Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-06-22.

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Πολύ σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού έχει να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, τόνισε ο πρόεδρος Κληρίδης, μιλώντας ενόπιων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Φλωρεντία. Ο Πρόεδρος τής Δημοκρατίας παρακάθησε τό μεσημέρι σε γεύμα εργασίας μαζί με τους υπόλοιπους 11 ηγέτες των υποψηφίων για ένταξη χωρών. Στήν ομιλία του, ο πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι η ενεργώς ανάμειξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης είναι ορθή και αναγκαία, εφόσο το περιεχόμενο μιας μελλοντικής λύσης πρέπει να εναρμονίζεται με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να επιτρέπει στην Κύπρο να ενεργεί αποτελεσματικά ως μέλος της Ενωσης. Ο πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε τη βεβαιώτητα ότι η Ευρωπαική Ενωση θα συνεχίσει την ενεργό ανάμειξή της στο κυπριακό και πως στο σύντομο μέλλον θα ληφθούν αποφάσεις για ουσιαστικότερη δραστηριοποίησή της. Από τη δική μας πλευρά, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Κληρίδης, θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε προσπάθειες για την επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς λύσης στο κυπριακό, το συντομότερο δυνατό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε επίσης ότι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου αποτελεί για την κυπριακή κυβέρνηση πρώτη πρωτεραιότητα και γι αυτό, πρόσθεσε, έχουμε ήδη επιτύχει αρκετή πρόοδο στην εναρμόνηση της νομοθεσίας, της πολιτικής και των πρακτικών μας με εκείνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο Πρόεδρος Κληρίδης χαιρέτισε επίσης το ενεργό ενδιαφέρον πολλών χωρών να συμβάλουν στις προσπάθειες εξεύρεση λύσης και εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς την ιταλική προεδρία για την πρωτοβουλία της να διορίσει εκπρόσωπό της στο κυπριακό.
Εν τω μεταξύ, η Ελλαδα απεφασισε τελικα να συμμετάσχει στο αποψινό δείπνο το οποιο θα παραθεσεί,η Ιταλική προεδρεία τής Ευρωπαϊκής Ενωσης στον Τουρκο πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβερνηση εκρινε αναγκαίο να συμμετασχει στο δείπνο και ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Γιώργος Ρωμαίος προκειμένου να υπάρξει αντίλογος στις αποψεις που θα εκφρασθουν απο τον Μεσούτ Γιλμάζ. Στο δείπνο, εκτος απο την Ευρωπαική Τρόικα δηλαδη τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας της Ισπανίας και της Ιρλανδίας, θα πρακαθήσουν επισης ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ καθως και οι υπουργοί εξωτερικών της Αυστρίας και της Γερμανίας. Ο Τουρκος πρωθυπουργός θα έχει επίσης νωρίτερα σήμερα κατ'ιδιαν συναντηση με την Ευρωπαική Τρόικα.
Ολοκληρώνονται σήμερα οι αεροναυτικες ασκήσεις των Τούρκων με την επωνυμία "Θαλασσόλυκος" που διεξάγονται στο Αιγαιο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι ασκήσεις θα κορυφωθούν με μεγάλη αποβατικη άσκηση απέναντι απο το Καστελλόριζο. Η συνδιασμένη άσκηση "Ταύρος" στην οποία ενεπλάκησαν και οι δυνάμεις του κατοχικού στρατου ολοκληρώθηκε χθες. Ωστόσο, οι Τούρκοι ανακοίνωσαν οτι θά χρησιμοποιήσουν καί σήμερα τό ΦΙΡ Λευκωσίας. Σε παράνομη αγγελία πού εξέδωσαν πρός τούς αεροναυτηλομένους, οι Τούρκοι ανέφεραν οτι θά χρησιμοποιήσουν τέσσερεις περιοχές βόρεια καί βορειο-δυτικά τής Κύπρου. Τήν Τουρκική ασκηση παρακολουθούν στενά οι Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα γιά αντιμετώπιση οποιουδήποτε ενδεχομένου.
Ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτας πρόβαλε χθες τόν ανιπόστατο ισχυρισμό ότι η αποστρατικοποίηση που προτείνει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλάυκος Κληρίδης δεν αποσκοπεί στην ειρήνη και τη επίλυση του Κυπριακού αλλά στην κατάργηση της συνθήκης εγγυήσεων. Ο Ντενκτάς ισχυρίστηκε ακομα ότι με την πρόταση για αποστρατικοποίηση ο πρόεδρος Κληρίδης παραπλανεί έυκολα όσους δεν γνωρίζουν το Κυπριακό, αφού αναμφίβολα η ιδέα θεωρείται πολύ θετική. Κάλεσε ακόμα την Ελληνοκυπριακή πλευρά να παύσει να επιδιώκει πράγματα που δεν μπορούν να εφαρμοστούν και να αλλάξει στόχους και πολιτική.
Με σκοπό να στείλει το μήνυμα στη νέα κυβέρνηση του Ισραήλ, ότι δεν θα υπάρξει ειρήνη χωρίς την παραχώρηση εδαφών από το Ισραηλ , άρχισαν σήμερα, οι εργασίες της, πρώτης μετά από έξι χρόνια, Αραβικής Συνόδου Κορυφής. Η σύγκληση της συνόδου, αποφασίστηκε μετά την άνοδο του δεξιού κόμματος Λικούντ, στην εξουσία του Ισραήλ, και σκοπεύει να στείλει το μήνυμα στον Μπεντζαμίν Νετανιάχου ότι δεν θα υπάρξει ειρήνη στην περιοχη χωρίς την παραχώρηση εδαφών από τη χώρα του. Στό αρχικό ανακοινωθέν της συνόδου, καλείται το Ισραήλ να επιβεβαιώσει τις δεσμεύσεις του, στις αρχές που έχουν θεσπιστεί μετά τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στη Μέση Ανατολή καί ειδικότερα γιά τό θέμα τής επιστροφής Αραβικών Εδαφών. Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, κάλεσαν τους Αραβες ηγέτες να μην υιοθετήσουν αρνητική στάση έναντι του νέου Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέτζαμιν Νετανιάχου , οι θέσεις του οποίου, σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία, έχουν ανησυχήσει τον Αραβικό κόσμο.
Τραγικό θάνατο βρήκε σήμερα το πρωί ο Δημήτρης Αντωνιάδης 34 χρονών πολιτικός μηχανικός απο την Παλουριώτισσα, όταν έπεσε απο τη ταράτσα εξαόροφης πολυκατοικίας στην Λεωφόρο Ακροπόλεως. Ο Δημήτρης Αντωνιάδης ήταν πολιτικός μηχανικός και εργαζόταν στην εταιρεία που ανήγειρε την πολυκατικία. Ο ατυχος Αντωνιάδης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο , όπου, ο επί καθήκοντι γιατρός διαπίστωσε το θάνατό του. Στην σκηνή έφθασε και η παθολογο-ανατόμος Ελένη Αντωνίου η οποία και ανέφερε ότι ο θάνατος προήλθε απο πτώση και κτύπημα στο κεφάλι. Η αστυνομία αν και έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας συνεχίζει τις έρευνες για τα αίτια της πτώσης του.
Δυο ατομα Συριακής καταγωγής, που εκρατουντο για σκοπους απέλασης στα αστυνομικα κρατητήρια, που βρίσκονται στο χώρο των Κεντρικών φυλακών, δρεπέτευσαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. Πρόκειται για τον Αλ Μαχάλ Μοχάμαντ 25 χρόνων και τον Αλ Χαμούγιε Ρούγιε 28 χρόνων. Οι δυο αλλοδαποί κατάφεραν να αποδράσουν αφού προηγουμένως ξεκόλλησαν σίδερο απο προστατευτικό κιγκλίδωμα των κρατητηρίων και βγηκαν στην αυλη. Η απόδραση εγινε αντιληπτή λιγο μετα τα μεσάνυχτα, οταν σε ελεγχο που διενεργηθηκε, διαπιστώθηκε ότι απουσίαζαν τόσο οι δυο αλλοδαποι οσο και ο Κύπριος κρατούμενος Γιώργος Ανδρέου αλλως Σάντοκας 38 χρόνων απο το Ακάκι. Λιγο αργότερα ο Σάντοκας εντοπίστηκε στην οροφή των κρατητηρίων και επανοδηγήθηκε στα αστυνομικά κρατητήρια. Οι δυο αστυνομικοί που κατα τη συγκεκριμένη ώρα ήταν υπευθυνοι για τη φρούρηση των κρατουμένων, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και εναντιον τους διερευνάται πειθαρχική υπόθεση.
Πυρκαγιά ξέσπασε τις πρωινές ώρες σήμερα σε τυπογραφείο- βιλβιοδετέίο στα Λατσιά το οποιο ανήκει στον Κωστα Σερμπετίνη. Η πυρκαγιά κατέστρεψε εντελώς το τυπογραφείο ενω η επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας απέτρεψε την επέκταση της σε γειτονικό σιδηρουργείο. Τα αίτια της πυρκαγιάς διερευνώνται απο την αστυνομία και την πυροσβεστική υπηρεσία. Εν τω μεταξύ, τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά μένεται εκτός ελέγχου στήν περιοχή τού χωριού Κελοκέδαρα στήν Πάφο. Γιά τήν κατάσβεσή της εγάζονται ανδρες τής πυροσβεστικής υπηρεσίας καί τού τμήματος δασών, καθώς καί κάτοικοι τής περιοχής.
Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό. Αποψε θά εμαφανισθεί ομίχλη καί χαμηλή νέφωση σε αρκετές, κυρίως παράλιες περιοχές. Οι ανεμοι θά ειναι ευμετάβλητοι ασθενείς, 2 εως 3 μποφόρ. Η θάλασσα θά ειναι λίγο ταραγμένη καί η θερμοκρασία θά πέσει στούς 20 βαθμούς στό εσωτερικό καί γύρω στούς 17 βαθμούς στά παράλια. Αυριο, μετά τήν διάλυση τής ομίχλης, ο καιρός θά καταστεί παντού αιθριο. Τοπικές μόνο νεφώσεις θά εμφανισθούν τό απόγευμα. Οι ανεμοι θά καταστούν σταδιακά θαλάσσιοι μέτριοι 4 μποφόρ καί η θάλασσα θά καταστεί ταραγμένη, στίς νότιες προσήνεμες περιοχές. Η θερμοκρασία θά ανέλθει στούς 37 βαθμούς στό εσωτερικό, στούς 33 στά νότια καί στούς 29 βαθμούς στα δυτικά παράλια.
Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.02 run on Saturday, 22 June 1996 - 13:42:51