Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-07-22

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Συναντήσεις με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντανκτάς πραγματοποιεί σήμερα ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Γκούσταβ Φαϋσσέλ.

Στίς πέντε, ο κύριος Φεϋσέλ εγινε δεκτός από τόν Πρόεδρο Κληρίδη, ενώ αμέσως μετά θά μεταβεί στά κατεχόμενα γιά τήν συνάντηση μέ τόν Ντεκτάς.

Αντικείμενο των συναντήσεων θα είναι η ενημέρωση γύρω απο τις πρόσφατες επαφές του Ειδικού Αντιπροσώπου του Μπούτρος Γκάλι Χάν Σουγκ Τζιού σε διάφορες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες καθώς και στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με τον κύριο Φαϋσσέλ, θα καταβληθούν προσπάθειες γιά νά πραγματοποιηθεί εντός των προσεχών ημερών η συνάντηση του Αρχηγού τής Εθνικής Φρουράς με τον διοικητή των κατοχικών δυνάμεων.

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα συναντηθεί στίς εξη το απόγευμα μέ τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμμάτων τούς οποίους θά ενημερώσει γιά τη ν συμφωνία για στρατιωτικό διάλογο, ενόψει και της συνεδρίας τού Εθνικού Συμβουλίου την Δευτέρα 29 Ιουλίου.


Επαφές με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Βουλής και τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων, είχε το πρωί ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας της Ελλάδας, Κοσμάς Σφυρίου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Κατά τή συνάντηση μέ τόν Πρόεδρο Κληρίδη, δαπιστώθηκε καί πάλι η άριστη συνεργασία και η κοινή πορεία Αθήνας και Λευκωσίας στο Κυπριακό.

Στή συνέχεια, ο κύριος Σφυρίου είχε συνάντηση με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων Αδάμο Αδαμίδη.

Στη συνάντηση αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, η συνεργασία στη ναυτική εκπαίδευση και συμφωνήθηκε η δημιουργία μηχανισμού για την επιμορφωτική εκπαίδευση Κυπρίων ναυτικών στην Ελλάδα.

Ακολούθως, ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας της Ελλάδας έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, ενώ στή συνέχεια επισκέφθηκε τα Φυλακισμένα Μνήματα και κατέθεσε στεφάνι στους ήρωες του απελευθερωτικού αγώνα 1955-59.


Οι αποκλειστικές πληροφορίες, που μεταδώσαμε στο χθεσινοβραδυνό μας Δελτίο Ειδήσεων, αναφορικά με την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, στην Κύπρο, επιβεβαιώθηκαν σήμερα στην Αθήνα απο τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Δημήτρη Ρέππα.

Οπως, κατ' αποκλειστικότητα μετέδωσε Ο ΛΟΓΟΣ, ο κύριος Σημίτης, ο οποίος θα επισκεφθεί την Κύπρο απο τις εικοσιοκτώ Σεπτεμβρίου μέχρι και την πρώτη Οκτωβρίου, θα παρακολουθήση και την τελική φάση της μεγάλης ετήσιας άσκησης της Εθνικής Φρουράς "Νικηφόρος".

Κατα την επίσκεψη του ο κύριος Σημίτης, θα συνοδεύεται απο τους Υπουργούς Εξωτερικών και Αμύνης, κυρίους Πάγκαλο και Αρσένη.

Οι πληροφορίες του ΛΟΓΟΥ δημοσιέυτηκαν σήμερα στον Κυπριακό και τον Αθηναϊκό τύπο.

Επίσης αναμεταδόθηκαν απο την ΕΡΤ, μαζί με την επιβεβαίωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Δημήτρη Ρέππα.


Τις ευχαριστίες τους προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη εξέφρασαν το πρωί συγγενείς Ελλαδιτών πεσόντων και αγνοουμένων για την απόφαση της κυβέρνησης, να τιμήσει τους Αξιωματικούς και οπλίτες απο την Ελλάδα που θυσιάστηκαν το 1974 για την ελευθερία της Κύπρου.

Σε δηλώσεις τους οι σύζυγοι των Ελλαδιτών που χάθηκαν υπερασπιζόμενοι την Κύπρο, χαρακτήρισαν γεναία την προσφορά του πρόεδρου Κληρίδη.

Στους συγγενείς των πεσόντων τής ΕΛΔΥΚ, απονεμήθηκαν παράσημα του Τάγματος των Προμάχων Ελευθερίας και τιμητικά διπλώματα.

Σε ένδειξη τιμής και υποχρέωσης της Κύπρου προς τους πεσόντες Ελλαδιτες κατά τη διάρκεια της εισβολής, η Κυβέρνηση αποφάσισε επίσης να δώσει το συμβολικό ποσό των δέκα χιλιάδων λιρών για κάθε αξιωματικό και πέντε χιλιάδων λιρών για κάθε οπλίτη.


Τα συγκυβερνώντα κόμματα ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ άρχισαν τις πρώτες επαφές για τις δημοτικές εκλογές.

Το πρωί συναντήθηκαν οι προέδροι των δύο κομμάτων Γιαννάκης Μάτσης και Σπύρος Κυπριανού στη βουλή και αντάλλαξαν απόψεις.

Σε δηλώσεις τους, τόσο ο κύριος Μάτσης, οσο καί ο κύριος Κυπριανού, αρνήθηκαν να ανοίξουν τα χαρτιά τους περιοριζόμενοι να δηλώσουν ότι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά το συνέδριο του ΔΗΚΟ.

Πάντως μία μικρή διαφοροποίηση διαφάνηκε στις θέσεις των δύο κομμάτων.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, φαίνεται ότι επιθυμεί διακαώς την συνεργασία με το ΔΗΚΟ, ενώ αντίθετως το Δημοκρατικό κόμμα δεν αποκλείει και δεύτερες σκέψεις.


Τα θέματα εναρμόνισης της Κυπριακής οικονομίας με τα δεδομένα της Ευρωπαικής Ενωσης, συζητήθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια σύσκεψης, του Υπουργού Οικονομικών, Χριστόδουλου Χριστοδούλου, με τους εκπροσώπους των συντεχνιών και των εργοδοτών.

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της Συμβουλευτικής Οικονομικής Επιτροπής, ο Υπουργός Οικονομικών, ενημέρωσε τούς κοινωνικούς εταίρους για τις κυβερνητικές προθέσεις και ζήτησε τις δικές τους απόψεις γύρω από το θέμα.

Ο κύριος Χριστοδούλου, σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να ενημερωθεί πληρέστερα, και μέσα σ' αυτά τα πλαίσια αποφασίστικε να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην εκπαίδευση και καταρτισμό των στελεχών του.


Tα χερια φαίνεται να σηκώνουν ιατροί της Αλίκης Βουγιουκλάκη μπροστά στην ραγδαία επιδείνωση που παρουσιαζει η κατάσταση της υγείας της.

Σύμφωνα με το τελευταίο ιατρικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε στις δύο το μεσημέρι, η κατασταση της υγείας της δημοφιλούς ηθοποιού είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, ενω η συνεχίζεται η υποστηρικτική αγώγη παρά το ότι τα περιθώρια κρίνονται εξαιρετικά περιορισμένα.


Το πρώτο της μεταλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα κατέκτησε η Ελλάδα χάρη στη χθεσινοβραδυνη προσπάθεια τού Αρσιβαρίστα Λεωνίδα Σαμπάνη.

Ο εικοσιτετράχρονος Βορειοηπειρώτης, αφού σήκωσε συνολικά 305 κιλά, κατάφερε να ανέβει στο δεύτερο σκαλί του βάθρου, κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο, στην κατηγορία των 59 κιλών.

Την πρώτη θέση στο αγώνισμα, πήρε ο κινέζος πρωταθλητής Τανγκ Νιγκσένγκ με 307,5 κιλά.


Στις Ηνωμένες Πολιτείες, με βραδύ ρυθμό προχωρούν οι έρευνες για την διακρίβωση των αιτίων της αεροπορικής τραγωδίας της περασμένης Πέμπτης.

Ειδικές ερευνητικές ομάδες, ανακάλυψαν και ανέσυραν, στην περιοχή της συντριβής του Τζάμπο, έξω απο το Λόνγκ Αϊλαντ, το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής κομμάτι του αεροσκάφους.

Την ίδια ώρα οι συγγενείς των θυμάτων, αλλά και ο Αμερικανικός τύπος, εξαπολύουν δριμύ κατηγορώ κατά των αρχών, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αποκρύψει πληροφορίες και να καθυστερήσει τις έρευνες, ώστε μην επηρεασθούν οι Ολυμπιακοί αγώνες που διεξάγονται στην Ατλάντα.

Εν τω μεταξύ, Ασφαλές χαρακτήρισε το Αεροδρόμιο του Ελληνικού το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των Ηνωμένων Πολιτειών FBI, καλώντας παράλληλα τους Αμερικανούς να προβληματιστούν για την ασφάλεια των δικών τους αεροδρομίων.

Η Ελλάδα, ωστόσο, επανέλαβε σήμερα διά τού κυβερνητικού εκπροσώπου

Δημήτρη Ρέππα, οτι επιφυλάσσεται τών δικαιωμάτων της οσον αφορά τά συκοφαντικά δημοσιεύματα Αμερικανικών Εντύπων.

Οι Μυστικες υπηρεσίες των Ηνωμενων Πολιτείων, εξάλλου, ζήτησαν απο το Ισραηλ να προβει σε ελεγχο του καταλόγου των επιβατων, προκειμένου νά διαπιστωθεί κατά πόσο στό μοιραίο αεροσκαφος επέβαιναν ατομα που συνδεονται με τρομοκρατικες οργανωσεις.


Η Τουρκική αστυνομία συνελαβε σήμερα διακοσια πενηντα ατομα κατα την διαρκεια συγκρούσεων αναμεσα στις δυναμεις ασφαλειας και διαδηλωτες, μετα τον θανατο του πολιτικού κρατούμενου Αυγκούν Ουγκούρ, απο απεργία πεινας.

Ο Αυγκούν 25 ετων, πεθανε στις φυλακες της Ουμρανίγιε στην Κωνσταντινούπολη, επειτα απο απεργία πεινας 63 ημερων.

Εξετιε ποινη καθειρξης 12μιση ετων, για συμμετοχή σε εκτος νομου αριστερη οργάνωση.

Ηταν ενας απο τους 216 πολιτικούς κρατουμενους, σε 16 φυλακες της Τουρκιας, που πραγματοποιούν απεργία πείνας μεχρι θανατου.


Σε κρανιο-εγκεφαλική κακωση οφειλεται τελικα ο θανατος του δεκαπεντάχρονου Σταύρου Μιχαήλ Θεμιστοκλέους.

Αυτό προκειπτει από νενομισμένη νεκροψία που διενεργηθηκε το πρωί επί της σορού του.

Ο άτυχος Θεμιστοκλέους βρέθηκε χθες το πρωί, νεκρός, στην περιοχή της Σωτήρας.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο θάνατος του δεκαπεντάχρονου, προκληθηκε απο ανατροπή της μοτοσυκλέττας που οδηγούσε.


Νά ολοκληρώσουμε τό δελτίο μας μέ τήν πρόγνωση γιά τόν καιρό.

Απόψε ο καιρός θά ειναι αίθριος, αλλά τοπικά δυνατό νά σχηματισθεί ομίχλη.

Οι ανεμοι θά ειναι ευμετάβλητοι 2 εως 3 μποφόρ καί η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θά πέσει γύρω στούς 21 βαθμούς.

Αυριο, ο καιρός θά ειναι καί πάλι αίθριος μέ λίγες τοπικές νεφώσεις τίς απογευματινές ωρες.

Οι άνεμοι τό πρωί θά ειναι ευμετάβλητοι ασθενείς 2 εως 3 μποφόρ καί σταδιακά θά τραπούν σε θαλάσσιους μέτριους 4 εως 5 μποφόρ.

Η θάλασσα θά ειναι λίγο ταραγμένη καί τό απόγευμα τοπικά ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θά ανέλθει στούς 38 βαθμούς στό εσωτερικό, στούς 33 βαθμούς στά νότια παράλια καί στούς 29


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Monday, 22 July 1996 - 23:11:36