Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-07-15

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Εικοσι-δύο χρόνια συμπληρώθηκαν σήμερα απο το προδοτικό πραξικόπημα της δεκάτης-πέμπτης Ιουλίου 1974.

Είκοσι δύο χρόνια απο το εφιαλτικό πρωινό του Ιούλη, όταν η Χούντα των Αθηνών άπλωσε τα πλοκάμια της στην Κύπρο, δολοφονώντας την Δημοκρατία και την νομιμότητα.

Ο Κυπριακός Ελληνισμός, που πληρώνει ακόμη τις τραγικές συνέπειες του φασιστικού πραξικοπήματος, τίμησε σήμερα όσους έπεσαν υπερασπιζόμενοι το ανώτερο ιδανικό, την δημοκρατία.

Στις 8.20 το πρωί, ώρα εκδήλωσης του προδοτικού πραξικοπήματος, ήχησαν οι σειρήνες, ενώ η πλατεία Ελευθερίας ντύθηκε στα μαύρα.

Το επίσημο μνημοσυνο για τους πεσόντες στο πραξικόπημα, τελέστηκε στις 8:3 στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη.

Του μνημοσύνου προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρέσβης της Ελλάδας, υπουργοί, οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, γονείς και συγγενείς πεσόντων, καθώς κα ι άλλοι επίσημοι.

Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος εξήρε την θυσία των αγωνιστών της αντίστασης.

Καθήκον του Κυπριακού Ελληνισμού ανέφερε ο κύριος Ομήρου, είναι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης γιατί -όπως υπογράμμισε- η ατιμωρησία δεν πρέπει να σημαίνει διαγραφή της ιστορίας, παραχάραξη της αλήθειας και αποθράσυνση των ενόχων, όπως την ζούμε σήμερα.

Ακολούθως, τελέστηκε τρισάγιο στους τάφους των πεσόντων και έγινε κατάθεση στεφάνων.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, καταδίκασε με βδελυγμία το πραξικόπημα και κάλεσε τον Κυπριακό λαό σε ενότητα και ομοψυχία.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης, χαρακτήρισε αποφράδα και μαύρη την σημερινή επέτειο, αλλά επεσήμανε ότι δεν πρέπει να γίνεται αναμόχλευση των παθών.

Μιλώντας το πρωί μετά το μνημόσυνο των πεσόντων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε ότι μόνο με την ομοψυχία και την συνεργασία με την κυβέρνηση της Ελλάδος, τον Ελληνικό λαό και τον απανταχού Ελληνισμό, θα μπορέσει ο Κυπριακός Ελληνισμός να διασφαλίσει το μέλλον του.


Το πραξικόπημα καταδίκασε και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο οποίος υπογράμμισε ότι για να δεί άσπρη μέρα ο Κυπριακός Ελληνισμός, πρέπει να συνειδητοποιήσει το κακό που έγινε, αλλά και την ανάγκη ύπαρξης ενότητας, ώστε να μπορέσει να απαιτήσει την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του.

Ο Μακαριώτατος τόνισε ότι μόνο με την αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων, την επιστροφή των προσφύγων και την ανεύρεση των αγνοουμένων, μπορούν να αποκατασταθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο.


Το προδοτικό πραξικόπημα

καταδίκασε σε σημερινή έκτακτη συνεδρία και η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Στην αρχή της συνεδρίας τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή στην μνήμη των θυμάτων του πραξικοπήματος και της εισβολής.

Μίλησαν, ακολούθως, οι αρχηγοί ή οι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Ο πρόεδρος του σώματος, Σπύρος Κυπριανού, ανέφερε ότι είναι χρέος μας να μήν ξεχνούμε την πρόσφατη ιστορία μας, όχι για να μισούμαστε μεταξύ μας, αλλά για να απογεύγουμε τα λάθη μας και να προτάσσουμε τις αρετές μας και να μήν επιτρέψουμε ποτέ να επικρατήσουν ανάλογες συνθήκες.

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Γιαννάκης Μάτσης, υπογράμμισε ότι δέν πρέπει να ξεχάσουμε το πραξικόπημα, αλλά νε ξεπεράσουμε τη λογική του διχασμού και να μήν αναβιώνουμε συνθήκες διχόνοιας και αδελφοκτόνου μίσους, όπως έκανε η Ελλάδα τον εμφύλιο.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, καταδίκα σε το πραξικόπημα, τους εμνευστές, οργανωτές και εκτελεστές του και ανέφερε ότι το έγκλημα της χούντας και της ΕΟΚΑ Β' έμεινε ατιμώρητο.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος, Τάσσος Παπαδόπουλος, είπε ότι καμιά επετειακή ομιλία δέν μπορεί να ξεπλύνει την ντροπή του πραξικοπήματος. Υπογράμμισε επίσης ότι δέν υπάρχει δύναμη στον κόσμο που μπορεί να μας επιβάλει λύση που εμείς δέν θέλουμε.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάος Λυσσαρίδης, είπε ότι η νέα γενιά δέν μπορεί να παραδειγματιστεί, όταν, όπως είπε, ανταμείβονται οι πραξικοπηματίες, και οι αγωνιστές ταλαιπωρούνται και ουσιαστικά διώκονται.

Ο πρόεδρος του ΚΕΔ, Γιώργος Βασιλείου ανέφερε ότι το Κίνημα αναθεματίζει όσους ενήργησαν στην κατάλυση της Δημοκρατίας και αποτίει φόρο τιμής στον Εθνάρχη Μακάριο και όσους έπεσαν υπερασπιζόμενοι τη Δημοκρατία.


Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, επισκέφθηκε σήμερα το μεσημέρι στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

Ο πρόεδρος Κληρίδης ενημέρωσε τον Μακαριώτατο για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, όπως διαμορφώθηκαν μετά τις συναντήσεις με το Αμερικανό πρόεδρο και τον Μπούτρος Γκάλι, καθώς και τις επαφές του ειδικού αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα, Χαν Σουνγκ Τζου και του εκπροσώπου της Βρεττανίας, Ντέηβητ Χάνεϊ.

Ο πρόεδρος Κληρίδης και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος αντάλλαξαν απόψεις για την περαιτέρω πορεία του Εθνικού μας θέματος και ιδιαίτερα ενόψει της νέας περιοδείας Αμερικανών απεσταλμένων, που αρχίζει αύριο στην περιοχή.


Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, εξέφρασε σήμερα την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει διάσταση απόψεων ή διαφορετικοί στόχοι, μεταξύ των μερών που καταβάλλουν προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

Ο κύριος Κασουλίδης προέβη στην εκτίμηση αυτή, όταν κλήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύματα, τα οποία φέρουν τα Ηνωμένα Εθνη να μην έχουν ενημερωθεί για τις πρωτοβουλίες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος πρόσθεσε, ότι το γενικό πνεύμα, έγκειται στην τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, πως χρειάζεται την βοήθεια των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για να υπάρξει διέξοδος.


Εξάλλου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απέφυγε να σχολιάσει δημοσιεύματα και αποκαλύψεις, αναφορικά με την εμπλοκή της Μονίμου Αντιπροσώπου των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Εθνη Μαντλίν 'Ωλμπραϊτ στο Κυπριακό, στην άρση του εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τζίμμυ Κάρτερ.

"Δεν προσωποιούμε την πολιτική των κυβερνήσεων", δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας, ότι "μέσα στο πνεύμα των επιλεκτικών αποκαλύψεων, θα μπορούσε κανείς να πεί ότι η κυρία 'Ωλπράϊτ, ήταν απο τους στενότερους συνεργάτες του Ελληνοαμερικανού Μάϊκ Δουκάκη, όταν ήταν υποψήφιος για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών.


Η Ελλάδα θα επιδιώξει να εξασφαλίσει την αλληλεγγύη των εταίρων της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ως προϋπόθεση για την άρση του βέτο στην χρηματοδότηση της Τουρκίας μέσω του κοινοτικού προγράμματος Μέτα.

Την θέση της Ελλάδος ανέπτυξε ο Υπουργός Εξωτερικών Θόδωρος Πάγκαλος κατά την διάρκεια του σημερινού Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της Ενωσης στις Βρυξέλλες.

Ο κύριος Παγκαλος, ανέφερε ότι δεν ήταν διατεθειμένος να αλλάξει θέση, αν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι εταίροι δεν αποδεχθούν να δώσουν στην Ελλάδα μια δήλωση, που θα ικανοποιεί πολιτικά την ελληνική κυβέρνηση απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.


Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στο Ελληνικό Υπουργείο Γεωργίας, έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί, παρουσία των δυο κοινοτικών εμπειρογνωμόνων που μετέβησαν στην Ελλάδα, για να ελέγξουν από κοντά τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του αφθώδους πυρετού.

Οι δυο Κοινοτικοί εμπειρογνώμονες αναμένετο να μεταβούν το απόγευμα στον Εβρο για να ελέγξουν την κατάσταση ιδίοις όμμασι.

Την Παρασκευή αναμένεται στις Βρυξέλλες η απόφαση, για το αν θα συνεχιστεί το εμπάργκο στις εξαγωγές, ή αν θα ληφθούν περισσότερα μέτρα.

Στον Εβρο άρχισε ήδη η θανάτωση 7 χιλιάδων ζώων που βρίσκονται στην επικίνδυνη ζώνη. Ο Υφυπουργός Γεωργίας δήλωσε ότι θα στηρίξει τους κτηνοτρόφους της περιοχής και θα αποζημιωθούν 100 τοις εκατόν.


'Αρχισε σήμερα κοντά στα Τίρανα, κοινή στρατιωτική άσκηση, με την συμμετοχή εννιά χωρών- μελών του ΝΑΤΟ, και του προγράμματος "Σύμπραξη για ειρήνη". Η άσκηση, η οποία είναι η πρώτη του είδους της έχει σαν στόχο την διαβαλκανική ασφάλεια και συνεργασία στον ειρηνικό τομέα.

Η άσκηση έχει την κωδική ονομασία "Αετός της Ειρήνης '96" και σ' αυτή παίρνουν μέρος πάνω από 2000 στρατιώτες.

Στην ασκηση εκτός από την Αλβανία, συμμετέχουν τα Σκόπια, η Ελλάδα, Τουρκία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Σλοβενία, η Ιταλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Παρόμοια άσκηση με την κωδική ονομασία "Σωτήρας '96", θα πραγματοποιηθεί με την συμμετοχή των ίδιων χωρών τον ερχόμενο Οκτώβριο, στα Σκόπια.


Την προεδρία του ΔΗΚΟ θα επαναδιεκδικήσει ο πρόεδρος του κόμματος Σπύρος Κυπριανού.

Η εξαγγελία έγινε μετά τη σύσκεψη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, κατά τη διάρκεια της οποίας ο υπουργός εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής για την απόφαση της κυβέρνησης να τιτλοποιήσει τα προσφυγικά σπίτια.

Ο πρόεδρος του κόμματος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ανέφεραν ότι ο βουλευτής Αλέξης Γαλανός γνώριζε για την κυβερνητική απόφαση.


Αναγνωρίστηκε τελικά το απανθρακωμένο πτώμα, το οποίο βρέθηκε την αυγή σε κατάστημα στο Ζακάκι, στο οποίο είχε τεθεί προηγουμένως κακόβουλα πυρκαγιά.

Πρόκειται για τον Ανδρέα Σαμάρα εικοσιτριών ετών απο την Μόρφου, παντρεμένο και πατέρα ενός ανήλικου παιδιού.

Ο εμπρησμός διεπράχθη γύρω στη μία-και-τριάντα μετά τα μεσάνυκτα σε κατάταστημα το οποίο ανήκει στον Φίλιο Δημητριάδη.

Για διευκόλυνση των ανακρίσεων η Αστυνομία έθεσε υπο κράτηση τον ιδιοκτήτη του καταστήματος Φίλιο Δημητριάδη καθώς και τον Μάριο Μουζούρη απο την Λεμεσό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θύμα διασκέδαζε με τους συλληφθέντες σε νυχτερινό κέντρο της περιοχής μέχρι τις πρωινές ώρες, ενώ το αυτοκίνητο του βρέθηκε σε μικρή απόσταση απο το σημείο του εμπρησμού.


Νέο θανατηφόρο δυστύχημα συνέβη σήμερα το πρωϊ, στο δρόμο Λάρνακας Δεκέλειας, με θύμα τον Ανδρέα Χαριλάου Ευσταθίου, 44 ετών από την Περιστερώνα Πάφο, κάτοικο Λάρνακας.

Από το δυστύχημα τραυματίστηκε η συνεπιβάτης του Ευσταθίου, καλλιτέχνιδα Βιόρκα Μούσκε, 20 ετών από την Μολδαβία, η οποία κρατήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας για νοσηλεία.

Η τροχαία Λάρνκας και η Αστυνομία Ορόκλινης, διερευνούν τα αίτια του δυστυχήματος.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος, αλλά σε μερικές περιοχές θα σχηματιστεί αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς, 2 με 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 21 βαθμούς στο εσωτερικό, τα δυτικά και βόρεια παράλια και στους 23 στα νότια και ανατολικά.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με παροδικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι το πρωϊ θα είναι μεταβλητοί ασθενείς, 2 με 3 μποφόρ και το απόγευμα νοτιοδυτικοί μέτριοι 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη καισ τις νότιες περιοχές μέχρι ταραγμένη το απόγευμα.

Η θερμοκρασία θα ανεβεί στους 37 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 32 στα νότια και ανατολικά παράλια καισ τους


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Tuesday, 16 July 1996 - 14:18:24