Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-08-19

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, δήλωσε σήμερα στη Σαμοθράκη, ότι δέν πρόκειται να συναντηθεί με τον κατοχικό ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, αν δέν υπάρξει προηγουμένως κοινό έδαφος, πάνω σε βασικές πτυχές του Κυπριακού προβλήαμτος.

Ο πρόεδρος Κληρίδης, υπογράμμισε ότι δέν θέλουμε να διαιωνίζεται ένας διάλογος, τον οποίο χρησιμοποιεί ο Ντενκτάς, όχι για να λύσει το Κυπριακό, αλλά για να αποδείξει ότι οι δύο κοινότητες δέν μπορούν να βρούν λύση στο Κυπριακό.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, άν είναι ορατό ένα τέτοιο ενδεχόμενο στο μέλλον, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι δέν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, αφού μέχρι προχθές που έφυγε από την Κύπρο, δέν υπήρχε καμιά ένδειξη αλλοίωσης των τουρκικών θέσεων.

Ο πρόεδρος Κληρίδης θα επιστρέψει στην Κύπρο στις έξι και τριάντα.

Ο ΛΟΓΟΣ θα μεταδόσει την άφιξη του προέδρου Κληρίδη, σε απ' ευθείας σύνδεση με το αεροδρόμιο Λάρν ακας.


Συνέρχεται αύριο στις πέντε το απόγευμα, υπό την προεδρεία του προέδρου Κληρίδη, το Εθνικό Συμβούλιο.

Κατά την αυριανή συνεδρία θα συζητηθούν, όπως μετέδωσε χθές Ο ΛΟΓΟΣ, η εισήγηση για συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον κατοχικό ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς και η πορεία του στρατιωτικού διαλόγου, καθώς επίσης και η πιθανή συνομολόγηση κοινής δήλωσης των δύο, για εκτόνωση της κρίσης, η οποία ενέκυψε μετά από τα βάρβαρα εγκλήματα των τούρκων στην Δερύνεια, και οι αντικατοχικές εκδηλώσεις.


Η Κυπριακή Κυβέρνηση θα αποταθεί σε διεθνή σώματα, καταγγέλοντας τα στυγερά εγκλήματα του τουρκικού στρατού κατοχής και των εγκαθέτων του Ντενκτάς.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, δήλωσε σήμερα ότι η Νομική Υπηρεσία του κράτους προβαίνει σε μελέτη, για να βρεθούν οι κατάλληλοι τρόποι προσφυγών σε διεθνείς οργανισμούς, είτε εκ μέρους της Κυβέρνησης, είτε εκ μέρους των οικογενειών των δύο ηρώων.

Ο Γιαννάκης Κασουλίδης απέκλεισε το ενδεχόμενο να καταγγελθεί ο Ντενκτάς ως εγκληματίας πολέμου, παρά το γεγονός ότι στην Κύπρο επικρατεί εμπόλεμη κατάσταση, γιατί η κυβέρνηση διαβλέπει κάποια προβλήματα σε μια τέτοια προσφυγή.

Ο κύριος Κασουλίδης είπε επίσης, ότι το Εθνικό Συμβούλιο συζήτησε το ενδεχόμενο προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας, χωρίς να ληφθεί συγκεκριμένη απόφαση, ενώ δεν φαίνεται να τίθεται τι θέμα στην αυριανή συνεδρία του σώματος.


Η Ελλάδα θα συνεχίσει αταλάντευτα την πολιτική ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων, των διεθνών συμμαχιών και των ερεισμάτων της, προκειμένου να δώσει αποφασιστική απάντηση στις τουρκικές επιβουλές.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κώστας Σημίτης, μετά απο πρωινή συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.

Κατά την συνάντηση ο κύριος Σημίτης ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Ελλάδος για την επίσκεψη του στην Κύπρο και ειδικότερα για τις αποφάσεις που λήφθηκαν κατά την προχθεσινή σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου.

Ο κύριος Σημίτης τόνισε ακόμη, ότι η Τουρκική ηγεσία, καλό θα ήταν να αφήσει τους θεατρινισμούς και να προβεί σε ουσιαστικά βήματα προώθησης της ειρήνης στην περιοχή.


Δεκτός απο τον Πρόεδρο Στεφανόπουλο, έγινε το πρωί και ο Πρόεδρος τς Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς.

Σε δηλώσεις του, μετά την συνάντηση, ο κύριος Σαμαράς επανέλαβε την αξίωση του κόμματος του για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, με στόχο την αντιμετώπιση της Τουρκικής επιθετικότητας.

Ο Πρόεδρος της Πολιτικής 'Ανοιξης, ζήτησε από τον πρόεδρο Στεφανόπουλο, να προσπαθήσει να πραγματοποιηθεί Πανεθνική Διάσκεψη με τα Κόμματα της Κύπρου, με μόνο στόχο σε πρώτη φάση, το πώς θα συντονιστεί η μεγάλη δύναμη του Ελληνισμού, πολιτικά, οικονομικά αμυντικά και στρατιωτικά.


Συνήλθε στις τρείς και τριάντα το απόγευμα, η Πολιτική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος και εξέτασε τις τελευταίες εξελίξεις, υπό το φώς των δραματικών γεγονότων της τελευταίας εβδομάδας και της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, παρουσία του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κώστα Σημίτη.

Ο πρόεδρος του Κόμματος, Σπύρος Κυπριανού, δήλωσε ότι τάσσεται ανεπιφύλακτα, εναντίον οποιασδήποτε συνάντησης του προέδρου Κληρίδη με τον Ραούφ Ντενκτάς, για αποκλιμάκωση της κρίσης.


Την έντονη καταδίκη τους για τις δύο απάνθρωπες δολοφονίες των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, απο τους βάρβαρους Αττίλες, εξέφρασαν σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη, οι Τουρκοκύπριοι που ζούν στις ελεύθερες περιοχές.

Για πρώτη φορά, μετά απο 22 χρόνια, ντρεπόμαστε να λέμε ότι είμαστε Τουρκοκύπριοι, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Τουρκοκύπριος Αϊχάν Μεχμέτ.

Τόσο ο Αϊχάν Μεχμέτ, όσο και άλλοι 36 Τουρκοκύπριοι, καταδίκασαν με γραπτή δήλωση τους την δολοφονία των δύο Ελληνοκυπρίων, απαιτώντας παράλληλα την άμεση αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων απο την Κύπρο.

Ο κύριος Μεχμέτ, εξέφρασε την βεβαιότητα, ότι δεν υπήρχαν Τουρκοκύπριοι στο οδόφραγμα της Δερύνειας, παρά μόνο Τούρκοι έποικοι και τρομοκρατικά στοιχεία, που ήρθαν στα κατεχόμενα, για να σκοτώσουν Ελληνοκυπρίους διαδηλωτές.

Ο εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων, χαρακτήρισε απαράδεκτη την ανοχή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, για την < br>συνεχιζόμενη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο και ανέφερε ότι και οι Τουρκοκύπριοι θα πραγματοποιήσουν ανάλογες εκδηλώσεις, για να εκφράσουν την διαμαρτυρία τους, απέναντι στο κατοχικό καθεστώς.


Δύο νεκροί και ένας - κρίσιμα τραυματίας, είναι ο τραγικός απολογισμός τροχαίου δυστυχήματος που σημειώθηκε χθες βράδυ, στην Λινόπετρα.

Νεκροί είναι οι Χαράλαμπος Βρουλλίδης απο τον Αγιο Αθανάσιο, εθνοφρουρός και η Λουίζα Πανίκου Κάτσαρη 18 χρόνων κάτοικος Συνοικισμού Αγίας Φύλας.

Κρίσιμα τραυματίστηκε ο Παναγιώτης Λεωνίδα Παναγιώτου 28 χρόνων απο το Φοινί ξενοδοχειακός υπάλληλος, ο οποίος υπέστη κρανιοεγκεφαλική κάκωση.

Το δυστύχημα συνέβη γύρω στις εννέα και τριάντα στο κύριο δρόμο Λευκωσίας Λεμεσού, κοντά στον κυκλοφοριακό κόμβο Αγίου Αθανασίου - Λινόπετρας.

Εξάλλου σε δεύτερο, δυστύχημα που σημειώθηκε στην Πέτρα του Ρωμιού, νεαρή γλίτωσε απο θαύμα.

Συγκεκριμένα αυτοκίνητο που οδηγούσε η Ελενα Λαζάρου 22 χρόνων, κατέπεσε στην θάλασσα από γκρεμμό, παρά την Πέτρα του Ρωμιού βάθους πέραν των εξήντα μέτρων.

Η Λαζάρου υπέστη μόνο νευρικό κλονισμό.

Η διάσ ωση της Λαζάρου ήταν αρκετά πολύπλοκη, και η όλη προσπάθεια διήρκησε δύο ώρες, αφού η πρόσβαση στη θαλάσσια περιοχή ήταν αρκετά δύσκολη και η θάλασσα στην περιοχή ήταν ιδιαίτερα ταραγμενη.


'Εκρηξη βόμβας σημειώθηκε τις πρωινές ώρες στην Κοκκινοτριμυθιά προκαλώντας πανικό στο χωριό και η οποία κατάστρεψε ολοσχερώς αυτοκίνητο, αξίας τριάντα χιλιάδων λιρών.

Σύμφωνα με την αστυνομία η έκρηξη σημειώθηκε δέκα -περίπου- λεπτά μετά που ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου Γιάννης Ράσπας, στάθμευσε το όχημα έξω απο το σπίτι του.

Η βόμβα, η οποία αποτελείτο απο δυναμίτιδα τοποθετήθηκε κάτω απο το πίσω μέρος του αυτοκινήτου.

Το χώρο επισκέφθηκαν άντρες του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Λευκωσίας το οποίο και διερευνά την υπόθεση.


Ρωσικό αεροσκάφος μεταφοράς εμπορευμάτων τύπου Ιλιούσιν-76, με δεκαμελές πλήρωμα, συνετρίβη σήμερα την αυγή σε αγρόκτημα σε απόσταση ενός χιλιομέτρου απο το αεροδρόμιο του Βελιγραδίου.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Ιτάρ Τας και τα δέκα μέλη του αεροσκάφους είναι νεκρά.

Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί απο το αεροδρόμιο γύρω στα μεσανυχτα και όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες επι τρεις ώρες έκανε γύρους πάνω απο τη Γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα με σβησμένα όλα τα φώτα πτήσης, προσπαθώντας να προσγειωθεί.


Οι νοτιοκορεατικές αρχές θα κάνουν χρήση πυροβόλων οπλων για να διαλύσουν τις βίαιες διαμαρτυρίες φοιτητών οι οποίοι χρησιμοποιούν βόμβες Μολότωφ και σιδηρολοστούς, δήλωσε σήμερα ο αρχηγός της νοτιοκορεατικής αστυνομίας.

Ανέφερε επίσης οτι η αστυνομία θα χρησημοποιήσει κάθε μέσο για να καταστείλει τις βιαιότητες εκείνων που επιτίθενται με βόμβες μολότωφ και σιδηρολοστούς εναντίον αστυνομικών που κάνουν το καθήκον τους. Δεν απέκλεισε μάλιστα αν κριθεί αναγκαίο να χρησιμοποιηθούν και πυροβόλα οπλα.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, με τοπική αραιή ομίχλη. Οι άνεμοι θα είναι ευμετάβλητοι ασθενείς, 2 με 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 21 βαθμούς.

Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλι κυρίως αίθριος. Γύρω στο μεσημέρι, όμως, θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και δυνατόν αν δώσουν λίγες βροχές, ιδιαίτερα στα ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι το πρωϊ ασθενείς, ευμετάβλητοι, 2 με 3 μποφόρ και σταδιακά θα τραπούν σε θαλάσσιους μέτριους, 4 μποφόρ και τοπικά το απόγευμα δυνατοί, μέχρι 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και το απόγευμα τοπικά ταραγμένη. Η θερμοκασία θα ανέλθει στους 35 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 31 στα ανατολικά και νότια παράλια και στους 29 στα βόρεια και τα δυτικά.

Σήμερα, η πιό ψηλή θερμοκρασία στη Λευκωσία ήταν 35 βαθμοί και η πιό χαμηλή 21, στην Αμμόχωστο και την

Λάρνακα 31 με 23, στη Λεμεσό 34 με 20, στην Κερύνεια και την Πάφο 30 με 22 καισ τον Πρόδρομο 27 με 14.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Monday, 19 August 1996 - 14:16:51