Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-08-16

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Οι δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο - μετά τις δύο - άναδρα - δολοφονίες των νεαρών Ελληνοκυπρίων διαδηλωτών, από τον βάρβαρο Αττίλα, όπως και το σύνολο των εξελίξεων στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, ήταν το βασικό θέμα στην Αθήνα, της κυβερνητικής επιτροπής, η οποία συνήλθε εκτάκτως σήμερα, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός έρχεται αύριο στο νησί, όπου θα πάρει μέρος στην αυριανή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Τον πρωθυπουργό της Ελλάδας θα συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας.

Ανώτερος Ελληνας αξιωματούχος, ο οποίος θέλησε να κρατήσει τη ανωνυμία του, σε δηλώσεις του στο Πρακτορείο Ρόϊτερ ανέφερε, ότι ο Ελληνας Πρωθυπουργός θέλει να καταστήσει σαφές, ότι οποιαδήποτε κίνηση των Τούρκων στην Κύπρο, θα σημαίνει αμέσως πόλεμο με την Ελλάδα.


Την συμπαράσταση και την συμπαράταξη της Ελληνικής κυβέρνησης και ολόκληρου του Ελληνικού λαού, προς την Κύπρο, μεταφέρει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, με την αυριανή επίσκεψή του στην Μεγαλόνησο.

Αυτό δήλωσε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Λευκωσία, Αλέξανδος Σάνδης, έπειτα από συνάντηση που είχε το πρωί, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

Μετά την συνάντηση, ο κος Σάνδης δήλωσε ότι εξέφρασε στον Πρόεδρο Κληρίδη, την οδύνη του, για τον ηρωικό θάνατο των δύο Ελληνοκύπριων διαδηλωτών, στη Δερύενεια.

Τόνισε επίσης, ότι οι δολοφονίες απο το καθεστώς Ντενκτάς και τα κατοχικά στρατεύματα, δίνουν ένα μήνυμα προς όλους εκείνους που είχαν, έχουν ή ήθελαν να έχουν ψευδαισθήσεις για το πραγματικό τους πρόσωπο.

Σημείωσε δε, ότι με τα γεγονότα, το κατοχικό καθεστώς και τα κατοχικά στρατεύματα έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο.

Ο Ελληνας πρέσβης ανέφ ερε ότι συζήτησε με τον Πρόεδρο, τις προετοιμασίας της επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού στην Κύπρο, χωρίς ωστόσο να προβεί σε οποιεσδήποτε λεπτομέρειες.

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, πιθανόν να είναι μονοήμερη και γίνεται υπό το φώς των τελευταίων δραματικών εξελίξεων στην Κύπρο.

Να σημειωθεί ότι ενωρίτερα το πρωί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρέσβη στη Λευωκσία, Κένεθ Μπριλ.


Κηδεύεται - στις έξι το απόγευμα - απο τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου, ο ήρωας της Κυπριακής ελευθερίας, το παιδί της Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας της Κύπρου, Σολωμών Σολωμού.

Η κηδεία του 26χρονου νέου, ο οποίος δολοφονήθηκε εν ψυχρώ, από τους βάρβαρους Αττίλες, ανακοινώθηκε επισήμως, ότι θα γίνει δημοσία δαπάνη.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστης Στεφανόπουλος, απέστειλε δάφνινο στεφάνι, για την κηδεία του Σολωμου Σολομώντος και εξέφρασε τα θερμα του συλληπητήρια, στην οικογένεια του.

Την Ελληνική κυβέρνηση στην κηδεία θα εκπροσωπήσει ο Υφυπουργός Παιδείας Γεώργιος Πασχαλίδης.

Τα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας θα παραστούν στην κηδεία με εκπροσώπους τους.

Ο Ευρωβουλευτής Γιάννος Κρανιδιώτης, θα εκπροσωπήσει το ΠΑΣΟΚ, ενώ τη Νέα Δημοκρατία, θα εκπροσωπήσει, ο πρώην Υπουργός Σταύρος Δήμας και ο βουλευτής Γιώργος Καρατζαφέρης.

Τ ην Πολιτική Ανοιξη, θα εκπροσωπήσει ο πρόεδρος της Αντώνης Σαμαράς και τον Συνασπισμό Αριστεράς, ο Πάνος Τριγάζης, μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, θα εκπροσωπήσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Αντώνης Σκυλλάκος.


Η νεκροψία επί της σωρού του δολοφονηθέντος, Σολομώντα Σολομώντος, διενεργείται αυτή την ώρα, στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας.

Την νεκροψία διενεργούν ο ιατροδικαστής Παναγιώτης Σταυριανός και Σοφοκλή Σοφοκλέους.

Παρών στην διενέργεια της νεκροψίας και εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών.


Σε δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, έχουν προχωρήσει στην Δερύνεια, τόσο η Κυπριακή Αστυνομία και η Εθνική Φρουρά όσο και η Ειρηνευτική Δύναμη, για την αποφυγή περαιτέρω επεισοδίων, μετά την κηδεία του Σολωμού.

Η Εθνική Φρουρά και οι Δυνάμεις Ασφαλείας βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ συρματομπλέγματα έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος του οδογράγματος.

Εξ' άλλου, οι κατοχικές δυνάμεις ενισχύουν τις θέσεις τους, επανδρώνοντας φυλάκια στην περιοχή, τα οποία προηγουμένως δέν χρησιμοποιούσαν.


Πρόταση για άμεση συνάντηση Κληρίδη - Ντεντκάς, από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπούτρος Γκάλι, φαίνεται ότι προσκόμμισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Αναπληρωτής, Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ.

Ο Γκούσταβ Φεϊσέλ, συναντήθηκε το πρωί, στο Προεδρικό, με τον Πρόεδρο Κληρίδη, με τον οποίο και συζήτησε τρόπους εκτόνωσης της έντασης, που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες, με τα γεγονότα στη λεγόμενη " νεκρή ζώνη ".

Η συνάντηση αυτή, είναι η δεύτερη, εντός του τελευταίου εικοσιτετραώρου.

Σε ερώτηση, εάν μετέφερε μία τέτοια πρόταση, ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, απάντησε ότι συζητούνται τα πάντα, με στόχο τη μείωση της έντασης, χωρίς να αποκλείει οτιδήποτε.

Σε άλλη ερώτηση αν είναι αισιόδοξος, ο κος Φεϊσέλ εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

Μπορώ να κατανοήσω τα αισθήματα το υ κόσμου, τα οποία είναι φυσιολογικά συμπλήρωσε, όμως πρέπει να συνεχίοσυμε.

Κληθής να σχολιάσει τη στάση του Ραούφ Ντενκτάς, ο κύριος Φεϊσέλ υποαστήριξε, πως και ο ίδιος ο κατοχικός ηγέτης ξαφνιάστηκε, από τα γεγονότα της Τετάρτης, αφού όπως είπε, δεν περίμενε μία τέτοια εξέλιξη και δεν προσπάθησε να δικαιολογήσει το τι συνέβη.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλάυκος Κληρίδης, σε αποκλειστική δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπογράμμισε ότι η επίσκεψη του Ελληνα Πρωθυπουργού στο νησί, αυτή την περίοδο, θα είναι παραγωγική και ιδιαίτερα υποβοηθητική, στην περαιτέρω πορεία του εθνικού μας θέματος.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης, τόνισε ότι η επίσκεψη του κου Σημίτη, είναι άλλη μία απόδειξη, του έντονου ενδιαφέροντος της Ελλάδας, για την πορεία του εθνικού προβλήματος και για την φυσική και εθνική επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού, στην γη των προγόνων του.


Το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας στροφή 180 μοιρών, κατεδίκασε χθες βράδυ απερίφραστα τις Τουρκικές ομότητες στην λεγόμενη "νεκρή ζώνη".

Η χλιαρή αντίδραση της Ρωσικής Κυβέρνησης στην δολοφονία του Τάσσου Ισαάκ, καθώς και η αποφυγή -απο μέρους της- να την καταδικάσει είχε προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια σε Ελληνικούς διπλωματικούς κύκλους.

Κληθείς χθες βράδυ να σχολιάσει την δολοφονία του Σολωμόντα Σολωμόντος, ο Εκπρόσωπος του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μιχαήλ Ντεμούριν, χαρακτήρισε τα όσα διεδραματίστηκαν στην Δερύνεια "πράξεις απάνθρωπης αγριότητας", λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "η Ρωσική Κυβέρνηση, τις καταδικάζει αποφασιστικά".

Ο ρώσος αξιωματούχος, ζήτησε απο τις δύο κοινότητες την "επίδειξη μέγιστης αυτοσυγκράτησης" και την "λήψη επειγόντων αποφασιστικών μέτρων".


Νέες διευρκινήσεις, έδωσε αργά χθες το βράδυ, στη Νεα Υόρκη, η εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα Σιλβάνα Φόα, αναφορικά με το αντικείμενο της συνάντησης του Γκούσταβ Φεϊσέλ με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντεντκάς.

Η κα Φόα δήλωσε ότι ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, τόνισε πως είναι ευθύνη των αρχών, στην κάθε πλευρά της νεκρής ζώνης να εμποδίζουν τον κόσμο από την παραβίαση της γραμμής κατάπαυσης του πυρός.

Ωστόσο επεσήμανε η κα Φόα, εάν κάποιοι εισέρχονται στη νεκρή ζώνη, αποκλειστική ευθύνη φέρουν τα Ηνωμένα Εθνη, να ασχοληθούν με το περιστατικό και να το ελέγξουν.

Δεν πρέπει κατέληξε, να υπάρξει παρέμβαση από την άλλη πλευρά.


Εξακοντίζοντας απροκάλυπτα χυδαίες απειλές, η Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ ολοκλήρωσε την μονοήμερη -παράνομη- επίσκεψη στα κατεχόμενα.

Η Τσιλέρ, απείλησε, ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε κανένα να ακουμπήσει ούτε και ένα δάκτυλο στην σημαία της.

Εάν κάποιος, έχει το θράσος να το πράξει -πρόσθεσε με αναίδεια- θα του σπάσουμε τα χέρια.

Η Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, η οποία αναπληρεί τον Πρωθυπουργό Νετσμεττίν Ερμπαγκάν, συναντήθηκε με το κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

Μιλώντας κατά την διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης που έδωσε η Τανσού Τσιλλέρ, προειδοποίησε την Ελληνοκυπριακή πλευρά, ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να ανεχθεί νέες παραβιάσεις των "συνόρων", όπως χαρακτήρισε την γραμμή κατοχής.

Επανέλαβε δε τη θέση της για άμεση συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντεντκάς.


Η Τανσού Τσιλέρ, διακατέχεται από το σύνδρομο του μίσους και της ανελευθερίας, δήλωσε στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της Τουρκάλλας Υπουργού των Εξωτερικών, αλλά και την επίσκεψή της στα κατεχόμενα, ο κος Ρέππας είπε, ότι η Τσιλέρ, είναι κήρυκας κακών μυνημάτων γιατί με την συμπεριφορά της και παλαιότερα και τώρα, αποδεικνύει ότι δεν θέλει την φιλία και την ποροσέγγιση της χώρας της με την Ελλάδα.


Σε νέες δηλώσεις του, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Νετσμετίν 'Ερμπακαν ισχυρίστηκε ότι στις αντικατοχικές εκδηλώσεις στη Δερύνεια, συμμετείχαν και Κούρδοι αντάρτες.

Από την Σιγκαπούρη, όπου βρίσκεται ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, είπε ότι συμβουλεύει τους Ελληνοκυπρίους να έρχονται με λουλούδια στα "σύνορα", όπως αποκάλεσε την γραμμή αντιπαράταξης και να τα καταστήσουν όχι χώρο μαχών, αλλά χώρο αδελφοσύνης.


Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, παίζοντας και αυτό, τον δικό του ρόλο στις Τουρκικές θυριωδίες στην Κύπρο, κάλεσε στην Αγκυρα, τους πρεσβευτές των πέντε μονίμων κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Τούρκος Υφυπουργός των Εξωτερικών Ινάλ Μπατού, δήλωσε στους πρεσβευτές, ότι η χώρα του, ελπίζει να τερματιστούν γρήγορα, οι λυπηρές - όπως τις χαρακτήρισε - εξελίξεις στην Κύπρο.

Είπε ακόμη, ότι η Τουρκία ελπίζει να αρχίσουν σύντομα συνομιλίες στο νησί.

Προκλητικός και αυτός με τη σειρά του, αναφέρθηκε επίσης σε προβοκάτσια των Ελληνοκυπρίων, ενώ εξέφρασε την δήθεν λύπη του, για τον θάνατο των δύο νεαρών Ελληνοκυπρίων.


Ο Ραούφ Ντεντκάς δήλωσε χθες βράδυ, πως η κρίση στην Κύπρο, δύναται να επιλυθεί εάν η Ελληνοκυπριακή πλειονότητα αποδεχθεί την εγκαθίδρυση ενός ομοσπονδιακού συστήματος διακυβέρνησης, στο οποίο οι δύο κοινότητες στο νησί, θα είναι πολιτικά ίσες.

Σε συνέντευξή του στο Βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, ο Ντεντκάς κάλεσε την Ελληνοκυπριακή πλευρά, σε συνομιλίες επί τη βάση ενός δικοινοτικού ομοσπονδιακού συστήματος, το οποίο - όπως διατείνεται - υποστηρίζεται και από τα Ηνωμένα Εθνη.


Ανακοίνωση του Ισραηλινού Υπουργείου των Εξωτερικών, αναφέρει ότι το Ισραήλ, εκφράζει τη βαθύτατη λύπη του, για τον θάνατο των δύο Ελληνοκυπρίων και ζητά από τις ενεχόμενες στα επεισόδια πλευρές, επίδειξη μεγαλύτερης αυτοσυγκράτησης.

Στην ανακοίνωση εκφράζεται τέλος, η ευχή να εξευρεθεί μία δίκαιη και αμοιβαία αποδεκτή λύση, στην Ελληνοτουρκική διαμάχη.

Εξάλλου, ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας, Ζιακ Λανγκ, που βρίσκεται στην Ελλάδα, σε δήλωσή του, σχετικά με τις εν ψυχρώ δολοφονίες των δύο Ελληνοκυπρίων, ανέφερε πως η δολοφονία από τις Τουρκικές στρατιωτικές αρχές, αποτελεί αποτρόπαιη πράξη.

Αναφερόμενος στις σχεσεις Ευρωπαικής Ενωσης Τουρκίας, ο κύριος Λανγκ, υποστήριξε ότι δεν είναι φυσικό, να συνεχίζει να εφαρμόζεται η τελωνειακή σύνδεση της, με την Ευρώπη, τη στιγμή που το Τουρκικό καθεστώς παραβιάζει συνεχώς, τα δικαιώματα του ανθρώπου και των λαών.


Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τις θηριωδίες των Τούρκων, πραγματοποιούν και οι ομογενείς μας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Χθες βράδυ, χίλιοι και πλέον ομογενείς, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω απο το κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη.

Σε μία - χωρίς δικαιολογία συμπεριφορά - η Αστυνομία της Νεας Υόρκης, κτύπησε αναίτια και χωρίς να δημιουργηθεί οποιαδήποτε πρόκληση, τους διαδηλωτές.

Επτά από τους διαδηλωτές, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, τραυματίστηκαν.

Την Δευτέρα, εξάλλου, ηγετικά στελέχη της ομογένειας θα μεταβούν στην Ουάσιγκτον, όπου και θα συναντηθούν με τον αναπληρωτή Σύμβουλο για Θέματα Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού Προέδρου και τον Υφυπουργό Εξωτερικών Τζων Κόρνμπλουμ.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, 'Αντριου 'Αθενς, κατέθεσε έντονο διαβημα διαμαρτυρίας προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τον Υπατο Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών, για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την Τουρκική βία στην Κύπρο.

Ο κος Αθενς, ζητεί από τον Μπούτρος Γκάλι, να διερευνήσει την καταγγελία, ότι οι Ειρηνευτές, δεν έκαναν καμία προσπάθεια να βοηθήσουν τον Τάσο Ισαάκ, την ώρα που δεχόνταν θανατηφόρα κτυπήματα, απο τους Τούρκους.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Friday, 16 August 1996 - 10:42:09