Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-06-21.

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Σε νέα θρασύτατη και προκλητική ενέργεια προέβησαν οι κατοχικές δυνάμεις, σήμερα το πρωί, προκαλώντας την αγανάκτηση του Κυπριακού Ελληνισμού. Δύο ζεύγη βομβαρδιστικών αεροσκαφών ΕΦ-4, της Τουρκικής Αεροπορίας, παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο της Κύπρου, πέταξαν σε χαμηλό ύψος-δύο φορές- πάνω από την ελεύθερη Λευκωσία. Τα μαχητικά αεροσκάφη ΕΦ-4, πέρασαν πάνω από τον Αγιο Δομέτιο, την Εγκωμη, την Μακεδονίτισσα, το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και το Καιμακλί. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο κατεχόμενο χωριό Γερόλακκος και την περιοχή Κιόνελι, και έπειτα, προς την Τουρκία. Προηγουμένως τα δύο μαχητικά, πού συμμετέχουν στή Τουρκική ασκηση ΤΑΥΡΟΣ, είχαν πραγματοποιήσει βολές, με πραγματικά πυρά σε εικονικούς στόχους στα κατεχόμενα, προς τις περιοχές Πενταδακτύλου και Αμμοχώστου.
Η Κυπριακή Κυβέρνηση προέβη σε καταγγελία προς όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς, καθώς καί στίς Ηνωμένες Πολιτείες για τις Τουρκικές παραβιάσεις. Σε δηλώσεις του στήν Φλωρεντία, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε οτι στό παρόν στάδιο τόσο η Λευκωσία, οσο καί η Αθήνα κρίνουν οτι δέν πρέπει νά προβούν σε ενέργειες πού θά δημιουργήσουν τήν εντύπωση οτι επιζητεί ευκαιρία γιά οξυνση τής κατάστασης. Πρόσθεσε επίσης οτι πρός τό παρόν οι αντιδράσεις θά περιοριστούν σε διαμαρτυρία, χωρίς ομως νά αποκλείονται στό μέλλον άλλες σκέψεις. Παράλληλα, τόσο ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Ηλιάδης όσο και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Νικόλαος Βορβολάκος παρακολουθούν την κατάσταση και βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Αμυνας της Ελλάδας. Οι Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και η Εθνική Φρουρά, βρίσκονται σε ύψιστο βαθμό ετοιμότητας. Ο Υπουργός Αμυνας δήλωσε εξάλλου ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και ότι η όλη κατάσταση παρακολουθείται στενά. Την άσκηση παρακολουθεί η Φρεγάτα ΕΛΛΗ, η οποία βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Κρήτης καθώς καί άλλα πλοία καί υποβρύχια τού Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.
Τα Ηνωμένα Εθνη, διαμαρτυρήθηκαν έντονα για τη σημερινή παράνομη και προκλητική ενέργεια των Τουρκικών Πολεμικών Δυνάμεων. Ο εκπρόσωπος τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Βαλτεμάρ Ροκοζέφσκι, δήλωσε σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο, ότι δυο Τουρκικά μαχητικά, πέταξαν πάνω από την νεκρή ζώνη, δύο φορές, στο πλαίσιο Τουρκικών στρατιωτικών ασκήσεων. Για την ενέργεια αυτή, είπε, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ διαμαρτυρήθηκε έντονα.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, χαρακτηρισε αντικειμενική και θετική την έκθεση για το Κυπριακό, την οποία υπέβαλε στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Εκπρόσωπος της Ιταλικής Προεδρίας για το Κυπριακό Φεντερίκο Ντί Ρομπέρτο. Ο Πρόεδρος Κληρίδης προέβη στη δήλωση αυτή έπειτα από τη συνάντηση που είχε σήμερα στήν Φλωρεντία με τον κύριο Ντι Ρομπέρτο, κατά τη διάρκεια της οποίας ο απερχόμενος εκπρόσωπος της Ιταλικής Προεδρίας, ενημέρωσε τον Πρόεδρο αναφορικά με την έκθεσή του για το Κυπριακό. Στό περιθώριο τής Συνόδου, εξάλλου, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα έχει ιδιαίτερη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, ενώ αύριο, θα παρακαθήσει σε γεύμα εργασίας με τους Ευρωπαίους ηγέτες με τους οποίους θα συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και την πορεία της Κύπρου προς την Ενωμένη Ευρώπη.
Το θέμα των εντεινόμενων τουρκικών προκλήσεων κατά της Ελλάδος έθεσε ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά την πρωινή Σύνοδο του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαικής Ενωσης στην Φλωρεντία. Την ίδια στιγμή επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, που η Ελλάδα καλειται να συντονίσει την οικονομία της με αυτή των άλλων χωρών της Ευρωπαικής Ενωσης, είναι αναγκασμένη να ξοδεύει τεράστια ποσά για εξοπλισμούς ώστε να περιφρουρήσει τα σύνορα της. Ο κύριος Σημίτης επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει κίνδυνος της ασφάλειας των συνόρων μιας χώρας -μέλους από μια άλλη χώρα, που φιλοδοξεί να γίνει ισότιμο μέλος της Ευρωπαικής Ενωσης.
Αποφασισμένη για την διεξαγωγη συνομιλιών γιά τό κυπριακό με τον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και τους στρατιωτικούς της Τουρκίας, παρουσιάζεται η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Η πρόθεση των Αμερικανών εκφράσθηκε απο τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο Μπίλ Κλίντον, σε συναντηση που είχε με παραγοντες της Ομογένειας. Ο Μπιλ Κλίντον, φέρεται να είπε ότι ενημέρωσε ήδη τους Ευρωπαίους συμμάχους του, έτσι ώστε να προχωρήσουν και αυτοί στις ανάλογες ενέργειες. Το νέο στοιχείο που υπεισέρχεται στις αμερικανικές κινήσεις, είναι η επικείμενη συνάντηση του προεδρικού απεσταλμένου Ρίτσιαρτ Μπίτι με τον Τούρκο Πρόεδρο, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και τούρκους στρατιωτικούς. Την αποφασιστικότητα των Αμερικανών ενισχύει το γεγονός ότι τον Ρίτσιαρτ Μπίτι θα συνοδεύουν στην 'Αγκυρα εμπειρογνώμονες του Πενταγώνου σε θέματα ασφάλειας.
Στην Τουρκία, σοβαρή κρίση ξέσπασε στους κόλπους του Κόμματος του Ορθού Δρόμου της πρώην Πρωθυπουργού Τανσού Τσιλέρ. Σήμερα, τέσσερεις βουλευτές του κόμματος της Τανσού Τσιλέρ ανακοίνωσαν την απόφαση τους να προσχωρήσουν στο Κόμμα της Μητέρας Πατρίδος του πρώην Πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ. Η απόφαση των τεσσάρων ακολουθεί την -προ ολίγων ημερών- αποχώρηση άλλων δύο βουλευτών του Κόμματος του Ορθού Δρόμου, οι οποίοι επίσης προσχώρησαν στο κόμμα του Μεσούτ Γιλμάζ. Το κύμα διαρροών ερμηνεύεται ως έκφραση δυσαρέσκειας πολλών μελών του κόμματος του Ορθού Δρόμου, για την δρομολογούμενη συνεργασία του κόμματος τους με το Ισλαμικό Κόμμα Ευημερίας του Νετσμεττίν Ερμπακαν.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Βρετανία κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία για την επίλυση του προβλήματος του εμπάργκο στις εξαγωγές Βρετανικού βοδινού, το οποίο επιβλήθηκε απο την ένωση, πριν απο τρείς μήνες, λόγω της ασθένειας των τρελλών αγελάδων. Η επίτευξη της συμφωνίας ανακοινώθηκε το μεσημέρι στην Φλωρεντία, στο πλαίσιο της Διάσκεψης Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η συμφωνία προνοεί την αύξηση των επιδοτήσεων στην Βρετανική κτηνοτροφική βιομηχανία, με στόχο την εξάλειψη της ασθένειας και την σταδιακή άρση του εμπάργκο στις εξαγωγές Βρετανικού βοδινού. Σε αντάλλαγμα, η Βρετανία ήρε απο σήμερα την πολιτική μή-συνεργασίας, την οποία εφαρμόζει απο την εικοστή-πρώτη Μαϊου, και η οποία είχε προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία των οργάνων λήψης αποφάσεων της ένωσης.
Ακαριαίο θάνατο βρήκε σαραντα-εφτάχρονος τουρίστας από τήν Σκωτία, οταν στίς τέσσερεις καί τριάντα τήν αυγή, παρασύρθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο στήν προσπάθειά του νά διασταυρώσει τήν παραλιακή λεωφόρο στήν Τουριστική περιοχή Γερμασόγιας. Πρόκειται γιά τόν Μαϊκλ Σμίθ, ο οποίος εφθασε στήν Κύπρο λίγες ώρες νωρίτερα μέ τήν συζυγό του γιά διακοπές. Αργότερα συνελήφθη ο οδηγός τού αυτοκινήτου Ανδρέας Μενελάου, 38 ετών, υπάλληλος νυχτερινού κέντρου στήν Γερμασόγια.
Ποινή φυλάκισης δεκα-οκτώ μηνών επέβαλε το επαρχιακό δικαστήριο Λεμεσού, στους Αναστάση Σιμιλλίδη, Γιώργο Ιωάννου - άλλως Κοτσιούθκια- και Κύπρο Σωτηρίου, αφού βρέθηκαν ένοχοι ότι αποζούσαν απο κέρδη πορνείας, για παράνομη κατακράτηση γυναικών, για μαστροπεία και απειλή βιαιοπραγίας, στη γνωστή υπόθεση των ινστιτούτων μασάζ Ταμπού και Ισάβελλα. Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος τού Δικαστηρίου, η ποινή θά πρέπει νά ειναι αποτελεσματική, προκειμένου νά αποτρέπει παρόμοια αδικήματα.
Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό. Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με βορειοδυτικούς ως βορειοανατολικούς ασθενείς ανέμους έντασης 2 εως 3 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 20 βαθμούς στο εσωτερικό και νότια παράλια και γύρω στους 18 βαθμούς στα δυτικά παράλια. Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι το πρωί θα είναι μεταβλητοί ασθενείς 2 ως 3 μποφόρ και το απόγευμα νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί μέτριοι 3 ως 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 35 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 33 βαθμούς στα νότια παράλια και γύρω στους 28 βαθμούς στα δυτικά παράλια. Ο κίνδυνος εκρίξεως πυρκαγιών ειναι πολύ μεγάλος σε ολες τίς δασικές περιοχές.
Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.02 run on Friday, 21 June 1996 - 12:33:51