Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-07-30

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Τόν διορισμό μόνιμου αντιπροσώπου τής Ευρωπαϊκής 'Ενωσης γιά τό Κυπριακό θά προωθήσει η Γαλλία στό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Σε σχετικές δηλώσεις προέβη σήμερα ο Γάλλος Αναπληρωτής Υπουργός εξωτερικών, αρμόδιος γιά Ευρωπαϊκές υποθέσεις, Μισέλ Μπαρνιέ ο οποίος πραγματοποιεί μονοήμερη επίσκεψη στήν Κύπρο.

Μιλώντας τό απόγευμα σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη πού εδωσε μέ τόν υπουργό εξωτερικών, Αλέκο Μιχαηλίδη, ο Γάλλος υπουργός τόνισε οτι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει νά διορίσει ενα μόνιμο αντιπρόσωπο γιά τό Κυπριακό, ο οποίος, σε συνεργασία μέ τά Ηνωμένα Εθνη, θά συμβάλει στή δημιουργία μιάς Ομόσπονδης - δικοινοτικής Κύπρου πρός οφελος, οπως ειπε, ολου τού πληθυσμού.

Ο Γάλλος υπουργός τόνισε επίσης οτι οσο πιό σύντομα βρεθεί μιά λύση στό πρόβλημα τόσο πιό ευκολα καί γρήγορα θά καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις γιά ενταξη τής Κύπρου στήν Ευρωπαϊκή Ενωση.

Από τήν πλευρά του, ο υπουργ ός εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης υπογράμμισε τήν ανάγκη γιά σύντομη επίλυση τού Κυπριακού, τονίζοντας οτι τώρα ειναι η καλύτερη ωρα γιά λύση.

Τό πρωί, ο Γάλλος επίσημος εγινε δεκτός από τόν Πρόεδρο Κληρίδη.


Το Εθνικό Συμβούλιο επαναβεβαίωσε τις ομόφωνες αποφάσεις που πήρε το 1989.

Μετά τη λήξη της συνεδρίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, είπε ότι η μόνη αλλαγή που έγινε, αφορούσε την Ευρωπαϊκή 'Ενωση, αφού σήμερα δε μιλούμε για προοπτική καλύτερης συνεργασίας, αλλά μιλούμε για προοπτική ένταξης.

Η συνεδρία θα συνεχιστεί την ερχόμενη Πέμπτη στις 9.00 το πρωϊ με θέμα τους περαιτέρω χειρισμούς στο Εθνικό θέμα.


Η χαρά που πρόσφεραν στην Ελλάδα και τον απανταχού ελληνισμό οι Ελληνες αθλητές στην Χρυσή Ολυμπιάδα της Ατλάντα συνεχίστηκε και χθες βράδυ με τη νίκη του Νίκου Κακλαμανάκη στις ιστιοδρομίες με ιστιοσανίδα Μιστράλ.

Η νίκη του Κακλαμανάκη στο άθλημα είναι η πρώτη που σημειώνει 'Ελληνας αθλητής μετά από 36 χρόνια.

 Το μετάλλειο απένειμε στον 'Ελληνα ιστιοπλόο ο τέως Βασιλιάς της Ελλάδας Κωνσταντίνος.

Με τηλεραφήματα, ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδας συγχαίρει όλους τους 'Ελληνες ολυμπιονίκες γιατί με τις επιτυχίες τους ανέβασαν την Ελλάδα ακόμα πιο ψηλά.

Η ελληνική Πολιτεία θα τιμήσει τους Ελληνες αθλητές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού θα ναυλώσει ειδική πτήση με την οποία θα μεταφερθούν οι Ελληνες Ολυμπιονίκες από την Ατλάντα, ενώ το βραδυ της Δευτέρας πέντε Αυγούστου θα γίνει εκδήλωση στο Παναθηναϊκό Σταδιο για να τιμηθούν οι αθλητές που " σήκωσαν" την Ελλάδα και τον Ελληνισμό πιο ψηλά.


Δεκατέσσερα νέα κρούσματα ιογενούς μηνιγγίτιδας παρουσιάστηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

Προσβλήθηκαν από τον ιό δώδεκα παιδιά στη Λεμεσό και δύο παιδιά στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου.

Τα στοιχεία αυτά έδωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος γιαννάκης Κασουλίδης σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Εθνικού συμβουλίου.

Οσον αφορά στην απαγόρευση της επίσκεψης στους νεοσύλλεκτους που ήταν προγραμματισμένη για τις 4 Αυγούστου και το γεγονός ότι γονείς εκφράζουν ανησυχία, ο Εκπρόσωπος τόνισε ότι η απόφαση πάρθηκε "για προστασία των παιδιών, ώστε να μή μεταφερθεί ο ιός στο στρατό".

Εν τω μεταξύ, διαπιστώθηκε ότι οι τέσσερεις εθνοφρουροί οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Λεμεσού με συμπτώματα μηνιγγίτιδας, δέν έχουν προσβληθεί από τον ιό.


Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία απηύθυναν σήμερα το "ύστατο χαίρε" στον δεύτερο, σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη, Πατριάρχη, τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Παρθένιο, ο οποίος πέθανε την περασμένη εβδομάδα σε ηλικία 77 ετών από ανακοπή καρδιάς, στην Αμοργό, όπου βρισκόταν για διακοπές.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Κώστας Πετρίδης και την Εκκλησία της Κύπρου ο Μητροπολίτης Κιτίου, Χρυσόστομος.

Στήν κηδεία παρέστη και κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τούς βουλευτές Τάκη Χατζηδημητρίου, Δώρο Χριστοδουλίδη καί Στέλιο Γερασίμου.

Αναφερόμενος στον αείδοιμο Πατριάρχη Παρθένιο, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε οτι υπήρξε σημαντική προσωπικότητα της Ολης Εκκλησίας του Χριστού.

Ανοικτόκαρδος και φιλελεύθερος, χωρίς να παραβιάζει τα δόγματα της ορθοδόξου πίστεως, σημείωσε ο Μακαριώτατος, κατόρθωνε να επιτυγχάνει την ειρ ήνη και ενότητα, όχι μόνον μεταξύ των εκκλησιών, αλλά και μεταξύ των διαφόρων δογμάτων και θρησκειών.


Νέος Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής εξελέγη σήμερα ο Μητροπολίτης Ιταλίας και 'Εξαρχος Νοτίου Ευρώπης Σπυρίδων.

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος αντικαθιστά τον Αρχιεπίσκπο Ιάκωβο ο οποίος παραιτήθηκε λόγω ηλικίας.

Τον Αρχιεπίσκοπο Σπυρίδωνα εξέλεξε σήμερα ομόφωνα η Ιερά Σύνοδος, μετά από εισήγηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Σπυρίδων είναι 52 ετών, γεννήθηκε στη Φλώριδα και οι γονείς του κατάγονται από τη Ρόδο.

Είναι απόφοιτος της θεολογικής σχολής της Χάλκης και μιλά Αγγλικά, Ιταλικά, και Γερμανικά, και είναι ειδικός σε θέματα διαλόγου με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.


Με ανακοίνωσή της, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, εκφράζει έκπληξη για ισχυρισμούς που προβάλλονται σε μερίδα του σημερινού τύπου, αναφορικά με την καταλληλότητα του νερού με το οποίο υδροδοτείται η περιοχή της Μακεδονίτισσας.

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή στην ανακοίνωση της, παραθέτει στοιχεία που αποδεικνύουν την καταλληλότητα του νερού.

Ειδικότερα παραθέτει αναλύσεις, ειδικού Χημικού του Τμήματος Υδάτων της Κυβέρνησης, οι οποίες επιβεβαιώνονται και απο ανακοίνωση του Κρατικού Χημείου.

Εκφράζει επίσης την απορία, γιατί ο Δήμος της Μακεδονίτισσας δέν αποδέχεται την διεξαγωγή αναλύσεων απο την κεντρική υδατοδεξαμενή, την στιγμή μάλιστα που η Ιερά Αρχιεπισκοπή τονίζει ότι, εάν το αποτέλεσμα της ανάλυσης αποδείξει ότι το νερό είναι ακατάλληλο, να σταματήσει να παρέχει το νερό προς πόση.

Γιατί άραγε, καταλήγει η ανακοίνωση, η πρόταση αυτή, η οποία ετέθη επανειλημμένα στον κύριο Δήμαρχο δ έν έγινε αποδεκτή;


Ενώπιον του παράνομου δικαστηριου στην κατεχόμενη Λευκωσία οδηγήθηκαν από τα κατοχικό καθεστώς οι δύο Ελληνοκύπριοι ερασιτέχνες ψαράδες που απήχθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην θαλάσσια περιοχή Κάππαρη στον Πρωταρά.

Η παρανομη "δίκη" των Γιάννη Χατζηγιάννη και Γιώργου Νικολάου απο το Παραλίμνι, διεκόπηκε σε κάποιο στάδιο προκειμένου ο Ψευδοδικαστης να επισκεφθεί την περιοχη όπου έγινε η απαγωγή τους.

Ο εκπροσωπος τυπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Βαλτεμάρ Ροκοσέφκσι δήλωσε ότι οι κατοχικές αρχες απαγόρευσαν στα Ηνωμενα Εθνη να παραστουν στο Ψευδοδικαστηριο, με την δικαιολογία ότι πρόκειται για λεγόμενο στρατιωτικό δικαστηριο.

Ο κυριος Ροκοσέφκσι ανεφερε επίσης ότι το κατοχικό καθεστώς διεμήνυσε μεσω των Ηνωμενων Εθνών, ότι δεν πρόκειται να επιτρεψουν στους γονείς των δύο νέων να τους επισκεφθούν προτού το ψευδοδικαστηριο ολοκληρωσει την διαδικασία του.


'Εκρηξη σημειώθηκε τα ξημερωματα σε αυτοκινητο που ήταν σταθμευμένο στην οδό Αγίας Ελένης 8 στην 'Εγκωμη, προκαλώντας αναστάτωση στους κατοίκους της περιοχής.

Το αυτοκίνητο ανήκει στη Ρεβέκκα Χάννα, η οποία είναι παντρεμένη με Λιβάνιο.

Η βόμβα είχε τοποθετηθεί κατω από τη θέση του συνοδηγού και σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας, άν την ώρα της έκρηξης στο αυτοκίνητο βρίσκονταν άνθρωποι, είναι σίγουρο ότι θα θρηνούσαμε θύματα.


Δύο αλλοδαποί τουρίστες τέθηκαν σήμερα υπό κράτηση προς διευκόλυνση των ανακρίσεων σε υπόθεση κατοχής κάνναβης.

Η Αστυνομία Λεμεσού ερεύνησε με δικαστικό ένταλμα την οικία στην οποία διέμεναν ο Γάλλος τουρίστας Ραβουάρ Παρσκάλ Ροζέρ Ζάν Μαρί και η Βρεττανίδα φίλη του, Ντάϊερ Τζίλλιαν Αν και βρήκε 56 φυτά μέσα σε γλάστρες, τα οποία πιστεύεται ότι είναι κάνναβης.


Kαι να ολοκληρωσουμε το δελτιο μας με την προγνωση του καιρου .

Αποψε ο καιρος θα ειναι αιθριος. Oι ανεμοι θα ειναι κυριως βορειοδυτικοι μεχρι βορειοανατολικοι ασθενεις 2 με 3 Μποφορ και η θαλασσα θα ειναι τοπικα μεχρι λιγο ταραγμενη. Η θερμοκρασια θα πεσει στους 24 βαθμους στο εσωτερικο στους 22 στα νοτια παραλια και στους 18 βαθμους στα δυτικα παραλια.

Αυριο ο καιρος θα ειναι και παλι αιθριος. Οι ανεμοι θα ειναι το πρωι ασθενεις ευμεταβλητοι 2 με 3 Μποφορ. Σταδιακα θα τραπουν σε θαλασσιους μετριους 3 με 4 Μποφορ ενω παροδικα το απογευμα θα ειναι κατα τοπους δυνατοι 5 Μποφορ. Η θαλασσα θα ειναι μεχρι λιγο ταραγμενη και το απογευμα τοπικα μεχρι ταραγμενη. Η θερμοκρασια θα ανελθει στους 37 βαθμους στο εσωτερικο,στους 33 στα νοτια παραλια και στους 29 βαθμους στα δυτικα


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Tuesday, 30 July 1996 - 15:05:09