Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-07-29

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Τρία, μέχρι στιγμής, τά χρυσά Ελληνόπουλα στήν Ατλάντα.

Χθές τό βράδυ, η Ελλάδα κέρδισε ακόμη δύο χρυσά μετάλλια με τους Ακάκιο Κακιασβίλι στην αρση βαρών και Γιάννη Μελισσανίδη στη Γυμναστική.

Ο Ακάκιος Κακιασβίλι στην κατηγορία 99 κιλών, σήκωσε συνολικά 420 κιλά δημιουργώντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ.

Στο αρασέ ο Κακιασβίλι σήκωσε 185 κιλά και στο ζετέ 235, επίδοση, που αποτελεί και παγκόσμια επίδοση.

Εξάλλου, ο Γιάννης Μελισσανίδης κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα των Ασκήσεων Εδάφους συγκεντρώνοντας βαθμολογία 9,850 βαθμών.

Σε ανταπόκριση του ο Ασσόσιεντ Πρες χαρακτηρίζει τη νίκη του Μελησσανίδη ως μια από τις ιστορικές στιγμές της χρύσης ολυμπιάδας.

Ο Γιάννης Μελισσανίδης είναι ο πρώτος Ελληνας αθλητής που κατακτά μετάλιο σε αγωνίσματα γυμναστικής από τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς το 1896 όταν ο Ιωάννης Μητρόπουλος νικούσε στους σταθερούς κρίκους. < hr>


Στά εκατό ανήλθε παγκύπρια ο αριθμός των κρουσμάτων ιογενούς μηνιγγιτίδιτας.

Μεταξύ των νέων κρουσμάτων περιλαμβάνονται και ενας Εθνοφρουρός ο οποίος επέστρεψε από αδεια.

Χθες εντοπίστηκαν στη Λεμεσό τρία νέα κρούσματα μηνιγγίτιδας σε βρέφη ηλικίας δύο, δεκαοκτώ και δεκαεννέα μηνών.

Συνολικά νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Λεμεσού εβδομήντα-έξι παιδιά και πέντε ενήλικες.

Λόγω της πληρότητας των κρεβατιών, λειτούργησε απο χθες και ο πέμπτος όροφος του Νοσοκομείου Λεμεσού, ο οποίος μέχρι σήμερα δεν είχε λειτουργήσει.

Εν τω μεταξύ, ο δήμος Λεμεσού ανακοίνωσε μέτρα γενικής καθαριότητας και υγιεινής πρός αντιμετώπιση της επιδημίας.

Προληπτικά μέτερα ανακοίνωσε επίσης καί ο Δήμος Λευκωσίας.


Ούτε εφησυχασμός ούτε κινδυνολογία, δεν πρέπει να παρατηρείται στο θέμα της μηνιγγίτιδας, ανέφερε ο κυβέρνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, αναφέροντας ότι η ασθένεια βρίσκεται υπό έλεγχο.

Κάνοντας έκκληση προς τα μέσα μαζικής επικοινωνίας να αποφεύγουν τις υπερβολές, δήλωσε ότι οι ιατρικές υπηρεσίες ελέγχουν την κατάσταση.

Αναλύοντας το όρο κριτικό σημείο ανοσίας ο κυβέρνητικός εκπρόσωπος και γιατρός Γιαννάκης Κασουλίδης, ανέφερε από τους 100 που προσβάλονται από τον ιό εκδηλώνουν συμπτώματα οι δέκα, από τους οποίους μόνο οι δύο εκδηλώνουν την ασθένεια.


Με γενική ανασκόπηση της πορείας του κυπριακού, όπως αυτή διαμορφωνεται μέσα στο διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον, συνέρχεται το εθνικό συμβουλίο.

Το πρωί πρωτολόγησαν και κατέθεσαν γραπτώς τις θέσεις τους ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης.

Στήν απογευματινή συνεδρία, πού αρχισε στίς πέντε, αναμένεται να πρωτολογήσουν οι αρχηγοί των άλλων κομμάτων και αύριο θα γίνει ανταλλαγή απόψεων γιά τις θέσεις τους στό κυπριακό.

Σε δηλώσεις του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης δεν θέλησε να αποκαλύψει οτιδήποτε περισσότερο συστήνοντας υπομονή μέχρις ότου ολοκληρωθεί η συνεδρία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι βασικά στο τραπέζι βρίσκονται οι αποφάσεις του 1989, και κύριο αιτούμενο είναι η επαβεβαίωση τών αρχών αυτών, η αναπροσαρμογή κάποιων θέσεων, και αυτό θα γίνει είτε ομόφωνα είτε διατηρώντας τα κόμματα τις ξεχωρισ τές τους θέσεις και διαφωνίες.


Την έλλειψη πολιτικής βουλήσεως από μέρους της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης για τον διορισμό μονίμου εκπροσώπου της για το κυπριακό, αποκάλυψε, έμμεσα, ο Ιρλανδός διπλωμάτης, Κέστερ Χίσλιπ, εκπρόσωπος της Ιρλανδικής Προεδρίας της 'Ενωσης.

Ο κύριος Χίσλιπ, μιλώντας μετά από συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη, είπε ότι δεν είναι η κατάλληλη ώρα για να αποφασιστεί κάτι τέτοιο.

Ο Ιρλανδός διπλωμάτης εξέφρασε ωστόσο αισιοδοξία για την έκβαση της αποστολής του.

Από τήν πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης, εκφράζοντας σαφώς την απαρέσκεια της Κυπριακής Κυβέρνησης, είπε ότι το σύντομο του διορισμού ευρωπαίου εκπροσώπου είναι αντιπαραγωγικό στοιχείο.


Η διαρροή εγγράφων εσωτερικής χρήσης προκαλούν μεγάλη ζημιά.

Αυτό τόνισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης κληθής νά σχολιάσει εγγραφο τού Μονίμου Αντιπρόσωπου τής Ελλάδος στά Ηνωμένα Εθνη Χρίστου Ζαχαράκι, σύμφωνα μέ τό οποίο τό ενδιαφέρον τών Ηνωμένων Πολιτειών γιά τό κυπριακό εντάσσεται σε παιγνίδι εντιπωσιασμού τής ομογένειας ενόψει τών Προεδρικών εκλογών στήν Αμερική.

Τό εγγραφο τού κυρίου Ζαχαράκι, τή γνησιότητα τού οποίου αμφισβήτησε ο κύριος Κασουλίδης, δημοσίευσαν χθές Αθηναϊκές εφημερίδες.

Σύμφωνα με τά δημοσιεύματα, στό έγγραφό του ο Ελληνας Πρέσβης, υπογραμμίζει οτι η Αμερικανική στάση, "εξακολουθεί να είναι εχθρική ως προς τις επιδιώξεις της Αθήνας και της Λευκωσίας."

Ο κύριος Ζαχαράκις τονίζει παράλληλα, ότι οι θέσεις του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών συγκλίνουν στον παραγνωρισμό της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού και στην προβολή τη βαρύτητας του Τουρκοκυπριακού παράγοντα, με στόχο την "εξίσωση των δύο κοινοτήτων."

Στο πλαίσιο της ίδιας τακτικής, αναφέρει, εντάσσεται και η επίσκεψη Ολμπράϊτ στην Κύπρο.

Σχολιάζοντας την έκθεση Ζαχαράκη, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού, είπε ότι ο κύριος Ζαχαράκης θα πρέπει να έχει καλούς λόγους για να υποστηρίξει κάτι τέτοιο.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης είπε ότι συμφωνεί με τις εκτιμήσεις του Ελληνα Πρέσβη, επισημαίνοντας ότι άν απαντήσουμε σωστά στην κυρία Ολμπράϊτ, τότε θα αναγκαστεί και ο Πρόεδρος Κλίντον να διαφοροποιήσει τη στάση του.

Οι κύριοι Κυπριανού και Λυσσαρίδης σχολίασαν την έκθεση Ζαχαράκη κατά την είσοδό τους στο Εθνικό Συμβούλιο.


Οι γονείς των δύο ερασιτεχνών ψαράδων που κρατούν παράνομα οι κατοχικές αρχές βίσκονται στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας αναμένοντας την άδεια όπως επισκεφθούν τα παιδιά τους.

Σύμφωνα με τον επίτροπο για ανθρωπιστικά θέματα, Λέανδρο Ζαχαριάδη, οι κατοχικές αρχές αναμένουν την απόφαση του ψευδοδικαστηρίου για να αποφασιστεί η έγκριση ή όχι για την επίσκεψη.

Από το πρωϊ οι Γιαννάκης Χατζηγιάννης και Γιώργος Νικολάου προσάγονται ενώπιον του λεγόμενου στρατιωτικού δικαστηρίου των κατεχομένων.

Οι δύο νεαροί είχαν απαχθεί από τον στρατό κατοχής στην θαλάσσα περιοχή Παραλιμνίου.


Αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, μεγάλης ισχύος, ο οποίος μπορούσε νά εκραγεί ανά πάσα στιγμή, ανακάλυψε κρεμασμένο εξω από τό σπίτι του σήμερα τό πρωί στήν Πάφο ο Γεώργιος Γεωργίου, 35 χρόνων, υπάλληλος τής Αρχής Ηλεκτρισμού.

Στόν χώρο εσπευσαν αμέσως ανδρες τού τμήματος ανιχνέσεως εγκλημάτων Πάφου, ενώ στή συνέχεια εφθασε καί ο πυροτεχνουργός τής Δύναμης Αντώνης Σιακαλλής, επικεφαλής κλιμακίου.

Οι ειδικοί, αφού αδρανοποίσαν τό μηχανισμό, τόν παρέλαβαν γιά περαιτέρω επιστημονικές εξετάσεις.

Σε δηλώσεις του, ο κύριος Γεωργίου ανέφερε οτι δέν εχει υπόψη του κανένα λόγο γιά τόν οποίο θά μπορούσε κάποιος νά τοποθετήσει εκρηκτικό μηχανισμό εξω από τό σπίτι του.

Οι ερευνες τής Αστυνομίας στρέφονται πρός ολες τίς κατευθύνσεις.


Σοβαρές συμπλοκές συμειώθηκαν λίγο μετά τα μεσάνυκτα στη Γερμασόγια με αποτέλεσμα να μεταφερθούν δύο άτομα στο Νοσοκομείο με τραύματα από μαχαίρι.

Οπως ανέφερε αστυνομική πηγή, το επεισόδιο συνέβη γύρω στη μία μετά τα μεσάνυχτα, όταν Αγγλοκύπριος, ο Αλέξης Μπάμπης -άλλως Μπατζ- ανέσυρε μαχαίρι και τραυμάτισε τέσσερεις νεαρούς.

Είχε προηγηθεί έντονη λογομαχία, μεταξύ της παρέας των Λεμεσιανών και της παρέας τού Μπάμπη.

Κατά την συμπολοκή, μαχαιρώθηκαν δύο νεαροί, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο.

Η κατάσταση του ενός είναι σοβαρή αλλά εκτός κινδύνου.

Ο Μπάμπης συνελήφθη και τέθηκε υπο κράτηση.


Ενα λευκό αντρα ανaζητά το FBI ο οποίος τηλεφώνησε λίγα λεπτα πρίν από την εκρηξη της βόμβας στο Ολυμπιακό χωριό της Ατλάντα.

Το FBI υποστηρίζει οτι εχει ενδείξεις και στοιχεία που αναμένεται να οδηγήσουν στην αποκάλυψη των ενόχων για την εγκληματική βομβιστική επίθεση στο Ολυμπιακό χωριό στη Ατλάντα.

Χθές το Εφ Μπί άη και αντιτρομοκρατικές μονάδες πραγματοποίησαν δεκάδες ερευνες σε σπίτια και κτίρια που ομως δεν απέδωσαν τίποτα.

Εν τω μεταξύ, αντιφατικές είναι τώρα οι πληροφορίες για το τι ακριβώς συνέβει στο μοιραίο αεροσκάφος της TWA που συνετρίβει εξω από το Λόνγκ Αηλαντ.

Το Σί έν έν μετέδωσε οτι επρόκειτο για βόμβα που τοποθετήθηκε στο τμήμα αποσκευών του αεροσκάφους.

Οι ερευνες συνεχίζονται και οι αρχές δεν αποκλείουν την πιθανότητα το αεροσκάφος να κτυπήθηκε από ρουκέττα.


Ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο αριθμός των θανάτων των κρατούμενων στις Τουρκικές φυλακές απο την απεργία πείνας, έφθασε τους δεκατρείς, κρίσιμη παραμένει η κατάσταση άλλων είκοσι.

Η απεργία πείνας κράτησε 69 ημέρες και τερματίστηκε χθες, αφού η Ισλαμική κυβέρνηση αναγκάστηκε, υπό τήν διεθνή κατακραυγή, να προβεί σε κάποιες υποχωρήσεις καί νά έρθει σε συμφωνία μέ τούς απεργούς.


Αρχισε σήμερα η θερινή περίοδος των ξεπουλημάτων η οποία και θα διαρκέσει έξι εβδομάδες.

Ωστόσο πολλοί καταστηματάρχες άρχισαν τα ξεπουλήματα νωρίτερα με αποτέλεσμα να υποβληθούν πολλές καταγγελίες.

Κατα την σημετινη πρωτη ημερα των ξεπουληματων οι καταναλωτες δεν φαινεται να βρηκαν τις προσφορες και τοσο ελκυστικές.

Απο την πλευρα τους οι καταστηματαρχες περιμεναν παντως περισσοτερη κινηση κατα την σημερινη πρώτη ημερα των ξεπουληματων.


Νά ολοκληρώσουμε τό δελτίο μας μέ τήν πρόγνωση γιά τόν καιρό.

Απόψε ο καιρός θά ειναι αιθριος.

Οι ανεμοι θά ειναι βόρειοι ασθενείς 3 μποφόρ. Η θάλασσα θά ειναι ταραγμένη στίς προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θά πέσει στούς 20 βαθμούς στά δυτικά παράλια καί στούς 24 στίς άλλες περιοχές.

Αυριο ο καιρός θά παραμείνει αιθριος.

Η θάλασσα θά ειναι ταραγμένη στίς προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θά ανέλθει στούς 38 βαθμούς στό εσωτερικό, στούς 35 στά νότια παράλια καί στούς 33 στά δυτικά


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Monday, 29 July 1996 - 13:05:14