Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-07-14.

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Εικοσι-δύο χρόνια συμπληρώνονται αυριο από τό προδοτικό πραξικόπημα πού ανοιξε τήν κερκόπορτα γιά τήν βάρβαρη τουρκική εισβολή. Σήμερα, σε όλες τις ελεύθερες πόλεις της Κύπρου, τελέστηκαν πάνδημα μνημόσυνα, για όσους έπεσαν κατά το προδοτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 74. Τού μνημοσύνου στήν Πάφο προέστη ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος καί τήν κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης. Στή Λεμεσό, τού μνημοσύνου προέστη ο Μητροπολιτης Χρύσανθος, ενώ τήν κυβέρνηση εκπροσώπησε η υπουργός Παιδείας καί πολιτισμού Κλαίρη Αγγελίδου. Στήν Λάρνακα, τού μνημοσύνου προέστη ο Μητροπολιτης Χρυσόστομος. Τήν κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Συγκοινωνιών καί Εργων Αδάμος Αδαμίδης, ενώ στό Παραλίμνι παρέστη ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Ηλιάδης. Το επίσημο μνημόσυνο θα τελεσθεί αύριο στίς 8.30 τό πρωί στόν Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννου Λευκωσίας. Ανακοίνωση τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής αναφέρει οτι τό μνημόσυνο θά τελεστεί στόν Αγιο Ιωάννη, επειδή στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης εκτελούνται επισκευαστικές εργασίες. Του μνημοσύνου θα προστεί η Αυτού Μακαριότης ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και θα παραστούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο Πρέσβης της Ελλάδας, Υπουργοί, οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, γονείς και συγγενείς πεσόντων, καθώς και άλλοι επίσημοι. Επιμνημόσυνο λόγο θα εκφωνήσει ο Βουλευτής Γιαννάκης Ομήρου. Ακολούθως θα γίνει μετάβαση στο Κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου ο Μακαριώτατος θα τελέσει τρισάγιο στους τάφους των πεσόντων και θα γίνει κατάθεση στεφάνων.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων θα συνέλθει αύριο στις 11 το πρωί σε έκτακτη συνεδρία για να καταδικάσει το προδοτικό πραξικόπημα και την Τουρκική εισβολή. Στις 8.20, ώρα εκδήλωσης του πραξικοπήματος, θα ηχήσουν οι σειρήνες, ενώ οι σημαίες θα είναι αύριο αναρτημένες μεσίστιες και η Πλατεία Ελευθερίας θα είναι ντυμένη με μαύρα πανιά. Επίσης από αύριο μέχρι και τις 20 Ιουλίου, θα συλλέγονται σε χώρους διακίνησης και διαμονής των ξένων, υπογραφές κάτω από υπόμνημα για το Κυπριακό, το οποίο θα σταλεί στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Θα διανέμεται επίσης διαφωτιστικό υλικό στα αεροδρόμια, τα λιμάνια και σε χώρους όπου διακινούνται ξένοι. Οι εκδηλώσεις καταδίκης κορυφώνονται με Παγκύπρια συγκέντρωση παρά το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, στις 19 Ιουλίου στις οκτώ και τριάντα το βράδυ. Στη συγκέντρωση θα απευθύνουν χαιρετισμό, η Αυτού Μακαριότης ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων και ο επικεφαλής της αποστολής Δήμων της Ελλάδας.
Στο Λονδίνο, η Κυπριακή παροικία διοργανώνει αυτή τή στιγμή συλλαλητήριο για καταδίκη του πραξικοπήματος και της εισβολής. Το συλλαλητήριο πραγματοποιείται στην πλατεία Τραφάλκαρ και σε αυτό θά μιλήσουν, μεταξύ άλλων, οκτώ βρεττανοί βουλευτές που αντιπροσωπεύουν τα τρία κοινοβουλευτικά κόμματα και η ευρωβουλευτής Πωλίν Γκριν. Κύριος ομιλητης θα είναι ο υπουργός οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου. Εκδηλώσεις καταδίκης του πραξικοπήματος και της Τουρκικής εισβολής γίνονται καί στην Αυστραλία. Οι εκδηλώσεις, υπο το σύνθημα Γενικό Προσκλητήριο, θα κορυφωθουν την Κυριακή 21 Ιουλίου με μαζική πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικους δρόμους της Μελβούρνης. Επίσης, το Σάββατο 20 Ιουλίου μαυρο-φορεμένες γυναίκες θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Τουρκικό προξενείο.
Αν το αμερικανικό ενδιαφέρον για το κυπριακό συνεχιστεί και μετά τις επικείμενες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα πρέπει να φθάσει στο σημείο άσκησης πιέσεων προς την Τουρκία, για να προβεί σε υποχωρήσεις σε ορισμένα θέματα. Την άποψη αυτή έχει εκφράσει ο πρόεδρος Κληρίδης σε συνέτευξη του που μεταδόθηκε χθες βράδυ από την Ελληνική Τηλεόραση. Αναφερόμενος στην επιδιωκόμενη λύση, ο πρόεδρος Κληρίδης επανέλαβε ότι οποιαδήποτε συμφωνία, πρέπει να διασφαλίζει το μέλλον του κυπριακού ελληνισμού και οπωσδήποτε να διαλαμβάνει την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, νέες εγγυήσεις χωρίς επεμβατικά δικαιώματα και τη διασφάλιση της ενότητας του κυπριακού κράτους.
Νέα επεισόδια σημειώθηκαν σήμερα την αυγή στην τουριστική περιοχή του ποταμού Γεργασόγειας, στη Λεμεσό. Συγκεκριμένα, λίγο μετά τα μεσάνυκτα, σημειώθηκε άγρια συμπλοκή, μεταξύ θαμώνων νυκτερινού κέντρου της περιοχής. Για διευκόλυνση των ανακρίσεων άντρες της Μηχανοκίνητης Μονάδας Αμεσης Δράσης, συνέλαβαν και έθεσαν υπό κράτηση, στις τέσσερις και είκοσι τα ξημερώματα, τους Γεώργιο Μαυρομμάτη 23 χρόνων, από τη Λεμεσό και Χαράλαμπο Σάκκου 17 χρόνων, από το Τραχώνι. Κατά τη διάρκεια της έρευνας και μεταφοράς των δύο υπόπτων στα αστυνομικά κρατητήρια, ο Σάκκου προέβαλε αντίσταση, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιηθεί από άντρες της Δύναμης, η ανάλογη βία.
Ως πολιτικό κίνημα, στη βάση μιας ευρύτερης πλατφόρμας συνασπισμού των πολιτών, θα κατέλθει στις προσεχείς Δημοτικές Εκλογές, το κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, αποκλείοντας όμως το ενδεχόμενο συνασπισμού του με οποιοδήποτε κόμμα. Η απόφαση αυτή, λήφθηκε κατά τη σημερινή Παγκύπρια Συνέλευση του κινήματος, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία. Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης, στην οποία συμμετείχαν σαράντα περίπου στελέχη, κατατέθηκαν εισηγήσεις και διεξήχθη συζήτηση για την πορεία που θα ακολουθήσει το κίνημα, στις προσεχείς Δημοτικές Εκλογές.
Μέ πλήρη οικονομική καταστροφή απειλείται ο νομός Φερρών Εβρου επειτα από τόν εντοπισμό νέων κρουσμάτων αφθώδους πυρετού καί σε βοοειδή. Τήν περασμένη εβδομάδα η φοβερή ασθένεια ειχε πλήξει τά αιγοπρόβατα τής περιοχής. Η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει εγκριση από την Ευρωπαική Ενωση προκειμένου να θανατωθούν όλα τα ζώα του νομού. Αυριο φθάνουν στην Ελλάδα εμπειρογνώμονες της Ευρωπαικής Ενωσης, για να ελέγξουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Η γνωμοδότηση των Ευρωπαίων θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή στις Βρυξέλλες, όπου και θα αποφασιστεί αν θα συνεχιστεί το εμπάργκο στις εξαγωγές για όλη την χώρα ή αν θα είναι περιφερειακού χαρακτήρα. Να αναφέρουμε ότι η ασθένεια του αφθώδους πυρετού δεν είναι μεταδοτική στον άνθρωπο.
Στην Λιβύη τουλάχιστον 20 άτομα σκοτώθηκαν, ενω παρακολουθούσαν ποδοσφαιρικό αγώνα που έγινε την περασμένη Τρίτη. Οπως μεταδίδεται απο τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα οποία επικαλούνται κύκλους διπλωματών και της αντιπολίτευσης, τα περισσότερα άτομα πυροβολήθηκαν από τους σωματοφύλακες των γιών του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι. Ενας διπλωμάτης υποστηρίζει οτι περισσότερα από 50 άτομα έπεσαν νεκροί, οταν από ένα σημείο του γηπέδου αρχισαν να ακούονται συνθήματα εναντίον του Καντάφι. Ωστόσο ο κρατικος ραδιοσταθμός μετέδωσε σήμερα ότι σημειώθηκαν ταραχές μεταξύ οπαδών αντιπάλων ομάδων κατά την διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα και ότι ορισμένα ατομα σκοτώθηκαν. Δεν αναφέρθηκαν άλλες λεπτομέρειες, αλλά στην περιοχή της Τρίπολης κηρύχθηκε εικοσιτετράωρο πένθος από τα μεσάνυκτα του Σαββατου μέχρι τα μεσάνυκτα απόψε.
Σαράντα άτομα τραυματίσθηκαν απο έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε έξω απο ξενοδοχείο της πόλης Ενισκίλεν στην Βόρειο Ιρλανδία. Προειδοποητικό τηλεφώνημα που σημειώθηκε μισή ώρα πρίν απο την έκρηξη, επέτρεψε σε εκατοντάδες άτομα, που βρίσκονταν στο ξενοδοχείο, να το εκκενώσουν εγκαίρως. Ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός, που θεωρείτο απο την τοπική Αστυνομία ώς ο πρώτος ύποπτος για την έκρηξη, αρνήθηκε την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση. Πρόκειται για την πρώτη έκρηξη βόμβας που σημειώνεται στη Βόρειο Ιρλανδία απο το 1994. Εξ'άλλου για έκτο συνεχόμενο βράδυ, Καθολικοί διαδηλωτές συγκρούσθηκαν με αστυνομικούς στην επαρχιακή πόλη Λάντοντερυ και στο Μπέλφαστ. Τα μεγαλύτερα σε έκταση επεισόδια σημειώθηκαν στο Λάντοντερυ, όπου οι διαδηλωτές έκαψαν αυτοκίνητα και κτίρια, ενω εριχναν αυτοσχέδιες βόμβες εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας.
Αφήνοντας στο πέρασμα του δέκα νεκρούς και υλικές ζημιές αρκετών εκαττομυρίων δολλαρίων,ο τυφώνας Μπέρθα, εγκατέλειψε τις βορειοανατολικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών και επέστρεψε προς τον Βόρειο Ατλαντικό. Ο τυφώνας εκτελώντας την τελευταία του διαδρομή, προκάλεσε καταρρακτώδεις βροχές στις πολιτείες Βιρτζίνια, Κοννέκτικατ, Μαίρυλαντ και Νέα Υόρκη, αφήνοντας παράλληλα δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Οι κάτοικοι των παράκτιων περιοχών,αναγκάστηκαν να μετακινηθούν σε πρόχειρα καταφύγια για να σωθούν, ενώ σπίτια και αυτοκίνητα καταστράφηκαν ολοσχερώς απο άνεμους που έπνεαν με ταχύτητα περισσότερη απο 72 χιλιόμετρα την ώρα.
Με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση γιορτάστηκε σήμερα στο Παρίσι η επέτειος της πτώσης τής Βαστίλλης τό 1789 πού σήμανε τήν εναρξη τής Γαλλικής Επανάστασης. Τον χαιρετισμό της παρέλασης δέχθηκε ο προέδρος της Γαλλίας Ζιακ Σιράκ. Την παρέλαση παρακολούθησε δίπλα από τον Γάλλο πρόεδρο και ο Πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην χώρα.
Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.02 run on Sunday, 14 July 1996 - 23:38:10