Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-07-13.

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Σοβαρές διαστάσεις μέ πολιτικές προεκτάσεις προσλαμβάνουν τά επεισόδια λιθοβολισμών σέ διάφορες περιοχές τής Γραμμής Αντιπαράταξης, πού προκαλούν οι Τούρκοι Αττίλες τίς τελευταίες ημέρες. Ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της οδού Μίνωος παρά την Γραμμή Αττίλα στην Λευκωσία, απο την κλιμακούμενη προκλητικότητα των στρατευμάτων κατοχής. Τούρκοι στρατιώτες, συνέχισαν και χθες βράδυ να πετροβολούν από τα φυλάκιά τους, σπίτια Ελληνοκυπρίων, προκαλώντας ζημιές και απειλώντας τη σωματική ακεραιότητα των κατοίκων της περιοχής. Το γεγονός αυτό, ανάγκασε την Εθνική Φρουρά να ενισχύσει την παρουσία της στην περιοχή Αγίου Κασιανού. Εξαλλου, Τούρκοι που επανδρώνουν φυλάκια στον δρόμο Δεκέλειας - Αμμοχώστου, πετροβόλησαν χθες βράδυ διερχόμενα αυτοκίνητα προκαλώντας ζημιές.
Πολιτικοί παρατηρητές εκφράζουν τήν αποψη οτ τα τελευταία επεισόδια δεν πρέπει να θεωρούνται άσχετα με την επικείμενη επίσκεψη αμερικανών αξιωματούχων και τεχνοκρατών του πενταγώνου στην Κύπρο, οι οποίοι σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν το θέμα της ασφάλειας. Εξάλλου, Αρχηγοί ή Εκπρόσωποι κομμάτων πού επισκέφθηκαν τήν περιοχή τών επεισοδίων στόν Αγιο Κασσιανό, βλέπουν τίς Τουρκικές προκλήσεις νά σχετίζονται μέ τήν φιλολογία περί απαγκίστρωσης πού αναπτίσσεται προσφάτως από διάφορες πλευρές. Ωστόσο, οι πολιτικοί Αρχηγοί εκφράζουν διαφορετικές απόψεις για το ευρύτερο θέμα της απαγκίστρωσης. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Γιαννάκης Μάτσης, τάσσεται κατά της μερικής απαγκίστρωσης και προτείνει ευρύτερη απαγκίστρωση. Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, καλεί την κυβέρνηση και τα Ηνωμένα Εθνη να λάβουν μέτρα, ώστε να μπορέσουν οι κάτοικοι να διαβιώνουν χωρίς φόβο. Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης και ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Νίκος Μουσιούττας, τάσσονται κατά της απαγκίστρωσης και θεωρούν τα σημερινά επεισόδια, αποτέλεσμα της υφιστάμενης συμφωνίας. Να αναφέρουμε ότι τα Ηνωμένα Εθνη προτείνουν μερική απαγκίστρωση, ενώ η κυβέρνηση αντιπροτείνει απαγκίστρωση πέραν του Τροόδους και του Πενταδακτύλου.
Ο Εκπροσωπος τύπου της ειρηνευτικής δυναμης Βαλτεμάρ Ροκοζέφσκι, προσπαθωντας να κρατησει πολιτική ισων αποστασεων, δήλωσε ότι οι στρατιωτικες δυναμεις των δυο πλευρων, προβαινουν κατα καιρούς σε ανοητη, κατα την έκφρασή του, συμπεριφορα. Η ηγεσια της Ουνφικυπ, δήλωσε ο εκπροσωπός της, βρισκεται σε επαφη με τις κατοχικες δυναμεις. Πιστευουμε προσθεσε ότι με τις επαφες αυτες, καθως και με τις συχνες περιπολίες, θα μπορεσουμε να λύσουμε αυτό το προβλημα. Ο κύριος Ροκοζεφσκι, διαφωνησε τελος με τις εκτιμησεις του κυβερνητικού εκπροσωπου, ότι αυτα τα επεισοδια αποδεικνύουν ότι οι συμφωνιες απαγκιστρωσης είναι ανώφελες και τόνισε ότι η Ουνφυκυπ, πιστευει πως αυτα τα επεισοδια, καλούν για περαιτέρω απαγκιστρωση.
Νέο ελιγμό, ο οποίος στοχεύει στην οριστική εξουδετέρωση των προσπαθειών για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, πραγματοποίησε ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς. Συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια χθεσινής συζήτησης στην ψευδοβουλή, ο κατοχικός ηγέτης κατέθεσε πρόταση με βάση την οποία, η Τουρκοκυπριακή πλευρά θα αποδεχθεί την διεξαγωγή συνομιλιών, μόνο εάν αναγνωριστεί εκ των προτέρων, η λεγόμενη Τουρκοκυπριακή κυριαρχία και διακοπεί η πορεία ένταξης της Κύπρου, στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Απείλησε δε, ότι σε περίπτωση που οι άλλες πολιτικές δυνάμεις στα κατεχόμενα διαφωνούν με την στάση του, δεν θα συνεχίσει να εκπροσωπεί την Τουρκοκυπριακή πλευρά στις συνομιλίες. Ο Ντενκτάς ανέφερε ότι θα πρέπει -σε συνεννόηση με την Αγκυρα- να καθοριστεί νέα πορεία στο Κυπριακό, εάν οι απαιτήσεις των Τουρκοκυρπίων δεν γίνουν αποδεκτές. Η πρόταση Ντενκτάς, δεν κατατέθηκε υπο την μορφή ψηφίσματος, αλλά και δεν απορρίφθηκε στο τέλος της συζήτησης. Το γεγονός αυτό, μπορεί να τύχει εκμετάλλευσης απο τον Ραούφ Ντενκτάς, αφού θεωρήται βέβαιο, ότι ο κατοχικός ηγέτης θα υποστηρίζει ότι η πρόταση του έγινε αποδεκτή. Ο Ντεντκάς επανέλαβε, ότι για τους Τουρκοκυπρίους, η δέσμη ιδεών Γκάλι παραμένει βάση για συζήτηση και υποστήριξε, ότι στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσε να συζητηθεί και η πρόταση για αποστρατιω-τικοποίηση.
Η Κυβέρνηση, χαιρέτησε την απόφαση για επιλογή της Κύπρου, ως έδρα τής προεδρίας για επιτήρηση της συμφωνίας κατάπαυσης τού πυρός στον Νότιο Λίβανο. Ο Υπουργός εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης, χαρακτήρισε τήν απόφαση ως μία καλή εξέλιξη γιά ολόκληρη τήν περιοχή. Η απόφαση, ειπε ο κύριος Μιχαηλίδης, ενισχύει πολιτικά τήν Κύπρο καί υπογραμμίζει πώς αν τό Κυπριακό λυθεί, τότε σίγουρα η Νήσος μπορεί νά διαδραματίσει ακόμη πιό αποτελεσματικό ρόλο στή Μέση Ανατολή. Πέντε χωρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, τό Ισραήλ, η Συρία καί ο Λίβανος, συμφώνησαν χθές βράδυ σε συνάντηση στήν Ουάσιγκτον τούς τρόπους μέ τούς οποίους θά επιτηρείται η συμφωνία στό Λίβανο. Η βάση της ομάδας των παρατηρητών θα βρίσκεται στην πόλη Νακούρα του νοτίου Λιβάνου, ενώ η εδρα τής Προεδρίας θα βρίσκεται στην Λευκωσια. Τό Γραφείο στή Κύπρο θα λειτουργεί σε εικοσιτετράωρη βάση, για να δέχεται παράπονα σχετικά μέ παραβιάσεις τής εκεχειρίας. Την προεδρία, θα αναλαμβάνουν εκ περιτροπής οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία, γιά διάστημα εξη μηνών.
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ, ο οποίος επισκέπτεται τα νησιά της άγονης γραμμής στις Κυκλάδες, κάλεσε τον ελληνικό λαό σε ενότητα και απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς την Αγκυρα για αντιμετώπιση της κρίσης. Ο κύριος Εβερτ ζήτησε επίσης σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο. Ο Πρόεδρος τής Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση απόκρυψε την αμερικανική παρέμβαση για την υπερπτήση ελληνικών αεροσκαφών στην Κύπρο, επισημαίνοντας ότι σχετική ανακοίνωση δεν μπορεί να γίνεται από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας. Ο Μιλτιάδης Εβερτ χαρακτήρισε επίσης επικίνδυνη ανοχή την στάση των συμμάχων της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία.
Σε αγνωστο ασφαλές μέρος μεταφέρθηκε ο πυρινικός εξοπλισμός πού ανακαλύφθηκε πρίν από δύο μήνες στό Λιμάνι Λεμεσού. Μέ δηλώσεις της, ανώτερη κυβερνητική πηγή υποβάθμισε τίς πληροφορίες περί πυρηνικού όπλου, τονίζοντας οτι ο εξοπλισμός από μόνος του δεν ειναι όπλο. Τό πυρηνικό υλικό εντοπίστηκε πρίν από δύο μήνες σε αποθήκη τού Νέου Λιμανιού Λεμεσού, ύστερα από πληροφορίες πού εδωσε στίς Αρχές Ασφαλείας τής Δημοκρατίας, ξένη Υπηρεσία. Η κατάσχεση διατάχθηκε, με βάση προσωρινό νόμο που ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων και ο οποίος προνοεί την κατάσχεση εμπορευμάτων για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Το Ζιρκόνιο είναι μέταλλο, το οποίο λόγω της μικρής του απορροφητικότητας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επικάλυψη πυρηνικών υλικών, καθώς και στην κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων. Ακόμη, θά μπορούσε νά χρησιμοποιηθεί γιά τήν κατασκευή εκτοξευτήρων πυρηνικών κεφαλών. Οι ποσότητες Ζιρκονίου που κατασχέθηκαν στην Λεμεσό, είναι σε μορφή διαφόρων εξαρτημάτων. Σύμφωνα μέ πληροφορίες τού ΛΟΓΟΥ, ο πυρηνικός εξοπλισμός προήρχετο από τήν Γεωργία καί ειχε προορισμό χώρα, τής Μέσης Ανατολής.
Νέο θανατηφόρο δυστύχημα συνέβη σήμερα τό πρωί στήν Πάφο, μέ θύμα τόν Ανδρέα Νικολάου, 64 χρόνων από τή Δρύμου καί τώρα στή Λεμεσό. Ο Νικολάου οδηγούσε τό αυτοκίνητό του σε χωμάτινο δρόμο μεταξύ Κάθηκα καί Πέγειας όταν, κάτω από αγνωστες συνθήκες, παρεξέκλινε τής πορείας του καί επεσε σε χαράδρα εκατό μέτρων. Από τήν πτώση τό αυτοκίνητο ανετράπη επανειλημμένως, εκσφενδονίζοντας τόν οδηγό εξω από αυτό. Ο ατυχος Νικολάου, βρήκε ακαριαίο τό θάνατο.
Τέσσερεις νεαροί τουρίστες, τρείς Δανοί καί ενας Βρετανός, τέθηκαν υπό κράτηση επειδή εκαναν χρήση ναρκωτικών στήν Αγία Νάπα καθώς καί γιά σειρά κλοπών από διαμερίσματα άλλων τουριστών. Εμφανιζόμενοι ενώπιον τού Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, οι νεαροί αλλοδαποί εξέφρασαν τήν απορία γιά τήν σύλληψή τους, αφού οπως ισχυρίστηκαν, τό χασίς δέν ειναι ναρκωτικό. Στό δωμάτιο τού Βρετανού Μάρτιν Μπέντισεν βρέθηκαν επίσης οκτώ χάπια "εκσταση", καθώς καί μερικά από τά αντικείμενα πού εκλεψε από τά διαμερίσματα άλλων τουριστών.
Νύκτα τρόμου, πέρασαν χθες βράδυ οι κάτοικοι της επαρχιακής πόλης Λόντον-τερυ στις βορειοδυτικές περιοχές της Βορείου Ιρλανδίας. Ενα άτομο σκοτώθηκε και άλλα 21 τραυματίσθηκαν ύστερα απο επεισόδια πού ξέσπασαν μεταξύ τής αστυνομίας καί τών Καθολικών. Σύμφωνα με την τοπική Αστυνομία, δεκάδες αυτοκίνητα καταστράφηκαν απο χίλιες περίπου βόμβες μολότωφ, που εκσφενδονίσθηκαν απο τους Καθολικούς εναντίον τών αστυνομικών. Στο Μπέλφαστ, εξάλλου, αστυνομία και Καθολικοί, αντάλλαξαν πυρά, χωρίς όμως να αναφερθούν θύματα ή τραυματίες.
Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.02 run on Saturday, 13 July 1996 - 20:03:22