Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-07-09.

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Δύο θρασύτατες ληστείες είχαμε το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Η πρώτη ληστεία έγινε σε υποκατάστημα της Λαϊκής Τράπεζας στην Λάρνακα και η δεύτερη σε ξενοδοχείο στην Πάφο. Στην Λάρνακα, διαρρήκτες πήραν τριάντα δυό χιλιάδες, εξακόσιες λίρες από το χρηματοκιβώτιο του υποκαταστή- ματος της Λαϊκής Τράπεζας, στη Λεωφόρο Στρατηγού Τιμάγια. Η διάρρηξη έγινε αντιληπτή το πρωί, όταν οι υπάλληλοι της Τράπεζας, προσήλθαν στις εργασίες τους. Η πίσω πόρτα του υποκαταστηματος είχε παραβιαστεί, όπως και το χρηματοκιβώτιο. Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Γραφείου Τύπου της Λαϊκής Τράπεζας, οι δράστες προσπάθησαν, χωρίς επιτυχία, να παραβιάσουν και την αυτόματη τραπεζική μηχανή του καταστήματος. Η υποθεση διερευνάται από την Αστυνομία.
Στην Πάφο, η ένοπλη ληστεία διαπράχθηκε σε ξενοδοχείο σήμερα το πρωϊ. Σύμφωνα με την Αστυνομία, τρεις κουκουλοφόροι, υπό την απειλή κυνηγετικού όπλου και μαχαιριού, απέσπασαν από τον υπάλληλο υποδοχής του ξενοδοχείου, δυόμισυ περίπου χιλιάδες λίρες. Προτού φύγουν από το ξενοδοχείο, οι κουκουλοφόροι γρονθοκόπησαν τον υπάλληλο υποδοχής και τον φρουρό του ξενοδοχείου. Ο υπάλληλος υποδοχής, ο οποίος είναι από τη Σρι Λάνκα και ο φρουρός, ο οποίος είναι Πόντιος, μεταφέρθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου, για κατάθεση. Η Αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό, για τη σύλληψη των δραστών.
Σε οκταήμερη κράτηση τέθηκε σήμερα ο Νίκος Μούθουνος από τον Λιμνάτη, ο οποίος πυροβόλησε χθές βράδυ την έγκυο σύζυγό του, Ντίνα, στο λαιμό, με αποτέλεσμα το θάνατο το οκτάμηνου εμβρίου. Ο Μούθουνος τηλεφώνησε λίγο πρίν τις επτά στην Αστυνομία και ανέφερε ότι πυροβόλησε την γυναίκα του. 'Οταν η Αστυνομία μετέβη στη σκηνή, βρήκε την σύζυγο του δράστη να πλέει σε λίμνη αίματος και διευθετήθηκε η μεταφορά της στο νοσοκομείο. Οι γιατροί κατέβαλαν απεγνωσμένες προσπάθειες για διάσωση του εμβρίου, χωρίς αποτέλεσμα. Η Ντίνα εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Τμήμα Εντατικής Παρακολούθησης του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού. Η κατάστασή της είναι κρίσιμη. Σε θεληματική του κατάθεση, ο δράστης ομολόγησε την διάπραξη του εγκλήματος και είπε ότι είχε με την σύζυγό του έντονη συζήτηση για θέματα ηθικής.
Σαφή προειδοποίηση προς τον Πρόεδρο Κλίντον απηύθυνε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, 'Αντριου 'Αθενς, ενόψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών. Ο κύριος 'Αθενς δήλωσε ξεκάθαρα ότι η ομογένεια δεν προτίθεται να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια στον Μπίλ Κλίντον, οικονομική ή σε ψήφους, αν δεν είναι σίγουρη ότι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών θα ασχοληθεί σοβαρά με το Κυπριακό. Εξ'άλλου, ο 'Αντυ Μάνατος, σύμβουλος του Προέδρου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, επεσήμανε κάποια ενθαρρυντικά στοιχεία στην επιστολή που απηύθυνε ο Πρόεδρος Κλίντον στο Πρωθυπουργό Σημίτη. Ο κύριος Μάνατος θεωρεί ως θετικό το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Κλίντον τάχθηκε υπέρ των ελληνικών θέσεων στην υπόθεση της Γαύδου και ότι αναφέρθηκε συγκεκριμένα για τα ελληνικά σύνορα. Πιστεύει, επίσης, ότι η αναφορά του Μπίλ Κλίντον στο Κυπριακό, ως σημαντικό πρόβλημα, αποτελεί μία νέα δέσμευση εκ μέρους του.
Τον αυτοδιορισμό του ως πρεσβευτή του Βυζαντίου στην Κύπρο, με έδρα την Ευρύχου, κοινοποίησε ο Αρχιμανδρίτης Παγκράτιος Μερακλής, με χειρόγραφη επιστολή που απέστειλε στις 20 Μαϊου στον πρεσβευτή της Ρωσσίας στην Λευκωσία, Μπόρις Ζένκοφ. Η Επιστολή αυτή, γράφει επι λέξει ο Αρχιμανδρίτης Παγκράτιος, είναι διά σάς και τον κύριο Υπουργόν Εξωτερικών της Χώρας. Σας γνωστοποιούμεν ότι, το Β.Α.Κ.Χ.Ο. έχει τώρα πρεσβεία του την Ευρύχου, με πρέσβη εμένα. Είχαμε παρει εντολή απο την Κωνσταντινούπολη να σας στείλουμε αυτή την ενημέρωση. Και υπογράφει. Με σεβασμό ο πρέσβης, Αρχιμανδριτης Παγκρατιος Μερακλής. Σημειωνεται ότι της επιστολης αυτης προηγήθηκε άλλη, με αποστολέα το αυτοαποκαλουμενο Βυζαντινόν Στρατιωτικόν Επιτελείον Κωνσταντινοπόλεως. Με αυτήν ζητειτο απο τον κυριο Ζενκωφ να διευθετήσει συνάντηση με τον Αρχηγό του Β.Α.Κ.Χ.Ο. στην Κυπρο. Επισημαίνετο μάλιστα, ότι στην συνάντηση ο Αρχηγος του Β.Α.Κ.Χ.Ο., θα επέδιδε στον κυριο Ζενκωφ επιστολή, για τον πρόεδρο της Ρωσσικής Δημοκρατίας. Οι επιστολές αυτές προκάλεσαν σωρεία ερωτηματικών στον κύριο Ζένκωφ, ο οποίος ζήτησε ενημερωση απο τις εκκλησιατικές αρχές του τόπου. Παρόμοια πληροφόρηση ζήτησε και απο τις πολιτικές αρχές. Κληθείς σημερα να σχολιάσει το θέμα, ο υπουργός Εξωτερικων εξέφρασε πλήρη άγνοια. Ερωτηθείς για το θέμα ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δήλωσε ότι πληροφορηθηκε για την υπάρξη των επιστολών απο τον Ρωσσο πρεσβη. Ο Μακαριώτατος ανέφερε ότι σε συνάντηση που είχε με τον Παγκράτιο, ο Αρχιμανδρίτης παραδέχθηκε ότι η επιστολή είναι δική του.
Τρόπους συνεργασίας των Αστυνομικών Σωμάτων της Κύπρου και της Ελλάδας, για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος και της παράνομης διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών, συζήτησαν σε σύσκεψη στο Αρχηγείο Αστυνομίας, οι Υπουργοί Δημοσίας Τάξεως της Ελλάδας και της Κύπρου, Κώστας Γείτονας και Αλέκος Ευαγγέλου και η ηγεσία της Αστυνομίας. Αναφερόμενος στους ισχυρισμούς ότι η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν καταστεί κέντρα της διεθνούς τρομοκρατίας, ο κύριος Γείτονας είπε ότι αυτά είναι γνωστά τεχνάσματα της Τουρκίας. Ο κύριος Γείτονας συναντήθηκε στη συνέχεια με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και ακολούθως με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Επισκέφθηκε επίσης τα φυλακισμένα μνήματα στη Λευκωσία.
Θέμα ποιότητας του προσφερόμενου προϊόντος και όχι θέμα επιδότησης χαρακτηρίζει ο Υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουριστική βιομηχανία. Σε δηλώσεις του ο Κύριος Χριστοδούλου είπε ότι οι ξενοδόχοι πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν μπορεί συνεχώς να αυξάνονται οι κλίνες και να αναλάβουν τις ευθύνες τους όπως τις δικές του ευθύνες θα αναλάβει και το κράτος. Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι είναι αδιανόητο να αναμένουν επιδοτήσεις οι ξενοδόχοι. Ο κύριος Χριστοδούλου κατέθεσε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο το πακέτο των μέτρων που αποφάσισε χθες η Υπουργική Επιτροπή και με το οποίο δεν συμφωνούν οι ξενοδόχοι.
Τον νέο Διοικητή της ΕΛΔΥΚ, Συνταγματάρχη Αθανάσιο Γαλάνη, συνοδευόμενο από τον αποχωρούντα Διοικητή της Δύναμης, Συνταγματάρχη Ιωάννη Παπαδάκη, δέχθηκε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. Ο Μακαριώτατος, αφού καλοσώρισε τον κύριο Γαλάνη στην Κύπρο, τον ενημέρωσε για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει σήμερα ο Κυπριακός Ελληνισμός. Με τη σειρά του, ο νέος Διοικητής της ΕΛΔΥΚ, διαβεβαίωσε τον Μακαριώτατο, ότι θα δώσει τον καλύτερο του εαυτό, για να ανταποκριθεί στα νέα σοβαρά του καθήκοντα.
Ομάδα παιδιών, κατηχητικού σχολείου της Λευκάδας, που επισκέπτεται από χτες της Κύπρο και θα παραμείνει μέχρι και την Παρασκευή, δέχθηκε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. Ο Μακαριώτατος, αφού καλοσώρισε τα παιδιά στο νησί μας, τα ενημέρωσε για την ιστορία, τα πάθη, αλλά και την γενικότερη προσφορά της Κύπρου, στον Ελληνισμό. Τους εξήγησε επίσης την συμπεριφορά των ισχυρών της γης, απέναντι στο πρόβλημα της Κύπρου, και τις οδυνηρές λύσεις που κάποιοι θέλουν να μας επιβάλουν. Τα παιδιά, αφού άκουσαν με προσοχή τον Μακαριώτατο, τον ευχαρίστησαν για την φιλοξενία, αλλά και για την συμβολή του στη συντήρηση των ελληνοχριστιανικών παραδόσεων.
Συνομιλίες για Ευρωπαϊκά κυρίως θέματα, είχε το μεσημέρι στην Αθήνα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γεώργιος Ρωμαίος, με τον Γάλλο υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τις Κοινοτικές υποθέσεις, Μισιέλ Μπαρνιέ. Στη συνάντηση συζητήθηκαν μεταξύ, άλλων, θέματα σχετικά με την Διακυβερνητική Διάσκεψη, ενώ έγινε και μακρά συζήτηση για τα προβλήματα με την Τουρκία. Ο κύριος Ρωμαίος εξήγησε στον συνομιλητή του το όλο πρόβλημα των σχέσεων με την Τουρκία και κυρίως το πρόβλημα της τουρκικής προκλητικότητας.
Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζιαμιν Νετανιάχου, έφθασε στις Ηνωμένες Πολιτείες, πραγματοποιώντας την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο εξωτερικό απο την εκλογή του στο πρωθυπουργικό αξίωμα τον περασμένο μήνα. Το ταξίδι, θεωρείται καθοριστικό για την μελλοντική πορεία του διαλόγου για το Μεσανατολικό. Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, δήλωσε ότι θα επιδιώξει την εξασφάλιση της Αμερικανικής υποστήριξης στη σκληρή στάση του έναντι των Αράβων. Ωστόσο, μία τέτοια εξέλιξη θα πρέπει να θεωρήται απίθανη, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες όχι μόνο δεν είναι διατεθημένες να μεταβάλουν την πολιτική τους, αλλά και έχουν διακηρύξει δημόσια ότι αναμένουν απο τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό να εναρμονιστεί με τις υπάρχουσες συμφωνίες για το μεσανατολικό.
Στην Νότιο Αφρική, η τύχη πενηντατεσσάρων ατόμων αγνοείται συνεπεία της πρωτοφανούς χιονοπτώσεως που πλήττει ολόκληρη την χώρα. Σύμφωνα με τις αρχές, οι πενηντατέσσερεις πολίτες χάθηκαν στα βουνά Ντράγκενσμπεργκ τα οποία έχουν καλυφθεί απο χιόνι. Δεκαεπτά συνολικά άτομα, έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής απο το δριμύ ψύχος που πλήττει την περιοχή.
Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.02 run on Tuesday, 9 July 1996 - 20:00:01