Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-07-23

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ξεκάθαρο μήνυμα έστειλε η Ελληνική Κυπριακή πλευρά στους Αμερικανούς ότι θα προσέλθει σε στρατιωτικό διάλογο υπο την προϋπόθεση ότι αυτός, θα διεξαχθεί αποκλειστικά και μόνο μεταξύ του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς και του διοικητή των κατοχικών Δυνάμεων της Τουρκίας.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης, τόνισε στον Αμερικανό Προεδρικό Απεσταλμένο Ρίτσιαρντ Μπίτι, κατά την διάρκεια χθεσινοβραδυνής τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, ότι η Ελληνική Κυπριακή πλευρά δεν πρόκειται να παρακαθήσει στον στρατιωτικό διάλογο εάν σε αυτόν θα συμμετάσχει και ο Διοικητής των λεγόμενων Τουρκοκυπριακών δυνάμεων.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης, είπε ότι ο Ρίτσιαρτ Μπίτι τον διαβεβαίωσε ότι η αρχική συμφωνία προβλέπει την συνάντηση ανάμεσα στους αρχηγούς της Εθνικής Φρουράς και του στρατού κατοχής και ότι δεν τίθεται θέμα συμμετοχής του αρχηγού των λεγόμενων Τουρκοκυπριακών δυνάμεων.

Εν τω μεταξυ η Μάτλην Ωλμπραϊτ, σε συνεντε υξη που παραχώρησε στην Νεα Υόρκη, είπε ότι ο Διοικητης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα απευθύνει αύριο πρόσκληση προς τις Τουρκικές και Ελληνοκυπριακές δυναμεις για να συναντηθούν πρίν απο τα τέλη Ιουλίου.

Αντικείμενο της συνάντησης, σύμφωνα με την κυρία Ωλμπραϊτ, θα είναι η συζήτηση θεμάτων τεχνικού περιεχομένου που αφορούν την νεκρη ζώνη.

Η κυρία Ωλμπράϊτ χαρακτηρισε πρόωρη σ'αυτό το στάδιο την συζήτηση του θέματος της αποστρατιωτικοποίησης και της ασφάλειας, επισημαίνοντας, ότι τα θέματα αυτά θα πρέπει να λυθούν στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης.


Καταπληκτική ιδέα χαρακτήρισε την ενδεχόμενη συνάντηση του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς και του Διοικητή του κατοχικού στρατού, ο βρεττανός 'Υπατος Αρμοστής, Ντέϊβιντ Μάτεν, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Σχολιάζοντας δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς, σύμφωνα με τις οποίες, θα συμμετέχει στον στρατιωτικό διάλογο και ο Διοικητής των λεγομένων "τουρκοκυπριακών δυνάμεων ασφαλείας", ο βρεττανός διπλωμάτης ανέφερε ότι όπως ο ίδιος αντιλήφθηκε, η συμφωνία αφορά μόνο τους διοικητές της Εθνικής Φρουράς και του κατοχικού στρατού.

Τον Πρόεδρο Κληρίδη επισκέφθηκε και ο αμερικανός πρεσβευτής, Κένεθ Μπριλ, ο οποίος απέφυγε να προβεί σε δηλώσεις.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"

Υπέρ της ιδέας για συνάντηση του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς και του κατοχικού ηγέτη, με στόχο την συζήτηση στρατιωτικών θεμάτων τεχνικής φύσεως, τάχθηκε η Βρεττανία, διά του 'Υπατου Αρμοστή της στην Κ ύπρο, Ντέϊβιντ Μάτεν.

Εάν μειωθεί η ένταση κατά μήκος της γραμμής καταπαύσεως του πυρός, πρόσθεσε ο κ.Μάτεν, θα υποβοηθηθεί το κλίμα για επανέναρξη των συνομιλιών για το κυπριακό.

ΔΗΛΩΣΗ

Ο βρεττανός διπλωμάτης υποστήριξε ότι όπως ο ίδιος αντιλήφθηκε, η συμφωνία προνοεί συνάντηση του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς και του Διοικητή του κατοχικού στρατού και όχι συμμετοχή του Διοικητή των λεγομένων "τουρκοκυπριακών δυνάμεων ασφαλείας" και πρόσθεσε ότι αυτό θα πρέπει να απασχολήσει τον διεθνή οργανισμό και τις δύο πλευρές. Η Βρεττανία, συνέχισε ο Ντέϊβιντ Μάτεν, δεν προτίθεται να διαχωρίσει οποιαδήποτε πτυχή του κυπριακού, τονίζοντας ότι το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπισθεί στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης.

Ο βρεττανός 'Υπατος Αρμοστής είπε ακόμη, ότι δεν έχει εκδηλωθεί βρεττανική πρωτοβουλία για το κυπριακό. Η βρεττανική προσπάθεια αποσκοπεί στη υποβοήθησ η των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών, διευκρίνησε ο κ.Μάτεν.

Σιγήν ιχθύος τήρησε ο Πρεσβευτής της άλλης, εμπλεκόμενης στο κυπριακό, μεγάλης χώρας, Κένεθ Μπριλ. Ο αμερικανός διπλωμάτης, ανοίγοντας δρόμο μέσα από πληθώρα μικροφώνων αναχώρησε χωρίς να προβεί σε δηλώσεις.

Εν τω μεταξύ, η κινητικότητα των διαφόρων παραγόντων συνεχίζεται αμείωτη. Ο βρεττανός αντιπρόσωπος για το κυπριακό, Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ πραγματοποιεί επαφές σε διάφορες πρωτεύουσες και αναμένεται το φθινόπωρο στην Κύπρο, ενώ την ερχόμενη Κυριακή θα φθάσει στο νησί, για την καθιερωμένη, διερευνητικού χαρακτήρα, επίσκεψη, ο εκπρόσωπος της Ιρλανδικής Προεδρίας για το κυπριακό, Κέστερ Χίσλιπ.


Οι δύο κοινότητες στην Κύπρο, θα πρέπει να εκμεταλλευθούν τώρα την μοναδική ευκαιρία που παρουσιάζεται για επίλυση του Κυπριακού.

Αυτό τονίζει ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπίλ Κλίντον στην συνοδευτική επιστολή της διμηνιαίας έκθεσης του προς το Αμερικανικό Κογκρέσσο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρει ο Πρόεδρος Κλίντον, θα βοηθήσουν τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, μόνο εάν οι δύο κοινότητες ενδιαφέρονται να κάνουν τα ρεαλιστικά -κατά την έκφραση του- βήματα που απαιτούνται.


Τουρκικά και όχι Ισραηλινά αεροπλάνα παραβίασαν την περασμένη Παρασκευή τον Κυπριακό Εναέριο Χώρο.

Αυτό δήλωσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Ηλιάδης.

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε οτι μετά απο έρευνες που έχουν γίνει διεπιστώθει ότι η παραβίαση έγινε απο τουρκικά μαχητικά που εκτελούσαν πτήσης απο την Τουρκία προς το Ισραήλ.

Απο την πλευρά του ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Ηλιάδης επιβεβαίωσε ότι έχει αναγνωρισθεί η ταυτότητα των αεροσκαφών και αυτά δεν ήταν Ισραηλινά αλλά Τουρκικά.


To Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ, αποφάσισε χθες βράδυ την αναβολή, για τον προσεχή Οκτώβριο, του Καταστατικού Συνεδρίου του Κόμματος, το οποίο ήταν προγραμματισμένο για την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο γενικός γραμματέας του κόμματος Στάθης Κιττής δικαιολογώντας την αναβολή ανέφερε ότι οφείλεται σε νομοτυπικούς λόγους και όχι πολιτικούς εσωκομματικούς λόγους.

Σε δηλώσεις του, ο κύριος Κιτττής ανέφερε οτι η αργοπορεία των μελών και στελεχών του ΔΗΚΟ, να υποβάλουν ενπρόθεσμα, τις εισηγήσεις τους για τις καταστατικές αλλαγές στο κόμμα οδήγησε το εκτελεστικό γραφείο να αναβάλει για τις 12 και 13 Οκτωβρίο το συνέδριο.

Η απόφαση για αναβολή, πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας τού ΔΗΚΟ ήταν ομόφωνη, από τα παρόντα μέλη του εκτελεστικού γραφείου.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Tuesday, 23 July 1996 - 15:45:36