Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-08-02

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Το κατοχικό καθεστώς απελευθέρωσε σήμερα τους δύο Ελληνοκύπριους ερασιτέχνες ψαράδες, Γιαννάκη Χατζηγιάννη και Γιώργο Νικολάου, οι οποίοι είχαν απαχθεί στην θαλάσσια περιοχή Κάππαρη, στον Πρωταρά.

Οι δύο ψαράδες επέστρεψαν στις ελεύθερες περιοχές μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλλας.

Το ψευδοδικαστήριο στα κατεχόμενα επέβαλε στους δύο απαχθέντες ποινή 500 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών, δηλαδή, τρείς χιλιάδες λίρες περίπου, με εγγύηση δύο χρόνων.


Εν τω μεταξύ, σε διαβήματα προς την ειρηνευτική δύναμη για απελευθέρωση των δύο Ελλαδιτών υπηκόων που κατοικούν στο Παρίσι, οι οποίοι συνελήφθησαν χθές από το κατοχικό καθεστώς κοντά στα Κόκκινα, προβαίνει η Κυπριακή Κυβέρνηση και η Ελληνική Πρεσβεία στην Κύπρο.

Αυτό δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, ο οποίος επεσήμανε παράλληλα ότι οι πληροφορίες πως ένας εκ των απαχθέντων είναι τραυματισμένος δεν ευσταθούν.

Ο κύριος Κασουλίδης τόνισε ότι η σκληρότερη όψη που δείχνει τον τελευταίο καιρό το κατοχικό καθεστώς, λαμβάνεται υπόψην από την κυβέρνηση.

Εξάλλου, ψευδοδικαστήριο στα κατεχόμενα διέταξε την παράνομη κράτηση των δύο ομογενών για τρείς μέρες.


'Οσο μικρότερη είναι η συμμετοχή στην πορεία των μοτοσυκλεττιστών, τόσο το καλύτερο, εκτιμά η κυβέρνηση, κάνοντας έκκληση στους μοτοσυκλεττιστές να υπακούουν στις εντολές της αστυνομικής και ειρηνευτικής δύναμης.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, επανέλαβε την ευαρέσκεια της πολιτικής ηγεσίας προς την εκδήλωση, ενώ πρότεινε σαν χώρο κατάληξης της πορείας το Μακάρειο στάδιο.

Ο κύριος Κασουλίδης τόνισε ότι το μήνυμα θα είναι αρνητικό, αν σημειωθούν συγκρούσεις.

Εν τω μεταξύ, απαντώντας στις απειλές Ντενκτάς ότι θα συλληφθούν και όσοι Ευρωπαίοι μοτοσυκλεττιστές εισέλθουν στα κατεχόμενα, η πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κύπρου Ευρωπαϊκής 'Ενωσης, Μεχτίλτ Ρότε, δήλωσε ότι το μόνο που θα πετύχει ο Ντενκτάς, άν υλοποιήσει τις απειλές του, είναι να στρέψει εναντίον του και άλλους Ευρωπαίους.


Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξέφρασε την ελπίδα και την ευχή ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προχωρήσουν σε μεγαλύτερα βήματα στο Κυπριακό, και δέν θα περιορίζονται σε μικρά.

Σχολιάζοντας την επιστολή του Αμερικανού προέδρου, Μπίλ Κλίντον, προς την ομογένεια την Ηνωμένων Πολιτειών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε οτι η τοποθέτηση του κυρίου Κλίντον είναι στο πλαίσιο της πάγιας πολιτικής και διακηρύξεων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εξ' άλλου, ο κύριος Κασουλίδης ανέφερε ότι δεν υπάρχει τίποτε νεώτερο για τον στρατιωτικό διάλογο, και πρόσθεσε ότι το θέμα δεν έχει ενταφιαστεί.


Την άμεση ανάκληση της απόφασης που πήρε χθές το Υπουργικό Συμβούλιο για παράταση υπηρεσιών αφυπηρετούντων δημοσίων υπαλλήλων, ζητά η ΠΑΣΥΔΥ.

Η συντεχνία εκφράζει επίσης αντίθεση και στις επαναπροσλήψεις συνταξιούχων. Η ΠΑΣΥΔΥ, χαρακτηρίζει απαράδεκτη την τακτική των παρατάσεων και επισημαίνει ότι παραβιάζει βασικούς όρους της εργοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς επίσης και τα ζωτικά συμφέροντα των υπηρετούντων.

Η Κεντρική Γραμματεία αποφάσισε όπως την προσεχή Παρασκευή συγκληθεί η Εκτελεστική Επιτροπή, προκειμένου να αποφασίσει την μορφή των κινητοποιήσεων.


Τα απεργιακά μέτρα που εξήγγειλαν οι πιλότοι των Κυπριακών Αερογραμμών εξακολουθούν να υφίστανται και δεν έχουν ανασταλεί.

Αυτό δήλωσε στον ΛΟΓΟ εκπρόσωπος της συντεχνίας των πιλότων των Κυπριακών Αερογραμμών ΠΑ.ΣΥ.ΠΙ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή απο αύριο στις δώδεκα το μεσημέρι, αφού οι χθεσινοβραδυνές διαπραγματεύσεις, που είχαν ως στόχο την αποφυγή της απεργίας, κατέλεξαν σε ναυάγιο.


Δεκατρία νέα κρούσματα ιογενούς μηνιγγίτιδας σημειώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

Εννέα σημειώθηκαν στην Λεμεσό, δύο στη Λάρνακα, δύο στη Λευκωσία και ένα στην Πάφο.

Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Αμύνης Κώστας Ηλιάδης, επισκέφθηκε σήμερα τα Κέντρα Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων Λεμεσού και Πάφου και επιθεώρησε προσωπικά τα μέτρα υγιεινής που λήφθηκαν ώστε να αποτραπεί εξάπλωση της ιογενούς μηνιγγίτιδας και στα στρατόπεδα.


Συμπληρώνονται αύριο δεκαεννέα χρόνια από τόν θάνατο τού αειμνήστου Εθνάρχη Αρχιεπισκόπου Μακαρίου τού Τρίτου.

Τιμώντας τήν μνήμη του, η Παγκύπρια Πορεία Αγάπης Αρχιεπισκόπου Μακαρίου τού Τρίτου, οργάνωσε σήμερα αιμοδοσια σε ολες τίς τράπεζες αίματος τών νοσοκομείων.

Τό επίσημο μνημόσυνο τού Εθνάρχου θά τελεστεί τήν Κυριακή, 4 Αυγούστου, στήν Ιερά Μονή Κύκκου.

Του μνημοσύνου θά προστεί ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενος από τά μέλη τής Ιεράς Συνόδου.

Θά παραστούν ο Πρόεδρος τής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος τής Βουλής, Αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, υπουργοί, εκπρόσωπος τής Πρεσβείας τής Ελλάδος, οι πολιτικές καί στρατιωτικές αρχές, άλλοι επίσημοι καί οι συγγενείς τού αείμνηστου Εθνάρχη.

Επιμνημόσυνο λόγο θά εκφωνήσει ο Βουλευτής Τάσσος Παπαδόπουλος.

Μετά τό μνημόσυνο, θά τελεστεί από τόν Μακαριότατο Τρισάγιο στόν τάφο τού αείμνηστου Εθνάρχη στό Θρονί.

Μέ ανακοίνωσή της, η Ιερά Αρχιεπισκοπή καλεί τόν Κυπριακό λαό νά παραστεί στό μνημόσυνο.


Δόθηκαν σήμερα στην δημοσιότητα τα αποτελέσματα των εξετάσεων για τα Ανώτερα και Ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κύπρου και της Ελλάδος.

Η Υπουργός Παιδείας Κλαίρη Αγγελίδου δήλωσε ότι τα αποτελέσματα βρίσκονται περίπου στα περσινά επίπεδα, με ελάχιστες διαφοροποιήσεις προς τα πάνω ή προς τα κάτω.

Η κυρία Αγγελίδου ανέφερε ότι φέτος εκδηλώθηκε μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την εξασφάλιση θέσης και ότι οι υποψήφιοι ήταν χίλιοι περισότεροι απο πέρσυ.

Τόνισε επίσης, ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για το Πανεπιστήμιο Κύπρου.


Δύο νέα περιστατικά έιτς, διαγνώστηκαν στην Κύπρο κατά τον Ιούλιο.

Ο ένας από τους προσβληθέντες είναι τριάντα ετών από τη Λευκωσία, ο οποίος βρίσκεται στο στάδιο της ασυμπτωματικής HIV λοίμωξης.

Ο δεύτερος είναι τριανταοκτώ ετών από την Λεμεσό και είναι στο στάδιο του έιτς. Τα ονόματα των δύο προσώπων, δεν έγιναν γνωστά, για ευνόητους λόγους.

Με τα δύο αυτά νέα περιστατικά, το σύνολο των ατόμων με έιτς που διαγνώστηκαν στην Κύπρο από το 1986, ανέρχεται στα διακόσια σαράντα τρία.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βορειδυτικοί ασθενείς ώς μέτριοι, 3 έως 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 20 βαθμούς στα δυτικά παράλια και στους 24 στις άλλες περιοχές.

Αύριο ο καιρός θα συνεχίσει να είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα καταστούν σταδιακά θαλάσσιοι μέτριοι, 4 μποφόρ με ριπές 6 μποφόρ στα νότια παράλια το απόγευμα. Η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη, στις δυτικές περιοχές, για να καταστεί το απόγευμα ταραγμένη και στις νότιες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 38 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 34 στα νότια παράλια και στους 29 στα δυτικά.

Σήμερα, η πιό ψηλή θερμοκρασία στην Λευκωσία ήταν 39 βαθμοί και η πιό χαμηλή 25, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 34 με 22, στη Λεμεσό 34 με 24 στην Πάφο και την Κερύνεια 29 με 20


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Friday, 2 August 1996 - 14:30:08