Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-08-20

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Συνέρχεται από τις πέντε το απόγευμα το Εθνικό Συμβούλιο, για να καθορίσει την στάση της πλευράς μας, όσον αφορά την πρόταση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπούτρος Γκάλι, για συνάντηση του προέδρου Κληρίδη με τον Ραούφ Ντενκτάς, ή την έκδοση κοινής διακήρυξης, για τα τελευταία δραματικά γεγονότα.

Το Εθνικό Συμβούλιο θα ασχοληθεί επίσης με την πρόταση των Αμερικανών για έναρξη στρατιωτικού διαλόγου.

Η πρόταση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, για συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Ραούφ Ντενκτάς, δεν αναμένεται να απασχολήσει σοβαρά το σώμα, αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ήδη απορρίψει την πρόταση αυτή.

Την πρόταση Γκάλι, έχουν απορρίψει και τα πολιτικά κόμματα χαρακτηρίζοντας την "άκαιρη".


Ο Πρόεδρος Κληρίδης συναντήθηκε σήμερα το μεσημέρι με τον Βρετανό 'Υπατο Αρμοστή, Ντεήβιντ Μάτεν και συζήτησε μαζί του τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κύριος Μάτεν μετέφερε στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Βρετανική υποστήριξη στην πρόταση του Μπούτρος Γκάλι για την πραγματοποίηση της συνάντησης Κληρίδη - Ντεντκάς.

Ο Ντέηβιντ Μάτεν συναντήθηκε ήδη και με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.


Ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης δήλωσε σήμερα, ότι υπάρχουν σκέψεις και όχι προτάσεις για το θέμα του στρατιωτικού διαλόγου.

Ο κύριος Μιχαηλίδης είχε κληθεί να σχολιάσει τις διαφορετικές εκτιμήσεις που εξέφρασαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Εαν θα γίνει στρατιωτικός διάλογος και πως θα γίνει, παρατήτησε ο κύριος Μιχαηλίδης είναι -αποκλειστικά- θέμα του ΕΘνικού Συμβουλίου, διευκρινίζοντας ότι δεν επιθυμεί να επεκταθεί επί του θέματος.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε επίσης, ότι η έρευνα της Αστυνομίας για τα γεγονότα στη Δερύνεια έχει ολοκληρωθεί και θα μελετηθεί η αξιοποίηση όλων των τεκμηρίων.


Εξ' άλλου, ο Υπουργός 'Αμυνας, Κώστας Ηλιάδης, δήλωσε σήμερα ότι είμαστε έτοιμοι για στρατιωτικό διάλογο και αναμένουμε να κληθούμε.

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ο Υπουργός Αμύνης τόνισε ότι πάντοτε παρακολουθούμε τα οχυρωματικά έργα των Τούρκων και λαμβάνουμε τα ανάλογα μέτρα.

Ανέφερε επίσης, ότι έχει λήξει η επιφυλακή που είχε κηρυχθεί στην Εθνική Φρουρά, λόγω των γεγονότων στην Δερύνεια.


Ελληνοαμερικανική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών, Τζιών Κόρνμπλουμ και τον συντονιστή στο Υπουργείο Εξωτερικών, Τζέϊμς Ουίλλιαμς.

Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε επίσης στο Λευκό Οίκο, με δύο αξιωματούχους του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Από τις επαφές διαπιστώθηκε ότι η Αμερικανική Κυβέρνηση διαχωρίζει το Κυπριακό από το Αιγαίο.

Αναφορικά με το Κυπριακό, οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι πρέπει να επισπευθεί η διαδικασία. Υποστηρίζουν επίσης την ανάγκη για απαγγίστρωση κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης.


Φθάνει απόψε στην Κύπρο ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης της Ελλάδος, πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτάδης Εβερτ.

Ο κύριος Εβερτ θα αφιχθεί στην Λάρνακα απο τις Βρυξέλλες όπου το μεσημέρι συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Σαντέρ.

Οι επαφές Εβερτ εντάσσονται στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για το Κυπριακό σε διεθνές επίπεδο.

Στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Κληρίδη και άλλους πολιτικούς ηγέτες, ενώ αύριο θα επισκεφθεί στην Δερύνεια τους συγγενείς των δύο ηρώων Ισαάκ και Σολωμού.


Κατά τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος Κληρίδης ενημέρωσε το σώμα, για τα γεγονότα στην Δερύνεια, ενώ έγινε ανταλλαγή απόψεων εν όψει και της απογευματινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

Εξάλλου, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα νομοσχέδιο το οποίο θα καταταθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων και το οποίο προνοεί την τροποποίηση του συντάγματος ώστε να παρέχεται το δικαίωμα της ψήφου στα δεκαοκτώ.

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης την ελευθεροποίηση των ναυλωμένων πτήσεων απο το αεροδρόμιο Γκάτγουήκ του Λονδίνου.


Η μία από τις δύο Ελληνοκύπριες που βρίσκονται στην κατεχόμενη Κερύνεια από τον καιρό της εισβολής, έφθασε σήμερα στις ελεύθερες περιοχές.

Πρόκειται για την Μαρούλα Κυπριανού, 78 ετών, η οποία μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Στο οδοφραγμα του Λήδρα Πάλας, την περίμεναν εναγωνίως οι συγγενείς της.

Οπως μας ανέφεραν, η βασανισμενη γυναίκα η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, λόγω ηλικίας, επιχείρησε να περάσει στις ελευθερες περιοχές και πριν από τρείς βδομαδες.

Οι βάρβαροι Αττίλες, όμως, ανέκοψαν την αρρωστη γριά στο οδοφραγμα του Λήδρα Πάλλας, με το αιτιολογικό ότι είχε χάσει την ταυτότητα που εκδίδει το καθεστώς Ντενκτάς για τους εγκλωβισμένους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ταυτότητα βρισκόταν στο πορτοφόλι της το οποίο της είχαν κλέψει.

Σύμφωνα με τους συγγενείς της, η Μαρούλα Κυπριανού θα μείνει στις ελεύθερες περιοχες μέχρι να καλυτερεύσει η υγεία της.


Ούτε και σήμερα κατέστη δυνατή η συνάντηση του Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Λέανδρου Ζαχαριάδη, και του εκπροσώπου της Τουρκοκυπριακής πλευράς στην Διερευνητική Επιτροπή για τους αγνοουμένους, κυρίου Τατάρ.

Ο εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων, δήλωσε κώλυμα λόγο ασθένειας.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Πέντε φυτά ρητίνης κάνναβης, ύψους δύο και τριών μέτρων, ανακάλυψαν σήμερα την αυγή αστυνομικοί στο χωριό Ψημολόφου.

Βρέθηκαν επίσης και ξηραμένα φύλλα.

Για την υπόθεση συνελήφθη ο Δημήτρης Δημητρίου, άλλως Στρατής, στο αυτοκίνητο του οποίου βρέθηκε μικρή ποσότητα σκόνης, που πιστεύεται ότι είναι κοκαϊνη.

Ο Δημητρίου προσήχθη ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος με αραιή ομίχλη κατά τόπους. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς, 3 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη στις δυτικές περιοχές. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 22 περίπου βαθμούς.

Αύριο ο καιρός θα συνεχίσει να είναι κυρίως αίθριος. Τοπικές νεφώσεις που θα εμφανιστούν το απόγευμα, ενδέχεται να δώσουν λίγες βροχές στα ορεινά. Οι άνεμοι θα καταστούν σταδιακά θαλάσσιοι μέτριοι, 4 με 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη, στις δυτικές περιοχές, για να καταστεί το απόγευμα ταραγμένη και στις νότιες περιοχές. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 35 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 31 στα ανατολικά και νότια παράλια και στους 29 στα βόρεια και δυτικά παράλια.

Σήμερα, η πιό ψηλή θερμοκρασία στη Λευκωσία ήταν 34 βαθμοί και η πιό χαμηλή 20, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 31 με 23, στη Λεμεσό 30 με 24, στην Κερύνεια και την Πάφο 29 με 25 και στον Πρόδρομο 24 με 13.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Tuesday, 20 August 1996 - 16:58:20