Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-07-16

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Σαφή μηνύματα προς την Αμερικανική Κυβέρνηση, με κύριο αποδέκτη την μόνιμη αντιπρόσωπο της στα Ηνωμένα Εθνη και τη συνοδεία της, έστειλε σήμερα η Κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, υπογράμμισε ότι το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου θα καταργηθεί, μόνο με την αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου.

Εξ' άλλου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, δήλωσε ότι η Κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί πως μιά απλή αναστολή της ενίσχυσης των εξοπλισμών της Εθνικής Φρουράς, με αντίστοιχη αποχώρηση σημαντικού αριθμού των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, δέν είναι ικανοποιητική.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξήγησε ότι υπάρχει δυνατότητα επαναφοράς των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων μέσα σε 24 ώρες στην Κύπρο, ενώ η Εθνική Φρουρά δέν έχει την δυνατότητα να αναπληρώσει τον οπλισμό της μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο κύριος Κασουλίδης προέβη στη δήλωση αυτή, σχολι άζοντας πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η μόνιμος αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα 'Εθνη, Μαντλίν Ωλμπραϊτ, έρχεται στην Κύπρο με ιδέες αναφορικά με την ασφάλεια και την απαγγίστρωση.

Την κυρία Ωλμπραϊτ συνοδεύουν στρατιωτικοί και εμπειρογνώμονες σε θέματα ασφάλειας, οι οποίοι ζήτησαν να συναντηθούν με τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς.

Το πρόγραμμά της περιλαμβάνει επιτόπου αλλά και από αέρος κατόπτευση της γραμμής κατάπαυσης του πυρός.


Εν τω μεταξύ, η Ματλίν Ωλμπράϊντ καί ο Ρίτσαρντ Μπίτι, μαζί με τη συνοδεία τους, εφθασαν τό μεσημέρι στήν Αθήνα, πρωτο σταθμό τής περιοδείας τους στήν περιοχή.

Τό απόγευμα, οι Αμερικανοί επίσημοι θά εχουν διαδοχικές συναντήσεις μέ τόν Υπουργό Εθνικής Αμύνης Γεράσιμο Αρσένη καί τόν Πρόεδρο τής Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Εβερτ.

Αυριο τό πρωί θά εχουν συνομιλίες μέ τόν πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη καί τόν Υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο, ενώ νωρίς τό απόγευμα θά ελθουν στήν Κύπρο γιά επαφές μέ τίς δύο κοινότητες.

Στήν συνέχεια, οι δύο Αμερικανοί επίσημοι θά επισκεφθούν τήν Αγκυρα.


Οι συνεχείς προκλήσεις των Τούρκων στην Γραμμη Κατάπαυσης του Πυρός, εντάσσονται στο πλαίσιο της διχοτομικής πολιτικής τους, δήλωσε σήμερα στην Λεμεσό, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης.

Οι Τούρκοι θέλουν να αποδείξουν διεθνώς, είπε ο πρόεδρος Κληριδης, ότι δεν υπάρχει τρόπος συμβίωσης των δύο κοινοτήτων, οι οποίες πρέπει, σύμφωνα με την Τουρκική θεώρηση, να ζούν σε χωριστούς χώρους, οι οποίοι να προστατεύονται απο κάποιες δυνάμεις.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Θετική χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, τη χθεσινή κοινή δήλωση των 15 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης.

Ο κύριος Κασουλίδης πρόσθεσε ότι με τη δήλωση αυτή, οι 15 εκφράζουν την φυσιολογική τους αλληλεγγύη προς την Ελλάδα.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι οι 15 υποστηρίζουν ότι διαφορές όπως αυτές της 'Ιμιας πρέπει να επιλύονται από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και επανέλαβαν την υποστήριξή τους για σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Η θέση αυτή, ανέφερε ο κύριος Κασουλίδης, είναι θετική και αφού η Ελλάδα πήρε εκείνο που πιστεύει ότι την ικανοποιεί, επέτρεψε την έγκριση του κανονισμού για το μεσογειακό πρόγραμμα Μέτα.


Ενόψει της μαύρης επετείου της τουρκικής εισβολής και κατοχής της Κύπρου, οι Φιλιώτες διοργανώνουν σειρά αντικατοχικών εκδηλώσεων.

Οι εκδηλώσεις οι οποίες αρχίζουν αύριο μέχρι και την εικοστή πρώτη Ιουλίου, περιλαμβάνουν αιμοδοσία, μνημόσυνα πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή και δέηση για την ανεύρεση των αγνοουμένων.

Αποκορύφωμα, θα είναι η μεγάλη πορεία των Φιλιωτών την Κυριακή 21 Ιουλίου προς την κατεχόμενη Φιλιά και επίδοση ψηφίσματος σε εκπρόσωπο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Εξάλλου, ο Ενιαίος Φορέας Αυτόνομων Παρατάξεων, πραγματοποιεί από αύριο μέχρι και τις 20 Ιουλίου, αντικατοχική, αντιομοσπονδιακή πορεία, κατά μήκος της γραμμής του αίσχους.

Η πορεία θα ξεκινήσει από το Παραλίμνι και θα καταλήξει στο τέρμα της οδού Λήδρας στη Λευκωσία.

Εξ' άλλου, ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Κύπρου, ανέθεσε στον Κύπριο γλύπτη Χρίστο Συμεωνίδη- Χρίσιμο, την κατασκευή γλυπτού που θα παριστάνει <br >τον "Δρομέα του Γυρισμού".

Ο Δρομέας, σύμβολο ελπίδας και καρτερικότητας του λαού μας, θα τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία της πράσινης γραμμής με τελικό προορισμό το λιμάνι της Κερύνειας.


Ως ένδειξη αγωνιστικότητας και ελπίδας για την ανευρεση των αγνοουμένων μας, στα μαυρα κρέπια που καλύπτουν τα τείχη της Πλατείας Ελευθερίας, προστέθηκαν σήμερα κίτρινες κορδέλλες.

Στο πλαίσιο των αντικατοχικών εκδηλώσεων πραγματοποιείται επίσης στον ίδιο χώρο και έκθεση φωτογραφίας με θέματα απο :Αγνοούμενοι, Κατεχόμενα Εγκλωβισμένοι, και Καταστροφή της πολιτιστικής μας Κληρονομιάς.

Την Εκθεση θά ανοιξει απόψε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαυκος Κληρίδης.


Σε μια πανδαισία μουσικής χρωμάτων, χορου, θεάτρου και κινηματογραφου αναμένεται να εξελιχθεί το φεστιβάλ Κύπρια 96

Το Διεθνές Φεστιβάλ, το οποίο παρουσιάζεται φέτος σαφως αναβαθμισμένο, θα περιλαμβάνει καλλιτεχνικές εκδηλώσεις απο όλο το πολιτιστικό φάσμα.

Μοναδική ευκαιρία για τον λαό μας οπως χαρακτηριστικά ανέφερε η υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού να απολαύσει εκδηλώσεις Διεθνούς επιπέδου.

Η Ελλαδα συμμετέχει στα Κύπρια με τρεις παραγωγές στις οποίες λαμβάνουν μέρος εκλεκτοί καλλιτέχνες απο το χωρο της μουσικής και του Θεάτρου.

Πρόκειται για την παράσταση "Μουσικές στις Ακρες του Ελληνισμού", το εργο του Σοφοκλή "Οιδίπους τύρρανος" και την "Ερωφίλη" του Χορτάτση.

Αξιοσημείωτο γεγονός είναι ότι τα Κύπρια φιλοξενούν φέτος και το Κρατικό Μπαλετο του Κρεμλίνου ενώ πολυμελες κλιμάκιο της ορχήστρας Συναυλιών Βουδαπέστης θα δώσει τρείς συναυλίες μαζι με την κρατική ορ χήστρα Κύπρου.

Καινοτομία στα Κύπρια αποτελούν οι εικαστικές συμμετοχές πλούσιες σε εκθεσεις ζωγραφικής και Φωτογραφίας, ενώ απο το Φεστιβάλ δε λείπει βέβαια και ο Ευρωπαικός Κινηματογράφος.


Τα απεργειακά μέτρα στην Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, τα οποία είχαν προγραμματιστεί για αύριο, αναστάληκαν, επειτα από την αποδοχή της πρότασης που υπέβαλε η εργοδοτική πλευρά.

Η πρόταση διαλαμβάνει την παροχή του ενός από τα δύο τοις εκατόν των παρεμφερών ωφελημάτων, για τα έτη 95, 96, και 97, και αφορά την επιχορήγηση των ετήσιων αδειών.

Επίσης από 1.1.97 θα καταβληθεί μισθολογική αύξηση 2,5% για όλο το προσωπικό η οποία θα καλύπτει και το αφυπηρετήσαν προσωπικό κατά τα έτη 95 και 96.


Υπόθεση βιασμού φοιτήτριας από Ινδό συμφοιτητή της διερευνά η αστυνομία.

Ο ύποπτος φοιτητής, Φίλιπ Τσιαρλς Κορνέρο, προσήχθη ενώπιον του επαρχιακού δικαστηρίου Λευκωσίας όπου η δικαστής Δώρα Σωκράτους διέταξε την πενθήμερη προσωποκράτηση του.

Ο αστυνομικός Παρασκευάς Αναστασιάδης, ανέφερε στο δικαστήριο ότι διερευνά καταγγελία από την 18χρονη Ουκρανή φοιτήτρια, Γιάννα Κομένγκο, σύμφωνα με την οποία ο ύποπτος την βίασε επανελημένως, αφού προηγουμένως την φίμωσε και την έδεσε.

Η παραπονούμενη μετέβη στο διαμέρισμα του υπόπτου στο ξενώνα του κολλεγίου που φοιτούν, για να ενημερωθεί για ένα συμβόλαιο, με το οποίο θα μετέβαινε στην Αμερική όπου θα φωτογραφιζόταν γυμνή και θα γινόταν όπως ανέφερε ο αστυνομικός αστέρι.

Η παραπονούμενη δήλωσε στον συμφοιτητή της ότι άλλαξε γνώμη αλλά αυτός απειλώντας την τη βίασε.


Πικετοφορία πραγματοποίησαν σήμερα οι υπάλληλοι ξενοδοχείων στην Αγία Νάπα, το Παραλίμνι και τον Πρωταρά, απαιτώντας την επίλυση βασικών προβλημάτων απασχόλησης τα οποία αντιμετωπίζουν.

Κυριότερο πρόβλημα είναι αυτό της απασχόλησης αλλοδαπών ξενοδοχοϋπαλλήλων στα ξενοδοχεία της περιοχής.

Σε υπόμνημα, το οποίο επέδωσαν στα επαρχιακά γραφεία Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καθώς επίσης καισ την τοπική αστυνομική Διεύθυνση, οι έξι χιλιάδες ξενοδοχειακοί υπάλληλοι της περιοχής, τονίζουν ότι δέν μπορεί να υπάρξει άλλη καθυστέρηση στην προώθηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.


Αγνωστα παραμένουν ακόμη τα αίτια της χθεσινής συντριβής βελγικού μεταγωγικού αεροσκάφους, στο Αϊντχόβεν της Ολλανδίας, κατά την οποία τριάντα δύο άτομα έχασαν την ζωή τους και άλλα εννέα τραυματίσθηκαν σοβαρά.

Το μοιραίο αεροσκάφος μετέφερε τριάντα έξι μέλη Ολλανδικής στρατιωτικής ορχήστρας απο την Μόντενα της Βορείου Ιταλίας, όπου είχαν λάβει μέρος σε μουσικό φεστιβάλ.

Το αεροσκάφος υπέστη βλάβη κατά την προσγείωση του στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Αϊντχόβεν, με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί φωτιά στο πιλοτήριο του και να καταλήξει σε γειτονικό χωράφι.

Η συντριβή του μεταγωγικού αεροσκάφους αποτελεί την μεγαλύτερη αεροπορική στρατιωτική τραγωδία στην Ολλανδία, σε καιρό ειρήνης.


Πραγματοποιήθηκε σήμερα η αναβληθείσα χθεσινή συνάντηση του Ρώσσου Προέδρου Μπόρις Γιέλτσιν με τον Αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αλ Γκόρ.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο σανατόριο Μπαρβίκα, δυτικά της Μόσχας, όπου έχει αποσυρθεί απο χθές ο Ρώσσος Πρόεδρος για λόγους υγείας.

Ο Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών συνεχάρη τον Μπόρις Γιέλτσιν για την επανεκλογή του.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η συζήτηση των δύο ανδρών επικεντρώθηκε στο θέμα της επανάληψης των συγκρούσεων στην αποσκιρθείσα Δημοκρατία της Τσετσενίας.

Νωρίτερα πάντως σε συνέντευξη του, ο κύριος Γκόρ είχε επισημάνει ότι είναι απαραίτητη η εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός στην Τσετσενία, τονίζοντας ότι θα έκανε ξεκάθαρη, στον Γιέλτσιν, την αντίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών για την στρατιωτική δράση της Ρωσσίας στην περιοχή.


Νά ολοκληρώσουμε τό δελτίο μας μέ τήν πρόγνωση γιά τόν καιρό.

Απόψε λόγω αυξημένης υγρασίας θα σχηματισθεί σε αρκετές περιοχές ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς 2 ως 3 Μποφόρ και η θάλασσα μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 24 βαθμούς στο εσωτερικό και νότια παράλια και γύρω στους 22 βαθμούς στα δυτικά παράλια.

Αύριο μετά τη διάλυση της ομίχλης και της χαμηλής νέφωσης ο καιρός θα καταστεί αίθριος και θερμός.

Οι άνεμοι το πρωί θα είναι μεταβλητοί ασθενείς, 2 ως 3 Μποφόρ και το απόγευμα νοτιοανατολικοί ως νοτιοδυτικοί μέτριοι, 3 ως 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στις προσήνεμες περιοχές το απόγευμα μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 39 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 32 βαθμούς στα νότια παράλια και γύρω στους 29 βαθμούς στα δυτικά παράλια.

Σήμερα, η π ιό ψηλή θερμοκρασία ήταν 39 βαθμοί και η πιό χαμηλή 22.

Ο κίνδυνος έκρηξης δασικών πυρκαγιών είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Tuesday, 16 July 1996 - 14:21:40