Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-07-07.

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Γνωστός Τουρκοκύπριος Δημοσιογράφος, ο οποίος ασκούσε κριτική κατά της πολιτικής Ντενκτάς, δολοφονήθηκε χθες βράδυ στην κατεχόμενη Λευκωσία. Πρόκειται για τον Κουτλού Ατταλέ, εξηνταενός χρόνων αρθρογράφο της εφημερίδας Γενί Ντουζεν, ο οποίος δολοφονήθηκε με αυτοματο όπλο στις 11 και 30 το βράδυ του Σαββάτου σε μικρή απόσταση από το σπίτι του. Ο Ατταλέ είχε πολλές φορές επικρίνει έντονα την διαμελιστική πολιτικη του Ραούφ Ντενκτάς. Είχε επίσης εκφράσει απόψεις εναντίον των εποίκων, επισημαίνοντας ότι με την πάροδο του χρόνου θα γίνουν πλειοψηφία στα κατεχόμενα. Ο ηγέτης του Ρεπουπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο οποιο πρόσκειται η εφημερίδα Γενί Ντουζέν που εργαζόταν ο Ατταλε, χαρακτήρισε την δολοφονία πολιτικό έγκλημα. Από τήν πλευρά του, ωστόσο, ο Ραούφ Ντεκτάς επεχείρησε νά επιρρίψει τήν ευθύνη σε κάποιους πού προσπαθούν, οπως ειπε, νά πυροδοτήσουν στό ψευδοκράτος κύμα τρομοκρατίας, μέ πολιτικά ελατήρια. Πρόκειται για την πρώτη δολοφονία Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου στα κατεχόμενα μετα την Τουρκική εισβολή του 1974 ενώ το 1963 είχαν δολοφονηθεί άλλοι δύο δημοσιογράφοι που αντιπολιτεύονταν τον Ραούφ Ντενκτάς. Τη δολοφονία του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου καταδίκασε σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλάυκος Κληρίδης. Η δολοφονία ενός δημοσιογράφου, τόνισε ο Πρόεδρος Κληρίδης, ειτε αυτή διαπράττεται στά κατεχόμενα, ειτε στίς ελεύθερες περιοχές, ειτε όπου γής, ειναι πράξη καταδικαστέα.
Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο στο τέλος Ιουλίου ή στις αρχες του Φθινοπώρου. Οπως αναφέρουν δύο σημερινές Αθηναικές εφημερίδες στόχος του κυριου Σημιτη είναι να υπάρξει συγκεκριμένο αποτέλεσμα κατά την επισκεψη, γι αυτό και αρχισε προετοιμασία με προσεκτικά βήματα. Τον πρωθυπουργό της Ελλαδας εχουν προσκαλέσει να επισκεφθεί την Κύπρο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και οι αρχηγοί ολων των Κυπριακων κομματων.
Μήνα διερευνητικών επαφών για το κυπριακό, χαρακτήρισε τον Ιούλιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης. Ο Πρόεδρος Κληρίδης αποκάλυψε σήμερα, ότι μετά τον Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ και τους Ρίτσιαρτ Μπίτι και Μαντλίν 'Ολμπραϊτ, θα επισκεφθεί την Κύπρο και απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης. Ο Πρόεδρος τής Δημοκρατίας επανέλαβε την θέση της κυβέρνησης για ουσιαστική απαγκίστρωση αποσυνδέοντας την από μια ενδεχόμενη προσπάθεια ευρύτερων επαφών μεταξύ των δύο πλευρών. Ο πρόεδρος Κληρίδης θεώρησε, εξάλλου, φυσιολογική την πρόθεση του Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ να διερευνήσει τις θέσεις των δύο πλευρών σε διάφορες πτυχές της δέσμης ιδεών Γκάλι. Αυτό, ειπε, δέν αποτελεί εκλπηξη δεδομένου οτι η δέσμη ιδεών καλύπτει ολες τίς πτυχές τού Κυπριακού.
Ο πρόεδρος Κληρίδης δέν εχει ακόμη αποφασίσει κατά πόσο θά ειναι υποψήφιος γιά δεύτερη θητεία στήν προεδρία τής Δημοκρατίας. Αυτό συνάγεται από σημερινές δηλώσεις τού κυρίου Κληρίδη απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων κατά πόσον θεωρεί τον πρωην υπουργό εξωτερικών Γιωργο Ιακωβου ως τον πιθανοτερο ανθυποψήφιό του για τις επόμενες προεδρικές εκλογές. Ο Πρόεδρος τής Δημοκρατίας ανέφερε οτι θα ασχοληθεί με τους ανθυποψηφίους του, οταν ο ιδιος αποφασίσει αν θα διεκδικήσει ξανα τήν Προεδρία.
Τελέσθηκε το πρωί στον Ιερό ναό Φανερωμένης στη Λευκωσία το μνημόσυνο του Εθνομάρτύρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και των άλλων αρχιερέων και προκρίτων που απαγχονίσθηκαν ή σφαγιάσθηκαν απο τους Τούρκους την εννάτην Ιουλίου 1821. Του μνημοσύνου προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος και παρεστη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης. Την θυσία των εθνομαρτύρων εξηρε στον επιμνημόσυνο λόγο του ο πρύτανης του Πανεπιστημιου Κύπρου Μιλτιάδης Χαχολιάδης. Στην συνέχεια εψάλη τρισάγιο και εγινε κατάθεση στεφάνων στο μαυσωλείο των εθνομαρτύρων στον περίβολο της εκκλησίας.
Συνεχίζεται για δευτερη μέρα στη Λευκωσία το συνέδριο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, περιφέρειας Ευρώπης. Το πρωί διεξήχθη συζήτηση με θέμα τον άγνωστο Ελληνισμό των Βαλκανίων. Εξετασθηκε επίσης η δυνατότητα κινητοποίησης των αποδήμων σε περιόδους κρίσεων. Αναμεσα στους σημερινούς εισηγητές περιλαμβανοταν και η Ελεονώρα Κοκαβέση,μαθήτρια,μέλος της Βουλής των Εφήβων. Θέμα της εισήγησης της, ηταν το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα. Οι εργασίες του συνεδριου ολοκλήρώνονται αύριο.
Με σκοπό την εξασφάλιση των χρημάτων που υπολείπονται για την πραγματοποίηση της μεγαλης Πανευρωπαϊκής εκδήλωσης των μοτοσυκλεττιστών από το Βερολίνο στην Κερύνεια διοργανώθηκε σήμερα ερανος σε ολες τις ελευθερες πόλεις της Κυπρου. Η ανταπόκριση ήταν τέτοια που ξεπέρασε τους στόχους της Ομοσπονδίας, αφού οι εισφορές από το κοινό της Κύπρου ξεπέρασαν τις 10 χιλιάδες λίρες. Τη συγκυνητικότερη όμως εισφορά έκαναν οι απόδημοι έλληνες στη Νοτιο Αφρική, οι οποίοι μέσω του ραδιοσταθμού Νεα Πανελλήνια φωνή Νοτιου Αφρικής, ο οποίος συνδέθηκε με το Ραδιόφωνο του ΛΟΓΟΥ κατα τη διάρκεια ειδικής εκπομπής, προσέφεραν το ποσό των δέκα χιλιάδων λιρών. Στη μαραθώνια εκπομπή του ΛΟΓΟΥ συνδέθηκαν επίσης οι τοπικοί σταθμοί Καναλι 9,86 στην Λεμεσό, ραδιο Μάτζικ στην Λάρνακα, και ραδιο Κοσμος στην Παφο. Στήν ενισχυση τής ολης προσπάθειες συνέβαλε καί ο ποδηλατης Μιχαλης Λοιζου ο οποίος συνοδευομενος απο μοτοσυκλετιστες, ξεκίνησε στις έντεκα τό πρώί απο την πλατεια Κεννεντυ στην Παφο μέ τελικό προορισμό τήν Πλατεία Ελευθερίας στήν Λευκωσία οπου αναμένεται νά φθάσει σε λίγο.
Με κοινή διακήρυξη καλής γειτονίας ,σταθερότητας και συνεργασίας στα Βαλκάνια ολοκληρώθηκαν σήμερα στη Σόφια της Βουλγαρίας, οι εργασίες της περιφερειακής συνόδου των χωρών των Βαλκανίων. Την κοινή διακηρυξη υπέγραψαν οι υπουργοί εξωτερικών της Βουλγαρίας, της Ελλαδας,της Ρουμανίας και της Γιουγκοσλαβίας, καθως και οι υφυπουργοί εξωτερικών της Βοσνίας της Τουρκίας και της Αλβανίας. Με την διακήρυξη, ολες οι χώρες δεσμεύονται να συνεργαστούν για να γίνει η περιοχή των Βαλκανίων χώρος σταθερότητας, ασφάλειας,και συνεργασίας σύμφωνα με την γενική διακήρυξη της Ευρωπης. Αποφασίστηκε επίσης να πραγματοποιηθεί, σε ημερομηνία που δεν έχει καθορισθεί ακόμη,σύνοδος των υπουργών άμυνας των χωρών που συμμετέιχαν στη σύνοδο της Σόφιας. Η προσεχής συνάντηση των υπουργών εξωτερικων των Βαλκανικών χώρών θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα το 1997.
Στην Τουρκία, το μικρο Ισλαμικό κόμμα της Μεγάλης ενότητας αποφάσισε να ταχθεί υπέρ της κυβέρνησης του Νετζμετίν Ερμπακαν στην αυριανη ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Τουρκική Βουλή. Εκτιμάται ότι η ψήφος των επτά βουλευτών του κόμματος μπορεί να αποβεί καθοριστική στην επιβίωση του κυβερνητικού συνασπισμού των Ισλαμιστών του κόμματος της Ευημερίας με το κομμα του Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλλέρ. .
Στην Ιερουσαλήμ, πέραν των τριών χιλιάδων ορθόδοξων Εβραίων, εξεγέρθησαν οταν οι αρχές αγνόησαν εκκλήσεις τους να κλείσουν κατα την διάρκεια της αργίας του Εβραικού Σαββάτου την κύρια εμπορική οδό Μπάρ Ιλάμ. Οι διαδηλωτές εριχναν πέτρες στούς αστυνομικούς οι οποίοι με την βοήθεια υδραντλιών προσπαθούσαν να διαλύσουν το εξαγριωμένο πλήθος. Κατα την διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν 10 ατομα.
Διήμερη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία πραγματοποιεί ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζάκ Σιράκ. Τον Γάλλο Πρόεδρο υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο της Τζέτα ο βασιλιάς Φάχτ. Οι συνομιλίες του Ζάκ Σιράκ στη Σαουδική Αραβία θα επικεντρωθούν σε θέματα ασφαλείας και την περαιτέρω σύσφιξη των πολιτικών δεσμών των δύο χωρών.
Παρ'ολίγον να σημειωθεί νέα αεροπορική τραγωδία στίς Ηνωμένες Πολιτείες οταν εξερράγη ο κινητήρας αεροσκάφους τη στιγμή που απογειωνόταν απο αεροδρόμιο της Φλώριδας. Από τό δυστύχημα σκοτώθηκε μία γυναίκα και ο δωδεκάχρονος γιός της, ενώ τραυματίστηκαν αρκετά άλλα ατομα. Εκπρόσωποι της αεροπορικής εταιρείας Δέλτα ανακοίνωσαν οτι θραύσματα του κινητήρα διαπέρασαν την ατρακτο του αεροσκάφους και εκσφενδονίστηκαν με δύναμη στην καμπίνα των επιβατών με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο ατομα.
Γερμανίδα τουρίστρια σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστυχημα χθες το βράδυ στην Πάφο. Προκειται για την Καρόλα Φίσιερ, 32 χρόνων, η οποία έχασε τη ζωή της όταν παρασύρθηκε από διπλοκάμπινο αυτοκίνητο ενω προσπαθούσε να διασταυρώσει τον δρόμο με τον σύζυγο της. Το δυστύχημα έγινε γύρω στις δέκα και μισή στην Λεοφωρο των Ταφων των Βασιλέων. Ο οδηγός του αυτοκινήτου Λάζαρος Νεοφύτου, 28 χρονων, μάγειρας από την Ταλα συνελήφθη από την αστυνομία βάσει δικαστικού εντάλματος.
Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.02 run on Sunday, 7 July 1996 - 22:27:01