Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-07-19

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Με Παγκύπρια συγκέντρωση, στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, στις οκτώ και τριάντα το βράδυ κορυφώνονται οι εκδηλώσεις καταδίκης τού προδοτικού πραξικοπήματος καί τής Βάρβαρης Τουρκικής εισβολής.

Στην συγκέντρωση θα απευθύνουν χαιρετισμό η Αυτού Μακαριότης ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, οι αρχηγοί όλων των πολιτικών κομμάτων και ο επικεφαλής της αποστολής εκπροσώπων των Δήμων Ελλάδας.

Των χαιρετισμών, θα προηγηθεί προσκλητήριο πεσόντων και θα ακολουθήσει αγωνιστικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Εξάλλου, στό Λονδίνο η ομογένεια πραγματοιεί απόψε εξάωρη πικετοφορία διαμαρτυρίας εξω από τήν Τουρκική Πρεσβεία.

Αυριο Σάββατο, αποφράδα ημέρα της Τουρκικής εισβολής, οι σημαίες θ' αναρτηθούν μεσίστιες και την ώρα της απόβασης των Τούρκων θα ηχήσουν οι σειρήνες, ενώ στις δέκα και πέντε το πρωί θα πραγματοποιηθεί τρίλεπτη στάση εργασίας και κυκλοφορίας.

Στις 12 το μεσημέρι, επίσης, ο ι καμπάνες των ελεύθερων ναών της Κύπρου θα κτυπούν πένθιμα επί δεκαπέντε λεπτά.

Στις 10 το πρωί, εξάλλου, στον καθεδρικό ναό Αγίου Ιωάννου θα ψαλεί παράκληση για απελευθέρωση, επιστροφή και ανεύρεση των αγνοουμένων και θα τελεστεί μνημόσυνο των πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή.

Της παρακλήσεως και του μνημοσύνου θα προστεί η Αυτού Μακαριότης ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, και θα παραστούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας της Ελλάδας Κοσμάς Σφυρίου ως εκπρόσωπος της Ελληνικής κυβέρνησης, διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής τών Ελλήνων με επικεφαλής τον βουλευτή Δημοσθένη Δημοσθενόπουλο, ο πρέσβης κύριος Σάνδης, αρχηγοί κομμάτων, υπουργοί, οι πολιτικές, πολιτειακές, δημοτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου, καθώς και συγγενείς πεσόντων και αγνοουμένων.

Επιμνημόσυνο λόγο θα εκφωνήσει ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης.

Π άνδημα μνημόσυνα για όσους έπεσαν για την προάσπιση της ανεξαρτησίας και ελευθερίας, θα τελεστούν την Κυριακή σε όλους τους ναούς της ελεύθερης Κύπρου.


Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κωστας Σημίτης θα επισκεφθεί επίσημα την Κύπρο, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη, ύστερα απο πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.

Αυτό δήλωσε ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα Χαράλαμπος Χριστοφόρου, ο οποίος έγινε το πρωί δεκτός απο τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κύριος Χριστοφόρου δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι στη συνάντηση έγινε συζήτηση επί των τελευταίων εξελίξεων στο κυπριακό και της επίσκεψης της Μαντλέϊν Ωλμπραϊτ σε Αθήνα και Λευκωσία.


Θέματα τα οποία αφορούν την εξαγγελθείσα συμφωνία, για έναρξη στρατιωτικού διαλόγου, ανάμεσα στις δύο πλευρές στην Κύπρο, συζήτησαν σήμερα το πρωί, ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ, Αντιστράτηγος Νικόλαος Βορβολάκος.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιαννάκη Κασουλίδη, από την ερχόμενη Δευτέρα, ο Πρόεδρος Κληρίδης, θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων για να τους ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις.

Το Εθνικό Συμβούλιο, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, δεν θα συνέλθει νωρίτερα από ότι έχει προγραμματιστεί.

Ο κύριος Κασουλίδης, διευκρίνισε ακόμη, ότι θέση της Ελληνοκυπριακής πλευράς, είναι ότι το αντικείμενο του διαλόγου τών στρατιωτικών θα είναι η ουσιαστική απαγκίστρωση των στρατιωτικών δυνάμεων και από τις δυο πλευρές, πέραν του Πενταδακτύλου και του Τροόδους, αντίστοιχα.


Συνομιλίες με την πολιτικο-στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας, έχει σήμερα στην Αγκυρα, η μόνιμη αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Εθνη, Μαντλίν Ολμπράιτ, στά πλαίσια τής περιοδείας της στην περιοχή.

Η Αμερικανίδα αξιωματούχος θα συζητήσει τό Κυπριακό τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις σχέσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτείων και Τουρκίας.


Παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα θα πραγματοποιήσει αύριο ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Νετσμεττίν Ερμπακαν.

Σε τηλεγράφημα του απο την Αγκυρα το ημι-επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, αναφέρει ότι η προκλητική επίσκεψη πραγματοποιείται προκειμένου ο ισλαμιστής Πρωθυπουργός, να συμμετάσχει στους εορτασμούς για την επέτειο της Τουρκικής Εισβολής.

Τά κατεχόμενα θά επισκεφθεί αυριο καί ο πρωθυπουργός τής εισβολής Μπουλέντ Ετσεβίτ.


Το ποσό των πέντε χιλιάδων λιρών, εισέφερε σήμερα, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, προς την Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσυκλέττας, ανεβάζοντας την προσφορά της στις δεκαπέντε χιλιάδες λίρες.

Πρόκειται για τη δεύτερη γενναιόδωρη προσφορά της Εκκλησίας της Κύπρου, προς ενίσχυση της μεγάλης αντικατοχικής πορείας από το Βερολίνο μέχρι την Κερύνεια, η οποία πραγματοποιείται τον άλλο μήνα.


Οι αντιδράσεις, για το πακέτο των μέτρων που υιοθέτησε προχθές το Υπουργικό Συμβούλιο για να ξεπεραστεί η κρίση στην τουριστική βιομηχανία, συνεχίστηκαν σήμερα.

Μετά τις επιφυλάξεις των συντεχνιών, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων, σε σημερινή έκτακτη συνεδρία του κατέληξε ότι βρίσκει τα μέτρα, εντελώς ανεπαρκή για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος τού Συνδέσμου Κίκης Κωνσταντίνου, προειδοποίησε ότι η κρίση θα επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια, και τόνισε ότι ο ΠΑΣΥΞΕ ανέμενε, σε μια πρώτη δέσμη του πακέτου, να ανακοιωνωθεί μορατόριουμ στην ανέγερση νέων ξενοδοχειακών κλινών, να διασφαλισθεί η μη λειτουργία οποιονδηποτε παράνομων ξενοδοχειακών καταλυμάτων καί μέτρα τα οποία θα συγκρατούσαν τα λειτουργικά κόστα των ξενοδοχείων.


Κρίσιμη, αλλά χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές, παραμένει η κατασταση της υγείας της Αλίκης Βουγιουκλάκη.

Αυτό αναφέρει το λακωνικό ιατρικό ανακοινωθέν, που εξεδόθει λίγο μετά το μεσημέρι.

Στο πλευρό της Αλίκης βρίσκονται πάντα η μητέρα της, ο γιος της, τα αδέλφια της και ο σύντροφος της Κώστας Σπυρόπουλος.

Στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών καταφθάνουν εκατοντάδες επιστολές και τηλεφωνικά μηνύματα που αγωνιούν για την υγεία της δημοφιλούς ηθοποιού.


Δύο θανατηφόρα δυστυχήματα σημειώθηκαν τα ξημερώματα.

Στις 5 την αυγή, στο δρόμο Λάρνακας -Δεκέλειας, αυτοκίνητο που οδηγούσε ο τριαντάχρονος Κώστας Θεωρή, 30 χρόνων, από τήν Ασσια, κάτοικος Λάρνακας, με συνεπιβάτιδες δύο νεαρές αδελφές από την Βρετανία, συγκρούστηκε βίαια με φορτηγό που ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση.

Από την σύγρκουση τραυματίστηκε θανάσιμα ο Κώστας Θεωρή Κωστή.

Το άλλο θανατηφόρο δυστύχημα, συνέβη στη διασταύρωση του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας - Λεμεσού, κοντά στην Μουτταγιάκα, γύρω στις 2 την αυγή.

Νεκρός είναι ο Βρεττανός τουρίστας, Στέφεν Φρέντερικ Γκρίνφιλντ, 35 ετών, ο οποίος έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του, το οποίο ανατράπηκε.

Στο αυτοκίνητο προσέκρουσε και δεύτερο, διερχόμενο αυτοκίνητο, με δύο Βρετανούς τουρίστες, οι οποίοι τραυματίστηκαν σοβαρά.


Αμεσο κίνδυνο διέτρεξαν ανθρώπινες ζωές από πυρκαγιά πού ξέσπασε τά ξημερώματα σε επιπλοποιείο στό Τραχώνη Λεμεσού.

Τό επιπλοποιείο, πού ανήκει στόν Γεώργιο Σκορδή, καταστράφηκε ολοσχερώς καί τό υψος τών ζημιών ξεπερνά τίς εβδομήντα χιλιάδες λίρες.

Τραγική λεπτομέρεια, η λήξη τής ασφάλειας πρίν από δέκα μέρες, τήν οποία ο ιδιοκτήτης δέν θέλησε νά ανανεώσει.


Ενώ οι μηδαμινές ελπίδες που υπήρχαν για ανεύρεση τυχόν επιζόντων απο την χθεσινή συντριβή του μοιραίου αμερικανικού Μπόινγκ 747, έχουν εξανεμιστεί, οι Αμερικανικές Αρχές Ασφαλείας, αδυνατούν ακόμη να προσδιορίσουν τα αίτια της φοβερής αεροπορικής τραγωδίας.

Περισσότερα απο 140 πτώματα ,έχουν ανασυρθεί απο την θαλάσσια περιοχή του Λόνγκ Αιλαντ ενώ τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν βρεί ακόμη κάποιο απο τα δύο "μαύρα κουτιά" του αεροπλάνου,που θα μπορούσαν να ρίξουν καποιο φώς στα αίτια της πολύνεκρης τραγωδίας.

Εν τω μεταξύ, με αφορμή την αεροπορική τραγωδία, τα αμερικανικά μέσα Ενημέρωσης εξαπέλυσαν οργανωμένη επίθεση, με στόχο την δυσφήμιση του Αεροδρομίου του Ελληνικού.

Την οργή της για την κατασκευασμένη προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών να μεταθέσουν τις ευθύνες στην Αθήνα, εξέφρασε σύσσωμη η ελληνική ομογένεια καθώς και ο Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβος.


Παραιτήθηκε απ'όλα τα δημόσια αξιώματα που κατείχε, ο ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς, δήλωσε σήμερα ο Ειδικός Απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βοσνία Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, που έχει παραπεμφθεί στο διεθνές δικαστήριο κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, υπέγραψε χθές βράδυ συμφωνία,με την οποία παραιτείτο απο τα δημόσια αξιώματα τα οποία κατείχε ενώ παράλληλα δεσμεύεται να μην εμφανισθεί δημοσίως στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.


Με τη συμμετοχή δέκα χιλιάδων αθλητών, από 197 χώρες, αρχίζει απόψε στην Ατλάντα των Ηνωμένων Πολιτειών, η μεγάλη γιορτή των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στους αγώνες λαμβάνει μέρος και η Κύπρος, με 17 αθλητές, σε πέντε αθλήματα, στο στίβο, την κολύμβηση, την σκοποβολή, την πάλη και την ιστιοπλοία.

Στην Ατλάντα, έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα ασφαλείας, ιδιαίτερα μετά τη χθεσινή συντριβή τού Αμερικανικού αεροσκάφους.


Νά ολοκληρώσουμε τό δελτίο μας μέ τήν πρόγνωση γιά τόν καιρό.

Αψόψε ο καιρός θυά ειναι αιθριος, αλλά θά σχηματισθεί ομίχλη σε μερικές περιοχές.

Οι ανεμοι θά τραπούν σε ασθενείς μεταβλητούς 2 εως 3 μποφόρ .Η θάλασσα θά ειναι ηρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη καί η θερμοκρασία θά πέσει στούς 21 βαθμούς.

Αυριο θά συνεχιστεί ο αιθριος καιρός.

Λίγες παροδικές νεφώσεις ομως θά σχηματίζονται στά ορεινά τό απόγευμα.

Οι ανεμοι θά ειναι θαλάσσιοι μέτριοι 4 μποφόρ καί η θάλάσσα λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θά φτάσει τούς 35 βαθμούς στό εσωτερικό, τούς 31 στά νότια παράλια καί τούς 29 στά δυτικά


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Friday, 19 July 1996 - 13:13:00