Browse through our Interesting Nodes on Law Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-07-28

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Σε καθοριστική συνεδρία συνέρχεται αύριο το Εθνικό Συμβούλιο.

Καθορισμένο θέμα του, οι αποφάσεις του 1989 και πως αυτές συναρτώνται με τις έκτοτε εξελίξεις, αλλά και με τα σημερινά δεδομένα, εσωτερικά, περιφερειακά, διεθνή.

Κυρίως όμως με τις αναπτυσσόμενες πρωτοβουλίες και ιδιαιτέρως με τις πληροφορίες ότι Ευρωπαικοί παράγοντες ετοιμάζονται για άσκηση πιέσεων προς επιτάχυνση των διαδικασιών για εξεύρεση λύσεως πριν από την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών, που προβλέπεται γύρω στο τέλος του 1997.

Τις ευρωπαικές θέσεις πιθανότατα θα αναπτύξουν κατά τις επαφές τους που αρχίζουν αύριο στη Λευκωσία, ο εκπρόσωπος της Ιρλανδικής Προεδρίας της Ενωσης κύριος Κέστερ Χίσλιπ και ο Υπουργός Ευρωπαικών Υποθέσεων της Γαλλίας Μισιέλ Μπαρνιέ.

Ο Ιρλανδός επίσημος, φθάνει στην Κύπρο σήμερα το απόγευμα, ο δε Γάλλος επίσημος φθάνει αύριο το βράδυ.

Κατά την αυριανή συνεδρία του το Εθνικό Σ υμβούλιο, αναμένεται να ασχοληθεί πρωτίστως με τις εξελίξεις αναφορικά με τον στρατιωτικό διάλογο, οι προοπτικές πραγματοποιήσεως τού οποίου έχουν περιπλακεί, λόγω απαράδεκτων αξιώσεων του κατοχικού καθεστώτος.

Παρά την περιπλοκή, Αμερικανικοί και Βρετανικοί παράγοντες πιέζουν για πραγματοποίησή του, ζητώντας από την Κυπριακή Κυβέρνηση, να θεωρήσει την τουρκική αξίωση για συμμετοχή του διοικητή των λεγόμενων τουρκοκυπριακών δυνάμεων, ως μη έχουσα ουσιαστική σημασία.

Η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου αναμένεται θυελλώδης, δεδομένων των διαφορετικών απόψεων που επικρατούν στα Κόμματα.


Tελέστηκαν σήμερα σήμερα σ' όλους τους ναούς της ελεύθερης Κύπρου πάνδημα μνημόσυνα, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αειμνήστου Εθνάρχη Μακαρίου.

Το επίσημο μνημόσυνο θα τελεσθεί την προσεχή Κυριακή, 4 Αυγούστου, στην Ιερά Μονή Κύκκου, ύστερα από Αρχιερατικό Συνοδικό Συλλείτουργο.

Του μνημοσύνου θα προστεί η Αυτού Μακαριότης ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενος από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, και θα παραστούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, άλλοι επίσημοι, και οι συγγενείς του Εθνάρχη.

Επιμνημόσυνο λόγο θα εκφωνήσει ο Βουλευτής Τάσσος Παπαδόπουλος.

Μετά το μνημόσυνο θα τελεσθεί από τον Μακαριώτατο, τρισάγιο στον Τάφο τού αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, στο Θρονί, και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων.

Με ανακοίνωση της Εκκλησίας της Κύπρου, καλείται ο Κυπριακός λαός να παραστεί στο μνημόσυνο του Εθνάρχη Μακαρίου, για να εκφράσει την εκτίμηση και ευγνωμοσύνη του προς τον Μεγάλο Ηγέτη ο οποίος ανάλωσε τη ζωή του για την ελευθερία και το μεγαλείο της Κύπρου και του λαού της.

Καλείται επίσης να βεβαιώσει με την παρουσία του στο μνημόσυνο, την ανυποχώρητη συνέχιση του αγώνα τού αειμνήστου Εθνάρχη για τη σωτηρία της πατρίδας και του λαού μας.


Δεκάδες πανικοβλημένοι Λεμεσιανοί προσέρχονται συνεχώς στις Πρώτες Βοήθειες του Γενικού Νοσοκομείου της πόλης για να υποβληθούν σε εξετάσεις εάν έχουν προσβληθεί από την ιογενή μηνιγγίτιδα.

Μέχρι το μεσημέρι, εντοπίστηκαν δεκαέξι νέα κρούσματα μεταξύ των οποίων και ένας εθνοφρουρός.

Λόγω της πληρότητας των υφιστέμενων κρεβατιών, από αύριο ανοίγει και ο πέμπτος όροφος του Νοσοκομείου Λεμεσού, ο οποίος μέχρι σήμερα δεν είχε λειτουργήσει.

Ο συνολικός αριθμός τών κρουσμάτων ανήλθε σήμερα στά ογδόντα εννέα.

Ανακοίνωση τού υπουργείου υγείας αναφέρει οτι η κατάσταση βρίσκεται υπο πλήρη έλεγχο και εξελίσσεται οπως αναμενόταν.

Τά κρούσματα, προστίθεται στήν ανακοίνωση, αναμένεται οτι θά αυξηθούν κατά τίς επόμενες ημέρες μέχρις οτου ενα σημαντικό μέρος τού πληθυσμού αποκτήσει ανοσία στόν ιό.

Επισημαίνεται, επίσης, οτι η ιογενής μηνιγγίτιδα πού εχει παρουσιαστεί ειναι πολύ ήπιας μορφής, χωρίς νά αφήνει οποιεσδήποτε επιπτώσεις στους ασθενείς.


Σαράντα και πλέον χιλιάδες πλαστα δολλάρια βρεθηκαν στην κατοχή Υεμένιου διπλωμάτη στη Λεμεσό.

Η Αστυνομία πιστεύει ότι βρίσκεται στα ίχνη διεθνούς σπείρας παραχαρακτών και διακίνησης εκατομμυρίων πλαστών δολλαρίων.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν ο Υεμενιος διπλωμάτης, η ρωσίδα σύζυγός του και ένας Ιορδανός Διευθυντής υπεράκτιας εταιρίας στην Λεμεσό.

Οι ύποπτοι παρουσιάστηκαν σήμερα ενώπιον τού Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού γιά εκδοση διατάγματος κράτησής εναντίον τους.

Το δικαστήριο ανέβαλε, ομως, την υπόθεση προκειμένου να βρεθεί δικηγόρος για τον Ιορδανό.


Τερματίστηκε η απεργία πείνας των κρατουμένων στις φυλακές της Τουρκίας που διήρκεσε πέραν των δύο μηνών και στοίχισε την ζωή 12 κρατουμένων, μετα την συγκατάθεση της Κυβέρνησης της Τουρκίας για καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης.

Οι εκατοντάδες Τούρκοι κρατούμενοι δέκτηκαν χθές να τερματίσουν την απεργεία πείνας μετα την μερική ικανοποίηση των αιτημάτων τους απο την κυβέρνηση Ερμπακαν.

Η τουρκική κυβέρνηση λύγισε μετα την διεθνή κατακραυγή εναντίον της.

Εν τω μεταξύ, πέθανε χθες βράδυ και δωδέκατος κρατούμενος στις Τουρκικές φυλακές ενώ μεταφερόταν στο νοσοκομείο μετά την λήξη της απεργίας πείνας.

Οπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της ανεξάρτητης ένωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από τους 15Ο κρατούμενους που έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο οι 20 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι υπόλοιποι δέχονται περίθαλψη στις φυλακές.


Νέες επιτυχίες, κατάφεραν χθες τα Ελληνικά χρώματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα.

Ο εικοσιτριάχρονος Πρωταθλητής, Λεωνίδας Κόκας, κατάφερε να σηκώσει στην κατηγορία των ενενηνταενός κιλών, τρακόσια ενενήντα κιλά στο σύνολο, και να πάρει το αργυρό μετάλλειο, κάνοντας την μεγάλη έκπληξη αφού εγχειρήθηκε πρόσφατα.

Εξάλλου, η Εθνική ομάδα των ανδρών στην υδατοσφαίριση, νίκησε με 7-6 την αντίστοιχη των Ηνωμένων Πολιτειών, κερδίζοντας για πρώτη φορά, με πανηγυρικό τρόπο, την πρόκρισή της στην εξάδα των Ολυμπιακών Αγώνων.


Εν τω μεταξύ, δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί στην Ατλάντα μετά την χθεσινή έκρηξη από την οποία σκοτώθηκαν δύο άτομα και τραυματίσθηκαν περισσότερα από εκατόν.

Η Ατλαντα παρουσιάζει οψη αστυνομο-κρατούμενης πόλης αφού περιοχή οκτώ τετραγώνων γύρω απο το παρκο που σημειώθηκε η έκρηξη, έχει αποκλεισθεί.

Οπως μεταδίδεται, ειδικοί σε θέματα ασφαλείας δήλωσαν οτι η χρηση βόμβας με πυροσωλήνα δείχνει οτι η επίθεση έγινε απο Αμερικανική και όχι απο διεθνή τρομοκρατική οργάνωση.

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνων, ΕΦ ΜΠΙ ΑΙ, ανακοίνωσε οτι καταζητείται ενας λευκός Αμερικανός αντρας , ο οποίος έκανε το προειδοποιητικό τηλεφώνημα λίγο πριν από την έκρηξη.

Η αστυνομία πιστεύει οτι οι δράστες ανήκουν σε ακροδεξιά οργάνωση.

Εν τω μεταξύ, τις αυγινες ωρες σήμερα λήφθηκε προειδοποιητικο τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας, σε ξενοδοχείο που βρίσκεται απέναντι από το κεντρο τύπο υ στην Ατλάντα.

Φαίνεται ομως οτι τελικά επρόκειτο για κακόγουστη φάρσα, αφού από τις

ερευνες που εγιναν στο κτίριο δεν ανακαλύφθηκε οτιδήποτε ύποπτο.


Σε βόμβα που είχε τοποθετηθεί στον μπροστινό χώρο αποσκευών του αεροσκάφους, μεταξύ τού πιλοτηρίου και τής καμπίνας επιβατών πρώτης θέσης, οφείλεται η συντριβή τού μοιραίου Μπόϊνγκ 747 τής TWA, συμφωνα με το Αμερικανικο τηλεοπτικο δίκτυο Σι Εν Εν.

Εξάλλου, η εφημερίδα Ταιμς της Νεας Υόρκης αναφέρει οτι σε λίγες μέρες

θα ανακοινωθεί επίσημα οτι η έκρηξη οφείλεται σε δολιοφθορά κάτι που θα επιτρέψει την ανάληψη των ερευνων απο το Ομοσπονδιακο Γραφείο Ερευνων ΕΦ ΜΠΙ ΑΙ.

Μετα την εκρηξη, που μοίρασε το αεροπλάνο στά δύο, αυτό συνέχισε να πετα για λίγα δευτερόλεπτα χωρίς το μπροστινό μέρος, γεγονός που εξηγεί την υπαρξη δύο στιγμάτων στις οθόνες των ραντάρ την ωρα της καταστροφής.


Σαράντα μέρες από το θάνατο του ιστορικού ηγέτη του Ελληνισμού, Ανδρέα Παπανδρέου.

Σήμερα, στο ναό των Αγίων Θεοδώρων, στην Αθήνα, τελέσθηκε το μνημόσυνό του, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμων, όπως επίσης και του εκπροσώπου του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, Πρωτοσύγκελου Ελευθέριου.

Εκτός από την οικογένειά του, το Υπουργικό Συμβούλιο, με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημήτη, Βουλευτές, στελέχη του ΠΑΣΟΚ και εκατοντάδες κόσμου παρακολούθησαν το μνημόσυνο με βαθιά συγκίνηση και θλίψη για το χαμό του αδιαμφισβήτητου ηγέτη.


Το μνημόσυνο των πεσόντων καταδρομέων του 1964 και της εισβολής του 1974 πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Πάφο στον χώρο του μνημείου πεσόντων καταδρομέων στην εκκλησία του Αγίου Κενδέα στην Πάφο.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Πετρίδης και παρευρέθηκαν οι αρχές της Πάφου και πλήθος κόσμου.


Διάταγμα πενθήμερης προσωποκράτησης εναντίον του Χαράλαμπου Πουτζιουρή τριαντα ενός χρόνων, από την Αραδίππου εξέδωσε σήμερα το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας προς διευκόλυνση των αστυνομικών ανακρίσεων, σχετικά με υποθέσεις κλοπής διαβατηρίου, πλαστογραφίας και παρακοής διατάγματος του Δικαστηρίου.

Εμφανιζόμενος ενώπιον τού Δικαστηρίου, ο Πουτζιουρής αρνήθηκε επίμονα οτι ταξίδεψε στην Γερμανία.

Ο ισχυρισμός του αποδείχθηκε ωστόσο αβάσιμος, καθώς ηταν ο μοναδικός Κύπριος επιβάτης τής πτήσης γιά τήν Φρανγκούρτη, ενώ αναγνωρίστηκε από μία αεροσυνοδό πού ειδε τήν φωτογραφία του στίς εφημερίδες.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θά ειναι αιθριος.

Οι ανεμοι θά πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 3 μποφόρ καί η θάλασσα θά ειναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θά πέσει στούς 25 βαθμούς στό εσωτερικό καί τά ανατολικξά παράλια καί στούς 21 βαθμούς στά δυτικά παράλια.

Αυριο, ο καιρός θά συνεχίσει νά ειναι αιθριος.

Οι άνεμοι θά ειναι μέτριοι θαλάσσιοι 4 μποφόρ καί η θάλασσα λίγο ταραγμένη καί στα ανατολικά παράλια ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θά φτάσει τούς 37 βαθμούς στό εσωτερικό, τούς 34 στά νότια παράλια καί τούς 31 στά δυτικά


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Sunday, 28 July 1996 - 15:05:22