Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-07-08.

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Η τουρκική Κυβέρνηση συνασπισμού ισλαμιστών - συντηρητικών, υπό τον Ισλαμιστή ηγέτη, Νετζμετίν 'Ερμπακαν, εξασφάλισε σήμερα ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο της χώρας. Ο συνασπισμός πήρε διακόσιες εβδομήντα οκτώ ψήφους, τρείς περισσότερες από όσες χρειαζόταν για να κερδίσει την ψηφοφορία. Εναντίον του συνασπισμού ψήφισαν διακόσιοι εξηντατέσσερεις βουλευτές και τέσσερεις τήρησαν αποχή. Η ανταρσία βουλευτών του Κόμματος του Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλέρ, δέν ήταν αρκετά μεγάλη, ώστε να επιφέρει την καταψήφιση του 'Ερμπακαν. Μόλις επισημοποιηθεί το αποτέλεσμα, ο Νετζμετίν 'Ερμπακαν θα γίνει ο πρώτος ισλαμιστής πρωθυπουργός της Τουρκίας.
Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Ντέηβιντ Χάνεϊ, είχε το πρωϊ συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, με τον οποίο συζήτησε διεξοδικά τις πέντε βασικές πτυχές του Κυπριακού προβλήματος. Μετά την συνάντηση, ο Βρετανός αξιωματούχος ανέφερε ότι δεν θα σχολιάζει όσα θα συζητεί κατά τις επαφές του. Ωστόσο ο Ντέηβιντ Χάνεϊ επανέλαβε την άποψη ότι θα ήταν προτιμότερο το Κυπριακό να επιλυθεί πριν απο την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σε δηλώσεις του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, ανέφερε ότι ο Σέρ Ντέϊβιντ Χάνεϊ, δέν έφερε τίποτε καινούργιο από τις επαφές του στην 'Αγκυρα. Αναφερόμενος στους φόβους που είχαν εκφράσει πρόσφατα πολιτικοί ηγέτες για αναβολή των πρωτοβουλιών στο Κυπριακό, ώστε να συμπέσουν με τις διαπραγματεύσεις για ένταξη στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση, ο κύριος Κασουλίδης είπε ότι επιβεβαιώθηκε η θέση του ότι δέν αναβάλλονται οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, αναμένοντας να συμπέσουν με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Στη συνέχεια ο κύριος Χάνεϊ συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών, Αλέκο Μιχαηλίδη. Το απόγευμα μετέβη στα κατεχόμενα, όπου συναντήθηκε με τον Ραουφ Ντενκτάς.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες τηρούν και πάλι πολιτική ίσων αποστάσεων έναντι των πρόσφατων στρατιωτικών ασκήσεων των Τούρκων στην Κύπρο και τις πτήσεις Ελληνικών μαχητικών πάνω απο το νησί. Η αθηναϊκη εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος" γράφει σήμερα, ότι η Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα κάλεσε την Ελληνική Κυβέρνηση να τερματίσει τις πτήσεις Ελληνικών μαχητικών πάνω απο την Κύπρο. Το δημοσιεύμα αναφέρει ότι ο Πρώτος Γραμματέας της πρεσβείας απαίτησε ουσιαστικά την αναστολή του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου. Ο διπλωμάτης υποστήριξε, ότι η αναβάθμιση των Τουρκικών πυροβολαρχιών κατά μήκος της πράσινης γραμμής, οφείλεται στην πρόσφατη πτήση δύο Ελληνικών ΕΦ-16 πάνω απο την περιοχή. Εξ'άλλου, η Αθηναϊκή εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" γράφει ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, χαρακτήρισε προκλητική την Τουρκική συμπεριφορά σε ότι αφορά τις ασκήσεις στην Κύπρο. Ο Πρόεδρος Κλίντον, που έκανε την αναφορά αυτή σε απαντητική επιστολή του προς Ελληνες ομογενείς, χαρακτήρισε επίσης "ανάρμοστη" την συμπεριφορά των Τούρκων στο θέμα της νήσου Γαύδου.
Την παραίτηση απ'όλα τα αξιώματά του στο Κίνημα Ελευθέρων Δημοκρατών υπέβαλε ο αντιπρόεδρος του Κινήματος, Φρίξος Κολώτας. Η απόφαση αυτή, επισημαίνει ο κυριος Κολώτας, οφείλεται κυρίως στην προσωπική συμπεριφορά του Γιώργου Βασιλείου, και στην διαφωνία τους για το Κυπριακό. Ο κύριος Κολώτας αναφέρει τους λόγους της παραίτησης του, σε επιστολή που απεστειλε στον πρόεδρο του Κινηματος Γιωργο Βασιλείου, στις 24 Ιουνίου, και η οποία δόθηκε σημερα στην δημοσιότητα. Στην επιστολή παραίτησης του ο κυριος Κολώτας ομολογεί ότι η διαφωνία με τον κύριο Βασιλείου στο Κυπριακό, οφείλεται σε δική του μετατόπιση, γιατί έχει πλέον πεισθεί, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ότι είναι ορθή η θέση πως δεν μπορούν να επαναρχίσουν συνομιλίες για το Κυπριακό, χωρίς προηγουμένως την εξεύρεση κοινού εδάφους. Την θέση του αυτή, αποκαλύπτει ο κυριος Κολώτας, την γνωστοποίησε πολλές φορές στον κύριο Βασιλείου, ο οποίος αρνείτο να την συζητήσει.
Ο πρωθυπουργος της Ελλάδας, Κώστας Σημίτης, θα επισκεφθεί την Κύπρο προσεχώς, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης. Ο κύριος Κασουλίδης ανέφερε ότι η ημερομηνία επίσκεψης του Πρωθυπουργού της Ελλάδος Κώστα Σημίτη στην Κύπρο δεν έχει καθοριστεί ακόμη. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, διευκρίνησε ότι η πρόσκληση επεδώθη απο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη και έγινε αποδεκτή απο τον 'Ελληνα Πρωθυπουργό.
Ο θεσμός των Εθελοντών Πενταετούς Υποχρέωσης είναι θεσμός ανάγκης για την Εθνική Φρουρά και γίνονται τεράστιες προσπάθειες για την βελτίωση του, δήλωσε σήμερα ο ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Ηλιάδης. Ο κύριος Ηλιάδης, ανέφερε ότι στο πλαίσιο των προσπαθειών για βελτίωση του θεσμού, συστάθηκε Επιτροπή από Υπηρεσιακούς Λειτουργούς του Υπουργείου Αμυνας και Αξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς. Σχολιάζοντας δημοσίευμα εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο εξαγοράζεται η ελευθερία των Ε.Π.Υ, ο Υπουργός Αμυνας διευκρίνησε ότι υπάρχουν νόμοι και κανονισμοί, όχι μόνο για τους Ε.Π.Υ., αλλά και για οποιοδήποτε μόνιμο στέλεχος της Εθνικής Φρουράς όταν εξέρχεται με τη θέληση του από την υπηρεσία να απαιτούνται από το κράτος τα έξοδα της εκπαίδευσης. Το χρονικό περιθώριο δοκιμής για τους Ε.Π.Υ ανέφερε ο κύριος Ηλιάδης, είναι οι δυο πρώτοι μήνες από την είσοδο τους στην Εθνική Φρουρά.
Η απόφαση του Αρχιμανδρίτη Παγκράτιου Μερακλή να μήν καταθέσει εναντίον των κατηγορουμένων Ανδρέα Τρύφωνος και Γεώργιου Πέτρου Κουκουμά είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή της ποινικής δίωξης των κατηγορουμένων. Στην απόφαση του ο Γενικός Εισαγγελέας αναφέρει ότι η εκδίκαση της υπόθεσης δεν μπορεί να συνεχιστεί, λόγω της άρνησης του Αρχιμανδρίτη -του βασικού μάρτυρα της υπόθεσης- να καταθέσει. Ο δικηγόρος υπεράσπισης των κατηγορουμένων, Ευάγγελος Χειμώνας, έφερε ένσταση στην απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα, διότι, όπως είπε, πιστεύει ότι θα ήταν ορθότερο να αποδειχθεί η αθωότητα τους επειδή η συμπεριφορά των πελατών του δεν έβλαψε τον Αρχιμανδρίτη Παγκράτιο. Είπε επίσεις ότι επεφύλασσει το δικαίωμα πολιτικής αγωγής εναντίον οποιουδήποτε, για άσκηση κακόβουλης ποινικής δίωξης.
Τρομοκρατική οργάνωση με την επωνυμία " Τουρκική Ταξιαρχία Εκδίκησης ", ανέλαβε την ευθύνη για την προχθεσινή δολοφονία του προοδευτικού Τουρκοκυπρίου δημοσιογράφου Κουτλού Αταλί. 'Οπως αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμα της η Τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Κιμπρις", άγνωστος ο οποίος τηλεφώνησε στα γραφεία της εφημερίδας, ανέλαβε την ευθύνη της δολοφονίας του δημοσιογράφου Κουτλού Αταλί, εκ μέρους της οργάνωσης. Η οργάνωση είχε κάνει την εμφάνιση της πριν απο λίγους μήνες με προκηρύξεις, απειλώντας ότι θα τιμωρούσε "όσους δεν υπερασπίζονται την υπόθεση των Τούρκων στην Κύπρο. Εν τω μεταξύ, στα κατεχόμενα επικρατεί μεγάλος αναβρασμός, μετά το στυγερό έγκλημα και σύσσωμος ο Τουρκοκυπριακός τύπος το καταδικάζει, απαιτώντας την απονομή δικαιοσύνης.
Με κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων, στην Ξενοδοχειακή Βιομηχανία, προειδοποιούν οι συντεχνίες, εάν η κυβέρνηση δεν ανακαλέσει τις άδειες απασχόλησης αλλοδαπών στα ξενοδοχεία. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, μέλη της ΠΕΟ και της ΣΕΚ, θα πραγματοποιήσουν πικεττοφορία, την Τρίτη 11 Ιουλίου, στην Πάφο και την Κυριακή 16 Ιουλίου στο Παραλίμνι, ζητώντας διασφάλιση του δικαιώματος εργασίας και τερματισμό της απασχόλησης των αλλοδαπών, νομίμων και παρανόμων. Απο την πλευρά της, η εργοδοτική πλευρά διαφωνεί με την θέση για γενική ανάκληση των αδειών εργοδότησης αλλοδαπών, στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, και καλεί τις συντεχνίες σε διάλογο.
Ποσό ύψους 20 εκατομμυρίων λιρών, το οποίο κατανέμεται σε 13 συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς, μελέτησε σήμερα η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Στους προϋπολογισμούς αυτούς περιλαμβάνονται επιδοτήσεις στους αγελαδοτρόφους και τους γεωργούς, κάλυψη νέων θέσεων στην Αστυνομία και την Εθνική Φρουρά, κάλυψη για την σύναψη δανείου απο τον Δήμο Αγλαντζιάς για την δημιουργία βιοτεχνικής επιτροπής και άλλα. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Αλέξης Γαλανός, δήλωσε ότι για μερικούς από τους προϋπολογισμούς ζητήθηκαν περαιτέρω διευκρινήσεις, ενώ ορισμένοι από αυτούς, παραπέμπονται στην νέα βουλευτική σύνοδο τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Η ΟΕΛΜΕΚ αποδέχεται την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για ενοποίηση των Ενιαίων Απολυτηρίων και Εισαγωγικών Εξετάσεων. Οπως ανέφερε ο Πρόεδρός της, 'Ανθιμος Παντελή, η ΟΕΛΜΕΚ αφού μελέτησε την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για την ενοποίηση των Ενιαίων Απολυτηρίων και Εισαγωγικών Εξετάσεων, αποφάσισε να την αποδεχθεί όχι όμως κατά τη νέα σχολική χρονιά. Ο χρόνος, ανέφερε ο κύριος Παντελή που δόθηκε στην Ομοσπονδία για να μελετήσει την πρόταση, ήταν ανεπαρκής.
Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.02 run on Monday, 8 July 1996 - 18:31:29