Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-07-31

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Στόχος των Ηνωμένων Εθνών συνεχίζει να είναι η πραγματοποίηση συνάντησης του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς και του Διοικητή του κατοχικού στρατού και για την επίτευξη του στόχου αυτού καταβάλλουν έντονες προσπάθειες.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Γκουστάβ Φεϊσσέλ, μιλώντας ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Ο κύριος Φεϋσέλ διευκρίνησε επίσης ότι ο στρατιωτικός διάλογος θα γίνει μεταξύ των δύο διοικητών, της Εθνικής Φρουράς και του κατοχικού στρατού και όχι με την συμμετοχή του διοικητή των λεγόμενων "τουρκοκυπριακών δυνάμεων", όπως συμφωνήθηκε κατά την διάρκεια της επίσκεψης της Μαντλίν 'Ολμπραϊτ στην Κύπρο.

Κληθείς νά σχολιάσει τίς δηλώσεις Φεύσέλ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης επανέλαβε οτι η Κυπριακή Δημοκρατία εμμένει σταθερά στήν πραγματοποίηση τής συνάντησης σύμφωνα μέ τά οσα εχουν συμφωνηθεί κατά τήν επίσκεψη τής Ματλίν Ωλμπράϊτ στήν Κύπρο.


Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα πραγματοποιηθεί με ενωμένη την Κύπρο και λυμένο το κυπριακό.

Την ελπίδα αυτή εξεφρασε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ιρλανδικής προεδρίας στο κυπριακό Κέστερ Χίσλιπ, μετά την ενημέρωση των πρέσβεων των χωρών της ευρωπαϊκής ένωσης για τις επαφές που είχε με τον πρόεδρο Κληρίδη, την κυβέρνηση και τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

Ο ιρλανδός απεσταλμένος περιορίστηκε να δηλώσει ότι οι επαφές του ήταν ενημερωτικού χαρακτήρα, ενώ ανάφερε ότι επόμενος σταθμός του θα είναι η Αγκυρα και η Αθήνα.

Ο κύριος Χίσλιπ άφησε ανοικτό και το ενδεχόμενο να επισκεφθεί ξανά την Κύπρο το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεμπτέβρη.

Ο κύριος Χίσλιπ ανέφερε ότι κύρια προσπάθεια κατά τις επαφές του στα κατεχόμενα ήταν να εξηγήσει στον κατοχικό ηγέτη τα οφελήματα που θα προκύψουν από την ένταξη στην ενωμένη ευρώπη.

Ανέφερε τέλος ότι βρήκε κατανόηση για τις απ όψεις του και από τις δύο πλευρές.


Μετά από μονόωρη παραμονή στα κατεχόμενα επέστρεψαν οι γονείς των δύο ερασιτεχνών ψαράδων Γιαννάκη Χατζηγιάννη και Γιώργου Νικολάου οι οποίοι ειχαν επισκεφθεί τά παιδιά τους υστερα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ούτω καλούμενης δίκης από παράνομο δικαστηριο του κατοχικού καθεστώτος.

Οι γονείς δήλωσαν ότι οι δύο νεαροί είναι καλά στην υγεία τους και δεν έχουν κακοποιηθεί.

Στους γονείς επιτράπει η επίσκεψη, αφού οι δύο νεαροί εκρατούντο παράνομα από το κατοχικό καθεστώς από την περασμένη εβδομάδα, μετά την απαγωγή τους από την θαλάσσια περιοχή του Παραλιμνίου.

Η απόφαση του ψευδοδικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί την Παρασκευή.

Ο Γουστάφ Φεϋσσέλ δήλωσε ότι τα ηνωμένα Εθνη καταβάλλουν προσπάθειες απελευθέρωσης των δύο νεαρών.


Εφθασαν σήμερα τό μεσημέρι στό Βερολίνο οι εικοσι-δύο Κύπριοι μοτοσυκλετιστές γιά νά συναντηθούν μέ τούς Ευρωπαίους συναδέλφους τους, ενόψει τής εναρξης τής αντικατοχικής πορείας πού αρχίζει τήν Παρασκευή από τήν πρώην διαιρεμένη Γερμανική πόλη, καί μέ τελικό προορισμό τήν Κερύνεια.

Κατά τήν άφιξή τους, οι Κύπριοι μοτοσυκλετιστές δέν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα μέ τίς Γερμανικές αρχές.

Τό απόγευμα, οι Κύπριοι μοτοσυκλετιστές θά πραγματοποιήσουν ευρεία σύσκεψη γιά συντονισμό τών ενεργειών τους, ενώ αυριο θά συναντηθούν μέ τούς εκατόν- δύο Ευρωπαίους συναδέλφους τους πού θά λάβουν μέρος στήν πορεία.


Την ύπαρξη πληροφοριών για προθέσεις των Τούρκων που ανησυχούν την κυβέρνηση, σε ότι αφορά την πορεία των μοτοσυκλεττιστών, αποκάλυψε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, χωρίς ωστόσο να διευκρινήσει το περιεχόμενο των πληροφοριών.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε ωστόσο ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση θα λάβει όλα τα μέτρα για προστασία των πολιτών της, αλλά και για το σεβασμό της ουδέτερης ζώνης, η οποία βρίσκεται προσωρινά υπό τον έλεγχο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, καθώς και για την σωματική ακεραιότητα των μελών της ειρηνευτικής δύναμης.

Εν τω μεταξύ, η πορεία των μοτοσυκλεττιστών απασχόλησε σε μεγάλο βαθμό την σημερινή συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη και του Γκουστάβ Φεϊσσέλ.

Σε δηλώσεις του, ο κύριος Φεϋσέλ εξέφρασε την ευαρέσκεια του, για τις διαβεβαιώσεις του Προέδρου Κληρίδη για σεβασμό της ουδέτερης ζώνης.

Ο κύριος Φεϊσσέλ απέφυγε ωστόσο να διευκρινήσει αν έχει λάβει < br>οποιεσδήποτε διαβεβαιώσεις και από την άλλη πλευρά, για αποφυγή δυναμιτισμού της ατμόσφαιρας κατά την διάρκεια της πορείας των μοτοσυκλεττιστών.


Στά εκατόν τριάντα-εξι εχει φθάσει το σύνολο των κρουσμάτων της ιογενούς μηνιγγίτιδας σε όλη την Κύπρο.

Τα περισσότερα αφορούν την Επαρχία Λεμεσού.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχουν παρουσιαστεί δεκατέσσερα νέα κρούσματα εκ των οποίων τα έντεκα είναι παιδιά και τα τρία ενήλικες.

Ενα απο αυτά διαπιστώθηκε σήμερα στην Πάφο, σε γυναίκα απο την Λεμεσό η οποία βρισκόταν εκεί για διακοπές.

Οπως δήλωσε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης κανένα απο τα περιστατικά δεν έχει παρουσιάσει επιπλοκές.

Εν τω μεταξύ, ο Υπούργος Αμυνας Κώστας Ηλιάδης, εξερχόμενος απο το Υπουργικό, δήλωσε ότι παρόλο που δεν έχει αποφασιστεί ακόμη οριστικά αν θα γίνει η ορκομωσία των νεοσυλλέκτων στις 10 Αυγούστου όπως έχει προγραμματιστεί, το πιο πιθανό είναι ότι θα γίνει κανονικά.

Ο Υπουργός Αμυνας θα επισκεφθεί αύριο μαζί με τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς κέντρα νεοσυλλέκτων σε όλη την Κύπρο.


Το έργο και την προσφορά του παραιτηθέντος, λόγω ηλικίας, Αρχιεπισκόπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιακώβου, εξήρε σε μήνυμά του ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπίλ Κλίντον.

Ηταν τιμή και προνόμιο για μένα αναφέρει στο μήνυμα του ο κύριος Κλίντον, να γνωρίσω αυτόν τον άνθρωπο. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος, προσθέτει, μας έμαθε τον οίκτο, το κουράγιο, την πίστη.

Εν τω μεταξύ, συγχαρητήριο μήνυμα στο νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Σπυρίδωνα απέστειλε και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος.

Μέχρι την ενθρόνιση του Νέου Αρχιεπισκόπου, που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Σεμπτεβρίου, Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος ορίστηκε ο Επίσκοπος Τορόντο Σωτήριος.


Μέσα απο την συνεργασία των δημοκρατικών προοδευτικών δυνάμεων μπορεί να προέλθει η αλλαγή της διακυβέρνησης του τόπου απο την δεξιά στις προεδρικές εκλογές του 1998, υποστηρίζει το ΑΚΕΛ.

Αυτό διατυπώνεται στις θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος που δόθηκαν στην δημοσιότητα με την ευκαιρία των εβδομήντα χρόνων απο την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου, συνεχιστής του οποίου απο το 1941, είναι το ΑΚΕΛ.

Ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Χριστόφιας ανακοίνωσε, κατα την διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, σειρά πολιτικών και εορταστικών εκδηλώσεων για τα 70 χρονα του κόμματος.


Υπό έλεγχο έχει τεθεί η μεγάλη πυρκαγιά η οποία ξέσπασε το πρωϊ σε περιοχή του χωριου Εφταγώνια και Μελίνης της επαρχίας Λεμεσού.

Ωστόσο, εκτός ελέγχου εξακολουθεί νά μαίνεται η φωτιά στά βορειοδυτικά τού χωριού Εφταγώνια.

Η επέκτασή της προς το χωριό Μελίνη απετράπη με την έγκαιρη επέμβαση τής πυροσβεστικής.

Στίς προσπάθειες κατάσβεσης συμμετέχουν δύο ελικόπτερα των Βρεττανικών Βάσεων, πολλά πυροσβεστικά οχημάτα, εθνοφρουροί καί κάτοικοι τής περιοχής.


Στη νότιο Αφρική, 16 ατομα σκοτώθηκαν και αλλα 42 τραυματίστηκαν οταν η αστυνομία προσπάθησε να επιβάλει την τάξη σε σταθμό εκδοσης εισητηρίων τού τραίνου κάνοντας χρηση ηλεκτρικών ροπάλων.

Στόχος της αστυνομίας ηταν να εμποδίσει την επιβίβαση στό τραίνο σε ατομα χωρίς εισητήρια.

Τό πλήθος αντέδρασε βάζοντας φωτιά στο σταθμό και λιθοβολώντας τους αστυνομικούς οι οποίοι ανταπέδοσαν με άσφαιρα πυρά και καπνογόνα.

Οι επιβάτες κατηγορούν τους αστυνομικούς οτι ευθύνονται για τις συγκρούσεις αφού χρησημοποίησαν βία πέρα της κανονικής.


Ελεύθερος αφέθηκε από το FBI ο φύλακας ασφαλείας Ρίτσιαρτ Τζιούελ που παρουσιάστηκε ως ενας απο τους κύριους υπόπτους για την τοποθέτηση βόμβας στο ολυμπιακό Πάρκο στην Ατλάντα.

Ο 33χρονος Τζιούελ είχε ανακαλύψει το πακέττο που περιείχε την αυτοσχέδια βόμβα και απομάκρυνε τους θεατές της συναυλίας που πραγματοποιείτο την στιγμή εκείνη.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε εξάλλου ο Τζιούελ με τους δημοσιογράφους, διέψευσε κατηγορηματικα οτι είναι ο δράστης της βόμβας που σκότωσε δύο ατομα και τραυμάτισε πέραν των εκατό.


Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου ανακοινώνει ότι τα γραφεία της θα είναι κλειστά απο την ερχόμενη Δευτέρα 5 Αυγούστου μέχρι και την Παρασκευή 23 Αυγούστου 1996, λόγω των θερινών διακοπών του υπαλληλικού προσωπικού της.

Προς εξυπηρέτηση του κοινού θα λειτουργούν το γραφείο εκδόσεως αδειών γάμου και το Λογιστήριο μόνο, απο τις 8.30 το πρωϊ μέχρι τις 12 το μεσημέρι.


Νά ολοκληρώσουμε τό δελτιο μας μέ τήν πρόγνωση γιά τόν καιρό.

Απόψε, ο καιρός θά ειναι κυρίως αίθριος.

Οι άνεμοι θά ειναι βορειοδυτικοί ασθενείς 2 εως 3 μποφόρ καί η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θά πέσει στούς 20 βαθμούς στό εσωτερικό καί τά δυτικά παράλια καί στούς 22 στά νότια παράλια.

Αυριο, ο καιρός θά παραμείνει αιθριος.

Οι άνεμοι τό πρωί θά ειναι μεταβλητοί ασθενείς 2 εως 3 μποφόρ καί τό απόγευμα θαλάσσιοι μέτριοι 4 εως 5 μποφόρ.

Η θάλασσα θά ειναι λίγο ταραγμένη καί στά νότια παράλια τό απόγευμα εως ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θά ανέλθει στούς 38 βαθμούς στό εσωτερικό, στούς 33 στά νότια παράλια καί στούς 30 στά δυτικά


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Wednesday, 31 July 1996 - 15:05:10