Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-06-28.

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Η Ελληνοκυπριακή πλευρά επείγεται για λύση του Κυπριακού δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ενώ απέρριψε κάθε ιδέα που δεν αποσκοπεί στην εξεύρεση κοινού εδάφους. Η κυβέρνηση, συνέχισε ο κύριος Κασουλίδης επείγεται για λύση, ακόμη και πριν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ενωμένη Ευρώπη, ώστε να συμμετάσχουν και οι Τουρκοκύπριοι. Εν τω μεταξύ οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρεττανία συμφώνησαν να συντονίσουν τις προσπάθειες τους για το Κυπριακό, προσπάθειες οι οποίες αναμένεται να εκδηλωθούν τον ερχόμενο χρόνο. Η συμφωνία επιτεύχθη κατά τη διάρκεια συνάντησης των ηγετών των δύο χωρών Μπίλ Κλίντον και Τζον Μέιτζορ στην Λυών, στο περιθώριο της Διάσκεψης των Επτά πλέον βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών της δύσης.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης ανέφερε ότι είμαστε έτοιμοι για διάλογο για την απαγκίστρωση, αλλά θα εισηγηθούμε δραστικότερη απαγκίστρωση από αυτήν που προτείνει ο Γενικός Γραμματέας. Ο κύριος Κασουλίδης, υπενθύμισε τις δικές μας προτάσεις για απαγκίστρωση πέραν του Πενταδακτύλου και του Τροόδους, ενώ σημείωσε ότι παραμένει ανοικτό το θέμα για μερική απαγκίστρωση, φτάνει να τεθεί χρονοδιάγραμμα για γενικότερη απαγκίστρωση.
Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στην Κύπρο, Χαν Σουγκ Τζου, συνέχισε και σήμερα τις επαφές του. Το πρωί συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια και με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, Σπύρο Κυπριανού. Πραγματοποιήθηκε επίσης συνάντηση του, με τον Ρώσσο Πρεσβευτή, Μπορίς Ζένκοφ. Ο κύριος Χαν μετέβη μετά στα κατεχόμενα, όπου είχε νέα συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς και με εκπροσώπους των λεγομένων συνδικαλιστικών οργανώσεων. Αυτή την ώρα, ο αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού συναντάται με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ενώ στις έξι και τριάντα θα συναντηθεί, μετά από δική του παράκληση, με αξιωματούχους της ΠΕΟ, της ΣΕΚ και της ΠΑΣΥΔΥ.
Ξεκάθαρες απαντήσεις για την τύχη των αγνοουμένων μας, αναμένουμε τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, σημειώνοντας ότι αναμένεται από το γενικό γραμματέα να διορίσει το τρίτο μέρος στην διερευνητική επιτροπή. Πρόσθεσε ότι η δική μας πλευρά ετοίμασε χάρτη με πιθανά σημεία που υπάρχουν τάφοι αγνοουμένων, τον οποίο θα παρουσιάσει στη διερευνητική επιτροπή. Κύριο αίτημα μας, δήλωσε είναι να ξεκαθαρίσει κατά πόσο είναι ζωντανοί οι αγνοούμενοι και να απελευθερωθούν ή κατά πόσο είναι νεκροί και να ανευρεθούν τα λείψανα τους και να ταφούν όπως αρμόζει. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι και η Τουρκοκυπριακή πλευρά έχει αποτυπώσει σε χάρτη τις κατηγορίες, στις οποίες κατατάσσει τους πεντακόσιους αγνοουμένους της, με κριτήριο την περιόδο και τον τόπο εξαφάνισής τους. Διακόσιοι είκοσι Τουρκοκύπριοι δηλώνονται ως αγνοούμενοι από το 1964, δέκα από το 1967 και διακόσιοι εβδομήντα από το 1974.
Δεν θα αρχίσει ποινική δίωξη εναντίον του Ανδρέα Αριστοδήμου Γιουρούκκη, σχετικά με την υπόθεση της δολοφονίας του Θεόφιλου Γεωργιάδη, αλλά θα συνεχιστεί η θανατική ανάκριση που άρχισε την περασμένη εβδομάδα στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας. Αυτό αποφάσισε ο Γενικός Εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης, μετά την μελέτη της εισήγησης του θανατικού ανακριτή. Η θανατική ανάκριση θα συνεχιστεί την Δευτέρα με την κατάθεση του κατάδικου Δημήτρη Ψωμά ο οποίος είχε κληθεί, σύμφωνα με προηγούμενες μαρτυρίες να βοηθήσει στη διάπραξη της δολοφονίας. Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιουρούκκης ζήτησε να καταθέσει ενώπιον του θανατικού ανακριτή για να ανατρέψει τις προηγούμενες καταθέσεις που τον θέτουν ως τον ηθικό αυτουργό του φόνου.
Μέσα σε κλίμα έντονων αντεκλίσεων, συνεχίζονται στην Αθήνα οι εργασίες του Τετάρτου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, το οποίο, με τη λήξη των εργασίων του -την ερχόμενη Κυριακή- θα πρέπει να αναδείξει και το διάδοχο του Ανδρέα Παπανδρέου στην ηγεσία του Κινήματος. Το συνέδριο διακόπηκε γύρω στη μία-και-τριάντα για μισή ώρα, ύστερα απο αιφνίδια αδιαθεσία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Απόστολου Κακλαμάνη. Ο κύριος Κακλαμάνης είχε ολοκληρώσει την ομιλία του και αποχώρησε απο το βήμα όταν έχασε τις αισθήσεις του. Ωστόσο, όπως μεταδίδεται απο την Αθήνα, η λιποθυμία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων δεν οφείλετο σε καρδιακό επεισόδιο και δεν εμπνέει ανησυχία. Στο επίκεντρο της σημερινής δεύτερης ημέρας των εργασιών του συνεδρίου, ήταν η ομιλία του δεύτερου υποψήφιου για την προεδρία, Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Ακη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος ανακοίνωσε και επίσημα, την υποψηφιότητά του. Ο κύριος Τσοχατζόπουλος υπογράμμισε ότι ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεν θα είναι πρωθυπουργός της Ελλάδας.
Ενώ δεν έχει εντοπιστεί άλλη κακέκτυπη κυβερνητική επιταγή, εκτός απο αυτή που έχει στα χέρια της η αστυνομία, εντούτοις άνδρες του ΤΑΕ Αρχηγείου έχουν επεκτείνει της έρευνες τους στην Αθήνα για τον εντοπισμό του ατόμου που διακίνησε, αντι να καταστρέψει τη λανθασμένη επιταγή. Σύμφωνα με τον αρχηγό της Αστυνομίας, Πανίκο Χατζηλοίζου, οι έρευνες της αστυνομίας έχουν, εδώ και λίγες μέρες, εντατικοποιηθεί λόγω του ότι είναι τέλος του μήνα και πιθανόν να κάνουν την εμφάνιση του και άλλες πλαστές επιταγές. Προτρέπει επίσης το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό στην εξαργύρωση των κυβερνητικών επιταγών.
'Ακαρπη απέβηκε και η σημερινή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών για την επίλυση των εκκρεμούντων θεμάτων στα αιτήματα των κυβερνητικών ιατρών. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν οι Υπουργοί Οικονομικών και Υγείας, Χριστόδουλος Χριστοδούλου και Μανώλης Χριστοφίδης, ο γενικός γραμματέας της Πασυδύ, Γλαύκος Χατζηπέτρου, ο Πρόεδρος του κλάδου των κυβερνητικών ιατρών, Δημήτρης Δημητρίου και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες. Παρά το γεγονός, όμως, ότι η συνάντηση έληξε και αυτή τη φορά χωρίς να εξευρεθεί συμφωνία σε τρία σημαντικά θέματα, εντούτοις αποφασίστηκε όπως αυτά παραπεμφθούν, γύρω στην τρίτη εβδομάδα του Ιουλίου, στην αρμόδια εξ υπουργών επιτροπή, αφού προηγουμένως καταρτισθούν προτάσεις από όλες τις πλευρές, με στόχο να βοηθηθεί η αίσια κατάληξη των διαβουλεύσεων.
Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό. Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος, αλλά σε μερικές παράλιες κυρίως περιοχές, αναμένεται να σχηματισθεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς, 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 20 βαθμούς στο εσωτερικό, τα ανατολικά και νότια παράλια και στους 18 στα βόρεια και δυτικά παράλια. Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στο εσωτερικό. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές ως νοτιοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι, 4 μποφόρ και τοπικά στα νότια παράλια παράλια μέχρι δυνατοί, 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και τοπικά ταραγμένη.
Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.02 run on Friday, 28 June 1996 - 14:24:03