Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-06-18.

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, τόνισε ότι είναι δυνατό να επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό, που να εγγυάται μόνιμη ειρήνη και ασφάλεια για ολόκληρο το λαό της Κύπρου. Μιλώντας στην Εθνική Λέσχη Τύπου στην Ουάσιγκτον, ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε την ανάγκη να εξευρεθεί, μέσω διαπραγματεύσεων, μια λύση στο Κυπριακό και χαιρέτισε το προσωπικό ενδιαφέρον του Αμερικανού προέδρου, Μπίλ Κλίντον και τη δέσμευσή του να εργαστεί σκληρά ώστε να τεθεί τέρμα στην κατάσταση. Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε, επίσης, ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μια μοναδική θέση να εξασκήσουν τις αναγκαίες επιρροές προς την Τουρκία, της οποίας η στρατιωτική κατοχή μέρους της Κύπρου είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης του προβλήματος. Σχολιάζοντας την πιθανότητα διεξαγωγής συνομιλιών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, του Τούρκου Προέδρου και της στρατιωτικής ηγεσίας της Τουρκίας, πριν το σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν αναφερθεί σε μιαν τέτοιαν πιθανότητα.
Σε σκηνικό πολέμου έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες μέρες η ευρύτερη περιοχή της Κύπρου. Τουρκικά πολεμικά πλοία κατέπλευσαν σήμερα στα κατεχόμενα λιμάνια της Κερύνιας και της Αμμοχώστου, στο πλαίσιο της τουρκικής αεροναυτικής άσκησης "Θαλασσόλυκος", ενώ τουρκικά μαχητικά παραβιάζουν μαζικά το ΖΙR Λευκωσίας. Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, παρακολουθώντας στενά τις τουρκικές κινήσεις, απέστειλε την φρεγάτα "ΕΛΛΗ" η οποία θα πλέει στα ανοικτά της Κύπρου, μέχρι την λήξη της τουρκικής ασκήσεως. Η φρεγάτα "Ελλη" αγκυροβόλησε το απόγευμα στο Λιμάνι Λεμεσού. Σχολιάζοντας τις κινήσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο Υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Γεράσιμος Αρσένης, δήλωσε ότι η Ελλάδα παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις και θα πράξει αναλόγως. Εν τω μεταξύ, τα στρατιωτικά τεκταινόμενα στην περιοχή, φαίνεται να ανησυχούν την Βρεττανία η οποια χρησιμοποιώντας τις Βρεττανικές Βάσεις στην Κύπρο, παρακολουθει στενά την κατάσταση.
Πολύ θετική χαρακτήρισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Θεόδωρος Πάγκαλος, την δήλωση του εκπροσώπου του Στέητ Ντηπάρτμεντ Νίκολας Μπέρνς για την ελληνικότητα της Γαύδου. Ο κύριος Πάγκαλος πρόεβη στην δήλωση σχολιάζοντας δήλωση του εκπροσώπου του Στεήτ Ντηπάρτμεντ Νίκολας Μπέρνς, ότι η Γαύδος είναι ελληνική και δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας του νησιού. Ο εκπρόσωπος του Στεητ Ντηπαρτμεντ ανέφερε ότι η αμερικανική πλευρά δεν μπορεί να ανακοινώσει ότι όλα τα πολύπλοκα θέματα του Αιγαίου έχουν λυθεί, ως εκ τούτου θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την πολιτική κατάσταση στην περιοχή. Τη Γαύδο επισκέφθηκαν το πρωί και ο Πρωην Προέδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζιώρτζ Μπους και ο Πρωην Στρατηγός Κόλιν Πάουελ. Εν τω μεταξύ το πρωί συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ, το οποίο έκρινε αναγκαία την αύξηση στρατιωτικών κονδυλίων σε σχέση με το σημερινό επίπεδο ενώ το θέμα των εξοπλιστικών προγραμμάτων θα συζητηθεί σε συνεδρία την επόμενη εβδομάδα.
Συμφωνία αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Αρμενίας υπεγράφη σήμερα από τους Υπουργούς Αμύνης των δύο χωρών. Σε δηλώσεις του, ο Υπουργός 'Αμυνας της Αρμενίας, Βάργκεν Σαρκγισιάν τόνισε ότι ο δρόμος είναι ενιαίος και οπωσδήποτε η χώρα του θα συνεργαστεί με την Ελλάδα. Ηδη στην Σχολή Ευελπίδων και στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών στα Τρίκαλα, εκπαιδεύονται στελέχη του Αρμενικού Στρατεύματος. Η αμυντική συμφωνία Ελλάδας- Αρμενίας, περιλαμβάνει την ανταλλαγή απόψεων και πληροφορίων στο χώρο της άμυνας, την εκπαίδευση στρατιωτικών και την ανταλλαγή απόψεων στη συνεργασία στο χώρο των εξοπλισμών.
Επίσημο διορθωτικό έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας, τροποποιεί την παράγραφο 12 της έκθεσης του Μπούτρος Γκάλι και γίνεται, πλέον, αναφορά στον ακριβή χρόνο μετάβασης των ειρηνευτών στο σημείο όπου ο άτυχος εθνοφρουρός σφάδαζε κτυπημένος από τις δολοφονικές σφαίρες των κατακτητών. Η 25λεπτη καθυστέρηση που προκλήθηκε από τους προειδοποιητικούς πυροβολισμούς των Τούρκων, απέβη μοιραία για τον Στέλιο Παναγή. Το στοιχείο αυτό είχε απαλειφθεί μετά από παρέμβαση και άσκηση πιέσεων από τους Τούρκους.
Η ένταση στις σχέσεις της Τουρκίας με τον Αραβικό κόσμο κλιμακώνεται. Τα αίτια της κρίσης, τα οποία καταλογίζονται εξ ολοκλήρου στην Τουρκία, αφορούν αφ' ενός τη σύμπηξη στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ και αφ' ετέρου στη μείωση και ρύπανση των νερών του Ευφράτη, τα οποία είναι υψίστης ζωτικής σημασίας τόσο για τη Συρία όσο και για το Ιράκ. Η απάντηση στην Τουρκία αναμένεται να δοθεί στην Αραβική Διάσκεψη Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί από τις εικοσιμία έως τις εικοσιτρείς τρέχοντος στο Κάιρο, με εμφανή τη διάθεση σύμπηξης ενός αραβικού μετώπου κατά της Τουρκίας. Εν τω μεταξύ οι τουρκικές στρατιωτικές ασκήσεις Θαλασσόλυκος και Εφεσος που τις επόμενες μέρες θα επεκταθούν στα ανοικτά της Συρίας, έχουν θέσει σε επαγρύπνηση τη Δαμασκό, η οποία σύμφωνα με δημοσίευμα Σαουδαραβικής εφημερίδας, έχει συγκεντρώσει σαράντα χιλιάδες άνδρες στη μεθόριο με την Τουρκία.
Την υποστήριξη του ανθυποψηφίου του, στρατηγού Αλεξάντερ Λέμπεντ εξασφάλισε για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογων ο Ρώσος πρόεδρος Μπάρις Γιέλτσιν, ο οποίος κατέλαβε την τρίτη θέση, εξασφαλίζοντας 11 εκατομμύρια ψήφους. Ο Λέμπεντ δήλωσε οτι θα υποστηρίξει τον Γιέλτσιν γιατί αντιπροσωπευει την νεα Ιδεολογία. Ωστόσο, πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν οτι κάθε αλλο παρά βέβαιο είναι οτι τα 11 εκατομμύρια που ψήφισαν τον Λέμπεντ θα υποστηρίξουν τον Γιέλτσιν, ακόμα και αν ο στρατηγός τους καλέσει απερίφραστα να το πράξουν. Ο Γιέλτσιν διόρισε τον Λέμπεντ στο αξίωμα του Γραμματέα του ρωσικού συμβουλίου ασφάλειας και σύμβουλό του για θέματα ασφαλείας.
Το ενδεχόμενο επιβολής μορατόριουμ στην ανέγερση ξενοδοχειακών κλινών είναι ανοικτό και θα συζητηθεί σε σύσκεψη της αρμόδιας συμβουλευτικής επιτροπής που έχει συγκαλέσει ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Κυριάκος Χριστοφή, τη Δευτέρα πρώτη Ιουλίου. Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις του στον ΛΟΓΟ, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, πρίν την ετήσια Γενική Συνέλευση του Παγκυπρίου Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων. Ο κύριος Χριστοφή ανέφερε ότι εκτός από το μορατόριουμ, προωθούνται μέτρα για περαιτέρω διαφήμιση προβολή και δημοσιότητα της Κύπρου στο εξωτερικό, για αύξηση του ποιοτικού τουρισμού.
Ενώπιον της δικαιοσύνης οδηγήθηκε τελικά η υπόθεση του Αρχιμανδρίτη Παγκράτιου Μερακλή. Οι δύο κατηγορούμενοι αρνήθηκαν ότι μεταξύ 4 Φεβρουαρίου και 11 Μαρτίου συνομότισαν να προκαλέσουν βλάβη στην υπόληψη του αρχιμανδρίτη ψευδομαρτυρόντας ενώπιον της Ιεράς Συνόδου. Η εκδίκαση της υπόθεσης ορίσθηκε στις 2 Ιουλίου στην οποία πρόκειται να καταθέσουν 21 μάρτυρες κατηγορίας με βασικότερο τον αρχιμανδρίτη Παγκράτιο Μερακλή. Οι δύο κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι με όρο να καταθέσουν εγγύηση χιλίων λιρών ο καθένας, να παραδώσουν τα διαβατήρια τους και να παρουσιάζονται δύο φορές την εβδομάδα σε αστυνομικό σταθμό.
Απόψε θα εμφανιστεί σε αρκετές περιοχές ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 19 βαθμούς. Αύριο ο καιρός θα είναι αίθριος με τοπικές παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα τραπούν σε θαλάσσιους μέτριους, 4 μποφόρ και η θάλασσα το απόγευμα θα καταστεί ταραγμένη στις νότιες προσήνεμες περιοχές. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 34 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 29 στα νότια και ανατολικά παράλια καισ τους 27 στα δυτικά και βόρεια.
Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.02 run on Tuesday, 18 June 1996 - 11:14:12