Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-08-04

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Η Κύπρος τίμησε σήμερα την μνημη του Εθνάρχη Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Τρίτου.

Το πρωϊ τελέσθηκε στήν Ιερά Μονή Κύκκου, τό επίσημο μνημόσυνο τού Εθνάρχου.

Του μνημοσύνου προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενος από τά μέλη τής Ιεράς Συνόδου.

Παρέστησαν ο Πρόεδρος τής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος τής Βουλής, Αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, υπουργοί, άλλοι επίσημοι καί οι συγγενείς τού αείμνηστου Εθνάρχη.

Στην συνέχεια, τελέσθηκε από τόν Μακαριωτατο Τρισάγιο, στόν τάφο τού αειμνηστου Εθνάρχη στό Θρονί και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

Επιμνημόσυνο λόγο, εκφώνησε ο Βουλευτής Τάσσος Παπαδόπουλος.

Σε ομιλία του στο μνημόσυνο, ο Τασσος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια υποχώρησης της πλευράς μας και οτι η λύση του Κυπριακού πρέπει να βασίζεται σε αδιαπραγμάτευτες αρχες και στην εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Κοινοβουλ ευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ μίλησε για κακόηχες φωνές που ζητούν περαιτέρω υποχωρήσεις και κάλεσε τον λαό να τις απομονώσει.

Ο κυριος Παπαδόπουλος, κάλεσε επίσης τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να εμπνεύσει στον λαό την ελπίδα και την αυτοπεποίθηση, ωστε να επιλέξει την αγωνιστική πορεία.


Ο πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε σήμερα ότι ουδέποτε η κυβέρνηση ή ο ίδιος έχουν διαπραγματευθεί θέματα κυριαρχίας ή θέματα βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε την δήλωση αυτη σχολιάζοντας σχετική αναφορά στην ομιλία του βουλευτή Τασσου Παπαδόπουλου στο μνημόσυνο του Εθναρχη Μακαρίου.

Το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλε ο κύριος Παπαδόπουλος, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Κληρίδης, είναι αυτό που, επανειλημμένα έχει στείλει η κυβέρνηση.

'Οτι χωρίς την συμφωνία σε βασικές πτυχές του κυπριακού, η έναρξη ενός διαλόγου θα ήταν σφάλμα.

Ο κυριος Παπαδόπουλος ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους αρνήθηκε να σχολιάσει ποιους εννοεί με τον όρο κακόηχες φωνές.

Εξαλλου ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, είπε ότι ο ίδιος ήταν πολύ μόνος στην αντιμετώπιση αυτών των φωνών.


Μνημόσυνο εις μνήμη των πεσόντων και φονευθέντων απο τους τουρκους εισβολείς στην Λάπηθο και τον Καραβά, καθώς και όσων απέθαναν στην προσφυγιά, τελέσθηκε σήμερα απο τους Δήμους και τα προσφυγικά σωματεία των κατεχόμενων κωμοπόλεων.

Στο μνημόσυνο, ανεπέμφθη δέηση για την ανεύρεση όλων των αγνοουμένων της Τουρκικής εισβολής του 1974.

Στην Ευρύχου, τελέσθηκε τρισάιο στην μνημη των νεκρών και εψαλει δεηση για την ανεύρεση των αγνοουμένων του διακοσιοστού πεντηκοστού έκτου τάγματος πεζικού, που υπερασπίσθηκαν τον Καραβά και την Λαπηθο στις 6 Αυγούστου.


Στην Βουδαπέστη, πρωτεύουσα της Ουγγαρίας έφτασε το απόγευμα η μεγάλη αντικατοχική πορεία των μοτοσυκλεττιστών.

Οι 22 Ελληνοκύπριοι και εκατόν ξένοι μοτοσυκλεττιστές θα διανυκτερεύσουν απόψε στην πόλη Ζέκετ, που βρίσκεται στα σύνορα Ουγγαρίας- Γιουγκοσλαβίας, ενώ αύριο το πρωί η πορεία θα συνεχίσει με προορισμό το Βελιγράδι.

Υστερα από μεσολάβηση του Μητροπολίτη Νόβισατ Ειρηναίου Μπούλοβιτς, οι μοτοσυκλεττιστές δεν θα πληρώσουν τα διόδια που τους είχαν αρχικά ζητηθεί προκειμένου να εισέλθουν στην Σερβία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο το σημερινό όσο και το χθεσινό μέρος της αντικατοχικής πορείας, πραγματοποιήθηκε κάτω από συνεχή βροχή λόγω κακοκαιρίας.


Η Κυπριακή Κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχη επαφή με την Ελληνικη και έχει ήδη προβεί στα απαραίτητα διαβήματα προς τα Ηνωμένα Εθνη,για την απελευθέρωση των δύο Ελλαδιτών, οι οποίοι απήχθησαν και κρατούνται απο τα κατοχικά στρατεύματα.

Σε σχετικη δήλωση, προεβη σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών, Αλέκος Μιχαηλίδης, επισημαίνοντας επίσης ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.


Το τέταρτο της αργυρό μετάλλιο και το όγδοο συνολικά, κατέκτησε η Ελλάδα, στους Ολυμπιακούς αγώνες.

Η αθλήτρια του ύψους ,Νίκη Μπακογιάννη, ύστερα απο μια εκπληκτική εμφάνιση, πήρε την δεύτερη θέση στο αγώνισμα, με άλμα δύο μέτρων και τριών εκατοστών, καταρρίπτοντας παράλληλα την δική της πανελλήνια επίδοση, προκαλώντας για άλλη μια φορά ρίγη συγκίνησης και ενθουσιασμού στους απανταχού Ελληνες.

Η Μπακογιάννη, κατέρριψε ακόμη τρείς φορές το Πανελλήνιο ρεκόρ, που κατείχε η ίδια απο τον περασμένο μήνα με ένα μέτρο και ενενήντα επτά εκατοστά.

Την πρώτη θέση στο αγώνισμα, κατέλαβε η Βουλγάρα πρωταθλήτρια του ύψους, Στέφκα Κωνσταντίνοβα, με άλμα 2.05 και την τρίτη η Ουκρανή Ιγκνα Μπαμπάκοβα, με άλμα δύο μέτρων και ενός εκατοστού.


Αεροπλάνο των Πολωνικών αερογραμμών πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, ύστερα από απειλητικό τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας.

Υστερα από έρευνες που έγιναν δεν βρέθηκε ο,τιδήποτε ύποπτο.

Στο αεροπλάνο, που εκτελούσε πτήση από την Βαρσοβία στο Ισραήλ, επέβαιναν 89 επιβάτες, μεταξυ των οποιων 47 Ισραηλινοί.

Το αεροπλάνο αναχώρησε στις οκτώ και τριάντα το πρωί φθάνοντας κανονικά στον προορισμό του στο Τελ Αβίβ, χωρις όμως τους Ισραηλινούς επιβάτες, οι οποίοι αρνήθηκαν να επιβιβαστούν ξανά στο ίδιο αεροπλάνο.

Τελικά, οι Ισραηλινοι επιβάτες αναχώρησαν με ειδική πτήση το απόγευμα.


Απαράδεκτα χαρακτήρισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Μουσιούττας, τα μέτρα κωλυσιεργίας των πιλότων των Κυπριακών Αερογραμμών που υπάγονται στην ΠΑΣΥΠΙ, και προειδοποίησε ότι η υπομονή της κυβερνησης έχει εξαντληθεί.

Ταυτόχρονα προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση θα λάβει σοβαρά υπόψιν την συμπεριφορά των πιλότων.

Κατηγόρησε επίσης του πιλότους ότι ναρκοθετούν τις προσπάθειες που καταβάλλει ο ίδιος για να μεσολαβήσει στην διαφορά.

Οι πιλότοι μέλη της ΠΑΣΙΠΙ, εφαρμόζουν απο χθές τακτική κωλυσιεργίας, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται πολύωρες καθυστερήσεις και να ταλαιπωρούνται εκατοντάδες επιβάτες.

Οι πτήσεις με πιλότους μέλη της συντεχνίας ΣΥΝΥΚΑ, πραγματοποιούνται ομαλά.


Νέα όξυνση στις σχέσεις της κυβέρνησης του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής ηγεσίας, προκάλεσε η απόφαση του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Μπίνγιαμιν Νετανιάχου, να διατάξει το κλείσιμο του γραφείου του Χάτεμ Αμπντέλ Κάντερ, μέλους του Παλαιστινιακού Συμβουλίου, στα Ιεροσόλυμα.

Επεξηγώντας την απόφαση του, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός δήλωσε ότι η συμφωνία του Οσλο απαγορεύει ρητά την λειτουργία Παλαιστινιακών γραφείων πέραν των αυτόνομων περιοχών.

Απο την πλευρά τους, οι Παλαιστινιακές αρχές, υποστήριξαν ότι το γραφείο του Κάντερ δεν αποτελεί επίσημο γραφείο της Παλαιστινιακής διοίκησης αλλά προσωπικό γραφείο του Παλαιστίνιου αξιωματούχου.


Σε ναυάγιο κατέληξαν οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την ηγεσία των Κροατών του Μόσταρ.

Οι Κροάτες αγνόησαν το τελεσίγραφο που εξέδωσε η ένωση και με το οποίο είχαν κληθεί να ανακαλέσουν την απόφαση τους να μποϋκοτάρουν το νεοεκλελεγμένο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, στο οποίο πλειοψήφισαν οι Μουσουλμάνοι.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, είχε προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των Κροατών, θα εξέταζε το ενδεχόμενο αποχώρησης της ειρηνευτικής δύναμης απο την διχοτομημένη πόλη, κάτι που θα οδηγούσε σε νέα ανάφλεξη ανάμεσα στις δύο κοινότητες της.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος αλλά σε μερικές περιοχές θα σχηματισθεί αραιή ομίχλη. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς, 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 21 βαθμούς.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι το πρωί θα είναι μεταβλητοί ασθενείς, 2 έως 3 μποφόρ και το απόγευμα νοτιοδυτικοι ασθενεις ως μετριοι 3 εως 4 μποφορ.

Η θαλασσα θα παραμεινει λιγο ταραγμενη και η θερμοκρασια θα ανελθει γυρω στους 38 βαθμους στο εσωτερικο, γυρω στους 32 βαθμους στα νοτια παραλια και γυρω στους 30 βαθμους στα δυτικα παραλια.

Σημερα στην Λευκωσια η πιο ψηλη θερμοκρασια ηταν 37 βαθμοι και η πιο χαμηλη 20, στην Αμμοχωστο και την Λαρνακα 31 με 21, στην Λεμεσο 31 με 22, στην Κερυνεια και την Παφο 30 με 20 και τελος στον Προδρομο 27 με 17. <


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Sunday, 4 August 1996 - 14:05:08