεαλισμός στην αντιμετώπιση τους ισοδυναμεί προς ηττοπάθεια. Είμαστε ρεαλιστές, συνέχισε ο Μακαριώτατος, ούτως ώστε να βλέπουμε στις διαστάσεις της την σκληρή πραγματικότητα και να μην την παραγνωρίζουμε. Ουδέποτε όμως, υπογράμμισε, θα την αναγνωρίσουμε και θα τη νομιμοποιήσουμε με την υπογραφή μας. Ο Αρχιεπισκοπος Χρυσόστομος τόνισε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα του Εθνάρχη Μακαρίου και την αντίσταση, ανεξαρτήτως χρόνου και θυσιών, μέχρι τη νίκη του δικαίου μας, μέχρις ότου μπορεσουμε να αναπετάσουμε το λάβαρο της Ελευθερίας πάνω απο το κάστρο της Κερύνειας και ελέυθεροι και ασφαλείς να ξαναλειτουργήσουμε όλες τις σκλαβωμένες εκκλησιές μας.
Στην Ουάσιγκτον μεταβαίνει το απόγευμα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, όπου αύριο θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των Ηνωμενων Πολιτειων, Μπίλ Κλίντον. Στην συνάντηση του με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο πρόεδρος Κληρίδης αναμένεται ότι θα ζητήσει από τον Μπίλ Κλίντον, την άσκηση επιρροής στην 'Αγκυρα και ειδικά στους στρατιωτικούς, ώστε να μεταβάλουν την στάση τους στα βασικά θέματα του Κυπριακού. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος Κληρίδης στην αυριανή συναντηση με τον κύριο Κλίντον θα εξεταστούν τρόποι εξεύρεσης κοινού εδαφους, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο στο Κυπριακό. Στην συνάντηση Κληρίδη-Κλίντον, θα παραστεί και ο Ειδικός Απεσταλμένος τού Αμερικανού Προέδρου γιά τό Κυπριακό, Ρίτσαρντ Μπίτι. Επίσημα η Αμερικανική κυβέρνηση δηλωνει ότι κατα την συνάντηση τους θα συζητηθούν τρόποι συνεισφοράς τών Ηνωμένων Πολιτειών στήν διεθνή προσπάθεια γιά επίλυση τού Κυπριακού.
Ο προεδρεύων της Δημοκρατίας, Σπύρος Κυπριανού, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, τόσο οι Αμερικανοί, όσο και οι Βρεττανοί, να καθυστερούν εσκεμμένα την διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Σε δηλώσεις του το πρωϊ στην Πάφο, ο κύριος Κυπριανού, είπε ότι δεν αποκλείεται Ηνωμένες Πολιτείες και Βρεττανία, να χρησιμοποιήσουν την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση ως μοχλό πίεσης επί της Ελληνοκυπριακής πλευράς, προκειμένου να προβεί σε περαιτέρω παραχωρήσεις. Σχετικά με το θέμα της επέκτασης της συμφωνίας για απαγκίστρωση, ο κύριος Κυπριανού τόνισε ότι για τον ίδιο, απαγκίστρωση σημαίνει να φύγουν τα Τουρκικά στρατεύματα απ'όλην την Κύπρο. Σε διαφορετική περίπτωση, πρόσθεσε, απαγκίστρωση, όπως την εννοούν κάποιοι, σημαίνει απλώς την αύξηση του ρόλου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ σε μερικούς ακόμη δρόμους, την στιγμή μάλιστα που τα Ηνωμενα Εθνη δεν εκτελούν όπως πρέπει τον ρόλο τους.
Αυστηρή προειδοποίηση προς την Τουρκία να μην τολμήσει να αμφισβητήσει την εθνική ακεραιότητα της Ελλάδας, γιατί θα το μετανιώσει πικρά, απηύθυνε από τα Χανιά ο 'Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε την Τουρκία ότι υπονομεύει την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι η πολιτική της αυτή, είναι αδιέξοδη γιατί η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί οποιεσδήποτε αλλαγές. Βασική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του τουρκικού επεκτατισμού, τόνισε ο κύριος Σημίτης είναι η επίτευξη μιας ισχυρής Ελλάδας, η διαμόρφωση συμμαχιών και η ανάπτυξη ισχυρής δύναμης αποτροπής. Ο Πρωθυπουργός πραγματοποιεί αυτή την στιγμή συμβολική επίσκεψη στην νήσο Γαύδο.
Ασφυκτικό κλοιό συνεχούς παρακολούθησης έχουν στήσει οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας, ενόψει των Τουρκικών προκλήσεων, οι οποίες από αύριο αναμένεται να κλιμακωθούν στο πλαίσιο της τουρκικής αεροναυτικής άσκησης "Θαλασσόλυκος". Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η τουρκική άσκηση θα αρχίσει από αύριο να αναπτύσσεται στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο, μεταξύ του τριγώνου Κρήτης, Ρόδου, Κύπρου. Εν τω μεταξύ, σύστημα συνεχούς επικοινωνίας έχει εγκατασταθεί μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας, ενώ ο Πρόεδρος Κληρίδης, ενημερώνεται λεπτομερώς περί των τεκταινομένων. Πληροφορίες του ΛΟΓΟΥ από την Αθήνα αναφέρουν ότι το Υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας βρίσκεται σε αυξημένη επιχειρησιακή επαγρύπνηση, ενώ σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας βρίσκεται και η Εθνική Φρουρά.
Καθοριστική για το μέλλον του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ κρίνεται η συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία άρχισε το πρωί, με αντικείμενο την ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος και τον καθορισμό των μελλοντικών βημάτων του Κόμματος. Η συνεδρία διεξάγεται σ' έντονο κλίμα με αψιμαχίες και αντεγκλίσεις και με κατάθεση πλειάδος εισηγήσεων, οι οποίες συγκλίνουν μόνο ως προς την ανάγκη διεύρυνσης και διαδραμάτισης ενισχυμένου ρόλου στις προεδρικές του 98. Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, έδωσε το στίγμα της δικής του εισήγησης, στόχος της οποίας είναι η συσπείρωση των διαρρευσάντων και η ένταξη φίλιων ή ανέντακτων δυνάμεων, αποκλειομένης της αφομοίωσης κομμάτων. Στην Κεντρική επιτροπή υπεβλήθη από τον Λάρκο Λάρκου, εισήγηση σύγκλησης συνεδρίου επανίδρυσης της ΕΔΕΚ, υπό αναγεννημένο σχήμα, στο οποίο να συγκλίνουν οι τάσεις της κεντροαριστεράς στοχεύοντας στις προεδρικές του 98. Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ όμως, εκθειάζοντας την ιστορία του κόμματος, παρουσιάστηκε ανοικτός ως προς τον εκσυγχρονισμό του κόμματος.
Στη Ρωσσία εκατόν εξη εκατομύρια ψηφοφόροι προσέρχονται από χθές στις κάλπες για να αναδείξουν τον νέο πρόεδρο της χώρας. Κυριότεροι διεκδικητές της προεδρίας είναι ο νύν πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν και ο κομμουνιστής ηγέτης Γκενάντι Ζουγκάνοφ. Ο εξηνταπεντάχρονος Μπορίς Γιέλτσιν ψήφισε σήμερα το πρωί και δήλωσε οτι ο Ζουγκάνοφ δεν εχει πιθανότητα νίκης. Απο την πλευρά του ο Ζουγκάνοφ εξέφρασε την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα και δήλωσε οτι οι υποστηρικτές του πρέπει να προσέχουν για ενδεχόμενη απάτη. Η τελευταία δημοσκόπηση φέρει τον Γιέλτσιν να εξασφαλίζει ποσοστό γύρω στο 35 με 36% και τον Ζουγκάνοφ γύρω στο 29 με 33%.
Εξ' άλλου, το εκλογικό τους δικαίωμα ασκούν και επτά περίπου χιλιάδες Ρώσοι πολίτες, που διαμένουν προσωρινά ή μόνιμα στην Κύπρο. Ο Ακόλουθος Τύπου της Ρωσσικής Πρεσβείας, Βλαντιμίρ Μαϊστρένκο δήλωσε στον ΛΟΓΟ, ότι οι εκλογές διεξάγονται σε ήπιο κλίμα, ενώ η προσέλευση των ψηφοφόρων είναι αθρόα και στα τρία εκλογικά κέντρα, στην Λευκωσία, στην Λεμεσό και στην Λάρνακα. Οι κάλπες θα κλείσουν στις δέκα απόψε.
Φοβερή σύγκρουση Κυπριακού με Ελληνικό πλοίο, είχε σαν αποτέλεσμα να βυθιστεί το υπό Κυπριακή σημαία φορτηγό πλοίο "Αννα Σπιράτου" και να αγνοείται το πλήρωμα του. Το χωρητικότητας 15 χιλιάδων τόννων "Αννα Σπιράτου", βυθίστηκε μετά τη σύγκρουση με το Ελληνικό φορτηγό "Πολυδεύκης Π", της ίδιας περίπου χωρητικότητας, σε απόσταση 20 μιλίων απο το μεγαλύτερο λιμάνι της Νοτίου Κορέας, Πουσάν. Στην περιοχή επικρατούσε πυκνή ομίχλη. Αγνοούμενοι είναι ο Ελλαδίτης καπετάνιος του υπο Κυπριακή σημαία πλοίου, Ιωάννης Λέμος, 24 Φιλιππινέζοι και ένας Αιγύπτιος, μέλη του πληρώματος. Τα 21 μέλη πληρώματος του Ελληνικού πλοίου "Πολυδεύκης Π" είναι καλά στην υγεία τους. Πλοία απο την Νότιο Κορέα και την Ιαπωνία ερευνούν εξονυχιστικά την περιοχή όπου συγκρούστηκαν τα δύο πλοία, αλλά η πυκνή ομίχλη καθιστά το έργο τους δύσκολο, ενώ είναι αδύνατη η χρησιμοποίηση ελικοπτέρων.
Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, αλλά κατά τόπους θα σχηματισθεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα είναι κυρίως δυτικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς, 2 με 3 μποφόρ και η θάλασσα μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 16 βαθμούς στα δυτικά και βόρεια παράλια, γύρω στους 18 στο εσωτερικό και τους 20 στα ανατολικά και νότια παράλια. Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες νεφώσεις στα ορεινά το απόγευμα. Οι άνεμοι το πρωϊ θα είναι μεταβλητοί ασθενείς, 2 με 3 μποφόρ και τοα πόγευμα νοτιοδυτικοί μέτριοι, 4 μποφόρ και κατά διαστήματα στα νότια παράλια, δυνατοί ως 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη καισ τις προσήνεμες περιοχές το απόγευμα θα καταστεί ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 34 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 30 στα ανατολικά και νότια παράλια και στους 28 στα βόρεια και δυτικά παράλια. Ο κίνδυνος έκρηξης πυρκαγιών είναι πολύ μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.
Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.02 run on Sunday, 16 June 1996 - 11:32:22