Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-07-03.

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Η κυπριακή κυβέρνηση επιμένει στη διακρίβωση της τύχης ενός εκάστου των αγνοουμένων. Την πάγια θέση της κυβέρνησης επανέλαβε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών, Αλέκος Μιχαηλίδης, με αφορμή τον ισχυρισμο που διετύπωσε ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών, Τζων Κόρνμπλουμ, ότι τα Ηνωμένα Εθνη και άλλοι, πιστεύουν εδώ και καιρό, ότι οι αγνοούμενοι της Κύπρου είναι νεκροί. Η θέση αυτή του κυρίου Κόρνμπλουμ, περιέχεται σε απαντητική επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου και της Επιτροπής Δικαιοσύνης για την Κύπρο. Ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως, εάν ακόμη, υπάρχουν στοιχεία και τεκμήρια ότι κάποιοι αγνοούμενοι είναι νεκροί, θα πρέπει να υποδειχθεί το μερος της ταφής τους, να γίνει εκταφή και να ταφούν, όπως ορίζει η θρησκεία μας. Αυτό, πρόσθεσε, ισχύει και για τους Τουρκοκυπρίους αγνοουμένους." Εν τω μεταξυ η Κυπριακή Κυβερνηση αποφασισε να μοιράσει ποσο εννιακοσίων χιλιάδων λιρων στις οικογενειες των 162 Ελλαδιτών αγνοουμένων της Κυπριακής Τραγωδίας, σε ενδειξη ελάχιστης εκτίμησης της προσφοράς των Ελλαδιτών πεσόντων και αγνοουμένων που υπηρετούσαν στην Εθνικη Φρουρα ή στην ΕΛΔΥΚ το 1974. Σε σχετικη ανακοίνωση προεβη σημερα ο κυβερνητικός εκπροσωπος Γιαννακης Κασουλιδης.
Η Ελλάδα είναι έτοιμη να εφαρμόσει τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που προβλεπει το μνημόνιο Παπούλια - Γιλμάζ. Στη δήλωση αυτή προέβη ο υπουργος εξωτερικών της Ελλάδος Θοδωρος Πάγκαλος αμέσως μετα τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό υφυπουργό εξωτερικών Πήτερ Ταρνώφ. Ο κύριος Πάγκαλος ανέφερε στον Αμερικανό αξιωματούχο ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για εφαρμογή έστω και ορισμένων σημείων της συμφωνίας, όπως αυτό της μή διεξαγωγής στρατιωτικών γυμνασίων το καλοκαίρι. Εξέθεσε επίσης στον κύριο Ταρνώφ την ενόχληση της Ελληνικής πλευράς για τις παραβιάσεις του Ελληνικού εναερίου χώρου από την Τουρκία και υπογράμμισε τους κινδύνους που εγκυμονεί η κατάσταση αυτή. Από την πλευρά του, ο κύριος Ταρνώφ επανέλαβε το ενδιαφέρον της χώρας του για την περιοχή και για την μείωση της έντασης μεταξύ δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ.
Τις γνωστές προκλητικές δηλώσεις του επανέλαβε ο κατοχικός ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, μιλώντας ύστερα απο συνάντηση που είχε χθές με αντιπροσωπεία που διοργανώνει τις λεγόμενες "εκδηλώσεις ευγνωμοσύνης" που θα πραγματοποιηθούν για την επέτειο της Τουρκικής Εισβολής. Ο Ντενκτάς, επανέλαβε ότι το Ψευδοκράτος του, θα πρέπει να προχωρήσει σε στρατιωτική ενοποίηση με την Τουρκία, να ολοκληρώσει την Οικονομική ενοποίηση και να προσαρτήσει τις εξωτερικές υπηρεσίες του, στο Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών. Υποστήριξε επίσης ότι η ένταξη της Κύπρου σε μια Ενωμένη Ευρώπη, απο την οποία θα απουσιάζει η Τουρκία, δεν διάφερει διόλου απο τη ένωση με την Ελλαδα. Υποστηριξε επίσης, ότι οι Ελληνοκύπριοι στοχεύουν στην ίδρυση μιάς δεύτερης Ελληνικής Δημοκρατίας στην Μεσόγειο, ώστε, οπως είπε, να έχουν μια δεύτερη ψήφο στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Κρίσιμη θεωρείται η αυριανή μέρα αφού το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, θα αποφασίσει κατά πόσον θα παραχωρήσει την αύξηση στην ΑΤΑ από 1ης Ιουλίου. Σε σημερινή συνάντηση της εκτελεστικής επιτροπής του ΚΕΒΕ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κύριος Κληρίδης έδωσε την διαβεβαίωση ότι το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλη θα διεξαχθούν έντονες διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους, με στόχο την επίτευξη συναινετικής λύσης στο επίμαχο θέμα της καταβολής της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής. Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Φάνος Επιφανίου ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης έδωσε τη διαβεβαίωση ότι εαν και εφόσον οι κοινωνικοί εταίροι δεν καταλήξουν σε συναινετική λύση για το θέμα της καταβολής της αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής, τότε η Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να δώσει η ίδια λύση μέχρι τον Οκτώβριο.
Επιστολή με την οποία καλείται η Βουλή να επισπεύσει την ψήφιση του νομοσχεδίου για ποινικοποίηση του ρουσφετιού, απέστειλε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, προς τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού. Το σχετικά νομοσχέδιο εκκρεμεί ενώπιον της Βουλής από το 1993, με αποτέλεσμα, επισημαίνει ο Πρόεδρος στην επιστολή του, όχι μόνο να παρακωλύεται η εδραίωση της αξιοκρατίας, αλλά και να δημιουργούνται παρερμηνείες αναφορικά με τις προθέσεις των βουλευτών έναντι του προβλήματος του ρουσφετιού.
Η εξόρυξη χαλκού, επαναρχίζει στην Κύπρο, με την παραγωγή για πρώτη φορά πλακών γνησίου χαλκού, στο μεταλλείο Σκουριώτισσας. Μάλιστα, σύμφωνα με ενδείξεις, αναμένεται σε μερικά χρόνια, να εξορυχθούν από το ίδιο μεταλλείο και ποσότητες χρυσού. Τα έσοδα από την επεξεργασία και παραγωγή, για πρώτη φορά γνησίων πλακών χαλκού, αναμένεται να ανέλθουν στα οκτών μέχρι δέκα εκατομμύρια λίρες το χρόνο. Το μεταλλείο, που βρίσκεται κοντά στο χωριό Σκουριώτισσα, χρησιμοποιεί σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές για την εξόριξη του χαλκού, και σ' αυτό εργοδοτούνται γύρω στα ογδόντα άτομα, συμπεριλαμβανομένων και είκοσι αποφοίτων πανεπιστημίου. Το μεταλλείο, αναμένεται να λειτουργήσει για δέκα χρόνια, και υπολογίζεται ότι σ' αυτό υπάρχουν ποσότητες χρυσού, που πιθανόν να εξορυχθούν σε μερικά χρόνια. Η επαναλειτουργία του μεταλλείου, γίνεται σε μια περίοδο που οι διακυμάνσεις στην τιμή του χαλκού στο διεθνές χρηματιστήριο, είναι πολύ ψηλές.
Με τη συμμετοχή 77 συνέδρων οι οποίοι εκπροσωπούν χίλιες εκατόν ομογενειακές οργανώσεις απο την ανατολική και δυτική Ευρώπη, αρχίζει το ερχόμενο Σάββατο στη Λευκωσία το πρώτο συνέδριο της περιφέρειας Ευρώπης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. Ο Πρόεδρος της Περιφέριας Ευρώπης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Αγγελος Ασλανίδης, ανέφερε ότι κατα τη διάρκεια του συνεδρίου θα συσταθούν οκτώ επιτροπές. Η κάθε επιτροπή θα εκλέξει τον πρόεδρο της ο οποίος θα συμμετάσχει στο συντονιστικό οργανο.
Εμπόδια στις έρευνες που υποτίθεται ότι άρχισε το Ψευδοκράτος για διαλεύκανση της ένοπλης επίδρομης στην κατεχόμενη Μονή του Αποστόλου Βαρνάβα, παρεμβάλουν τα Τουρκοκυπριακά κόμματα που πρόσκεινται στον Ραούφ Ντενκτας. Οι ψευδοβουλευτες που ανήκουν στο Δημοκρατικό κόμμα και το Κόμμα Εθνικής Ενότητας, απουσιάζουν συστηματικά απο την λεγόμενη κοινοβουλευτική επιτροπή, που ανέλαβε την διερεύνηση της υπόθεσης. Το γεγονός αυτό καταγγέλει, ο Ψευδοβουλευτής, Οζκιέρ Οζκιούρ με επιστολή του στην Ψευδοβουλή, με την οποία σημειώνει ότι οι εν λόγω Ψευδοβουλευτές, παρεμβάλουν εμπόδια στις εργασίες της λεγόμενης επιτροπής διερεύνησης.
Ο Ρωσικός λαός προσέρχεται σήμερα στις κάλπες για να εκλέξει τον νέο Πρόεδρο της χώρας. Αντίπαλοι στον δεύτερο κρίσιμο γύρο των εκλογών είναι ο νύν Πρόεδρος Μπαρίς Γιέλτσιν και ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Γκενάντι Ζιουγκάνωφ. Το ποσοστό προσέλευσης των ψηφηφόρων στις κάλπες ήταν σημαντικά μειωμένο σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο, γεγονός που ευνοεί τον Γκενάντι Ζιουγκάνωφ, οι ψηφοφόροι του οποίου θεωρούνται πιό πειθαρχημένοι. Εκτιμάται ότι εάν η προσέλευση στις κάλπες δεν υπερβεί το 60%, ο Ζιουγκάνωφ θα είναι ο βέβαιος νικητής. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να γνωσθούν αργότερα απόψε.
Εν τω μεταξύ, περίπου δύο χιλιάδες Ρώσοι ψηφοφόροι που διαμένουν στην Κύπρο προσέρχονται σήμερα στα κατά τόπους εκλογικά τμήματα, για την ανάδειξη Προέδρου της χώρας. Στη Λευκωσία, οι Ρώσοι ψηφοφόροι ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στο Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο. Η ψηφοφορία διεξάγεται από τις οκτώ το πρωί μέχρι τις δέκα το βράδυ. Οπως ανέφερε, ο Ρώσος Πρέσβης στη Λευκωσία Μπαρίς Ζένκωφ, η σημερινή μέρα είναι κρίσιμη αφού κρίνεται η τύχη της Ρωσίας. Στον πρώτο γύρο των ρωσικών εκλογών που διεξήχθησαν στην Κύπρο ανέφερε ο κύριος Ζένκωφ, ο Μπαρίς Γιέλτσιν, εξασφάλισε ποσοστό 82 τοις εκατόν έναντι 7 τοις εκατόν, του ανθυποψηφίου του Γκενάντι Ζιουγκάνωφ.
Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.02 run on Wednesday, 3 July 1996 - 11:35:08