Read the Latest International Press Articles on the Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-08-10

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Εφθασαν γύρω στη μία το μεσημέρι, στο λιμάνι της Λεμεσού, οι διακόσιοι Κύπριοι, Ελλαδίτες και Ευρωπαίοι μοτοσυκλεττιστές, οι οποίοι πήραν μέρος στην μεγάλη αντικατοχική πορεία απο το Βερολίνο.

Οι μοτοσυκλετιστές θα λάβουν αύριο μέρος, στη μεγάλη αντικατοχική πορεία, κατά μήκος της Γραμμής Αντιπαράταξης.

Τους μοτοσυκλεττιστές υποδέχθηκαν στο λιμάνι Κύπριοι μοτοσυκλεττιστές, πλήθος κόσμου, καθώς και αντιπρόσωποι προσφυγικών σωματείων.

Ο Ευρωβουλευτής Γιάννος Κρανιδιώτης προσφώνησε τους Μοτοσυκλεττιστές, χαρακτηρίζοντας τους "αγγελιοφόρους της ελεύθερης διακίνησης και καβαλλάρηδες της ειρήνης".

Οι μοτοσυκλεττιστές αναχώρησαν εν πομπή από το λιμάνι Λεμεσού γύρω στις τέσσερις το απόγευμα, και πριν από λίγο στάθμευσαν στην Κοφίνου όπου τους παρετέθη γεύμα.

Ο Ραδιοτηλεοπτικός Σταθμός ο ΛΟΓΟΣ, καλωσορίζει τους Κύπριους αλλά και τους ξένους μοτοσυκλετιστές, οι οποίοι ήρθαν στην Κύπρο, για να ενισχύσουν την αυριανή αντικατοχική εκδήλωση.

Ο "ΛΟΓΟΣ" καλεί παράλληλα, όλους τους Ελληνες της Κύπρου να δώσουν αγωνιστικά το παρόν τους στην μεγάλη πορεία των μοτοσυκλετιστών.

Η πορεία θα ξεκινήσει από την Δερύνεια στις 11.00 αύριο το πρωί. Η τηλεόραση και το ραδιόφωνο του ΛΟΓΟΥ θα παρουσιάσουν λεπτό προς λεπτό τα γεγονότα και την αντικατοχική πορεία των μοτοσυκλεττιστών πρός την Κερύνεια, με ζωντανές συνδέσεις από τα καίρια σημεία της διαδρομής.

Η εκπομή της τηλεόρασης του ΛΟΓΟΥ, θ'αρχίσει στις 9.30 το πρωί.


Με προκλητικές απειλές το κατοχικό καθεστώς συνεχίζει τις προσπάθειες του να τρομοκρατήσει τους μοτοσυκλεττιστές.

Οι κατοχικές δυνάμεις, ενισχύουν τους σκοπούς στη γραμμή καταπαύσεως του πυρός, με δύο και τρεις στρατιώτες ανά σκοπιά.

Πληροφορίες, αναφέρουν ότι υπήρξε και κινητοποίηση αρμάτων μεταφοράς προσωπικού, τα οποία θα βρίσκονται σε επιφυλακή, ώστε να επέμβουν σε περίπτωση που η λεγόμενη αστυνομία του ψευδοκράτους αδυνατεί να δράσει.

Στη ευρύτερη περιοχή της Λευκωσίας τούρκοι αξιωματικοί είτε με πολιτική περιβολή είτε ένστολοι παρατηρούν τη νεκρή ζώνη.

Εντονη κινητοποίση των δυνάμεων του Αττίλα παρατηρείται και στην περιοχή της κατεχόμενης Αχνας, στο δρόμο από τις Βρυσούλλες μέχρι και την Ξυλοτύμπου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τούρκοι κατασκεύασαν τρία νέα φυλάκια, τα οποία αναμένεται να επανδρώσουν αύριο.

Η εθνική φρουρά προέβει σε παραστάσεις προς την ειρηνευτική δύναμη, εφόσον η κίνηση αυτή αλλοιώνει τη καθεστηκυία τάξη.

Ο διοικητής των κατοχικών δυνάμεων, Κουντακσί, δήλωσε ότι όποιος περάσει τα λεγόμενα σύνορα θα τιμωρηθεί.

Εξάλλου, οι τουρκοκυπριακές εφημερίδες αναφέρουν ότι με πρωτοβουλία των " Εθνικών Εστιών " της Τουρκίας, μεταβαίνουν αύριο στα κατεχόμενα, δυόμισι χιλιάδες μοτοσυκλεττιστές από την Τουρκία, ενώ λεγόμενες " Εθνικές Εστίες " στο ψευδοκράτος, διοργανώνουν αύριο πορεία προς το τζαμί της Ουμ Χαράμ, στη Λάρνακα.

Ο ηγέτης της ακροδεξιάς ομάδας "Ιδεαλιστικές Αδελφότητες", στην οποία έχουν προσχωρήσει οι περισσότεροι απο τους "Γκρίζους Λύκους", δήλωσε ότι εάν οι Ελληνοκύπριοι νεαροί παραβιάσουν το κατεχόμενο έδαφος, θα έχουν να αντιμετωπίσουν τους Γκρίζους Λύκους.


Επί ποδός βρίσκεται η πολιτική ηγεσία και οι δυνάμεις ασφαλείας εν όψει της αυριανής αντικατοχικής πορείας των μοτοσυκλετιστών πραγματοποιώντας ασκήσεις επί χάρτου.

Στο αρχηγείο της αστυνομίας πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες συσκέψεις με τη συμμετοχή του υπουργού δημοσίας τάξεως, και του γενικού εισαγγελέα.

Επί ποδός και ο υπουργός δικαιοσύνης και δημοσίας τάξεως Αλέκος Ευαγγέλου, ο οποίος ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις και πληροφορίες και την πορεία υλοποίησης του σχεδίου δράσεως.

Στο αρχηγείο, μετεβη και ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο οποίος ανέλυσε το νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα δράσει αύριο η αστυνομία. Ο Γενικός Εισαγγελέας απέφυγε να ανακοινώσει οποιαδήποτε λεπτομέρεια.

Ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι η νεκρή ζώνη είναι έδαφος της κυπριακής δημοκρατίας.

Ολη η δύναμη της Αστυνομίας της Πυροσβεστικής και της Εθνικής Φρουράς θα βρίσκονται σε επιφυλακή, και η όλη κινητοποίηση θα συντονίζεται από την αίθουσα επιχειρήσεων του αρχηγείου της αστυνομίας.

Σε επιφυλακή θα τελούν επίσης τα Νοσοκομεία Λευκωσίας, Λάρνακας και Παραλιμνίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, θα βρίσκεται αύριο στο Προεδρικό Μέγαρο μαζί με τους αρμόδιους υπουργούς και θα παρακολουθεί την εξέλιξη της πορείας.


O Πρόεδρος Κληρίδης, κάλεσε χθες βράδυ, τους μοτοσυκλεττιστές να μήν εισέλθουν στη νεκρή ζώνη και να μήν συγκρουστούν με τους άνδρες των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης, απηύθυνε έκκληση στους μοτοσυκλεττιστές, να διαδηλώσουν ειρηνικά, ώστε να μήν δοθεί η ευκαρία στο κατοχικό καθεστώς, να υποστηρίξει ότι είναι αδύνατη η συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Γι αυτό, όπως είπε, προβαίνει στις προειδοποιήσεις προς τους μοτοσυκλεττιστές, για να μην δημιουργηθεί η εντύπωση ότι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να συμβιώσουν.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ζήτησε από τους μοτοσυκλεττιστές να ακολουθήσουν την προγραμματισμένη πορεία τους και να επιδώσουν το ψήφισμά τους προς την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Κάτι τέτοιο επεσήμανε, θα έχει τα καλύτερα αποτελέσματα και τον καλύτερο διεθνή αντίκτυπο.


Στα πρόθυρα σοβαρών αποφάσεων βρίσκεται η κυβέρνηση μετά την εξαγγελία της αποχής από κάθε υπερωριακή εργασία, των μελών της συντεχνίας των μηχανικών των Κυπριακών Αερογραμμών, Ασυσέκα.

Τα αιτήματα της Ασυσέκα, αφορούν τις αναβαθμίσεις και ανελίξεις όλων σχεδόν των μελών της, τη μείωση των ωρών εργασίας από 38 σε 33 ώρες και τη συμμετοχή της συντεχνίας στην Επιτροπή Επιλογής Προσωπικού.

Αν και τα μέτρα αυτά δεν εκτιμάται ότι θα έχουν άμεσες οικονομικές επιπτώσεις στην εταιρεία, ωστόσο δημιουργούνται ερωτηματικά γιατί εξαγγέλθηκαν τώρα, σε μια περίοδο αιχμής, με τα τόσα προβλήματα στον τουρισμό, και δεν τηρήθηκε η συμφωνία για έναρξη διαβουλεύσεων της εργοδοτικής πλευράς με όλους τους κλάδους του προσωπικού, σε ενάμισι μήνα.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση δεν μένει απαθής. Κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι με τις συνεχείς εργασιακές κρίσεις, στις Κυπριακές Αερογραμμές, η κυβερνηση μελετά το ενδεχόμενο να προβεί σε σοβαρές αποφάσεις για τις συντεχνίες.


Στο Λάντοντέρυ στη Βόρειο Ιρλανδία, έχει αυξηθεί πάλι την ένταση με αφορμή τις εκδηλώσεις των προτεσταντών για να τιμήσουν την επέτειο της Νίκης τους επί των καθολικών του 17ου αιώνα.

Η αστυνομία εχει λάβει αυξημένα μετρα ασφάλειας και εχει στησει οδοφράγματα στους δρόμους της πόλης απ'όπου θα περάσει η πορεία των προτεσταντών.

Από την πλευρά τους, οι καθολικοί εχουν οργανώσει πορεία στο κέντρο της πόλης ως ενδειξη διαμαρτυρίας για την παρέλαση των προτεσταντών πρός τα ιστορικά τείχη της πόλης.


Ο ρώσος πρόεδρος Μπαρίς Γιέλτσιν διορισε σήμερα τον Γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας, στρατηγό Αλεξάντερ Λέμπεντ, αντιπρόσωπό του στη Τσετσενία καί απάλλαξε από τα καθήκοντά του, τον Ολεγκ Λομπόφ.

Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της προεδρίας, ο Μπαρίς Γιέλτσιν, πήρε αυτή την απόφαση μετα την πέμπτη ημέρα συνεχών συγκρούσεων μεταξύ Τσετσένων αυτονομιστών και ρωσικών στρατευμάτων στο Γκρόζνι, με αποτέλεσμα τον θάνατο 19 Ρώσων στρατιωτών.

Εν τω μεταξύ, η Δούμα ενέκρινε σήμερα τον επαναδιορισμό του Βίκτωρ Τσερνομίρτιν ως πρωθυπουργού της Ρωσίας.


Στην Ισπανία, τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις ερευνές τους για την ανεύρεση 30 έως 40 ατόμων, τα οποία φέρονται αγνοούμενα, τρείς ημέρες μετα την τραγωδία σε κατασκήνωση στην περιοχή των Πυρηναίων, οταν ογκος χωμάτων που παρασύρθηκαν από τα νερα του ποταμού Γκαλέγκο, παρέσυραν ανθρώπους, αυτοκίνητα, σκηνές και προσωπικά είδη.

Μέχρι στιγμής εχουν βρεθεί και αναγνωρισθεί 77 πτώματα ενώ ενα βρέφος βρέθηκε ζωντανό στην αγκαλιά της νεκρής μητέρας του.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα καταστεί σταδιακά αίθριος ενώ σε μερικές περιοχές θα σχηματισθεί αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Οι άνεμοι θα είναι κυρίως βορειοδυτικοί ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία απόψε θα πέσει στους 19 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια και στους 21 βαθμούς στα νότια παράλια.

Αυριο ο καιρός μετά την διάλυση της ομίχλης θα καταστεί αίθριος αλλά το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις οι οποίες στα ορεινά ενδέχεται να δώσουν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι αρχικά ευμετάβλητοι ασθενείς, 2 έως 3 μποφόρ και σταδιακά θα τραπούν σε θαλάσσιους μέτριους 3 έως 4 μποφόρ και παροδικά το απόγευμα σε δυνατούς 5 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και τοπικά το απόγευμα μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 36 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 31 στα νότια παράλια και στους 29 βαθμούς στα δυτικά παράλια.

Στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 36 και η πιο χαμηλή 20, στην Λάρνακα και την Αμμόχωστο 31 με 22, στη Λεμεσό 35 και 17, στην Πάφο ακι την Κερύνεια 31 με 20 και τέλος στον


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Saturday, 10 August 1996 - 20:57:21