Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-07-17

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Εφτασε νωρις το απόγευμα στην Κυπρο, μετα την ολοκληρωση των επαφών της στήν Αθήνα, η αντιπροσωπος των Ηνωμενων Πολιτειων, στον ΟΗΕ Ματλίν Ωλμπράϊτ συνοδευόμενη από τόν Απεσταλμένο τού Αμερικανού Προέδρου γιά τό Κυπριακό Ρίτσαρντ Μπίτι.

Κατα την αφιξη της η κυρία Ωλπμράϊτ δεν εκανε καμια δήλωση. Ειπε μόνο οτι θά συζητήσει μέ τούς κατάλληλους ανθρώπους τίς ιδέες πού μεταφέρει.

Σε δηλώσεις μετά τήν συνάντηση πού ειχε στήν Αθήνα μέ τόν πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη καί τόν υπουργό εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο, η κυρία Ωλμπράϊτ ανέφερε οτι στόχος τής επίσκεψής της ειναι η διερεύνηση τών δυνατοτήτων γιά επίτευξη μιάς συνολικής καί διαρκούς διευθέτισης τού Κυπριακού.

Η Ουάσιγκτον, ανέφερε η κυρία Ωλμπράϊτ, θέλει νά βοηθήσει τά εμπλεκόμενα μέρη νά αδράξουν τήν ευκαιρία -οσο υπάρχει- πρός τήν κατεύθυνση αυτή.

Αυτό, πρόσθεσε η Αμερικανίδα αξιωματουχος, προκύπτει από πρόσφατες συζητήσεις τού Προέδρου Κλίντον μέ τόν Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη καί τόν Πρόεδρο Κληρίδη.

Ειπε, τέλος οτι ηρθε η ωρα γιά πρακτικές λύσεις, ενώ εξέφρασε τήν ανησυχία τής χώρας της γιά τήν υπερβολική συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στή περιοχή.

Μετά τήν αφιξή της στήν Κύπρο, η κυρια Ωλμπραϊτ μετέβει στο αρχηγειο της Ειρηνευτικης Δυναμης στην Λευκωσια, καί απο ελικοπτερο επιθεωρησε την γραμμη αντιπαράταξης.

Αυτη την ωρα η κυρια Ωλμπαϊτ πραγματοποιει επισκεψη στην πρασινη γραμμη.

Αυριο τό πρωί, οι Αμερικανοί επίσημοι θά συναντηθούν στό Προεδρικό μέ τόν Πρόεδρο Κληρίδη, ενω στην συνεχεια θα μεταβούν στα κατεχόμενα για συνομιλίες μέ τον κατοχικο ηγετη Ραούφ Ντενκτας.

Το απόγευμα, η κυρία Ωλμπράϊτ θα δωσει δημοσιογραφική διασκεψη καί

στην συνεχεια θα αναχωρησει για την Τουρκική πρωτευουσα.


Τό Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Ελλάδος Κύπρου ειναι πολιτική επιλογή τής Ελληνικής κύβέρνησης η οποία δέν πρόκειται νά αλλάξει, οσο παραμένει η σημερινή κατάσταση στή Μεγαλόνησο.

Στήν κατηγορηματική αυτή δήλωση προέβει σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στήν Αθήνα Δημήτρης Ρέππας, κληθείς νά σχολιάσει τίς ανησυχίες πού εξέφρασε η κυρία Ωλμπράϊτ σχετικά μέ τή συγκέντρωση μεγάλων δυνάμεων στήν περιοχή, εξ'αιτίας, οπως ειπε, καί τού δόγματος αυτού.

Ο κύριος Ρέππας ανέφερε επίσης οτι η Αμερικανίδα επίσημος δέν μετέφερε καμμιά συγκεκριμένη πρόταση ουτε γιά αποστρατιωτικοποίηση τής Κύπρου, ουτε γιά εγκατάσταση πολυεθνικής δύναμης στό νησί.


Ο Κυβερνητικος εκπροσωπος Γιαννακης Κασουλίδης, επιβεβαίωσε σήμερα ότι δεν τεθηκε απο την Ματλιν Ολμπραιτ, θεμα ενιαιου αμυντικού δόγματος κατα την συναντηση που είχε στην Αθηνα, με τον Υπουργο Εθνικής Αμυνης Γερασιμο Αρσενη.

Ο κύριος Κασουλίδης είπε ακόμη ότι η κυβερνηση εχει ενημερωθει για τις χθεσινες συναντησεις της κυρίας Ολμπραιτ στην Αθηνα και θα ενημερωθεί επίσης και για τις σημερινες συναντησεις της, με τον Πρωθυπουργο Κωστα Σημιτη και τον Υπουργο Εξωτερικών Θοδωρο Παγκαλο.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης επεσήμανε, ότι είμαστε πάντα έτοιμοι για διάλογο επί στρατιωτικού επιπέδου, και επανέλαβε οτι μέγιστη επιδίωξή μας είναι η αποστρατιωτικοποίηση πέραν του Πενταδακτύλου και του Τροόδους.


Δεσμη μετρων για αντιμετωπιση της κρισης στην Τουριστική βιομηχανία, ενεκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβουλίο.

Στοχος των μετρων ειναι η αναβαθμιση του τουριστικού προιόντος, και η συγκρατηση των τιμων.

Μεταξυ των μετρων που εγκριθηκαν, περιλαμβάνονται η βελτιωση του οδικού δικτυου και η κατασκευή εργων υποδομής, οπως γήπεδα και Μαρινες.

Σε δημοσιογραφική διασκεψη, ο Υπουργος Εμποριου Βιομηχανιας και τουρισμού Κυριακος Χριστοφή ανακοινωσε ότι το πακετο περιλαμβανει μετρα ελεγχου αυξησης των κλινών, μετρα που αφορούν το λειτουργικό κόστος των ξενοδοχειακών μοναδων, που επηρεαζουν την τουριστική κινηση καθως και μέτρα που βελτιωνουν και διαφοροποιούν το τουριστικο προιόν.

Απο την πλευρα του ο Υπουργος Οικονομικών Χριστοδουλος Χριστοδούλου, ανέφερε ότι ακομη δεν εχει γινει οποιαδηποτε εκτιμηση, σε σχεση με το ενδεχόμενο κοστος.

Ο κ. Χριστοδουλου ηταν κατηγορηματικος, ό τι δεν τιθεται θεμα υποτιμησης της λίρας ή μειωσης του ποσοστού φορου προστιθεμενης αξιας, που πληρωνουν οι ξενοδόχοι.


Ο Υπουργος εσωτερικών Ντινος Μιχαηλίδης δήλωσε σήμερα ότι δεν εχει ακομη καταλήξει εαν θα διεκδικήσει τη θεση του δευτερου τη ταξει στο Δημοκρατικο κομμα.

Ωστοσο σε δηλώσεις του λιγο πριν από την συνεδρια του Υπουργικού συμβουλίου, ο κύριος Μιχαηλίδης ανεφερε ότι θα ενδιαφερθει αν οι συνθηκες το επιτρεψουν.

Ο κ Μιχαηλίδης επανελαβε την θεση του υπερ τού Προεδρου του ΔΗΚΟ Σπυρου Κυπριανού, τονιζοντας ότι, ο ιδρυτης του ΔΗΚΟ είναι ακομη χρησιμος στην ιεραρχια του κομματος.


Τεσσερα ατομα τραυματιστηκαν σοβαρα σε τροχαιο δυστυχημα που συνεβει το πρωί, στον κύριο δρομο Παφου Λεμεσού παρα την Πετρα του Ρωμιού.

Κατω απο αγνωστες συνθηκες, αυτοκινητο που οδηγούσε ο 22χρονος Αλεκος Αλεκου απο την Εμπα με αλλους τρεις επιβατες, παρεξεκλινε της πορειας του, κτυπησε σε δεντρο και στην συνεχεια κατεπεσε απο γκρεμμό μεγαλου βαθους.

Απο την ανατροπή του αυτοκινητου τραυματιστηκε κρισιμα η Αννα Πέλλα απο την Ρουμανια.


Το κακουργιοδικειο επεβαλε σήμερα 3 χρονια φυλακιση στον Χριστόδουλο Σαββιδη 67 χρονων απο τα Φοινικαρια, ο οποιος στις 7 περασμενου Μαιου σκότωσε με κυνηγετικο οπλο τον γιο του Σαββα Σαββιδη 23 χρονων και τον εθαψε στο περιβόλι του σπιτιού του.

Το δικαστηριο επιβαλλοντας σήμερα την ποινη, ελαβε υπόψη την ηλικία τού δραστη, και τις συνθηκες κατω απο τις οποίες εγινε το εγκλημα.


Δύο άτομα συνελήφθησαν απο την Αστυνομια, σχετικα με την διερευνομενη υπόθεση τοποθετησης εκρηκτικού μηχανισμού εξω απο την οικία του Αχιλλεα Δημητριου στους Αγιους ομολογητες, σήμερα τα ξημερωματα.

Προκειται για τους Κωστακη Παπαχριστοφορου 40 ετων απο την Λευκωσία, ο οποιος οδηγηθηκε στο επαρχιακο δικαστηριο τό οποίο εξέδωσε εναντίον του διαταγμα τετραημερης προσωποκράτησης και τον 27χρονο Ανδρέα Ιωάννου Πολυκράτη απο τη Λευκωσία ο οποίος συνελήφθει πρίν απο λίγο.

Από την έκρηξη που οφειλοταν σε αυτοσχεδιο εκρηκτικο μηχανισμό, καταστράφηκε ολοσχερώς η είσοδος της κατοικίας, καθως και τζαμια γειτονικών σπιτιών.


Τα σύνορα μας είναι στην Κερύνεια βροντοφώναξαν σήμερα οι φοιτητες του Ενιαίου Φορέα αυτόνομων ενωτικών Φοιτητικών παρατάξεων.

Οι Φοιτητες απο το πρωϊ αρχισαν αντικατοχική, αντιομοσπονδιακή πορεία απο πορεία απο το Παραλίμνι προς την Λευκωσία.

Η πορεία ειναι αφιερωμένη στους 1619 αγνουμενους και εγκλωβισμενους μας.


Την γιορτή της Αγίας Μαρίνας Προστάτιδας των βρεφών τιμά σήμερα η εκκλησία μας.

Τό πρωί, εκατοντάδες πιστών, με την βοήθεια ανδρών της Ειρηνευτικής δύναμης, μετέβησαν καί προσκυνησαν στο Εξωκκλήσι της Αγίας Μαρίνας που βρίσκεται στην Νεκρη ζωνη στην περιοχη της Δερύνειας.

Εξάλλου, πεζοπόροι, κάτοικοι του κατεχόμενου χωριού Αυλώνα, τιμώντας την μνήμη της Πολιούχου Αγίας, μετέφεραν χθες την εικόνα της Αγίας Μαρίνας από την Ευρύχου όπου είχε μεταφερθεί μετά την εισβολή, στην εκκλησία της Παναγίας στο Ακάκι.


ΑΠΟΕΛ και ΑΝΟΡΘΩΣΗ ρίχνονται σήμερα στην μαχη του κυπελου ΟΥΕΦΑ.

Το ΑΠΟΕΛ αντιμετωπίζει στις εννεα το βραδυ εκτος εδρας την ομαδα Σαντογιάρ των νησιών Φαρόε, ενω στις οκτω το βραδυ η δευτεραθλήτρια Ανορθωση αντιμετωπίζει στο Αντωνης Παπαδόπουλος την Σιράκ Αρμενιας.


Και να ολοκληρωσουμε το δελτιο μας με την προγνωση του καιρου.

Αποψε θα εμφανισθει ομιχλη και χαμηλη νεφωση στις πιο πολλες περιοχες. Οι ανεμοι θα ειναι μεταβλητοι ασθενεις 2 εως 3 Μποφορ και η θαλασσα θα παραμεινει ταραγμενη, στις δυτικες περιοχες. Η θερμοκρασια θα πεσει στους 22 περιπου βαθμους.

Αυριο ο καιρος θα ειναι και παλι αιθριος αλλα η ψηλη υγρασια και η καταχνια θα επιμενουν σε αρκετες παραλιες περιοχες. Οι ανεμοι θα καταστουν σταδιακα θαλασσιοι μετριοι 3 εως 4 Μποφορ. Η θαλασσα θα συνεχισει να ειναι ταραγμενη, στις δυτικες περιοχες και θα καταστει το απογευμα ταραγμενη στις νοτιες περιοχες. Η θερμοκρασια θα ανελθει στους 38 βαθμους, στο εσωτερικο στους 31 στα νοτια παραλια και στους 29 βαθμους στα


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Wednesday, 17 July 1996 - 16:15:12