Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-06-24.

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Χιλιάδες λαού, από όλα τα μέρη της Ελλαδας συρρέουν συνεχώς έξω από την Μητρόπολη Αθηνών αποτείωντας ύστατο χαίρε, στον Ανδρέα Παπανδρέου, τον πολιτικό και τον άνθρωπο που σημάδευσε τη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Ελλάδας. Το πρωσκύνημα θά συνεχιστεί μέχρι τήν Τετάρτη πού θά γίνει η κηδεία με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού. Τό μεσημέρι μετέβει εκ νέου στή Μητρόπολη η σύζυγός του Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου καθώς καί ο επίτημος Πρόεδρος τής Νέας Δημοκρατίας καί πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Μετέβησαν επίσης υπουργοί πολιτικοί αρχηγοί καί άλλοι επίσημοι. Στο μεταξύ δεκάδες είναι τα συλληπητήρια τηλεγραφήματα ξένων ηγετών που εξαίρουν τη μεγάλη προσωπικότητα του Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ στήν κηδεία αναμένεται νά παραστούν αρχηγοί κρατών καί κυβερνήσεων καθώς καί άλλες προωπικότητες από ολο τόν κόσμο.
Στήν Λευκωσία, πολιτικοί και άλλες προσωπικότητες αλλά και απλοί πολίτες προσήλθαν στην Ελληνική πρεσβεία για να υπογράψουν το βιβλίο συλληπητηρίων, για το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, το οποίο άνοιξε στις δέκα το πρωί. Στο κτίριο της πρεσβείας κυμματίζει μεσίστια η Ελληνική σημαια ενώ τους διπλωμάτες, πολτικούς και τον κόσμο υποδέχθη ο πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο Αλέξανδρος Σάνδης. Λόγω τής αθρόας προσέλευσης, η Πρεσβεία ανακοίνωσε οτι το βιβλιο τών συλληπητηρίων θα παραμείνει ανοικτό και αύριο απο τις δέκα το πρωί μεχρι τις πέντε τό απόγευμα.
Το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου θρηνεί απο χθες και ολόκληρη η Ελληνική ομογένεια απ' άκρη σ' ακρη τής υφηλίου. Βιβλία συλληπητηρίων έχουν ανοιχθεί σε όλες τις πρεσβείες τους εξωτερικού όπου συρρέουν εκατοντάδες Ελληνες να υπογραψουν. Οι Ελληνες του Τορόντο που γνώρισαν τον τέως πρωθυπουργό τα χρόνια της αντιστασης και της δικακτατωρίας, αρνούνται να θρηνήσουν με δάκρυα τον Ανδρέα Παπανδρέου και πίνουν τσικουδιά στα καφενεία εις μνήμη της πληθωρικής ζωής του και των πολιτικών επιτευγμάτων του. Στη Μελβούρνη εξάλλου την ώρα που θα γίνεται στην Αθήνα η κηδεία του τέως πρωθυπουργού θα πραγματοποιηθεί τρισάγιο στη μνήμη του. Σιγή ενός λεπτού τήρησαν σήμερα και οι Ελληνες στην Αλεξάνδρεια οπου αρχισαν οι εργασίες του πρώτου περιφερειακού συνεδρίου Ασίας-Αφρικής του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού.
Μεθαύριο Τετάρτη στις 2 και 30, ώρα της κηδείας του Αντρέα Παπαντρέου, θα τελεστεί μνημόσυνο στόν καθεδρικό ναό Αγίου Ιωάννη στην Λευκωσία προισταμένου του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου. Το μνημόσυνο διοργανώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Κύπρου. Ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρει ότι θα γίνουν εισφορές στην μνήμη του Αντρέα Παπαντρέου από μέλη και φίλους του ΠΑΣΟΚ και οσους εκτιμούν το έργο του εκλιπόντα. Οι εισφορές θα κατατεθούν στο ταμείο Αμυνας Κύπρου προς ενίσχυση του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου.
Ο Πρόεδρος τής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης εξέφρασε τήν εκτίμηση οτι τό Δόγμα τού Ενιαίου Αμυντικού χώρου δέν πρόκειται νά επιρεαστεί από τόν θάνατο τού Ανδρέα Παπανδρέου. Σε δηλώσεις του στό αεροδρόμιο Λάρνακας κατά τήν αφιξή του από τήν πολυήμερη περιοδεία του σε Ευρώπη καί Αμερική, ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε οτι δέν νομίζει πώς υπάρχει οποιοσδήποτε στήν Ελληνική κυβέρνηση πού θά τό διαφοροποιήσει. Αναφερόμενος στίς επαφές του σε Γενεύη, Ουάσιγκτον, Νέα Υόρκη καί Λονδίνο, ο Πρόεδρος τής Δημοκρατίας ανέφερε οτι εγινε δεκτή η θέση οτι νέος διακοινοτικός διάλογος στό παρών στάδιο -καί χωρίς τήν κατάλληλη προετοιμασία- θά οδηγήσει σε νέα αποτυχία. Ο Πρόεδρος Κληρίδης ειπε επίσης πώς εγινε δεκτή η θέση οτι γιά νά νά γίνει κατορθωτή η σμίκρινση τών διαφορών ειναι αναγκαίο νά γίνουν διαβήματα πρός τήν Αγκυρα παρά τήν πολιτική αστάθεια πού επικρατεί στήν Τουρκία. Αναφερόμενος στήν Σύνοδο Κορυφής τής Ευρωπαϊκής Ενωσης στήν Φλωρεντία, ο Πρόεδρος τής Δημοκρατίας ειπε οτι οι Ευρωπαίοι επαναβεβαίωσαν τήν θέση οτι οι διαπραγματεύσεις γιά ενταξη τής Κύπρου θά αρχίσουν εξη μήνες μετά τό τέλος τής διακυβερνητικής. Τόνισε, τέλος, οτι βεβαιώθηκε γιά τήν σταθερή πορεία τής Κύπρου πρός τήν Ευρώπη.
Στό Αιγαίο, συνεχίζεται και σημερα η προκλητική αεροναυτική άσκηση των Τούρκων "Θαλασσόλυκος" η οποία απο χθες λαμβάνει χώρα στα ανοιχτά του Καστελλόριζου. Σύμφωνα με τον αθηναικό τύπο, οι Τούρκοι θα πραγματοποιήσουν αποβατικές ασκήσεις στις Τουρκικές ακτες απέναντι απο το Καστελλόριζο, ενω τμήμα του τουρκικού στόλου συνεχίζει την τελευταία φαση των ασκήσεων κοντα στη θαλάσσια περιοχή της Συρίας. Οι Ελληνικές ενοπλες δυνάμεις παρακολουθούν από κοντά τις Τουρκικές ασκήσεις, ενω η φρεγάτα ΕΛΛΗ πλέει στην περιοχή μεταξύ Καστελλόριζου και Κύπρου.
Συσκεψη για το θέμα της υδροδότησης της περιοχής Μακεδονίτισσας, πραγματοποιηθηκε σήμερα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή. Μετά από διαβεβαιώσεις του κρατικού χημείου για την καταλληλότητα του νερού, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσοστομος δήλωσε ότι η παροχέτευση νερού στην περιοχή Μακεδονίτισσας, θα συνεχιστεί κανονικά από τις διατρήσεις της Αρχιεπισκοπής. Ο Δήμαρχος Εγκωμης, Πέτρος Συλιανού, δήλωσε ότι μετά τις διαβεβαιώσεις για ποιοτική και ποσοτική επάρκεια του νερού, το θέμα θα επανεξετάσθει σε αυριανή σύσκεψη του Δημοτικόυ Συμβούλιου.
Την διάθεση όλων των εγκεκριμένων ποσών για τους τυφλούς, τους πολυτέκνους και τους φοιτητές ζητούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Βουλευτές εξέφρασαν επιφυλάξεις κατά πόσο θα διατεθούν τα 38 εκατομύρια λίρες που προβλέπει η φορολογική μεταρύθμιση. Οι 1200 τυφλοί ζητούν να τους παραχωρηθούν οι 600 χιλιάδες λίρες που εγκρίθηκαν γι αυτούς, αφού με την πρόνοια να πάρουν από 200 λίρες θα διατεθούν μόνο 240 χιλιάδες. Οι φοιτητές, διά των γονέων τους, ζητούν να καθοριστούν ξεκάθαρα κριτήρια ώστε, να μπορέσουν όλοι οι φοιτητές να πάρουν τις χίλιες λίρες που δικαιούνται. Οι πολύτεκνοι και αυτοί με τη σειρά τους ζητούν διαμόρφωση των κριτηρίων. Η επιτροπή οικονομικών ενέκρινε και τον προυπολογισμό του ΘΟΚ.
Το επαρχιακό δικαστήριο Λάρνακας εξέδωσε διάταγμα τετραήμερης κρατησης των Γεωργίου Ανδρέα Ηλία άλλως Πουλαρή και Χριστόφορου Νικολάου Στυλιανού άλλως Σέβεν, οι οποιοι συνελήφθησαν προς διευκόλυνση των ανακρίσεων αναφορικα με την υπόθεση διάρρηξης των γραφείων του ΑΚΕΛ, χθες στη Λάρνακα. Το δικαστηριο εκρινε τους συλληφθέντες υπόπτους, γιά διάρρηξη με σκοπό την κλοπη χρημάτων και για εμπρησμό με σκοπό την εξαφάνιση των δακτυλικών αποτυπωμάτων τους. Οι ύποπτοι βρίσκονταν υπο την επήρεια αλκοόλ. Στο δικαστήριο τονίστηκε ότι υπόθεση δεν συνδέεται με πολιτικά κίνητρα.
Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό. Απόψε σε αρκετές περιοχές θα σχηματισθεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς 2-3 Μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πεσει τις αυγινές ώρες στους 18 βαθμούς στα δυτικά παράλια και στους 20 βαθμούς στις υπόλοιπες περιοχές. Αύριο ο καιρός θα είναι αίθριος και θερμός. Οι άνεμοι θα τραπούν σταδιακά σε θαλάσσιους μέτριους 3 έως 4 Μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα παραμείνει ψηλότερη της κανονικής και θα ανέλθει στους 39 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 33 βαθμούς στα νότια παράλια, και στους 29 βαθμούς στα δυτικά παράλια.
Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.02 run on Monday, 24 June 1996 - 13:10:44