Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-08-18

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Απο τον καιρό που εφαρμόστηκε το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα, και συνομολογήθηκε η συμφωνία μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας, ο Κυπριακός λαός αισθανεται ότι έχει την Ελλαδα παρα το πλευρό του και ότι στον αγώνα του δεν είναι πλέον μόνος, δίνοντάς μας κουράγιο να συνεχίσουμε.

Αυτό διεμήνυσε στους Θεσσαλονικείς και ολόκληρο τον Ελληνικό λαό, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, ευχαριστώντας παράλληλα την Ελληνική κυβέρνηση για την συμπαράσταση της.

Ο κύριος Κληρίδης, έφθασε στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας, συνοδευόμενος απο τον Υπουργό Εξωτερικων, Αλεκο Μιχαηλίδη και θα παραστεί αυριο το πρωί στην έναρξη του καλλιτεχνικού -Οδοιπορικού "Θράκη Αιγαίο Κύπρος".

Καλωσορίζοντας τον πρόεδρο Κληρίδη, ο υπουργος Εθνικής Αμύνης, Γεράσιμος Αρσένης, επεσήμανε ότι το Δογμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, δεν σηματοδοτεί μόνο την ενιαία αμυντική γραμμή του Ελληνισμού, Θράκη Αιγαίο Κύπρος, αλλά υποδη λεί και τον ιστορικό ιστό που συνδέει το τόξο αυτό διαμέσου των αιώνων.

Είναι αυτός ο πολιτισμός, τόνισε ο κύριος Αρσένης, που στήριξε τις πανανθρώπινες αξίες, για ελευθερία Δημοκρατία και για το σεβασμό του ανθρώπου και της ανθρωπινης ζωής.


Μάθημα για δημοκρατικές αξίες και ηθική, έδωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος στους στρατοκράτορες της Αγκυρας, αποστομωνοντας παραλληλα τον Ερμπαγκαν για τις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του περι, δήθεν, στρατιωτικής υπεροχής της Τουρκίας.

Ο Ερμπαγκαν νομίζει ότι έχει την ισχύ των όπλων αλλά και άλλοι θρασείς στο παρελθόν έκαναν το ίδιο λάθος, επεσήμανε ο κύριος Στεφανόπουλος, συμπληρώνοντας ότι η Τουρκία δεν ισχυρίζεται ότι έχει το δίκαιο με το μέρος της αλλα νομίζει ότι έχει την ισχύ των όπλων.

Αυτή είναι η διαφορά μας τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, εμείς έχουμε την ισχύ του δικαίου μας.

Η Ελλαδα δεν έχει ανάγκη, παρα να προβάλλει την ηθική, την πολιτιστική, την δημοκρατική και ειρηνική της υπεροχή.

Η Τουρκία, υπογράμμισε ο κύριος Στεφανόπουλος, δεν είναι ούτε Ευρωπαϊκή, ούτε πολιτισμένη χώρα, απέχει ηθικά και πολιτισμικά.

Οταν θα έχει Δημοκρατία, όταν θα σέβεται τους γείτονες της και τις ανθρώπινες αξίες, τότε θα έρθει στην Ευρώπη.


Θετικά αντιμετώπισε η αξιωματική αντιπολίτευση στην Ελλαδα την επίσκεψη Σημίτη στην Κύπρο και τη συμμετοχή του, στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ, επανέλαβε ωστόσο το αίτημα του για συγκλιση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, για χάραξη εθνικής εξωτερικής και αμυντικής Πολιτικής.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της χθεσινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, ο κύριος Εβερτ χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι συμφωνηθηκε οι μελλοντικές ενεργειες, να στραφούν στην Ευρωπαική Ενωση, στο Συμβούλιο της Ευρωπης και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Ο κύριος Εβερτ επισημανε ακόμη ότι δεν αρκούν οι διαπιστώσεις, αλλα απαιτούνται άμεσες αποφάσεις, για την προώθηση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού και την αντιμετώπιση των κλιμακούμενων Τουρκικών προκλήσεων.

Την αντιθέση του εξεφρασε ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαρας για το ε νδεχόμενο συνάντησης Κληρίδη Ντενκτας, λέγοντας ότι μια τέτοια συνάντηση θα ήταν προσβολή στη μνήμη των δύο παλληκαριών.

Καταλήγοντας ο κύριος Σαμαρας είπε ότι η θέση του Ραούφ Ντενκτάς του ηθικού αυτουργού των απανθρωπων εγκλημάτων δεν είναι στο τραπέζι του διαλόγου αλλα στο εδώλιο τους Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για εγκλήματα πολέμου.


Φανερά ενοχλημένος απο την κάθοδο του Πρωθυπουργού της Ελλάδος Κώστα Σημίτη στην Κύπρο, παρουσιάστηκε ο νέος ψευδοπρωθυπουργός των κατεχομένων Ντερβίς Ερογλου.

Ο Ερογλου, ο οποίος ανέλαβε -ήδη- τα λεγόμενα "καθήκοντα" του κατηγόρησε τον Κώστα Σημίτη, ότι με την επίσκεψη του αναζωπύρωσε την ένταση στο νησί, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την επίσκεψη "πρόκληση".

Εξάλλου, σε ειδική τελετή στην κατεχόμενη Λευκωσία, ο νέος διοικητής του Αττίλα Αντιστράτηγος Αλί Γιαλτζίν ανέλαβε τα καθήκοντα του αντικαθιστώντας τον Αντιστράτηγο Χασάν Κουντακσί.


Στην Ιορδανία, μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει η λαϊκή εξέγερση, την οποία προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης της χώρας για διπλασιασμό της τιμής του ψωμιού.

Μετά τα χθεσινά σοβαρά επεισόδια στο νότιο μέρος της χώρας, εκατοντάδες άτομα ξεχύθηκαν σήμερα στους δρόμους του Αμμάν, ζητώντας την άμεση ανάκληση της απόφασης.

Οι διαδηλωτές ανήγηραν οδοφράγματα, έκαψαν ελαστικά και συγκρούστηκαν με την αστυνομία και το στρατό.

Το ψωμί αποτελεί ένα απο τα βασικότερα είδη διατροφής στην Ιορδανία, αφού το ένα τρίτο των κατοίκων της χώρας ζεί πολύ πιό κάτω απο το όριο της ανέχειας.


Εξακόσιες-εξήντα χιλιάδες Λιβάνιοι, προσήλθαν σήμερα στις κάλπες, για τον πρώτο γύρο των Βουλευτικών Εκλογών στην χώρα.

Εκατόν-ογδόντα συνολικά υποψήφιοι διεκδικούν τις τριαντα-πέντε θέσεις στο Λιβανικό Κοινοβούλιο, οι οποίες κρίνονται κατά την σημερινή ψηφοφορία.

Ο σημερινός πρώτος γύρος αφορά μόνο την περιοχή του όρους Λίβανος, η οποία κατοικήται ώς επί το πλείστον απο Χριστιανούς.

Τέσσερεις ακόμη γύροι θα διεξαχθούν τις ερχόμενες Κυριακές, στον βόρειο Λίβανο, την Βυρητό, την Κοιλάδα Μπεκάα και τον νότιο Λίβανο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Μαρωνιτική κοινότητα του Λιβάνου μποϋκοτάρει τις εκλογές διαμαρτυρόμενη για την Συριακή στρατιωτική παρουσία στην χώρα.

Οι κάλπες έκλεισαν στις πέντε ενώ τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται αύριο το πρωί.


Δύο πιστόλια τύπου Ζίγκ Ζάουερ, με δύο σιγαστήρες, δύο γεμιστήρες, επτά ηλεκτρικούς πυροκροτητές, μεγάλος αριθμός σφαιρών και τρία κιλά πλαστικής εκρηκτικής ύλης, είναι ο απολογισμός της μεγάλης ποσότητας όπλων και πυρομαχικών, τα οποία ανακάλυψε η Αστυνομία Πλατρών.

Οπως ανέφερε ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της Αστυνομίας, Σάββας Νεοφύτου, τα όπλα βρέθηκαν σε πλαστική τσάντα, στην τοποθεσία Αγία Ειρήνη στις Πλάτρες, ενώ στην περιοχή βρέθηκε και ένας ασύρματος με δική του μπαταρία.

Εξ'αλλου στο χωριό Αλασσα της επαρχίας Λεμεσού, η Αστυνομία εντόπισε δύο τεμάχια της μισής λίπρας ΤΝΤ, καθώς επίσης και ένα σωληνάριο, που περιείχε ποσότητα στρατιωτικής πυρίτιδας.


Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, αλλά κατά τη διάρκεια της νύκτας θα σχηματισθεί σε αρκετές περιοχές ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα είναι κυρίως βορειοδυτικοί, μέχρι βορειοανατολικοί ασθενείς, 2 με 3 μποφόρ, και η θάλασσα θα είναι τοπικά μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 20 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 22 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλι αίθριος, μετά τη διάλυση της ομίχλης. Οι άνεμοι θα είναι το πρωϊ ασθενείς μεταβλητοί, 2 με 3 μποφόρ, αλλά σταδιακά θα τραπούν σε θαλάσσιους μέτριους, 3 με 4 μποφόρ, ενώ παροδικά το απόγευμα θα είναι κατά τόπους δυνατοί, 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και το απόγευμα τοπικά ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 37 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 33 στα ανατολικά και νότια παράλια καισ τους 30 στα βόρεια και τα δυτικά παράλια.

Σήμερα, η πιό ψηλή θερμοκρασία στη Λευκωσία ήταν 36 βαθμοί και η πιό χαμηλή 21, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 33 με 24, στη Λεμεσό 34 με 24, στην Κερύνεια και την Πάφο, 31 με 20


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Sunday, 18 August 1996 - 12:56:56