Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-06-17.

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης συναντάται σε λίγο στον Λευκό Οίκο, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μπιλ Κλίντον. Ο Πρόεδρος Κληρίδης αναμένεται ότι θα ζητήσει από τον Πρόεδρο Κλίντον την άσκηση της Αμερικανικής επιρροής στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας, ώστε να μεταβάλει την αδιάλλακτη στάση της στο Κυπριακό. Εν τω μεταξύ, σε πληρωμένη καταχώρηση που δημοσιεύεται στις εφημερίδες Ουάσιγκτων Ποστ, και Ουάσιγκτων Τάϊμς, αναφέρεται ότι κατά την συνάντηση ο Πρόεδρος Κληρίδης θα ενθαρρύνει μια ενεργότερη υποστήριξη της Ουάσιγκτων σε μία ενωμένη, ασφαλή και ομόσπονδη Κύπρο ελεύθερη απο τα κατοχικά στρατεύματα. Επίσημα, η Αμερικανική Κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι κατά την συνάντηση θα συζητηθούν τρόποι συνεισφοράς των Ηνωμένων Πολιτειών στις διεθνείς προσπάθειες γιά επίλυση τού Κυπριακού. Το πρωϊ εξ' άλλου, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον υποψήφιο των ΡΕπουπλικανών για την προεδρία, Μπόπ Ντόολ. Ο κύριος Ντόολ χαιρέτισε την πρόταση του προέδρου Κληρίδη για αποστρατικοποίηση, πρόταση που υπέβαλε πρώτα ο ίδιος το 1978.
Στο πλαίσιο του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας και Κύπρου και για εκπαιδευτικούς λόγους, όπως επίσημα ανακοινώθηκε, αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας διέσχισαν τον ελληνικό ουρανό της Κύπρου, κάνοντας αισθητή την παρουσία τους σε εχθρούς και φίλους. Τα αεροπλάνα υπερίπταντο στον εναέριο χώρο της ελεύθερης Κύπρου, ως μια ακόμα έμπρακτη υλοποίηση της στρατιωτικής συμμαχίας Ελλάδας και Κύπρου. Η έλευση των αεροσκαφών θεωρείται απάντηση στην τουρκική αεροναυτική άσκηση "Θαλασσόλυκος" η οποία από σήμερα μεταφέρθηκε στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο μεταξύ της Κρήτης, της Ρόδου και της Κύπρου. 'Ηδη οι Τούρκοι έχουν πραγματοποιήσει ναυτικές ασκήσεις λίγο έξω από τα νοτιοδυτικά παράλια της Κύπρου, ενώ παρατηρούνται μαζικές παραβάσεις του ΖΙR Λευκωσίας. Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός 'Αμυνας, Κώστας Ηλιάδης, επιβεβαίωσε την έλευση των Ελληνικών μαχητικών αεροπλάνων, αλλά απέφυγε να συνδέσει άφιξη τους με τις Τουρκικές ασκήσεις.
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Μπαρίς Γιέλτσιν, φαίνεται να διατηρεί σταθερό αλλά μικρό προβάδισμα, έναντι του κυριότερου αντιπάλου του -και ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος- Γκενάντι Ζουγκάνωφ στις Ρωσικές Προεδρικές Εκλογές. Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα και με καταμερτημένο το 82% των ψήφων, ο Μπαρίς Γιέλτσιν εξασφαλίζει το 35,27% ενώ ο Γκενάντι Ζουγκάνοφ το 31,53%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Στρατηγός εν αποστρατεία Αλεξάντερ Λέμπεντ, ο οποίος εξασφαλίζει το 15,15% και ακολουθούν ο μεταρρυθμιστής Γκριγκόρι Γιαμπλίνσκι με 7,9% και ο ακροδεξιός Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι με 6,51%. Ο πρώην ηγέτης της Σοβιετικής Ενωσης Μιχαήλ Κορμπατσώφ εξασφαλίζει ποσοστό 0.58%. Ο δεύτερος γύρος των Ρωσικών Προεδρικών Εκλογών θα διεξαχθεί, κατά πάσα πιθανότητα στις επτά Ιουλίου. Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου ο Πρόεδρος της Ρωσίας Μπαρίς Γιέλτσιν, κάλεσε τις δημοκρατικές δυνάμεις σε ενότητα για την αποτροπή του ενδεχομένου εκλογής του Κομμουνιστή ηγέτη στην προεδρία. Ο Μπορίς Γιέλτσιν συναντήθηκε με τον Αλεξάντερ Λέμπεντ, για να συζητήσουν "τρόπους πιθανής συνεργασίας".
Το μέλλον καθώς και τα κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ξενοδοχειακη και η μεταποιητική Βιομηχανία, ήταν στο επικεντρο της σημερινης συνεδρίας της Συμβουλευτικής Οικονομικής επιτροπής. Κοινή διαπίστωση ολών των κοινωνικών εταιρών, οπως επεσήμανε σε δήλωσεις του αμέσως μετα τη συνεδρία, ο υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, είναι ότι πρεπει να τερματιστεί η συνεχής επεκταση των τουριστικών κλινών και να δοθεί περισσότερη έμφαση στην αναβάθμιση του Τουριστικού μας προϊοντος. Οσον αφορα τα κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μεταποιητική βιομηχανία, ιδιαίτερα στους τομείς της ενδυσης και της υποδησης, ο κύριος Χριστοδούλου διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη στηριξη της, στο πλαίσιο των γενναιόδωρων μέτρων που εξήγγειλε, αλλά επεσήμανε ότι προβάλλει επιτακτική και η ανάγκη προσέγγισης νέων τομέων που οικονομικώς υπόσχονται περισσότερα. Αναφερόμενος, εξ' άλλου, στο ενδεχόμενο αυξησης του ορίου δανειοδότησης των τραπεζών, ο κύριος Χριστοδούλου τόνισε ότι αυτο θα επηρεάσει δυσμενώς το ισοζυγιο τρεχουσών συναλλαγών με επικίνδυνες επιπτώσεις στην σταθερότητα της εξωτερικής μας οικονομίας.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ΕΔΕΚ χρειάζεται μετεξέλιξη, η οποία θα στηρίζεται στο λαμπρό παρελθόν και την κληρονομιά του. Αυτό δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του κόμματος Βάσος Λυσσαρίδης, κατά την διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στην οποία παρατέθηκαν τα αποτελέσματα της χθεσινής συνεδρίας της Κεντρικής Επιτροπής. Η συνεδρία η οποία πραγματοποιήθηκε για ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος και τον καθορισμό των μελλοντικών βημάτων του κόμματος, θα συνεχιστεί την Τετάρτη. Ο κύριος Λυσσαρίδης, διέψευσε ότι κατά την χθεσινή συνεδρία κατατέθηκε πρόταση για διάλυση του κόμματος, χαρακτηρίζοντας την σκέψη αυτή "αφελή". Διευκρίνησε επίσης ότι η ΕΔΕΚ δεν αποκλείει τον διάλογο με οποιεσδήποτε άλλες δυνάμεις απο το ΑΚΕΛ μέχρι και το ΔΗΚΟ περιλαμβανομένου και του ΑΔΗΣΟΚ. Ο κύριος Λυσσαρίδης ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα διαλόγου με τον Δημοκρατικό Συναγερμό.
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο των Νέων Οριζόντων Νίκο Κουτσού. Και οι δύο άντρες, τόνιζαν ότι στη συνάντηση δεν τέθηκε θέμα συνεργασίας των δύο κομμάτων. Κύριο θέμα της φιλοφρονητικής όπως χαρακτηρίστηκε συνάντησης ήταν οι τελευταίες εξελίξεις του κυπριακού. Στην συνάντηση δεν τεθηκε θέμα για την συμμετοχή των Νέων Οριζόντων στο Εθνικό Συμβούλιο, παρόλο που ο κύριος Λυσσαρίδης, ανέφερε ότι είναι θέμα του ιδίου του σώματος να αλλάξει τα υφιστάμενα κριτήρια για συμμετοχή.
Εντός του Ιουλίου αναμένεται να ολοκληρωθούν οι έρευνες για την υπόθεση της δολοφονίας του Μενέλαου Αθηνή που διεπράχθη τον περασμένο Νοέμβριο. Ωστόσο, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Αλέκος Μαρκίδης, δέν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μείνει ο φάκελλοςι στις ανεξιχνίαστες υποθέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες η υπόθεση θα μείνει ανεξιχνίαστη εαν δεν δεκτεί να καταθέσει το άτομο που ήταν αυτόπτης μάρτυρας. Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας πάντως κάλεσε του μάρτυρες να καταθέσουν διότι δεν κινδυνεύουν.
Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό. Απόψε ο καιρός θα συνεχίσει να είναι αίθριος αλλά θα σχηματισθεί κατά τόπους ιμίχλη. Οι άνεμοι θα τραπούν σε ασθενείς μεταβλητούς 2-3 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 20 βαθμούς. Αυριο ο καιρός θα είναι αρχικά αίθριος αλλά αργότερα θα σχηματισθούν κατά τόπους λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι μέτριοι θαλάσσιοι, 4-5 μποφόρ και η θάλασσα ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 33 βαθμούς στο εσωτερικό τους 30 στα νότια παράλια και τους 27 στα δυτικά παράλια.
Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.02 run on Monday, 17 June 1996 - 12:27:21