Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-07-20

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Εικοσιδύο χρονια από την βάρβαρη Τουρκική εισβολή ο Ελληνισμός θυμαται και καταδικαζει το εγκλημα σε βαρος της Κύπρου.

Ταυτόχρονα, ανανεώνει την υπόσχεση για αγώνα μέχρι τη δικαίωση.

Στις 10 το πρωί εψάλη στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννου παράκληση για απελευθέρωση, επιστροφή και ανεύρεση των αγνοουμένων και τελέστηκε μνημόσυνο των πεσόντων κατά την Τουρκική εισβολή.

Της παράκλησης και του μνημοσύνου προέστη η Αυτού Μακαριότης ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας της Ελλάδας Κοσμάς Σφυρίου, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής κυβέρνησης, υπουργοί, αρχηγοί, ή εκπρόσωποι κομμάτων, βουλευτές, διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής τών Ελλήνων, ο πρέσβης της Ελλάδας, Αλέξανδρος Σάνδης, οι πολιτικές, πολιτειακές, δημοτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου, καθώς και συγγενείς πεσόντων και αγνοουμένων.

Μιλώντας στο μνημόσυνο, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Αλέκος Μαρκίδης, τόνισε την αποφασιστικότητα του Κυπριακού λαού για απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών και αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε ολόκληρο το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Απηύθυνε επίσης προειδοποίηση προς όσους επιδυκνύουν ενδιαφέρον για προώθηση λύσης του Κυπριακού, ότι η τακτική της ίσης απόστασης επί θεμάτων αρχών, δεν αποτελεί ορθολογιστική συλλογή για λύση σοβαρών πτυχών, ενός προβλήματος εισβολής και κατοχής.

Πάνδημα μνημόσυνα για όσους έπεσαν για την προάσπιση της ανεξαρτησίας και ελευθερίας, θα τελεστούν αυριο Κυριακή σε όλους τους ναούς της ελεύθερης Κύπρου.

Εξ' άλλου, οι σημαίες αναρτήθηκαν σήμερα μεσίστιες, ενω στις 5 και 20 το πρωί, την ώρα της απόβασης των Τούρκων, ήχησαν οι σειρήνες.

Στις δεκα και πέντε το πρωί, πραγματοποποιήθηκε τρίλεπτη στάση εργασίας και κυκλοφορίας, ενώ στις 12 < br>το μεσημέρι, οι καμπάνες των ναών της Ελεύθερης Κύπρου κτυπούσαν πενθιμα για δεκαπέντε λεπτά.


Στις οκτώ το πρωϊ, εξ' άλλου, εψάλη στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, επιμνημόσυνη δέηση για τους 'Ελληνες αξιωματικούς και οπλίτες.

Της δεήσεως προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, άλλοι επίσημοι και συγγενείς των πεσόντων.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι η Κυπριακή κυβέρνηση θα τιμήσει τους αξιωματικούς και οπλίτες από την Ελλάδα, οι οποίοι έδωσαν την ίδια τους τη ζωή για την ελευθερία της Κύπρου, το 1974.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι αύριο, στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, θα απονεμηθούν παράσημα του Τάγματος των Προμάχων Ελευθερίας, στους συγγενείς των πεσόντων.

Επίσης, η Κυβέρνηση θα δώσει το ποσό των δέκα χιλιάδων λιρών, για κάθε πεσόντα αξιωματικό και πέντε χιλιάδες λίρες για κάθε οπλίτη, ως ένδειξη τιμής και υποχρέωσης της Κύπρου, σε όσους Ελλαδίτες πολέμησαν για την ελευθερία της Κύπρου.


Προκλητική και παράνομη επίσκεψη πραγματοποίησε σήμερα στα κατεχόμενα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Νετζμετίν 'Ερμπακαν προκειμένου να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις για την εικοστή δεύτερη επέτειο της βάρβαρης τουρκικής εισβολής.

Σε δηλώσεις του, ο Ερμπακαν ανέφερε προκλητικά ότι οι τουρκοκύπριοι θα πρέπει να είναι ήσυχοι και ότι δέν πρόκειται να υπάρξει επιστροφή στην πρό του 1974 περίοδο.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι η Τουρκία υποστηρίζει τις καλές προθέσεις των Τουρκοκυπρίων για επίλυση του προβλήματος.

Από την πλευρά του, ο Ραούφ Ντενκτάς, πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι με την εισβολή της στην Κύπρο, η Τουρκία λύτρωσε τους Τουρκοκυπρίους από βέβαιο θάνατο.

Ανέφερε δε ότι ο ίδιος δέν πρόκειται να υπογράψει όποια δήποτε συμφωνία, που θα παραδίδει τους τουρκοκυπρίους στους Ελληνοκυπρίους, που θα τους αποκόψει από την Τουρκία και που θα καταργήσει τις συνθήκες εγγυήσεως και συμμαχίας , προσθέτοντας ότι θα κάνει το πάν για την ειρήνη.


Πρόκληση για τον Ελληνισμό χαρακτήρισε την παράνομη επίσκεψη 'Ερμπακαν στα κατεχόμενα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης.

Ο κύριος Κληρίδης επεσήμανε ότι το γεγονός αυτό έρχεται να δώσει έμφαση στο ότι η Τουρκία δεν μετανόησε για το εγκλημα της εισβολής.

Στην προκλητική και παράνομη επίσκεψη του Τουρκου πρωθυπουργού στα κατεχόμενα αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός της Ελλαδος, Κωστας Σημίτης.

Ο κύριος Σημίτης υπογράμμισε ότι η επίσκεψη 'Ερμπακαν στην Κύπρο, επιβεβαιώνει την αμείωτη αδιαλλαξία και προκλητικότητα της Τουρκίας, ενώ αναδεικνύει παραλληλα σε πρώτη εθνική προτεραιότητα, για όλο τον Ελληνισμό, την αναγκη επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος.

Στο μηνυμα του για την 22η επετειο της βαρβαρης Τουρκικής εισβολής ο πρωθυπουργός της Ελλαδος διαβεβαιώνει επίσης, ότι ο αγώνας της Κύπρου είναι αγώνας όλου του ελληνισμού, υπογραμμίζοντας ότι η στενή αμυντική συνεργασί α της Κύπρου και της Ελλαδος αποτελει έμπρακτη υλοποιηση της συμπαράστασης του Ελληνισμού.

Η Ελλαδα τονιζει ο κύριος Σημίτης θα συνεχίσει την αμέριστη βοήθεια και ενίσχυση της προς την κυπριακή Δημοκρατία και τον κυπριακό ελληνισμό μέχρι την τελική δικαίωση.


Συναντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσοστομο, είχε σήμερα το πρωί ο Υπουργος Εμπορικής Ναυτιλίας, Κοσμας Σφυρίου, παρουσια του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Αδαμου Αδαμίδη. Ο κύριος Σφυρίου εκπροσωπεί την Ελληνική κυβέρνηση στις εκδηλώσεις καταδίκης της Τουρκικής εισβολής.

Μετα την συναντηση, ο κύριος Σφυριου δήλωσε ότι η Ελλαδα στεκεται παντα διπλα στον Κυπριακό Ελληνισμό και θα συνεχισει να το πραττει, μεχρι την τελική δικαίωση.

Τόνισε επίσης ότι ο Αττίλας δεν πρέπει, δεν μπορεί και δεν θα δικαιωθεί εδώ στην Κύπρο.

Αυτό προσθεσε, θα γίνει εφικτό, με την εγρήγορση και την αποτελεσματική δραστηριοποίηση της Κυπριακής και Ελληνικής κυβέρνησης και παράλληλα, με την συμπαράσταστη του Ελληνικού Εθνους.


Ο Ντενκτάς υπαναχώρησε σε ότι αφορά την συνάντηση του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς με τον Διοικητή των κατοχικών δυνάμεων, γιατί σε μια τέτοια συνάντηση ενδεχομένως να τεθεί θέμα μείωσης των στρατιωτικών δυνάμεων και των εξοπλισμών.

Στην εκτίμηση αυτή προέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, σχολιάζοντας την σχεδόν άμεση υπαναχώρηση του κατοχικού ηγέτη, λίγο μετά την βαρύγδουπη ανακοίνωση της Μαντλίν 'Ολμπραϊτ.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης, αποκάλυψε ότι η κυρία 'Ολμπραϊτ εισηγήθηκε να αποφευχθεί η διεξαγωγή ασκήσεων στις οποίες να συμμετέχουν δυνάμεις από την Ελλάδα και την Τουρκία, γεγονός που ισοδυναμεί με έμμεση παρέμβαση στο δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και εξίσωση μίας νόμιμα συνημμένης συμμαχίας Ελλάδας-Κύπρου, με την παράνομη παραμονή στρατευμάτων στην κατεχόμενη Κύπρο.

Ο Γλαύκος Κληρίδης είπε ότι οι αμερικανικές κινήσεις δεν περιέχουν οποιοδήποτε σχέδιο λύσης του

κυπριακού, ούτε ιδέες για συγκεκριμένες πτυχές του και επανέλαβε την θέση της πλευράς μας για γενική απαγκίστρωση στις παρυφές του Τροόδους και του Πενταδακτύλου, εξηγώντας ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε εκτεθιμένες κατοικημένες περιοχές.


Ανήμερα των γενεθλίων της η Αλίκη Βουγιουκλάκη, δίδει σήμερα τη δύσκολη μάχη για τη ζωή.

Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε στις δύο μετά το μεσημέρι, η κατάσταση της υγείας της Αλίκης, συνεχίζει να είναι κρίσιμη και για οποιαδήποτε ουσιώδη μεταβολή, αναφέρεται, θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση.

Ο προσωπικός γιατρός της Αλίκης, Ιωάννης Μπαντουβάς έκανε λόγο πάντως, για σχετική επιδείνωση, ενώ χαρακτήρισε καθοριστική τη σημερινή μερα, εφόσον θα είναι ενδεικτική για το πως θα αντιδράσει ο οργανισμός της στην παρεχόμενη φαρμακευτική αγωγή.


Σε τροχαίο δυστύχημα που συνέβη τις πρωϊνές ώρες στη Λευκωσία, έχασε τη ζωή του ο Πέτρος Παφίτης, εικοσιεννέα ετών, αρτοποιός και τραυματίστηκαν σοβαρά δύο άλλα πρόσωπα.

Το δυστύχημα συνέβη στη Λεωφόρο Παρισσινού, όταν το αυτοκίνητο τύπου βαν που οδηγούσε ο Παφίτης, συγκρούστηκε μετωπικά με αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Γιουσούφ Μασσίνι.

Απο τη σύγκρουση τραυματίστηκαν σοβαρά ο συνοδηγός του Παφίτη, Ανδρέας Χριστοφή και ο οδηγός του δευτέρου αυτοκινήτου, Γιουσούφ Μασσίνι, οι οποίοι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.


Στο σκοτάδι βρίσκονται ακόμη οι έρευνες για την διαλεύκανση των αιτίων της αεροπορικής τραγωδίας της περασμένης Πέμπτης στο Λόνγκ 'Αϊλαντ της Νέας Υόρκης.

Οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, ανάγκασαν τις Αμερικανικές αρχές να αναστείλουν τις έρευνες για την ανεύρεση των μαύρων κουτιών του μοιραίου αεροσκάφους, με την βοήθεια των οποίων ελπίζεται ότι θα διαπιστωθούν τα αίτια της τραγωδίας.

Πάντως οι εως τώρα ενδείξεις αλλά και οι μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια, κάτι που οι αρμόδιες αρχές αρνούνται να διαψεύσουν ή να επιβεβαιώσουν.


Με φαντασμαγωρική τελετή, που διήρκησε τρείς περίπου ώρες, άρχισαν τις πρωϊνές ώρες στο Ολυμπιακό Στάδιο της Ατλάντα, οι εικοστοί έκτοι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Στην Ολυμπιάδα λαμβάνουν μέρος ένδεκα περίπου χιλιάδες αθλητές, από 197 χώρες, που αποτελεί και ρεκόρ συμμετοχής, τόσο από άποψη χωρών, όσο και αθλητών.

Την φλόγα μετέφερε στο Ολυμπιακό Στάδιο η Ολυμπιονίκης, Βούλα Πατουλίδου, και Αμερικανός Αθλητής, ενώ τον Ολυμπιακό βωνό άναψε ο Μωχάμετ 'Αλη.

Την έναρξη της Ολυμπιάδας κήρυξε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπίλ Κλίντον.


Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, αλλά τις αυγινές ώρες αναμένεται να σχηματισθεί αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση σε μερικές περιοχές.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς, 2 με 3 μποφόρ και η θάλασσα μέχρι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 23 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια και γύρω στους 21 στα δυτικά.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, με λίγες παροδικές αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι το πρωϊ μεταβλητοί ασθενείς, 2 με 3 μποφόρ και το απόγευμα θαλάσσιοι μέτριοι 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και το απόγευμα στα νότια παράλια μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 36 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 31 βαθμούς στα νότια παράλια και γύρω στους 29 στα δυτικά.

Ο κίνδυνος έκρηξης δασικών πυρκαγιών είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Saturday, 20 July 1996 - 12:03:46