Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-08-15

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Δεκαπέντε Αυγούστου σήμερα και ο απανταχού Ελληνισμός, τιμά την Κοίμηση της Θεοτόκου.

Της Θείας λειτουργίας η οποία ετελέσθη στην Ιερά Μονή Κύκκου, προέστη η Αυτού Μακαριότης ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Στην Ελλάδα, πλήθος κόσμου μετέβη στην Τήνο, στην Παναγία Σουμελά και στην Πάρο, για να τιμήσει την Κοίμηση της Θεοτόκου.


Η ευλάβεια του λαού μας τοποθέτησε την Παναγία ως το πιο ασφαλές καταφύγιο, όχι μόνο στις δυσκολίες της προσωπικής μας ζωής, αλλά την προβάλλει και στην Εθνική μας ιστορία ως την πρόμαχο στους αγώνες για ελευθερία και δικαίωση, είπε σήμερα η Αυτού Μακαριότης ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, μιλώντας στην Ιερά Μονή Κύκκου, κατά την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Σήμερα, που όχι μόνο η Εθνική, αλλά και η θρησκευτική μας επιβίωση απειλούνται θανάσιμα, τόνισε, ας στρέψουμε ευλαβικά τη σκέψη μας προς την Πάναγνη Μητέρα του Χριστού την Παναγία και ας την παρακαλέσουμε να γίνει και για μας Υπέρμαχος Στρατηγός στον αγώνα μας.

Ο εχθρός, υπογράμμισε ο Μακαριώτατος, καραδοκεί, χλευάζει και ελπίζει.

Ας μην του δώσουμε ξανά την ευκαιρία. Ας τον απογοητεύσουμε.

Η ελληνική αρετή να ξαναστηθεί μέσα μας κατακόρυφη και να μας κατευθύνει.

Οι δύο σφαγιασθέντες Τάσος Ισαάκ και Σολωμός Σο λωμού, δεν λύγισαν είπε ο Μακαριώτατος.

Ας γίνει προσκλητήριο αγώνα η θυσία αυτών των παιδιών.

Ο Μακαριώτατος κάλεσε τον Ελληνισμό της Κύπρου, να αφήσει να ζήσει μέσα του ξανά, το αθάνατο πνεύμα της φυλής.

Κι αν τις στον αγώνα κουραστεί, ορθος να πέσει, όπως έπραξαν και οι δύο ήρωες αυτών των ημερών.

Αν είμαστε αδέρφια τους, υπογράμμισε, θα ακολουθήσουμε το παράδειγμα τους, θα δώσουμε την ίδια μαρτυρία και στον λαό μας, αλλά και στη διεθνή κοινωνία.

Ο Μακαριώτατος τελεσε στη συνέχεια μνημόσυνο των δύο δολοφονηθέντων.


Χιλιαδες πιστοί συρρέουν και φέτος στην Παναγία της Τήνου για να τιμήσουν την Μεγαλόχαρη, προστατιδα του Εθνους και των ενόπλων Δυνάμεων.

Στους εορτασμούς στην Τήνο, εκπροσώπησε την Ελληνική Κυβέρνηση, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Γεράσιμος Αρσένης.

Αμέσως μετα τη θεία Λειτουργία έγινε λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας από το ναό στο λιμάνι, ενώ ο κύριος Αρσενης μετέβη στη συνέχεια με πολεμικό πλοίο στο σημείο όπου 56 χρόνια πρίν βυθίστηκε άνανδρα από τους Ιταλούς, το αντιτορπιλλικο Ελλη.

Στο σημείο αυτο ο κύριος Αρσένης έριξε στεφάνι προς τιμήν του αγώνα του εθνους ενάντια στον φασισμό και τον ναζισμό.


Ανήσυχη ηρεμία επικρατεί στην Δερύνεια, μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του Σολωμού Νίκου Σολωμού, από τα κατοχικά στρατεύματα.

Η Εθνική Φρουρά και οι Δυνάμεις Ασφαλείας βρίσκονται σε επιφυλακή.

Την περιοχή, επιθεώρησαν το πρωί ο βοηθός Αρχηγός της Αστυνομίας Ανδρέας Στεφάνου, ο Αρχηγός της ΜΜΑΔ Γιαννάκης Φιλίππου και ο Αστυνομικος Διεθυντής Αμμοχώστου Σάββας Ηροδότου, οι οποίοι στη συνέχεια έλαβαν μέρος σε ειδική σύσκεψη για μελέτη των εξελίξεων.

Εξ' άλλου, οι κατοχικές δυνάμεις ενισχύουν τις θέσεις τους, επανδρώνοντας φυλάκια στην περιοχή, τα οποία προηγουμένως δέν χρησιμοποιούσαν.

Εν τω μεταξύ, η Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ, η οποία αντικαθιστά τον πρωθυπουργό Νετζμετίν 'Ερμπακαν, πραγματοποιεί σήμερα παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα.


Σήμερα εξ άλλου, ιατροδικαστές και ανώτατοι αξιωματικοί της Αστυνομίας, συνοδευόμενοι από άνδρες της Ειρηνευτικής Δύναμης, μετέβησαν στον χώρο της εν ψυχρώ δολοφονίας του Σολωμού Νίκου Σολωμού, όπου διενεργήθη αυτοψία.
Πιθανότατα αύριο στις έξι το απόγευμα θα τελεστεί η κηδεία του Σολομώντα Σολωμού.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Νίκος Βλίττης.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες και η νεκροψία επί της σωρού του δολοφονηθέντος θα διενεργηθεί αύριο.

Ο κύριος Βλίττης δήλωσε επίσης ότι θα έχει σήμερα -για το θέμα αυτό- συνάντηση με τους οικείους του Σολωμού.

Εν τω μεταξύ, αύριο στις εννέα το πρωϊ, θα πραγματοποιηθεί νεκροψία επί της σορού του Σολωμού.


Κρίσιμη, αλλά σταθερή, εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση της πενηνταεννιάχρονης Γεωργίας Ανδρέου από την Πύλα, η οποία τραυματίστηκε χθές στην Δερύνεια, από τους πυροβολισμούς των Τούρκων, και ενώ βρισκόταν στις ελεύθερες περιοχές.

Εξ' άλλου, η κατάσταση της υγείας του Φώτη Φωτίου από τα Λιμνιά Αμμοχώστου, ο οποίος επίσης τραυματίστηκε από τους Τούρκους, δέν εμπνέει ανησυχία.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Γελοίους χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης τους ισχυρισμούς του λεγόμενου υπουργου Εξωτερικων του ψευδοκρατους Ατάι Αχμέν Ρασίντ ότι οι ειρηνευτές πληγώθηκαν απο Ελληνοκυπριακά πυρά και ότι οι Τούρκοι έρριξαν προειδοποιητικούς πυροβολισμούς πριν δολοφονήσουν τον Σολωμώντα Σολωμού.

Σε συνέντευξη του στο ΜΠΙ ΜΠΙ ΣΙ ο κυριος Μιχαηλίδης είπε ότι οι ισχυρισμοί αυτοί δεν ευσταθούν και υπάρχει καταγραμμένη μαρτυρία απο κινηματογραφικό υλικό και απο μάρτυρες στην περιοχή.

Εξ' άλλου ο ψευδουπουργός Εξωτερικών ΡΑσιντ ισχυρίστηκε ότι ερίφθησαν προειδοποιητικοί πυροβολισμοί.

Κατά τη διάρκεια αυτών των προεδοποιητικών πυροβολισμών είπε ο ψευδουπουργός, το άτομο αυτό έπεσε στο έδαφος και στη συνέχεια μάθαμε ότι πεθανε.

Τόνισε επίσης προκλητικά ότι δεν ερρίφθησαν πυροβολισμοί εναντίον του πλήθους.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, είχε σήμερα το πρωί συνάντηση με τον αναπληρωτή ειδικό αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο Γουσταβ Φευσσέλ.

Τη συνάντηση η οποία δεν ανακοινώθηκε προηγουμένως, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, Βαλτεμάρ Ροκοζέφσκυ.

Στη συνέχεια, ο Γούσταβ Φευσσέλ, συναντήθηκε με τον κατοχικο ηγέτη Ραούφ Ντενκτας.

Το περιεχομενο των συναντήσεων δεν έγινε γνωστό.


Την οργή και την αγανακτηση ολοκληρου του ελληνικού εθνους για τα θλιβερά γεγονότα στην Κύπρο εξεφρασε με δηλώσεις του στην Πάρο, όπου βρίσκεται για τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας χαρακτήρισε το ψευδοκράτος "καθεστώς ένοπλης δολοφονικής βίας", ενώ κατηγόρησε παράλληλα τους διεθνείς οργανισμούς για ανικανότητα επεκρίνοντας τους εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας για την τακτική των ίσων αποστάσεων.

ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ (ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ)


Η Τουρκία είναι μία δύναμη βαρβάρων και όχι ένα έθνος που επιθυμεί την ειρηνική συνύπαρξη με άλλα έθνη δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Γεράσιμος Αρσένης.

Μιλώντας στην Τήνο όπου βρίσκεται με την ευκαιρία της Κοίμησης της Θεοτόκου, ο κύριος Αρσένης, υπογράμμισε ότι η δολοφονία άοπλων και ειρηνικών διαδηλωτών, δείχνει ότι υπάρχει αγεφύρωτο χάσμα ανάμεσα στην συμπεριφορά των Τούρκων και των πολιτισμένων λαών.

Ο Ελληνας Υπουργός, τόνισε παράλληλα, ότι δεν πρέπει να τρέφουμε ψευδαισθήσεις πως οι διεθνείς οργανισμοί θα δώσουν δίκαιες λύσεις στα εθνικά μας προβλήματα.

Παρατήρησε δε, ότι επί εικοσιδύο χρόνια η διεθνής κοινότητα δεν έπραξε τίποτα για την επίλυση του Κυπριακού.


Συνέρχεται το Σάββατο υπό την προεδρεία του προέδρου της Δημοκρατίας, το Εθνικό Συμβούλιο, για να μελετήσει την κατάσταση όπως εξελίσσεται, μετά τις δύο εν ψυχρώ δολοφονίες Ελληνοκυπρίων διαδηλωτών στην Δερύνεια, από τους βάρβαρους Αττίλες.

Στην συνεδρία θα παραστεί και ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, Κώστας Σημίτης, ο οποίος φθάνει την ίδια μέρα στην Κύπρο, προκειμένου να ενημερωθεί για την παρούσα κατάσταση.

Χθες, εξ' άλλου, συνήλθε και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι τα Εθνικά θέματα δεν λύονται απο αποφάσεις, οι οποίες παίρνονται απο άτομα που δεν έχουν πλήρη επίγνωση της όλης εικόνας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπογράμμισε ότι δεν επιτρέπεται να συνεχιστούν ενέργειες, που δυνατόν να οδηγήσουν σε στρατιωτική σύγκρουση και κάλεσε παραλληλα τον λαό σε ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση.

Την καταδίκη του για το νέο αποτρόπαιο έγλημα των Τούρκων, εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού.

Ο κύριος Κυπριανού, ο οποίος διέκοψε εσπευσμένα το ταξίδι του στην Τήνο για να επιστρέψει στην Κύπρο, ανέφερε ότι χωρίς κοινή απόφαση Ελλάδος και Κύπρου, η στρατιωτική σύρραξη, είναι αδύνατη.


Αφέθησαν το απόγευμα ελεύθεροι οι Κυριάκος Χαριδήμου και Χρήστος Ζαχαρόπουλος, οι οποίοι είχαν απαχθεί απο τους Αττίλες στην περιοχή Στροβίλια.

Οι δύο απαχθέντες παραδώθηκαν σε άνδρες της ΟΥΝΦΙΣΥΠ, οι οποίοι και τους μετέφεραν στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλλας,

Οι Χαριδήμου και Ζαχαρόπουλος, είχαν χάσει τον προσανατολισμό τους, πηγαίνοντας προς το Παραλίμνι, και βρέθηκαν απέναντι από στρατιώτες του Αττίλα, οι οποίοι και τους απήγαγαν.

Προηγουμένως είχαν περάσει από το σημείο ελέγχου, των Βρετανικών Βάσεων, χωρίς όμως να προειδοποιηθούν για τον κίνδυνο.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος, αλλά κατά τόπους θα σχηματισθεί ομίχλη. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς μεταβλητοί, 2 με 3 μποφόρ και η θάλασσα ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 22 βαθμούς.

Αύριο ο καιρός θα είναι αίθριος με μέτριους θαλάσσιους ανέμους, 4 με 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 40 βαθμούς στο εσωτερικό, τους 35 στα ανατολικά και νότια παράλια καισ τους 31 στα βόρεια και τα δυτικά.

Σήμερα, η πιό ψηλή θερμοκρασία στην Λευκωσία ήταν 41 βαθμοί και η πιό χαμηλή 21 στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 35 με 24, στην Λεμεσό 34 με 22 στην Κερύνεια και την Πάφο 31 με 23 καισ τον Πρόδρομο 29 με 26.

Ο κίνδυνος έκρηξης πυρκαγιών είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Thursday, 15 August 1996 - 14:05:38